Farz olduğu için tutulduğunu biliyoruz elbette ama bununla kalmıyor ve açların halinden anlamak, kötülüklerden sakındırmak gibi sebepler de sunuluyor. Peki bir insan zaten açların halinden anlıyorsa, onlara yardım ediyorsa ve başkalarına zararı dokunan kötü bir insan değilse, şu halde neden oruç tutsun?
Oruç tutmak sadece karın açlığı değildir. Özünde oruç herşeyden aç kalmaktır aslında. Tv müzik yerine daha çok dine yönelmek Kur'an okumak, daha çok Allah'ı zikretmek ibadete yönelmek. Yani oruç tutmak ruhen de arınmaktır. Ne kadar kişi böyle yaşıyor ramazan ayıını? Çok çok az sayıda kişi vardır bence
1
2 Yorumla
Soran
1 yıl
Diğer ibadetler de zaten Allah emretti diye yapılıyor ama bunun yanısıra kötülüklerden koruması için yapılıyor. Bir insan zaten kimseye zararı dokunmayan, kötülük yapmayan biriyse neden ibadet etmeli
Dedim ya olay sadece iyilik kötülük ve ibadet değil. TV'den müzikten dünyevi zevklerden de ruhu arındırmak. Bu sadece islamiyette değil hristiyanlıktaki oruçta da böyledir. Üstelik hristiyanlığın orucu islamiyete göre daha ağırdır daha zordur. Hayvansal gıdalar yasak mesela. Zaten gün boyu aç kalıp baya enerji protein kaybı olacak ve yemek zamanı da protein yemeden duracaksın. Bu bağlamda islamiyet çok daha iyi
Nefsini her anlamda terbiye etmek için ve zaten cevap veriyorsun farz olduğu için oruç tutuyoruz buna daha fazla sebep aramak da neyin nesi faz olması kâfi gelmiyor mu
0
2 Yorumla
Soran
1 yıl
Elbette farz olması yeterli. Fakat benim itirazım, farz olmasının yanısıra başka başka akli sebepler sunmaya çalışanlara. Ben de aynı şekilde karşıt olarak farklı aklı sebepler üretip çürütebilirim demek istiyorum. Bu bakımdan da ibadetlerin hiçbir akılsal tarafı yoktur demeye getiriyorum.
Seninde bunu çürütmek için sadece farz olması bile yeterli demen yeterli zaten inanmak istemeyen ya da işine gelmeyen başka boyutlarda sorun arıyorlar kendi akıllarınca. Öylesine dert anlamak ile Zaman kaybetme onların derdi bu değil emin ol..
Allah emrettiği için:) bu birinci kural, diğerleri onun alt başlıkları.
1
4 Yorumla
Soran
1 yıl
Evet. Zaten Allah'ın emretmesinden ziyade başka sebeplerin ortaya konması, başka argümanlar tarafından rahatlıkla çürütülebilen şeyler. Bunun için ibadetleri akli sebeplere dayanarak anlatmak sağlam temeller oluşturmuyor.
İman dini konularda sorgulamayı yasaklar. Bunun dışında aksine evreni keşfetmeyi emreder. Filozoflar da bu yüzden hataya düşüp Allah külliyatı bilir cüz’iyatı bilmez vs. gibi mevzulara girip Allah’ın “ilm” sıfatını reddedip imanlarını tehlikeye atmışlardır. En azından bize bilgi bu şekilde gelmiştir. İslam bilimi emreder. Keza kur’an’da nazil olmasından yüzlerce sene sonra keşfedilen bilimsel bilgiler de mevcuttur, araştırılıp bakılabilir. Yani o düşünce yanlış. İslam ilerlemeye engel değildir. Eğer öyle olsaydı Batı kadınları cadı diye katlederken İslam her şeyde bu kadar öncü olamazdı. Ya da İslam alimlerinin kitapları Batı’da yüzyıllarca okutulamazdı. Şu anki İslam aleminin durumuna bakıp böyle bir yargılamada bulunulamaz.
aclarin halini bilincli aclik cekmeden anlayamazsin. sadece bu sebeplerden degil saglik icin de oruc tutulmasi cok faydali zaten if beslenmenin cikis noktasi oructur
Oruç tutmak vücut için çok sağlıklı. Detoks etkisinde. Organlar ve hücreler yenileniyormuş. Hatta araştırmalar dahi yapılmış. Bencə sıhhat için bilə tutulur.
Ben Türkiye’de yaşarken dokuzuncu sınıftayken bir tane din öğretmenimiz vardı adı Meryem‘di kadının çok güzel bir kadındı kadın derdi ki hiçbir zaman Allahın sizi emrettiği şeyleri sorgulamayın öbür hayat hakkında bu dünyadan sonraki hayatı hiç düşünmeyin derdi hatta biz o zaman şey demiştik insan bazen böyle oturunca aklına geliyor düşünüyor kadın o zaman bize şöyle demişti kafayı yersiniz Allahın hikmetini fazla sorgulamamak gerekiyor
İman, sorgulanamaz olduğu için Müslüman toplumlar geri kalıyor. Araştıran, düşünen, sorgulayan toplumlarda ise bilim, teknoloji, felsefe, sanatlar, insan kalitesi çok daha yüksek oluyor.
Ama dediğim gibi kitapta da böyle dinde asla zorlama yok örneğin mesela ben de Müslümanım ama fazlasıyla günah olduğunu düşündüğüm bir şey yaptım ama yapmak zorundaydım onun dışında namaz kılmıyor ama oruç tutmaya çalışıyorum dua etmeye çalışıyorumdini istediğin şekilde yaşamakta özgürsün bütün her şeyi yerine getirmen gerekmiyor
Ey gençler topluluğu! Evlenme imkânına sahip olan ve buna gücü yeten evlensin. Çünkü evlilik, (harama bakmaktan) gözü sakındırır ve (harama düşmekten) iffeti korur. Evlenmeye gücü yetmeyen ise oruç tutsun. Çünkü oruç,(harama düşmekten) bir himâyedir." (Buhârî; hadis no: 5065. Müslim; hadis no: 1400).
Sorumun açıklama kısmını dikkatli okursanız orada zaten oruç tutmak kötülüklerden korur diye anlatıldığından bahsettim ama ben de buna karşı olarak, zaten kötü bir insan değilsem, kimseye bir zararım dokunmuyorsa neden tutmalıyım diye sordum. Cevap olarak nefsi terbiye etmek yazmışsınız. E zaten nefsi terbiye etmenin anlamı kötülüklerden korunmak işte.
Kötülüklerden korunmanın nefsi terbiye etmenin bi yoluda bu işte diyorum ve oruç tutmanın ayni zamanda fiziksel faydaları da vardır yag yakımını iradeyi kontrol edebilmeyi sağlar sabır verir. Hem oruç tutmanın diğer ibadetlerden farklı olan bi ozelligi de riyanın ( gosterisin ) olmamasıdır.
Cenab-ı Hak buyurmuştur ki: 'Oruçlu kimse benim rızam için yemesini, içmesini ve cinsi arzularını bırakmıştır. Oruç doğrudan doğruya bana edilen (riya karışmayan) bir ibadettir. Onun sayısız sevabını da, doğrudan doğruya ben veririm.' Halbuki başka ibadetlerin hepsi on misliyle ödenmektedir." (Sahih-i Buharî Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercümesi, VI, 248, Hadis no: 897).
Sizin dediğinizi anladım bi insan açları anlayıp empati yapabiliyorsa etrafına bi kötülüğü yok ve nefsini terbiye edebiliyorsa neden oruç tutuyor ki diyorsunuz ama orucun Allah katındaki yeri ve önemi çok fazla olan bi ibadet olmadı sorunuzun cevabına yetmiyor demekki Ama elimden geleni yaptım açıklamak için bundan sonrası size kalmış
adını unuttum ya rihannanın bir klibinde oynuyordu dansçıydı ama profili yıllar önce açtığım için kaldı öyle ben de değiştirmedim bu sitede kendi resmimi kullanmak istemediğim için