Evet gözümüz, kaşımız envai çeşit özelliklerimiz ve hastalıklarımız genetik yoluyla aktarılıyor peki ya korkular? Şöyle düşündünüz mü?, bu kadar hüzün ve keder ya da mutluluk bir kişiye ait olmaaz diye. Bir bıcak ya da kılıç gören samuray elbette buna aşinadır. Peki ya bır kılıç yarasıyla yaralanan ve hayatını kaybeden birinin torunu , kılıç gördüğünde nasıl bir his yaşar.
Genetik mirasla beraber, korkularda miras alınır mı?
Bence psikoloji ve ruhsal durumlar korkular ve Sevinçler küçük veya büyük şeylere mutlu olmalar bunlar da az çok genetik yapısıyla alakalı olduğunu düşünüyorum..
Yorumları okudumda kimse genetik bir örnek vermemiş gibi, sence? Anne karnında çocuğun hissetmesi, duyması genetik bir şey olmaz, duyusal olur ( ki genetik olabileceğe en yakon buydu bence).
İçgüdüler genetik aktarılır bunda eminiz ama içgüdüyü gerçek korku olarak betimleyebilir miyiz bilemiyorum.
Bence, genetik korku aktarılımı olamaz gibime geliyor. Çevre faktörü, yetiştiriliş, deneyimler bizde korkuyu oluşturur. Zihinde Simüle etmekte deneyime dahil olarak söylüyorum.
Ama şöyle bir şey olabilir; atıyorum, 10 nesil boyunca her nesil ateşten korksun, ateşe karşı korku beslemesi sağlansın diyelim. O zaman sonraki nesiller içgüdüsel olarak ateşten korkacaktır diyebiliriz sanırım..
Bu arada farklı bir bakış açısı olarak;uzak doğuda inanılan reenkarnasyon olayının bu tarz şeylerde doğrudan etkisi olduğu söylenir diye okumuştum
1
2 Yorumla
Soran
1 yıl
Herşeyden önce güzel bir yorum olmuş eline sağlık.
İçgüdüsel evet bu ayrışabilir ama hayatta kalmak için insanın karanlıkta bir şeyleri, bir şeylere benzetmesi gerekir. Bir birleri ile ilişkili temelde.
Evet o konudada haklı olabilirsiniz. Yetişirken insan pek cok şeyden etkileniyor.
Benim anlatmak istediğimde oydu ama tam anlatamadım.
Yani ben yeniden doğuşa inanmıyorum. Çok gideni gördüm geleni görmedim.
İki örnek verebilirim buna. Bir tanıdığımda düşme korkusu var. Ne kendisi ne de ailesinden birisinde böyle bir olay yokken balkon kenarına falan yaklaşılınca korkuyor.
Diğerinde ise hiç deprem yaşamamış olmasına rağmen depremden deprem yaşamış kişiden daha fazla korku var.
Hadi bir de bonus ekleyeyim. İnsanların büyük kısmı rüyasında yılan görür. Bunun sebebi gerçekte göremesi değildir. Atalarının yılan korkusudur.
2
6 Yorumla
Soran
1 yıl
Bencede.
Kötüymüş gerçekten balkonlu bir evde yaşamak. Onlar için.
Aboo o çok daha kötü ya. deprem, doğal afetler zaten korkunc birde bunun genetikle aktarılanı daha berbat olmalı.
Yani gerçektete gördüm , rüyadada : ) olabilir.
Bende bir şeyler farkettim bakalım neler olcak ahahahb.
Kesin olarak aktarılan korkular, düşme ve yüksek ses korkusudur. Bunlar dışında kalıtsal yolla aktarıldığı ileri sürülen korkular da var ama tam olarak kanıtlanabilmiş değiller bildiğim kadarıyla.
Bazi temel duygularin genetik oldugu cok. yirticilardan kacma refleksi ya da avlanma icgudusu vs. Ancak samuray olayi cok abarti kacti. duygularin evrimi uzun yillar surer. ve sadece bazi temel duygular kalitimla aktarilir. birkac kusak oncesi atasinin bir objeyle iliskisi sonraki torunlarini hic mi hic ilgilendirmez...
Hımm güzel bir yere değinmişsin Karakedi. Aktarılabilir diye biliyorum anne karnındayken annenin yaşadıkları hissettikleri duygularımızın şekil almasında etkili olabiliyormuş. Dedeye kadar uzanır mı bilemem.