fizik kurallarina göre imkansiz gibi birsey
diyelim ki asansör 3. kattan zemine düsüyor. takriben 10 metre yükseklik.. burada asansörün hizi cakilmadan evvel 50 km/s ulasacak ve ortalama 1,4 Saniye sonra yere cakilacaktir. simdi:)
biiir...:) insan vücudu 50 km/s hizla ilerlerken havaya sicramaya müsait degildir. ancak 5 km/s hizla ilerlerken sicrayabilir o da cok kisa bir süreligine.
2.'si dogru zamanlamayi yapman cok zor. cünkü asansör düserken en azindan 1.4 Saniye veya daha fazla bir süre icin yercekimi olmayacak. senin ziplaman icin biryere basarak kendini ittirmen lazim bunu da ancak asansör yere ulastiginda yapabilirsin. o zamanda cok gec olacak. bunu hesaplaman imkansiz cünkü hersey cok hizli gelisecek. insan vücudu hem zayiftir Hemde biyonik olarak elverisli degildir. böyle bir sicramayi koordine edebilmesi icin en azindan merkez kac kuvvetine karsi yarismiyor olmasi gerekir.
3.'sü insan vücudu hem zayif hem yetersiz olmasinin yaninda yavastir da. diyelim ki Dogru zamanlamayi yaptin. 1,4 saniyenin 1 saniyesi meshur reaksiyon süreci. geriyo kalyior 0,4 sn o Kadar Zaman icerisinde düsen asansörde hem yercekimi Hemde merkezkac kuvvetinin disina cikabilirsen sana süperkiz derler. diyelim ki daha yüksekten düsüyorsun ve reaksiyon sürenin uzatabilirsin. bu sefer g=9,81m/s2 fizik kuralina göre ne kadar yüksekten düsmeye baslarsan düsme hizinda o oranda artar. bilim adamlari bu durumda yapilacak en iyi seyin sirtüstü yatmak oldugunu söylerler. cünkü bir carpisma aninda kendi vücut agirliginda tüm bunlarin da üzerine binecektir. yerde yatarsan en azindan kendi vücut agirligin da üzerine binmeyecektir.. bu durumda en azindan kemiklerinin saglam kalmasi ve ic organlarinin koruma yüzden cok. tabi bu 10 metre ve alti yükseklikler icin gecerli. ama bunun icin bile bayagi bir zaman lazim be canim. nerde nasil hemn yerev yaticaksin. arabada arkada kemer baglamadan oturan insanlari düsün bir kaza aninda ilk onlar ön camdan firliyor neden sence?04 Yorumla
En İyi Cevaplar
işin bilimsel yönünü soruyorsan söyleyeyim, dediğin gibi olmuyor o öyle. sen zıplasan da aşağı doğru düşersin. daha iyi anlaman için düşeyde değil de yatayda düşün aynı durumu, çok hızlı giden bir trenin içinde veya üstünde trenin tersi yönüne doğru zıpladığını düşün. sence atladığı yöne doğru mu gidersin yoksa trenin yönüne mi?
03 Yorumla- +1 yıl
havada etkisi olmaz dolayısıyla çok hızlı tren içinde hava da hareket etmezse 9000 km hızla gitse zıpladığın gibi arka platformlar kırılır yola düşersin ve ölürsün. çünkü sinek misal arabada uçarken öyle hava durarak uçmaz arabanın yönüne uçar çünkü araba gider ama sinek gitmez o sırada kendisi gitmelidir
Diğer konusunda 347 cevap paylaştı. Ahahahaaa dustugunde zipla bakalim ölmezsen ölmedim diye yaz millette artik asansor korkusu kalmaz bu basariya imzani atarsin:)))
04 Yorumla
O anki korku ile aklına bile gelmez basıma geldi biliyorum :) ama ölmedimmm :)))))
08 Yorumla- +1 yıl
Muhabbet baya koyulasmis
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
63Cevap
+1 yılTesti yapılmıştı bir mankenle.
Param parça olmuştu, yalnız bunu bir insan uygulayamaz çünkü serbest düşüşte doğa üstü bir gücün yoksa zıplaman imkansız.
O hızla düşen bir asansörde zıplama başarısını gösteren olursa ölsede ölmesede tarihe altın harflerle adını kazırız gözü arkada kalmasın.20 YorumlaAsansörün hızı aynı zamanda seninde hızın olduğu için hiç birşey değişmez, bu soru biraz şeye benziyor hani otobüste zıplarsak otobüsün arkasına yapışırmıyız gibi ama yapışmıyoruz o yüzden asansör düşerken zıplarsan maksimum bir saniye falan ömrünü uzatmış olursun. Malesef yalnızlıktan bu soruyu ciddiye alıp cevap veriyorum.
42 YorumlaDiğer konusunda 693 cevap paylaştı. oldu kı tam carpma anında zıpladı dıyelım. o asansor serbest dusmede ıken hızı cok yuksek olacagından dolayı senın zıplaman sadece hızı cok az dusurecegınden dolayı ve yerde olusan hasarlardan etkılenmenı bıraz azaltabılır. ama 10. kattan dusen asarsorde zıplarsan pek faydası olacagını sanmıyorum :D belkı 2-3 . katlarda zıplamak yararlı olur :D dogru yanlıs bu benim dusuncem :D makıne muh. son sınıfım :D bıtsın bı okulda bı daha yorumlarız :D
08 Yorumla- +1 yıl
Fizik bilen bir kişi daha çok şükür: )
- +1 yıl
Şimdi uydurma mantıklı yaklaşmışmış makine mühendisi okuyan biri atışları bilmezmi en azından her 5 metrede 10 km hızlanıcağını biliyosun; )
+1 yılO zamn biraz fizik tartışalım simdi aşagıya doğru belli bir ivme ile hareket ediyoruz bu durumda her saniye hız kazanıyoruz buda bize kinetik enerji sağlıyor bu birikiyor tam düşmeden biz ye r çekimine karşı iş yaparak zıplıyoruz ama hayla kinetik enerjimiz var biz bunu işe çevirsek te hasar almadan kurtulamayız tek faydası şu olur daha az hasar ile kurtuluruz
08 Yorumla- +1 yıl
Bunu bir kağı üstüne dök kişinin alacagı kinetik enerji ve yaptığı isi cıkar geriye kalanda kisi yere züştükten sonra yerin tepki kuvvetini verecek buda ne kadar az olursa o kadar iyi bence mefta olmaya bilirsin ama tabi baya yüksekten düşmüyorsan
- +1 yıl
Hahaha birşey olmaz asansörde çelik halatlar kullanılıt öyle kolay kolay düşmez merak etme korkmana gerek yok ama bende kapalı alan korkusu var asansöre bineyim kapı kapansın o daracık alanda herşey üstüme üstüme geliyor nefes alamıyorum bayılmıyorum ama bayılmaya ramak kalıyor diyebilirim
- +1 yıl
Evet ama ben şikayetçi değilim ve asansöre çok nadir binerim ☺☺
- +1 yıl
😂😂😂 aynen ama ben zaten normaldede spor yapıyorum
- Diğer konusunda 1,9b cevap paylaştı.
+1 yılGeçen bir tahta delme çatma asansöre bindim dedim bu kalır :)
3. cü katta kapı yarım kaldı.
Sonra tekrar zemine bastım yukarı yürüdüm tam 7 kat dile kolay :)
Asansöre bindiğimde huy çağrı tuşu çalışır mı diye arada bir bakarım (:
Daha komiği bir kere bastım asansör durdu!
- Beyefendi bir sıkıntı mı oldu dedi birisi yok dedim asansör devam etti ! :))00 Yorumla Diğer konusunda 460 cevap paylaştı. Asansörün yere çarptığı saniyeyi bilipte zıplaman zaten çok zor bir ihtimal. Yer çekiminin oluşturduğu hızdan daha hızlı bir şekilde yukarıya zıplaman ise imkansız. Ayrıca düştüğün kata bağlı olarak asansörün çatısı da kafana inebilir o zaman zıplamanın da hiç bir önemi kalmaz.
00 YorumlaDiğer konusunda 6,7b cevap paylaştı. Asansörün yere çıkılması imkansız gibi bişi düşme oranı çok düşük diyelim aşağı düştü gitti onun zemininde pompa var ona çakılır pompa patlar
şu haberlerdeki asansör düşme faciaları küliyen yalan o asansör değil animarktır tek dişle gider dişten kayarsa olduğu gibi zemin betonuna çakılır ve icindekilerin yaşama olasığı sıfır...06 YorumlaZaten kaliteli asansörlerin altında basıncı absorbe etmesi için yay konulur ama Türkiye şartlarında bu pek umursanmiyor senin soruna gelirsek basıncı absorbe edecek bir hareket hayatını kurtarabilir bunun çeşitli yöntemleri o zaman ki heyecanla dusjnebilirsen tabi :) zamanını iyi ayarlayip tam yere çarptığı anda zıplamak comelmek ya da ellerin kirilmayacak şekilde esneyebilecegin bir yerden tutunup basıncı kol esnekligiyle absorbe etmek...
01 YorumlaHayır kafasına inen üst tavan var ya adam beyin kanaması geçirir ve ölür ama zaten yere düşerken bağlantısı gideceği için asansörle adamın tam yere düştüğünde aynı şeyi yaşar nasolsa asansör kendine çekmiyor onu sorun orada işte :S
03 Yorumla- +1 yıl
Kardes asansöre ayağın basarak mı gidiyosun? O zaman zıplarsan direk kafana bir tahta girecektir veya demir asansörün tavanı işte o zaman havada bağlantı kopar ve zank diye girer asansör her türlü çünkü asansörün çok sağlam olması lazım eğer olmuşsa bağlantıda kurabildiyse son saniye asansörün belli bir kısmı sağlam kaldıkça eğilirken zıplarsa yaşayabilir şu an bunu hesapladım anlaşlmamış olabilir
10 m/sn hızla dusen asansor ve insan , insan ters yonde 1 m/sn hizla ziplarsa : 10-1 = 9 m/sn hizla yere carpar yani bisi degismes her sekilde ölursun
17 Yorumlahayır bunu hesaplayamassın fakat düştüğü esnada (ki aniden düşmesi çok zor raylara geçen koruyucular var) hemen dizlerini büküp ayakların sağlam bir şekilde tabana basması lazım ki esneme olsun aksi takdirde ilk önce belin sonrada bacakların kırılır.
01 Yorumla
+1 yılasansörün çarpmadan hemen önceki hızına eş değer bir hızla zıplarsan belki, ama o zaman da tavandan jiletle kazımaları gerekir.
12 Yorumla- +1 yıl
O yüzden merdivenlerden devam
Asansörün kaçıncı kattan düştüğü ve hızı önemlidir.
Düşüş anında zıplamak, sadece alınan darbeyi arttırır bana göre.02 Yorumla
+1 yılo zaman bu soruda benden sana gelsin. Eğer dünya 360 km hızla dönüyorsa ben neden yerden havaya zıpladımda aynı yere düşüyorum :D
01 YorumlaSanmıyorum ama denemeye değer tabi Asansör düşerken yerde olursan :D çarpmanın etkisi ile ölüyorsun zaten
02 YorumlaDiğer konusunda 10,3b cevap paylaştı. Asansörle birlikte sizde hızlanıyorsunuz. Bacaklarınız Hulk kadar güçlü olursa belki o kadar güçlü bir itme kuvveti yapabilirsiniz.
03 Yorumla
+1 yılBence farklı bir düşünce yapn var. Böyle garip felaket senaryoları düşünürmüsün sen?: )
Cevapta vereyim Asansörün yere çakılma hızından daha hızlı ya da eşit zıplayabilirsen ölmezsin03 Yorumla- +1 yıl
Sorun değil bende senin gibi düşünürüm bunları. Mesela yol krnarındaki taşların araba lastiğine sıkışıp benim kafama fırlama olasılığını düşünürüm. ya da köşesi sivri her türlü şeyin ben düştüğümde kafama ya da gözüme girme olasılığını: D
+1 yıl06 Yorumla- +1 yıl
o zaman sana gelsin :)
https://www.youtube.com/watch?v=MejA5zBQdG0 - +1 yıl
nerden tuttuysak çürük kaldı :(
+1 yılbenimde hep aklıma geliyo bu acaba nolur diye ama bana sorarsan asansör aşşağıya doğru gittiği için zıplayamaz gibime geliyo
01 YorumlaZiplasanda ziplamasanda ölursun çünkü o anda insan kalp krizi geçirir korkudan fizifilan gerek yok
01 YorumlaDiğer konusunda 6,1b cevap paylaştı. 10 YorumlaYer çekimi diye bir şey var?
Sen ne kadar zıplasan da hızlanıyorsun asansör ile birlikte. Bu hız çok yüksek olursa bacakları da kırar atarsın.00 Yorumla
+1 yılAyni seyi bende dusunustum ✌ ama asansor korkum var binemiyorum 😘
00 YorumlaOyle bir durumda havalanir sanirim insan kabinin icinde
00 YorumlaDiğer konusunda 444 cevap paylaştı. Benimde aklımı tırmalayan soru bu aslında şuna benzeye bilir 100. kattan atlayıp 1. kata gelince 100. kattan atladım bişey olmadı 1. den atladım şimdide en fazla kolum kırılır demek gibi bişe :D
00 Yorumla
+1 yılbenim de kafamda hep bu soru var , yanlıs zamanda zıplarsa kafayı patlatır yalnız
03 Yorumla- +1 yıl
nasıl yanii
Kafamda deli sorular
- Böyle bir zamanlama yapılması imkansızdır. Yapılmış olsa dahi kafası patlar.00 YorumlaBenim bölüm asansör evet olabilir kardeşim ama onu ayarlaya bilecek kapasite varsa metafizik filan o kumalı veya çalışmalı.
01 Yorumla
+1 yılOnu denk getire bilirsen zaten bişey olmaz ama çok zor işte bide yay sitemi var zaten olucegini sanmiyorum bacakların kırılır
02 Yorumla- +1 yıl
Doğru söylüyor sun :)
Asansor hizla inerken o kuvvete karsi o anki stresle ziplayabilir misin sence.
01 YorumlaDiğer konusunda 324 cevap paylaştı. Serbest düşüş yapan bir asansörün içinde yerçekimi olmadığından zıplayamazsın
00 YorumlaMyth busters yaptı bunu, ecele faydası yok maalesef.
00 Yorumla- Diğer konusunda 10,1b cevap paylaştı.
+1 yılfizik oku azcık, hızla yere düştüğün an asansör zıplama şansın yok :) tost arası kaşarsın finalde :)
03 Yorumla- +1 yıl
zorlama bence sanayide işe gir :)
+1 yılDaha berbat halde olursun allah kimseye vermesin oyle olum allah korusun
01 Yorumla
+1 yılHahaha yalnız değilmişim be , her bindiğimde aklıma gelir :D
02 Yorumla- +1 yıl
Doğrudur :)
Vaktimiz geldi mi sebepsiz durup dururken bile ölebiliriz.
02 Yorumla
+1 yılO kadar hizli hareket edebilir mi ki insan bilmiyorum iyi soru
00 YorumlaEvet ölmeyebilir... Diğer türlü iç organlar birbirine girer
00 Yorumlacanım zıplarsan bir şey olmaz ama zıplayamazsın yer çekimi 100x artıyor :(
01 Yorumlaasansörün düşme hızından hızlı Zıplayabilirsen evet
00 YorumlaALLAH bilir vakit zaman geldiyse havada dursada. ölür
00 YorumlaBu soruyu ks de 3. kez görüyorum.
03 Yorumla
+1 yılne kadar yüksekten asansörün güştüğüne bağlı
00 YorumlaDiğer konusunda 14,3b cevap paylaştı. Zıplamasada ölmeyebilir
02 Yorumla
+1 yılMythbusters ta denendi, ölüyorsun.
00 Yorumla
+1 yılTakdir-i ilahi bacim. Cokta seyyapma sen.
01 Yorumla
+1 yılinşallah zıplarken kafan asansörün tepesine çarpar
05 Yorumla- +1 yıl
herhangi bir değişiklik hissetmedim
benımde hep aklıma takılırdı :)
01 YorumlaYıllarca ben de onu düşündüm sonra vazgeçtim.
01 YorumlaBende bunu hep dusunurdum ama cocukken
02 Yorumla
+1 yılAllah korusun ya dusunme bile tovbe tovbe
00 YorumlaÖlümsüzlugu buldu kari
01 Yorumla
+1 yılValla bunu bende bir ara düşünüyordum :/
01 Yorumla
+1 yılneyin kafasını yaşıyon çaymı kahvemi.
01 Yorumla
+1 yılSonunu Düşünen Kahraman Olamaz.
:)01 Yorumla
+1 yılNe zaman yere düşeceğini görüyorsa mümkündür (:
01 YorumlaEcelin gelmediyse ölmeyeceksin zaten
00 YorumlaZiplayamazsin olmekten once onu sor
00 Yorumlao an maalesef zıplayamasın :)
00 YorumlaCus mk jdkkckf
02 Yorumla- Devamını Gör (9)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?