Bir arkadaşım , bir yerde bir ağaçtan bahsediyordu yerliler kötü konuştuğu için o ağaç kurumuştu o olayda beni etkilemişti. Bitkiler... bitkilerlere yapılan deneyde geçici hafızaya sahip olduklarını kanıtlamışlardı ama bir çeşit döngü gibi o döngü bitince , tekrar öğrenmesi gerekiyordu. Neden ağaçlardada olmasındı
Zaten ayırt etme gibi bir niyetim yok muhtemelen bir beyne sahip olmayan süngerde böyle düşünüyordur diyeceğimde , o kendi halinde takılıyor kafası rahat.
Düşünebilen canlılar işin içine girdimi sıkıntı orada başlıyor. : )
Hayvanları aşağılamak için yazmadım onu. Hani dürtüsel davranış şekline örnek olarak yazdım.
Bulaşık ve deniz süngeri metaforu aklıma bir şey getirdi. Yazmazsam kurtulamicam bu düşünceden 😀
Bu topraklarda milyonlarca kıza söz, nişan, düğün merasimlerinde prenses kıyafetleri giydirip sonra da kölenin kölesi ve hizmetçisi yapıyorlar bizzat aileler..
Asıl mücadele işte deniz süngeri olayım derken bulaşık süngerine dönüştüğünü farkedince başlıyor..
Öyle.. keşke öyle bir şey olmasaydı. yani dönüşmek sancılı olmasaydı. Keşke aileler kızlarını gelin verirken tam bir araştırma yapsaydı. Keşke kadınlar ve erkekler maske giymeseydi gerçek karakterlerini sırf evlenecekler diye saklamasalardı. Keşke keş keşke. Olmuyor işte illa bir şeyler olacak bir sorun sıkıntı.
Temelde her insan bu duyguları yaşayabilir ama her bireyin algılayışı, anlamlandırışı ve ifade edişi birbirinden farklıdır çünkü yaşanan olay kadar, o olayın nasıl yaşandığı, neler hissedildiği de kişiden kişiye değişecektir.
Beyinde bu iş için özelleşmiş tek bir merkez yoktur. Bir sinir ağı olduğu gibi, bir de duygular ağı vardır: Limbik sistem.
Bu sistem, duyguların üretildiği fabrikaların yönetim kuruludur 😅. Onun içinde badem biçiminde, küçücük ama etkisi büyük bir yapı bulunur: Amigdala.
Amigdala, içgüdülerimizin merkezidir; tehlikeyi algılar, öfkeyi tetikler, korkuyu aktif eder. Hüzün, kaygı, neşe gibi duygular, bu merkezde şekillenip tüm zihne sistem sayesinde yayılır.
Yani; limbik sistem yalnızca duygularımızı değil, aynı zamanda temel içgüdülerimizi de kontrol eder. Bu da demek oluyor ki, beynimiz güçlü bir sisteme ev sahipliği yapıyor.
Güçlü bir sistemin, güçlü etkileri olur. Bu sistem, biz farkında olalım ya da olmayalım, bizi etkileyerek yönetir.
Sorunun cevabı, duyguların yoğunluğu, ne kadar bastırıldıkları veya ne kadar serbest bırakıldıkları gibi bireysel faktörlerle de değişir.
Timam mı? 🫠😅
3
2 Yorumla
Soran
1 yıl
Hımm güçlü bir sistem , güçlü etkiler evet anlamlı , eline sağlık.
Üzüntüye sebep olan şey beyinse, onun tam tersi olan mutluluğa da sebep olabilir 🙃
Mutlu ve iyi hissetmemizi sağlayan hormonları harekete gecirmemiz gerekiyor sadece ama bunun sürdürülebilir olması da saglam temelli düşüncelerle desteklenmesine bağlı..
Bunu araba sürmek gibi düşünebilirsin yani beynimizi kullanmayı..
Seni nelerin mutlu veya mutsuz ettiğini teşhis edersen tedaviyi de ona göre uygular hatta önleyici tedbirleri de alabilirsin..
Diplerde gezerken gozlerimi dolduracak kadar iyi hissetmeme sebep olan Mabel'imin güzel bir şarkısını paylaşıp gidiyorum. Her kelimesinde ayrı bir anlam var..
Yuvarlanıp gidiyorum işte 🙃 Başka bir güzellik daha bırakayım sana o zaman. Seversin muhtemelen. Youtube'da gezerken tesadüfen karşıma çıktı. Ben aslında başka bir şey arıyordum. Şarkıyı dinledim. Yorumlar ilgimi çekti. Şarkıcıyı da hiç duymamıştım. Kendi hikayesini anlatmış bu şarkıda.
Cezaevine girdiginde isyan etmiş, daha kötüsü olamaz, her şeyimi kaybettim demiş. O dönem kızı intih@r etmiş..
Sonra tahliye edilmiş ve anlamış yaşadığı sürece kaybedebileceği çok şeyinin olduğunu..
Olumsuz düşünceler olumsuz şeyleri de daima beraberinde getiriyor. Özellikle evladı olan herkes onlara yansıttığı her şeye çok dikkat etmeli.
Çünkü kendi ayaklarının üzerinde durana kadar bizden güç alıyorlar..
Sen önerirsinde ben dinlemez miyim. Güzel bir rastlantı olmuş.
Kesinlikle dikkat edilmeli yani. evlenmeyi düşünmüyorum bunun için . Kendimce iyi bir baba olamayacağımı biliyorum. Her insan 2 aşağı 3 yukarı kendini bilir.
Değer verdiğin zaman o insandan başka kimse düşünülmüyor kendini düşünmüyorsun? mesela sadece o ama sonra bişeyler oluyor hayatında değişmek zorunda kalıyorsun? çünkü bu böyle giderse hayatını mahvedeceksin o yüzden kızdan kurtulmayı seçiyorsun? ve yüklerinden bir anda kurtuluyorsun? özgürleşiyorsun?
1
2 Yorumla
Soran
1 yıl
İletişim kurduğun halde anlaşılmıyorsan bazen yüklerden kurtulmak gerek.
Şöyle bir yararı var, insan yeryüzünde tefekkür edebilen tek canlı. Soyları tükenmiş homo cinslerini ayrı tutuyorum. İnsan düşünmeyi düşünen, evrende değer aramaya (bulmaya değil) önem veren sofistike bir tür. Bu yüzden etrafımızı anlamadan evvel kendimizi anlamalıyız. Aydınlanma çağıyla birlikte buna da büyük ölçüde yaklaştık. Toplumun tıbba olan talebi sayesinde biyoloji külliyatı her geçen gün genişliyor. Artık kendimizi de aştık, "her şeyin teorisi"ni daha da düşünüyoruz.
1
1 Yorumla
Soran
1 yıl
Evet elinize sağlık , teorik olarak bir seyleri üretmek yetmiyor. Pratiğede uygulamak gerekiyor.
Korku ve öfke de aynı etkiye sahip aslında Beynin önemli görevlerinden biri de duyguları en iyi şekilde yansıtarak içinde barındırmaktır (Sağlıklı her insanın beyin fonksiyonlarının bu şekilde programlanmış olması gerekiyor) yani sadece görevini yapıyor 💁♀️😇🌸
1
4 Yorumla
Soran
1 yıl
Elbette haklısınız bu açıdan. Bunlar beynin oynadığı bir oyun olmaz mı esasında değinmek istediğim nokta oydu.