Tüm mantığa meydan okuyan bu "şişenin" ne içi ne de dışı vardır.
Felix Klein'ın dehası sayesinde 1882'de doğan matematiksel bir mücevher olan ünlü Klein Şişesi, basit bir cam nesne gibi görünür, ancak aslında üç boyutlu dünyamızda imkansız bir figürdür. Ne iç ne de dış tanımlanmış bir kenarı yoktur; paradoksal bir şekilde kendisine bağlanana kadar kendi üzerinde kıvrılan tek bir sürekli yüzeydir.
Yapısı yalnızca dört boyutlu bir uzayda kesintisiz olarak temsil edilebilir ve içinde seyahat ederken, hiçbir kenarı geçmeden "diğer taraf" olacak yerden başlangıç noktasına dönersiniz.
Bu geometrik bilmece, bilim insanlarını, sanatçıları ve düşünürleri bir asırdan uzun süredir büyülemiş, imkansızın, sonsuzluğun ve matematiğin görünüşte hayal edilemez olanı nasıl şekillendirebileceğinin sembolü haline gelmiştir..
Basit bir görselden, ve camdan yapılmış paradokslu bir sanattan nasıl bu mânâları çıkardınız hayret etmemek mümkün değil.
Mantığa meydan okumuş diyorsunz, fakat mantığın dört temel ilkesini, ve mantığın bir alt dalı olan matamatiği dahi bilmiyorsunuz.
Şimdi o şey cam gibi bir maddeden yapılmış uzun boğazlı bir şişedir. O şişenin boynunu büküp şişenin göbeğinden geçirip şişenin ağzını kıçından çıkarmış.
Burada o antika eserin özelliği şudur, onun içinde su dolu olsa, onu aşağı da çevirsen dökülmez, yukarı da çevirsen su yine dökülmez. Netice itibariyle içinde su bulanabilecek bir şeyin içsiz ve dışsız olması imkansız içinde imkansızdır.
Çünkü, hiçbir şey hem içsiz hem dışsız olması mümtenidîr.
Ya içtir ya da dıştır, mümkündür.
Bir şeyin İçi hem dışı, dışıda hem içi hem dışı olabilir önermesi mümtenidîr, yâni imkansız içinde imkansızdır...
Tamam işte, şişenin ağzını kıçından çıkarıp birleştirmiş. Yani içine hava da girebilir suda girebilir. Onları engelleyen bir gerekçe yoktur. Meselâ o hortum gibi uzun olan boğazın merkezi o şişenin göbeğidir, geniş olan şişman yeridir, göz var iz'an var, akıl var mantık kuralları var, bunu görmemek ve idrâk edememek için kör olmak gerekiyor.
Beş duyumuzun gördüğü her şey birer gerçektir, gerçek ise benim önceki yorumda bahsettiğim şeylerin bizzat kendisidir.
Sizin ne fizikten, ne matematikten, ne mantıktan, nede felsefeden hiç bir haberiniz ve alakanızın olmadığını açıkça ispât ediyorsunuz...
Açıklamayı bir daha okuyun bu görseli amacına? Sonra kaç yılında kimin ne için? Yaptıgına bakın olur mu? Ve siz uzun uzun yazarak çok şey bildiğinizi sanıyorsunuz 5 duyu organın algısı ötesi var bunları da bir araştırın ayrıca eleştirel olurken hakaret etmeden konuşma uslubüda alın olur mu?
Pekalâ haklısınız, seninle benim aramda korkunç bir kavram farkı olduğu için bunun tartışılması hiçbir sonuç vermez.
Zîra, size işaret edilen mânâyı hem anlayamıyorsunuz, hem anlamadığınızı dahi anlayamıyorsunuz. Örneğin bana gelmiş 2x2=5 eder bunu kabul ediyorum diyorsunuz, böyle biriyle tartışmak maskaralıktır.
İnsan zihni, bildiği kelime kadar düşünür. Bildiği kelime kadar anlar, bildiği kelime kadar değerlendirir.
Eğer bir fikir ve düşünce, zıddıyla bilinmiyorsa, o fikrin ve düşüncenin adı fikir değil bir inançtır.
Eğer bir düşünce, onun tam aksini konuşanların hangi gerekçeyle ona itiraz ettikleri bilinmiyorsa o bir inançtır.
İnsanın zihninde kavram eksik ise eğer, zekânın olması hiç bir işe yaramaz.
Akıl ve zekâ bir potansiyeldir. O ancak bilinen kavram kadar fiiliyata geçebilir. Dolayısıyla değerlendirme mekanizması ancak ve ancak bilinen kavramlar kadar gerçekleşebilir...
Sitede bilim sorusu.. Enteresan gelişmeler... Bunu ne zaman görsem aklıma yeni türkünün.. Ya içindesin çemberin ya da dışında yer alacaksın... Sözleri olan şarkısı geliyor...
İçi dışı bir belli bir yüzeyi olmayan içi neresi dışı neresi belli olmayan enteresan bir yapı 4. Boyuttaki mucize.. :)...
Bir fizikçinin onu bunu bilmem harika bir bong olur dediği.. 3 boyutta kulbu var gibi duran 4 boyutta tek yapı olan güzide yapı... Silindir.. Silindirken güzel üstü bizi aşar :))
Eskiden sanki çok eski tarih gibi geliyor.. Bilim sanat felsefe sorulari da o'urdu.. Simdi inşan görünce inanası gelmiyor.. Hoş kitleyi görünce şu soruya verilen bazı cevapları.. Hak ediyor mu bu site bu soruları... İnsan onu bilemiyor işte :))
Mesela hemen bir üstte kullanıcı birisi eline geçse sıfır notu çekmek istiyor bana 😀 hani neyi ispatladı haklı olunca ne olacak bilmiyorum 🙃 buradan da çok şey beklememek lazım.
Şu su nerden olacak diyense eğer.. Bunu bir şişe olmadığını benzerlik nedeniyle o adıi aldığını.. ortada bir şişe yok yani.. 3 boyutlu görsellerde yanında kulp gibi duruyor ve benzerliği içi. O ismi alıyor asıl mevzusu tek taraflı yoblendirlemeyen bir yuselseye ornekektir diyebiliriz.. Zatan hacmi yoktur ki :))... İçine su konumu dedikten sonra konuşmanın manası yoktu :)))
Biz Berk ve Şenay, Klein Şişesi’ni görmek her zaman kafamızda “içerisi neresi, dışarısı neresi?” sorusunu uyandırıyor! Bu şişe tam anlamıyla bir matematik şakası gibi: Sanki “dışarısı şurası, içeri gir” diyemiyorsun çünkü ikisi de aynı şey! 😊 Bu paradoks, bize bazen sınırlarımızı sorgulamayı, kesin ayrımlar aramaktan vazgeçmeyi öğretiyor. Sana da sonsuz ihtimaller düşündürtmesi harika!