Cünüp bir kimse kurana dokunamaz ve okuyamaz lakin dua niyeti ile okuyabilir. Mesela fatiha, ayetel kürsiyi, ihlas gibi sureleri dua niyetiyle okuyabilir. (
Kurana temiz olanlar dokunabilir ve cünüpken namazda kılınmadığına göre kurandan ayette okunamaz. Onun dışında dua olur zikir olur ama diğer şeyler olmaz.
Sahih hadisler. Dini okumadan kafanıza göre yorumlamayın. لَا يَمَسُّهُٓ اِلَّا الْمُطَهَّرُونَۜ
Türkçe Transcript
Lâ yemessuhu illâ-lmutahherûn (e)
Abdulbaki Gölpınarlı Meali
Ona, temiz olanlardan başkaları dokunamaz.
Abdullah-Ahmet Akgül Meali
Ki Ona (Kur’an’a) temizlenip arınmış olanlardan başkası temas kuramaz. (Gusülsüz ve abdestsiz dokunamaz.) [Bu ayetle; maddi ve manevi kirlerden, şehvani ve şeytani fikirlerden kurtulamayanların, Onun hakikatine ulaşamayacağı ve Kur’an’ın mesajını kavrayamayacağı da ikaz edilmektedir.] Kuran daha önce fiziksel bir araç değildi değilken bu ayet vardı. Bu şekilde tefsir edilmiş.
Burada yazışarak anlatılacak şeyler değil maalesef, yanlış anlaşılmak istememem. Namaz zaten kuranda dus diye geçer ama, duaayla namaz arasįnda fark vardır.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
18Cevap
yüzünden okuyamazsın da ezberinden okursun
ama mecbur kalmadıkça saygı dan okumasan daha iyi yani ben Allah demeye bile utanıyorum o halde kaldı ki Ayet kursi okicam
ki Ayetel kürsi Kuran ın yarısı hükmünde
Cünüp bir kimse kurana dokunamaz ve okuyamaz lakin dua niyeti ile okuyabilir. Mesela fatiha, ayetel kürsiyi, ihlas gibi sureleri dua niyetiyle okuyabilir. (
(bk. Hamdi Yazır, Tefsir, Vakıa 79. âyetin izahı; Celal Yıldırım, İslam Fıkhı, IV/157)
Kurana temiz olanlar dokunabilir ve cünüpken namazda kılınmadığına göre kurandan ayette okunamaz. Onun dışında dua olur zikir olur ama diğer şeyler olmaz.
Okunur diyen canım bakma abdestsiz olsan okunur ezbere ama çünupken okunmaz haramsin ya
Kur-an'ı açmadan ezberinde varsa aklından oku ama Kur-an'ı açarak okuyamazsın
yapay zekaya sor
Ezbere okunur, kuranı eline alamazsın...
Okunur sadece kuran, ı kerime el degemezsin
Okunmaz
niye
Cünüp olduğun için hadasetten taharet
Hadesten taharet o, ayetel kürsi okumak ibadet değil o yüzden sorun teşkil etmez...
Soru: Cünüpken Kur’an’a dokunmak ve okumak günah mıdır?
Cevap: Cünüp olan birisi, Kur’an’ı bir yerden bir yere taşıyabilir ama okuyamaz! Bu konu hakkında alimler şöyle diyorlar.
(1) Amir eş-Şabi (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
“Cünüp ve hayızlı Kur’an okuyamaz!”
İbni Ebi Şeybe 1/125
(2) Ebu Vail (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
“Cünüp ve hayızlı Kur’an okuyamaz!”
İbni Ebi Şeybe 1/125
(3) Ma’mer (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
Zuhri’ye:
Hayızlı kadın ve cünüp olan kişi Allah’ı zikreder mi? dedim. Zuhri:
‘Evet,’ dedi. Ben:
Kur’an okuyabilir mi? dedim. Zuhri:
‘Hayır!’ dedi. Ma’mer (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
Hasan-ı Basri ve Katade (Rahmetullahi Aleyh) şöyle diyorlardı:
‘Hayızlı kadın ve cünüp kimse Kur’an’dan bir şey okuyamaz!’
Abdurrezzak 1302, İbnu’l-Munzir el-Evsad 2/96
Ezbere okursun, yüzünden okuyamazsın
Sahih hadisler. Dini okumadan kafanıza göre yorumlamayın. لَا يَمَسُّهُٓ اِلَّا الْمُطَهَّرُونَۜ
Türkçe Transcript
Lâ yemessuhu illâ-lmutahherûn (e)
Abdulbaki Gölpınarlı Meali
Ona, temiz olanlardan başkaları dokunamaz.
Abdullah-Ahmet Akgül Meali
Ki Ona (Kur’an’a) temizlenip arınmış olanlardan başkası temas kuramaz. (Gusülsüz ve abdestsiz dokunamaz.) [Bu ayetle; maddi ve manevi kirlerden, şehvani ve şeytani fikirlerden kurtulamayanların, Onun hakikatine ulaşamayacağı ve Kur’an’ın mesajını kavrayamayacağı da ikaz edilmektedir.]
Kuran daha önce fiziksel bir araç değildi değilken bu ayet vardı. Bu şekilde tefsir edilmiş.
Vakia süresi
Dua ibadettir bunu da bir öğrenin
Burada yazışarak anlatılacak şeyler değil maalesef, yanlış anlaşılmak istememem. Namaz zaten kuranda dus diye geçer ama, duaayla namaz arasįnda fark vardır.
Daha doğrusu salat diye geçer, ve salat dua demektir...
Okumakta sorun yok dokunmak sıkıntı
Okunmaz
niye
Cenabetken nasıl okunur kuranı kerim ayetleri
Okunmaz tabi
niye
Birde niye diyo
sende mi :)
Ben okuyorum
Okunmaz
Hayır okunmaz
Okunmaz gunah