Gizli Üye(36-45)11 ayDinler zaten insan yapısı bu konuda hemfikiriz. Ama tanrı her mantıklı insan için aslında denklemin asla çıkarılamaz bir öğesidir. Çünkü en basit gördüğümüz şeyler bile aslında o kadar karmaşıktır ki asla ve asla tesadüf eseri oluşması mümkün değildir. Çünkü tesadüf kere tesadüf kere... Tesadüf bilimsel mantıkla bile mümkün değildir.
Burada tek anlayamadığımız ve sanırım asla da anlamayacağımız kısım Tanrı'nın nasıl var olduğudur. O da bizi aşar ve ilgilendirmez.
Ortada bir ekmek varsa mutlaka ve mutlaka onu imal eden fırın fırıncı değirmenci unu yaşıyan kamyoncu buğdayı eken çiftçi vs. Olmak zorundadır. Bu evrende her şey sebep sonuç ilişkisine dayanır bu temel mantıkla da denklemde mutlaka Tanrı olmak zorundadır.110 Yorumla
Soran11 ayTanrı varsa kaldiramayagi bir kaya yarata bilirmi yartirsa ayrı yaratamassa ayrı sorular
- 11 ay
Zaman, mekan, madde, fizik v. s. bunlar bizim dunyamiza ait, tanrı zaten bunlarin dışında bir olgu. Zamanı yaratan bir varligin nasil ve ne zaman var oldugunu sorgulayacak kapasitede degiliz
Cevap sahibi11 ayKusura bakma da bunlar cidden çocukça sorular. Valla bak. Burada bizim aklımızın alamayacağı varlığın bizzat kendisinden bahsediyoruz. Biz sadece onun varlığını bilebiliriz onun ötesindeki her şey bizim için anlaşılamazdır.
- 11 ay
Bu adamı salla ya cinnet geçirtiyor ki eminim bilerek soruyor
- 11 ay
Kaldiramayacagi bir kaya🙂 kısır döngü. Benim sorularim cocukca da bu soru mu mantikli. Olay bu zaten, varligini da bilemessin, goremessin, hissedemessin. Benim yapamayacagim sey yok dersem, yapamayacagin seyi yarat demek ne kadar sacma farkinda degil misin? Fizigi var eden bir yaraticiya fizik gerektiren bir konuyla geliyorsun. Tum gezegenler havada suzuluyorken bide🙂 tanriya inanmayan icin mesela daha vahim bence. Ulan sayisali tutturma ihtimalin bile milyonda bir bile değilken, bunca olusumun kendi kendine var olma ihtimaline nasil inanabilirisn ki
Soran11 ayBasit bir soru ama anlamı var
- 11 ay
Kardesim tanri kaldiramayacagi bir kaya yaratir, sonra onu kaldirir. Tanriya mantik mi soracaksin🙂 paradoksa sokmaya gerek yok. Bu kadar basit bir düşünceyle reddedebilecegin bir olusum yok burada.
Soran11 ayKaldırırsa yaratamamis demektir
- 11 ay
Evet, kaldiramayacagim bir kaya yarattim ve sonra kendimi onu kaldiracak kadar guclendirdim dese ne diyeceksin? Ayrica yaratma sürecini ve dogasini bilmiyorsun ki. Belki de sadece mantik cercevesinde yaratabiliyor. Yapabileceklerinin bir sınırı yoktur ama atiyorum dunyayi pit diye var etmez, fizik kurallarina gore carpisma sonucu yaratir.
- 11 ay
Dostum sen sapkadan tavsan cikaran insana sasiran bir varliksin. Cunku mantigin almiyor. Sen anca kendi aklinin ve mantiginin sınırlarinda dusunebilirsin. Ufacik bir cekirdegin topraga gömülüp 15 metrelik bir agaca dönüşmesini idrak edemedigin için vardir bir mantigi der gecersin. Evet mantigi var, bunu mantikli hale getiren bir varlik var cunku. Tamam insan bir sekilde raslantiyla var oldu, ee yasadigi dunyada ki elementlerin hepsi insanin hizmetinde. Bombos bir kaya parçasından arabalar, renkler, ışık veren elektronik araclar, plastikler, falanlar filanlar nasilda denk gelmis dimi, tam insana gore🙂
En İyi Cevaplar
11 ayBütün eşyaların bı sahibi var mucidi var tasarlayani var ve çalışan bütün esyalarin bı güç kaynağı var sence alemin kainatın bütün doğada var olan şeyin bı sahibi yaratıcısı yokmu bunların belli bı düzen içinde kendiliğinden sürekli devam etmesini sağlayan bı inaclari enerjisi yokmu
013 Yorumla
Soran11 ayVar diyelim niye kadının örtünmesi ile uğraşsın onu geçtim gönderdiği dinleri bile koruyamayan tanrı mı olur
- 11 ay
Aslında öyle değil bu kadınların bı zarar görmemesi için erkekler görünce daha çok şehvete kapılıyor ve bilirsin ki şehvete kapılınca mantıksız hareket edebiliriz ( kesinlikle mantıksız haraket etmeyi savunmuyorum sadece tetikleyebiliyor demek istiyorum) ki dinin diğer amacida yaratildik tamam biz kullugumuzu yapabilecek miyiz diye imtihan ediliyoruz. Bence idrak edemediğini inkar etmek yerine daha çok idrak etmeye çalışıp anlamaya çalışsan belki görüşlerin değişebilir tabiki en doğrusu sen bilirsin haklısın da ama insan bazen çok doğru bildiği şeyde araştırıp bakış açısını değiştirince yanlış olduğunu görebiliyor yaşamış sındır. Nacizane fikrim tabiki en doğrusu senin bildigindir.
Soran11 ayKadınların çarşaf giydiği yerde bile tecavüz vakaları oluyor kadına ulaşamayınca hayvana çocuğa sariyorlar
- 11 ay
İşte o o insanın ayıbı onun şeref yoksunluğu ki zaten o da cezasını ya bu dünyada ya da diğer dünyada çekilecegini söylüyor. Mağdur olan insanda haksızlığa ugrayanda kefaletini alacağını soyluyor. Yani olan herseye anında ceza kesilse tanrı varlığını %100 gosterse herkes inanacak ve imtihan diye bişey kalmicak. kimsenin niyeti kendi rızası belli olmicak. Şimdi diyebilirsin yok hicbir ceza cekmiyorlar sadece yargılanıyorla vs vs ama hiçbir insanın içinde neler hissettiğini ne duygular yaşadığını hiçbir insan bilemezz değil 24 s. 365 gün bile aynı şeyleri yesen icsen göz göze yaşasan yinede karşındaki insan hangi duyguları yaşıyor neler hissediyor hickimse bilemez.
Soran11 ayKnk seni üzmek istemem ama öteki taraf diye bir şey yok yapan yaptığı ile kalıyor
- 11 ay
Haklısın kendi düşüncen kendi inancın en doğru olan da budur asla yargılamak hatdim değil saygım sonsuz. Ben kendi nefsimin garantisini vermem ki.
Soran11 ayKnk Arabın cehennemi sıcak Vikingin cehennemi soğuk coğrafya etkiliyor
- 11 ay
Ama içinde bı yerde de var olduğu hissinin olması sence yanlış mıdır? Yani ne düşünürsen düşün ama içinde bı nokta olması. Bu his olmasa bu soruları sormazdin.
Soran11 ayEminim yok
Soran11 aySenin soruların varsa cevaplayabilirim
- 11 ay
İnsanların bir toprak parcasindan yaratıldığı yazıyor Kuran'da bu topraklarda dünyanın hep farklı coğrafyasında çölde yaşayan insan çöle ayak uyduruyor kutupta yasayanda kutuba ayak uyduruyor. İ
Soran11 ayEvrimsel süreçle alakalı
- 11 ay
Yok benim yok teşekkür ederim sohbedin için
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay! 🌟 İnanç konusu öyle hassas ve derin bir mevzu ki... Ateist olman da senin bir seçimindir ve buna saygımız sonsuz. 🌍 Bizim işimiz inandırmak değil aslında, belki fikir alışverişi yapıp ufkumuzu genişletmek. Hayatın anlamını bulmak için hepimiz başka yollar seçiyoruz. Kendi yolunda bolca merak ve ilham bulmanı dileriz. 🍀
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
7Cevap
- Diğer konusunda 1,4b cevap paylaştı.
11 ayİnanc adi ustunde, varligi olmayan bir seyin var olduğunu kabul etmek. Zaten su evrende aklin almayacak sekilde yuruyen duzenin kendi kendine olma ihtimalinin olasiligini dusunmen yeterli bence
11 Yorumla- 11 ay
Aklinin almayacagi kadar buyuk gezegenler bir araya gelip, done done sonnsuz evrende milyonlarca yil ilerliyor, gunes dunyayi insanin isinacagi kadar isitip, bitkileri ve insani besliyor, gece ay dan ışık yansitiyor, yagmurunu veriyor, yer alti kaynagi icin kar yagiyor, yasayabilecegin sekilde bitkiller lezzetli ve vitaminle seni besliyor, milyarlarca hucre den damardan vs olusan, akli olan, inanilmaz bir makinesin. Din konusunu bliemiyorum ama bu varolusun bir var edeni olmali bence
Diğer konusunda 831 cevap paylaştı. kimse inandıramaz çünkü doğruyu düşünüyorsun
10 Yorumla
Gizli Üye(18-24)11 ayBana islam dininde anlam veremediğin şeylerden bahset, anlatmaya çalışayım.
Fakat saygılı olabilirsek eğer en başından, çok sevinirim.
114 Yorumla
Soran11 ayMesela Muhammed evladım dediği bir adamın karısı ile neden evlendi
Cevap sahibi11 aySana Kuran'da bulunan Ahzab suresinin 37. Ayetini yaziyorum.
" Hani sen Allah’ın kendisine nimet verdiği ve senin de iyilikte bulunduğun (Zeyd b. Harise’ye) diyordun ki: “Eşini yanında tut ve Allah’tan kork.” Allah’ın açığa çıkaracağı şeyi içinde gizliyor ve insanlardan korkuyordun. (Oysa) korkulmaya en layık olan Allah’tı. Zeyd (onu boşayıp) işini bitirince, seni onunla evlendirdik. Ta ki evlatlıkların (boşayıp) işlerinin bittiği kadınlarla evlenme konusunda, müminlere sıkıntı olmasın. Allah’ın emri yerine getirilmiştir. (33/Ahzâb, 37)"
Soran11 ayNe olursa olsun evladım dediğin adam karısını bosasada onunla evlenen adama göz koymuş derler
Cevap sahibi11 ayBu dediklerin, bu dönemin insanlarının bakış açıları.
Hiç bir zaman o dönemde yaşamadık, o zaman olan ve bugün olmayan bir çok şey var.
Ayette bunun nedenini de açıklıyor, okuduysanız eğer.
Evlatlık kavramının biyolojik evlat gibi işlem görmeyeceğini göstermek ve toplumsal bir tabuyu yıkmak için.
Soran11 ayMuhammed Aişe 6 yaşında iken evlenip 9 yaşında gerdege girmesine ne diyeceksin
Sakın Araplarda kızların yaşı adet gördükten sonra sayılırdı deme muterber hiç bir kaynakta bu geçmez
Cevap sahibi11 ayÖncelikle belirtmek istiyorum ki, insanlar dinimizin peygamberini kötü göstermek için olabilecek her türlü iftirayı atmıştır.
Bu bahsettiğin olay, 7. Yüzyıl dönemleri, Arap kültürel ve sosyal yapısı içinde gerçekleşmiş
O dönemlerde kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi, sadece Araplarda değil, birçok kültürde yaygın idi
Aişe validemizle evlilik de bu tarihi bağlamda değerlendirilmeli normale
Biz bugünün değerleriyle geçmişi yargılayamayız.
Çünkü şartlar, beklentiler ve de sosyal algılar çok ama çok farklıydı
Soran11 ayHangi dönem olursa olsun 6 yaşındaki bir çocuk ile nasıl evlenir 9 yaşındaki bir çocuk ile nasıl gerdeğe girer
Cevap sahibi11 ayAnlamak, onaylamak değildir. Ama önce anlamaya çalışmadan yargılamak, ne adaletli olur ne de samimi.
Soran11 ayBöyle birşeyi nasıl kabul edilir
Cevap sahibi11 ayDiyorum ki, bu dönem ile o dönemin anlayışı çok daha farklıdır.
O zamanların insanları yüzlerce yıl yaşıyordu.
Allah'ın o zaman izin verdiği bir şeyi, nasıl olur da bugün bir insan sorgulayabilir mesela.
Kuran'da bu konu ile ilgili bir ayet yok. İnsanların ağızdan ağıza geçirdikleri olayları nasıl değiştirerek anlattığını bilemeyiz.
Soran11 ayBu olay yüzünden dunyda çocuk evliliklerinin önü açık
Cevap sahibi11 ayBu insanların kendi sapık düşünceleri yüzündendir.
Bugün birine ifira atsam, bundan 100 yıl sonraki laflarımın doğru olup olmadığını nereden bilebilir.
Hiç birimiz ne yaşadık, ne de gördük
İslam veya başka tüm dinler tamamen kişinin kendi inanışı ve mantığı üzere yaşanılır
Fakat bil ki, bugün kendine müslüman diyen insanların çoğu sahtekar.
Soran11 ayBuharı Müslüm de geçer en sahih kaynaklardir
Cevap sahibi11 ayBuhari Müslim'i bilmen şaşırtıcı.
Bu da en azından bir zamanlar araştırdığının delilidir.
Kafirun suresini bilir misin?
Surenin anlamı şudur ;
De ki: “Ey Kâfirler!”
Ben, sizin ibadet ettiklerinize ibadet etmem.”
“Siz de benim ibadet ettiğime ibadet edecek değilsiniz.”
Ben de sizin ibadet ettiklerinize ibadet edecek değilim.”
Siz de benim ibadet ettiğime ibadet edecek değilsiniz.”
Sizin dininiz size, benim dinim bana.”
Gizli Üye(18-24)11 ayBen seni inandirabilirim belki ama burada onemli olan senin kendini inandirman.
17 Yorumla
Soran11 ayNasıl inandiracaksin
Cevap sahibi11 ayOrnek olarak kullandim.
Burada konu ne olursa olsun sen inanmak istemedigin surece elli tane ornek versem dahi inanmazsin
Onemli olan senin kendini bir seylere inandirmayi isteyip istememen
Cevap sahibi11 ay@panzram25 Baskalarinin yorumlarina dahil olmazsaniz sevinirim
Cevap sahibi11 ay@panzram25 Yaptigim yorumu genelleme uzerine kurdum. Benim inancim islam degil. Bir dine inanip inanmamaya hemen bir gunde karar vermiyorsun. Yine ayni sekilde degisim olacaksa da, bir gunde olamaz. Bir baskasi inandiramaz. Bunu demeye getiriyorum.
Seni neden inandırayım ve nasıl inandırayım tercihler senin
01 Yorumla
Soran11 ayYapabileceğini düşünüyorsan
11 ayManyak mısın ateizmden devam
10 YorumlaHiçlik seni duyamaz
11 Yorumla
11 ayAklın varsa kendin inanırsın zaten ben uğraşamam
161 Yorumla
Soran11 ayUğraş ne olur
- 11 ay
Uğraşmam ki öldükten sonra kendin inanırsın
Soran11 ayÖldükten sonrası yokki
- 11 ay
Tamam
- 11 ay
Lan dur bir şey dicem
- 11 ay
Bu telefonları kim icat ediyor ya da bu herhangi bir alet işte
Soran11 ayNe diyecen
- 11 ay
Aktif ol işim var
Soran11 ayİnsan ediyor
- 11 ay
Yani kendiliğinden olmuyor.
Peki vücudun da ortalama 206 kemik , çeşitli hayati organlar , ortalama 175 buyuna sığdırlımış 100000 km uzunluğunda damar ve bu şekilde yaratılmış milyarlarca insan çeşitli hayvanlar sence bunlar kendiliğinden mi oluşuyor?
Bir şeyin var olabilmesi için bir yaratıcının olması gerekiyor ben sana Allah'a inan demiyorum bak taşa tap ama bir yaratıcıya inan
Bu çevrendekilere baktığında eğer ki hâlâ inanmıyorsan sıkıntı sende dir:)
Yazım yanlışlarım var kusura bakma - 11 ay
Yani demek istediğim biz insanlar çok özel varlıklarız ve bir yaratıcı sayesinde meydana geldik kendi kendimiz var olamayız
Soran11 ayEvrim yaratılışı açıklıyor
- 11 ay
Hayır açıklamıyor bak düşünmüyorsun işte
- 11 ay
Bilim evrimi salla düşün sadece
- 11 ay
Ya da düşünme benden bu kadar
- 11 ay
Umarım doğru yolu bulursun
Soran11 ayPeki tanrı var diyelim senin ortunup ortunmemen ile neden ilgilensin
- 11 ay
Allah bizi bir sebep uğruna yarattı bir sınav içindeyiz ve bunların sınavın kuralları
- 11 ay
Sen örtünmezsen sınavdan kalırsın ki sana bakıp azanlar da kalır
Soran11 aySınav dediğin adil olur
- 11 ay
Neye göre kime göre adil belki de adildir biz farkında değiliz
Soran11 ayNiye gönderdiği dinleri koruyamadı
- 11 ay
Sınav diyoruz ya Allah insanlara bırakıyor ki zaten çeşitli söylemler dahi var
- 11 ay
Ve dine sahip çıkacaksa biz insanların işlevi nedir peki
Soran11 aySınav falan yok
Soran11 ayBir işlevi yok yaşayıp olup yok olup gidiyoruz
- 11 ay
Hassiktir ama be sen kendi beynini bir kalıba sokmuşsun daha değişmezsin boş ver bu yüzden
- 11 ay
Evrenin düzenine baktığında bile anlayabilirsin ama sen anlamak istemiyorsun düşünemiyorsun
- 11 ay
Bağlantı dahi kuramıyorsun
Soran11 ayNe düzeni evrende korkunç bir kaos var her şey bir tarafa savruluyor
- 11 ay
Ya sabır ya sabır dostum diyorum ya bir sebep uğruna geldik hayat düzgün olucaksa herkes mutlu olucaksa bu dünyanın ne anlamı var
- 11 ay
Neden yaratıldı bu insanlar
Soran11 ayYaratan yokki sebebi olsun hadi var diyelim küçücük çocuklar sebebi yok iken ölüyor neden
- 11 ay
Sen şakasın değil mi sabahtan sana ne anlatıyorum ben
- 11 ay
Sen bu kafayla
Soran11 aySiz kendiniz bir imtihan var diyerek kendinizi avutuyorsunuz
Soran11 ayYapan yaptığı ile kalıyor ne cehennem var nede cennet
- 11 ay
Ölümden sonra oluyor ya hani cennet cehennem
Soran11 ayYok ki uydurmuş insan
- 11 ay
Tamam sen böyle devam et
Soran11 ayHep kitabında bile kadına döv diyor buna ne diyeceksin
- 11 ay
Sen kitabı okudun mu
Soran11 ayEvet
- 11 ay
Orada o anlam da söylenmiyor git düşün sonra gel
Soran11 aySerkeslik yapacağını düşünürseniz dövün diyor
- 11 ay
E bu erkek ve kadın da da olması gereken şey değil mi
Soran11 ayHayır karılarınız serkeslik yapacağını düşünürseniz dövün diyor sen düşün bence
- 11 ay
Bugün senin karın seni aladatsa ya da herhangi bir şey sen alnından mı öpüyorsun
Soran11 ayYaparsa değil durduk yere içine şüphe düştü baş tokadı diyor
- 11 ay
Sen yanlış anlamışsın kral tekrar oku
Soran11 aySen oku Nisa suresi de geçiyor yani kadın suresi
Soran11 ayOkudunmi
- 11 ay
Okudum ve senin çıkardığın anlamı çıkarmadım
Soran11 ayEvlendiğinde kocam senin serkeslik yapacağını düşündüğün de dövme hakkı var bunu unutma
- 11 ay
Hayır yok sen anlamıyorsun işte
Soran11 ay
"Erkekler, kadınlar üzerinde yönetici ve koruyucudurlar. Çünkü Allah, birini diğerinden üstün kılmıştır ve erkekler mallarından harcamaktadırlar. İyi kadınlar, itaatkâr olanlardır ve Allah’ın korumasına karşılık gizliliği koruyanlardır. Nüşuz etmelerinden endişelendiğiniz kadınlara öğüt verin, yataklarında yalnız bırakın ve dövün. Size itaat ederlerse, artık onların aleyhine başka bir yol aramayın. Şüphesiz Allah yücedir, büyüktür."
:
1. Klasik Tefsirler (İbn Kesir, Taberî, Kurtubî):
Bu fiilin hafifçe dövmek anlamına geldiği söylenmiştir.
“Kemik kırmadan, yüzüne vurmadan” gibi sınırlamalar getirilmiştir.
Soran11 ayDövün diyor
Soran11 ayEe buna ne diyeceksin
- 11 ay
Sen ateist olmaya devam et ve beni bir sal be dostum şu an karşına Cebrail çıksa sen simülasyon dersib
Soran11 aySana ayet getiriyorum hala öyle değil mi diyeceksin
Soran11 ayGerçeği gör
Gizli Üye(18-24)11 ayBen de inanmıyorum o yüzden no
20 Yorumla
Gizli Üye(18-24)11 ayher koyun kendi bacaaaandan asılır kardeş.
02 Yorumla
Soran11 ayOlmayan bir yerden niye korkayim
Cevap sahibi11 ayİyi misin? Korku ile ilgili bir şey mi dedik. herkes kendi kararlarıyla kendi sorumluğunu üstlenir dedik. 😄 Alla allaaa, çok garipler yemin ediyorum.
Ya varsa?
13 Yorumla
Soran11 ayGözlemlenebilir deliller olmalı
- Diğer konusunda 498 cevap paylaştı.
11 ayAllah inandırsın. d
11 Yorumla
Soran11 ayAgagag
Merhaba
013 Yorumla
Soran11 aySelam
Soran11 ayO nasıl olacak
Soran11 ayEeee