Ve neden en iyisi ve en büyüğüdür.
Bana soracak olursanız tabiki de The Lord Of The Rings derim
Bana soracak olursanız tabiki de The Lord Of The Rings derim
Tolkien'in kurguladığı evren kurgudaki beceri, yazarın özgünlüğünün derinliğini türü için muazzam bir seviyede olsada sorudaki en büyük olma koşuluna pek uymuyor bana göre. H. P. Lovecraft'ın yarattığı mitosa ait evren, Warcraft'ın tüm dünya mitlerini içinde barındıran evreni ile Star Wars'ın içinde barındırdığı evren birbirleriyle yarışacak büyüklükte olabilir.
Lovecraft evreni ezoterik bilgiler temelinde dinamik ve canlı bir evren olmasına karşın öte dünyalar hakkında pek bilgi barındırmıyor. Star Wars evreni teknolojik ve siyasi anlamda derin olsada izleyiciye bu muazzam çeşitliliğe ve büyüklüğe rağmen korkuyu yeterince hissettiremiyor. Yazılmış en büyük kurgusal evren olma iddiasında hak sahibi olan bana göre Warcraft evrenidir. İnsanlığa ait tüm mitsel varlıklardan tutunda Tolkien, Lovecraft evrenini içinde barındıran büyüklük bakımından muhteşem bir evrendir bana göre.
Yüzüklerin efendisi dünya tarihinde yapılmış en büyük evrendir onun kitaplarını okuyan az tarih ve dil bilgisi olan herkes tolkienin Çin'den İngiltere'ye bütün dünya mitlerini inançlarını karıştırıp özgün bir eser ortaya çıkardığını bilir hepsinden var ve bunu kendine özgün yapıyor direkt izleyen anlamıyor dunyadna olduğunu Warcraft evreni maalesef yanından geçemez yüzüklerin efendisi evreninin yüz binlerce yıllık bir evrenden bahsediyoruz daha da uzun tarihler var 30dan falza kitap küçük hikayelerle beraber çok daha fazla ve boşluklar var doldurulabilecek bunlar ona çok büyük bir yarsticilik ve potansiyel kazanıyor iyi bir yazarin elinde daha büyük yerlere ulaşır
Soru iyi kurgulanmış kaliteli evren hangisidir demiş olsaydı şayet, elbette fantastik edebiyatın öncülü olan Tolkien'in evrenidir cevabını verebilirdim. Fakat karşılaştırma büyüklük üzerinden yapılıyorsa şayet Warcraft evreninde bilip okuyabileceğin her mitoloji harmanlanmış. Azeroth, Shadowland, Outland, Dreanor, Dragon İsle gibi birçok farklı yer hikayede kendi mekaniklerine sahip.
Oysa Tolkien evreninde "Eru" kozmik evreni Valar aracılığıyla yaratıyor ama ana odağı sadece orta dünya isimli mekanın bulunduğu gezegen. Dış gezegenlerde neler olabileceğini hiç bilmiyoruz hikayeden. Valar'ın yaşadığı Aman isimli kutlu diyar bile yüzük taşıyıcıların gemiye bindiği Gri Limanların karşı kıyısı. Yani Tolkien evreni çağlar boyunca anlatılan bir büyüklükte. Kozmik bir derinliği yok.
Lovecraft ise tüm hikayelerinin merkezine dünyayı koyuyor. Öte dünyalarda dünyayı ve insanlığı yoketmeyi bekleyen türlü kötülüğü tarif etmiş, ve sırf bu sayede Tolkien evrenine göre "bir tık" daha geniş bir evren sayılabilir. Ayrıca Warcraft, Lovecraft'ın Old God'larını ana kötüler olarak, Tolkien'in kurguladığı insanımsıları (Elf, cüce, orc, hobbit) ise ana iyi karakterler olarak hikayeye yedirmiş vaziyette.
Yazarların birbirlerinden etkilenmesi tuhaf ya da anlaşılmaz değildir. Örneğin; Tolkien'in "Roverandom'unu" okuduysan şayet, daha önceden Lovecraft'ın kaleme aldığı "Bilinmeyen Kadath'a Düş Yolculuğu" isimli hikayesine temel olarak çok benzediğini görebilirsin. Elbette Warcraft evrenini Blizzard ticaret temelinde hikayeleri derleyerek oluşturdu. Usta yazarlardan çok çok sonra onların hikayelerinin açtığı yolda istediği kadar esnettiği hikayelerde bir başarı sağlamaları normal. Ama asla usta yazarların katkılarını gölgede bırakamaz bu durum. Bunu derin bir şekilde Tolkien ve Lovecraft hayranı olarak söylüyorum.
Ben öyle düşünmüyorum üzerine uzun uzun konuşulabilir lakin öyle bir mekan değil o evrneim derinligini anlatmak için kitap bile yazılır hiç bir evren yanından geçemez bana gore
Daha iyisi yok olmadı olmaz da
Hiç bir zaman gelemez daha iyisi hem film hemde kitsp olarak iyisi yok
Cevap
0Cevap
Kızlardan En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar