Ben bir yaratıcının olduğuna inanıyorum hatta yaratıcı bu dinleri oluşturup genel olarak bir ahlak düzeyini dünyaya enjekte etmek istemiş kanısındayım. Dinlerin genelinde ahlak kuralları yakındır 4 büyük din dışında da öyledir ama ben dinlerin birbiriyle çatışma halinde olmasını da Tanrının bir planı olduğuna inanıyorum insanlar bunlara inanıp da benim verdiğim öteki ahlak kurallarını yok sayacak mı diye. Şimdi bana gelmeyin işte hak din İslamdır kitabı okumuş öteki kitapları da araştırmış insanlara saygım sonsuz okuduktan sonra inanıyorlarsa saygı duyarım ama okumayıp daha bir sayfa meal okumamış insanlar bana dinleri savunmasın lütfen. Sizin görüşünüz nedir eyyy KS ailesi.
Dinler, insanlık tarihinde ortaya çıkmış ve gelişmiş inanç sistemleridir. Temelinde, insanlığın varoluşu, evrenin anlamı, ahlaki değerler ve yaşamın amacı gibi temel sorulara cevap arayışı yatar. Dinler, genellikle kutsal kitaplar, peygamberler, ritüeller ve topluluklar aracılığıyla yayılır ve yaşatılır.
Dinlerin varlığına dair farklı açıklamalar bulunmaktadır:
İnanç temelli açıklamalar: Dinler, genellikle Tanrı veya tanrıların varlığına, vahiy yoluyla insanlara yol gösterdiğine ve yaşamın anlamını açıkladığına inanırlar. Bu açıklamalar, inananlar için temel bir kabuldür ve tartışma konusu değildir.
Sosyolojik ve psikolojik açıklamalar: Dinler, toplumların bir arada yaşamasını sağlayan, ahlaki değerleri koruyan, insanlara umut ve anlam veren yapılar olarak da görülebilir. Bu açıklamalar, dinlerin işlevsel rolünü vurgular.
Tarihsel ve kültürel açıklamalar: Dinler, farklı kültürlerde ve zamanlarda ortaya çıkmış, insanlığın tarihsel ve kültürel gelişiminin bir parçası olmuştur. Bu açıklamalar, dinlerin çeşitliliğini ve evrimini inceler.
Yaratıcının varlığı, dinlerin temel inançlarından biridir. Birçok din, evrenin ve insanın bir yaratıcı tarafından yaratıldığına inanır. Ancak, yaratıcının varlığına dair farklı görüşler bulunmaktadır:
Teizm: Tanrı'nın evreni yarattığına ve müdahale ettiğine inanan görüştür.
eizm: Tanrı'nın evreni yarattığına, ancak daha sonra müdahale etmediğine inanan görüştür.
Panteizm: Tanrı'nın evrenin kendisi olduğuna inanan görüştür.
Agnostisizm: Yaratıcının varlığının bilinemeyeceğini veya kanıtlanamayacağını savunan görüştür.
Ateizm: Yaratıcının varlığına inanmayan görüştür.
Yaratıcının varlığına dair felsefi ve bilimsel tartışmalar da süregelmektedir. Bu konuda kesin bir kanıt veya aksini ispatlamak mümkün olmamakla birlikte, farklı argümanlar ve deliller öne sürülmektedir.
Sonuç olarak, dinlerin varlığı ve yaratıcının olup olmadığı, kişisel inanç ve dünya görüşüne bağlı konulardır. Bu konuda farklı inançlara ve görüşlere saygı duymak oldukça önemlidir.
Yaratıcıya inanıyorum ama dinlere inanmıyorum. Dinleri insanlar yarattı bence veya günümüzde pek çok kişinin inanmayacağı ama özel sayılan türdeki insanların birtakım yaptıkları şeylerden dolayı da peygamber vs ilan edildiklerini düşünüyorum.
Çok sorgulanmamış bir düşünce olduğunu düşünüyorum. Ötesinde olan her şeyi sorgulamayacak olsak günümüz teknolojisi asla olmazdı. Tanrıyı arayış da bu teknolojilerin öncüsüdür. Ama dinler dediğin gibi kitlelerin yönetilebilmesi için üretilmiş yasalar olabilir ya da halisinasyon görmüş kişilerin gerçek sandığı şeyler.
Ben kıyaslamadım yorumumu tekrar okumanı tavsiye ederim ama özeti şuydu yaratıcının varlığını aramasaydık bu teknolojiler gelişmezdi yaratıcı arayışı bize motivasyon sağladı onu diyorum
Teknolojinin en büyük gelişme nedeni savaşlardır dikkat edersen büyük savaşlar sırasında teknolojide büyük atılımlar olmuştur ama ikinci gelişim nedeni de tanrı arayışıdır ikinci düşüncem kendi şahsi fikrimdir. Birincisi zaten kanıtlanmış bir olay onunla ilgili araştırma yapmıştım.
İyi de savaşların tanrı ile ne alakası var? İkincisi ise hala alakasız olduğunu düşünüyorum çünkü teknolojinin temeli tanrıya dayanmıyor, insana dayanıyor. Kendini aşma güdüsüyle gelişti. Bunun tanrısal bir yanı yok.
Ben benim yazdıklarımı okumadığını düşünüyorum. Zaten savaşla tanrıyı bağdaştırmadım sadece birinci öncelik savaş dedim. İkinci öncelik de tanrı arayışı dedim.
Evet bir yaratıcı var din insanların barış içinde yaşamaları için kural koyar ama şimdiki din din değil nuhun gemisi var ya o olay gerçek neden dersen sular çekilip gemi karaya vuruyor kalıntıları bulunamaması çok normal her şey yok oldu su baskını ile onlarda ellerinde tek yakacak o gemi var ve yarısını barınak yapmışlardır diğer kalanı yakmışlar gemi öyle yok oldu o yüzden bulunamadı üklemizde biryer var o gemiye benzetilen bir şekil araştır belli bir bölgeyi su basmış neredeydi hatırlamıyorum bir yerde balçıklı toprak bulunmuş o da deniz dibinde olur dikkat et ateistler kendileriyle çelişiyor
Ben ateist düşüncesini savunmadım tam olarak deistlik de değil düşüncem. Hadi diyelim ateistim dediğin şey dinlerin varlığını göstermez. Sümerliler de bir çok çizim burçlar gibi şeyleri buldular yazdılar ettiler ama 4 büyük dine mensup değillerdi. Eski bir olayın kitapta geçmesi o kitabın hakikat olduğunu göstermez. Tarih kitabı gibi olur.
yaraticinin varligina pek inanmiyorum ve dinler insan uydurmasi sadece belli bir kesimi yonetmek icin olusturuldugunu dusunuyorum. tanri varsa da bu kadar kotuluge kayitsiz kalacagini sanmam
Evet ikinci düşüncem de bu ama ilk yazdığım düşünce bana daha yakın geliyor. Uzun zamandır Müslümandım son 2 senedir farklı düşünüyorum ve çok mantıksız geliyor.
Aslında Allah farklı dinler getirmedi vahiy ettiği bütün peyugamberlere verilen görevler emirler hep aynıydı. hz isaya sen hristiyanlığı yay demedi. sadece Allaha ibadet ve yapılması yapılmaması gerekenler söylendi her peygamber gibi
Dinler insanların anlam arayışları sonucu ortata çıkar ve tanrı vardır doğa olaylarını ve düzeni sadece bilime dayandırmak saçmalık ve şüpheci yaklaşmak bilmiyorum her şey bşr hiç uğruna var olmamıştır kendiliğinden
Neden var ama neden okudun mu mealini okumadıysan oku öyle savun ben okudum ve bu kanıya vardım. Okumadan inanmanın da bir hükmü olacak mı sen neye inandığını bilmiyorsun ki