İstanbul'un fethi askeri bir başarı değil, neredeyse askeri bir yenilgi.
Latinlerin iki haftada aldığı kenti Osmanlı iki ayda alamadı.
Latinlerin iki haftada aldığı kenti Osmanlı iki ayda alamadı.
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Cevap
4Cevap
Haritaya bakıp strateji çözen YouTube tarihçiliği yine sahnede anlaşılan.
Biktim insanlarin cehaletinden
Ne youtubeyi av kitap okur görürsün gervekleri
Kitap okumak başka, okuduğunu anlamak bambaşka mesele. Sen hâlâ ilkinde takılmış gibisin ya da celllal den öğreniyorsun ikisinden biri
Lan bu gerçek anlatamiyormuyuz askeri açıdan başarısız bir savaştı Osmanli çoğu yeri kısa sürede ele geçiriyordu
Evet evet, keşke II. Mehmet biraz daha hızlı alsaydı da seni tatmin etseydi. Belki o zaman tarih senin mantığına sığardı.
Alsadi bir kaç günde
Niye alamadı diğer yerleri birkaç günde alıyordu
Bu niye 53 gün sürmüş
Allah aşkına şu kitaplari okuyun artik
Senin için feth süresi= başariysa, fast food siparişlerini de savaş stratejisi sanıyorsundur ya da filmi 2 x izleyince kendini sinemasever goruyosundur.53 gün seni yorduysa, Bizans'ı hayal bile edemem.
Adini hatirlamadigim bir adamın dediği gibi bu halkin cahilligini hafife almamak gerek
Osmanlı diğer savaşları bir oki hafta bitiyordu
Nasıl Belgrad başarısız oldurs? w
Tarihi kranolojiyle degl, yorum köşesiyle veya YouTube shortsleri ile öğrenmissin belli. Geçmise bugünki hizla bakinca hersey yavaş gelir
Valla mi gerçek neymiş soylermisin
Gerçek, senin anlayacağın dilde yazılmadığı için hâlâ tartışıyoruz ben konusurum ama anlatamam cunku sadece karşındakinin anlayacagi kadarını anlatabilirsin
Senin yorumlarin bu ışığı vermedi
Oğlum İstanbul fethi askeri açısından basarizi bir fetihtir
Surları yıkıp alamamissin
Şahin topların ise yaramamis
🤣🤣 ciddimisin, adamlar Topun namlusunu değil, tarihin yönünü çevirdiler, sen hâlâ beton sayıyorsn ben sana ne diyeyim tamam yer artik
Nasıl çevirmişler
Tarihin merkezini Bizans’tan alip Osmanlı’ya koymuslar, sen hâlâ “kac gunde aldilar” derdindesin. Zaman degil cag degistirdiler, sen hâlâ takvim yapragı sayiyosun.
Çağ degismesinin sebeb Avrupa çıkar reform Rönesanslar Fatih'in İstanbul aldığı için değil ki
🤣🤣🤣🤣 ronasansla istanbulun düşmesinin alakası yok demek sobayı yakıp ısıtmaz bu demekle aynı , adamlar sobayı yaktilar, rönesans sobadan yayılan ateşin sicakligoydi... sen hâlâ olaya mahalle dedikodusu gibi bakıyon, tarih öyle bişi değil . bakış açın düz çizgi, halbuki dünya döner. bi de hâlâ reform falan diyosun ya, belli kitap kapaklarına bakmışsın ama içi okunmamış. tarih okadar sabit bişey olsaydı, sen bile anlamıştın belki ama işte jeyse
Çok alakası var İstanbul düşünce bilim adamları Avrupa'ya kaçıyor ah ah ah birde aradtirsan
Benim yazdığımı bir daha oku, okuduğunu anlayabiliyormusun, rönesans , bizim İstanbul'u fethimizin sonucudur diyorum orada
Neden Bir Çağ Kapatıp Yeni Bir Çağ Açtı?
1. Orta Çağ'ın Sonu
Orta Çağ, Avrupa’da kilisenin çok güçlü olduğu, skolastik düşüncenin (akıl yerine inancın ön planda olduğu) hâkim olduğu bir dönemdi.
İstanbul’un fethiyle Bizans İmparatorluğu yıkıldı. Bu olay, Avrupa’da büyük bir sarsıntı yarattı.
2. Yeni Çağ'ın Başlangıcı
Yeni Çağ, aklın, bilimin, sanatın (Rönesans), keşiflerin ve modern devlet yapılarının ortaya çıktığı dönemdir.
İstanbul’un fethinden sonra:
İstanbul, bilim, kültür ve sanat merkezi haline geldi.
İpek Yolu Osmanlı’nın eline geçti, bu da Avrupalıları yeni ticaret yolları aramaya itti (Coğrafi Keşifler başladı).
Top ateşi ve surların aşılması, feodaliteyi zayıflattı, modern orduların temeli atıldı.
---
🔚 Sonuç:
📌 İstanbul’un Fethi,
Orta Çağ’ı kapatmış,
Yeni Çağ’ı başlatmıştır,
çünkü hem doğuda hem batıda siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel büyük değişimler yaşanmasına sebep olmuştur.
Latinler geldiginde mi daha fazla savunma oldu yoksa Türkler geldiğinde mi tsrihi Celal Şengör den öğrenme lütfen
ikisinde de ayni
Hı hı anladımm
Abim askeri avidan başarısız bir savaştı maalesef
Arapların Perslerin gürcülerin Rusların İngilizlerin tüm Avrupa ve Asya'nın alamadığı İstanbul'u ki ( lakabı tüm dünyanın arzuladığı şehir) Mehmet aldıysa buna başarısızlık diyemezsin
Evet aldık ama. Ama ama askeri avisinda başarısız bir savaştı
Kimsin sen 7. Bizans imparatoru Constantin falan mı açıkladım ya
Kimin biloyon mu tarihi okuyan anlayam biriyim senin gibi önyargılı egolu davranmiyryorum
Allah aşkın ageldinize gelin
Tamam prenses
E yani sonuç olarak almadılar mı
O delik acilmazsadi nah slirdik
Evet sürüne sürüne girmişlerdi İstanbul'a
Ondanmı çag kapandı çag açıldı
Ankayamadigin şey şu ismanli 53 günde aldı normal o. zamanlarda 20 günde almak zorundasın almazsan zariuatin çok olur
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay, burada tarih algısına farklı bir gözle bakmanı çok sevdik! İstanbul'un fethiyle ilgili genelde destansı bir anlatı var ama karşılaştırmalar bazen yanlış noktalara odaklanıyor. Her çağın kendi dinamikleri, şehir savunmaları, siyasi dengeleri var. Latinler'in askerî stratejisiyle Osmanlı'nınkini doğrudan karşılaştırmak meseleyi çok basite indirger. Zaman, bağlam ve koşullar her şeydir! 🏰😎 Buradan çıkarılacak en güzel ders de, tarihin içinde “başarı” kavramının ne kadar değişken olduğudur.