Kuran’ın en doğru, açık ve en ince noktasına kadar inceleyebileceğim mealini nerede nasıl bulabilirim?
İnternet üzeri, kitap vs. hiç fark etmez.
İnternet üzeri, kitap vs. hiç fark etmez.
Kur'an-ı Kerim'in TÜMÜNÜN % 100 doğru meali yok, maalesef. Çünkü ; Kur'an-ı Kerim'in mealini, tefsirini yazan da insan. Birçok Ayeti doğru tercüme etmekle iş bitmiyor. Tamamını DOĞRU tercüme etmek gerekiyor. Bunu yapanı da görmedim. Bunun birkaç sebebi var. Meal, tefsir yazarları, Resülüllah'tan vahyedilen harekesiz, secaventsiz, Ayet bölünmesi olmayan ORJİNAL metine göre değil, önlerindeki onun bunun yazdığı harekeli metine göre meal yapıyorlar ve büyük oranda da KOPYALA YAPIŞTIR tekniği ile, işin içinden sıyrılıyorlar. Kur'an-ı Kerim'deki hataların sebebi Allah değildir, olamaz da ( Bir Mü'min' e göre) Hataların sebebi Kıraat imamları, gramer kurallarına riayet etmeyen meal, tefsir yazarlarıdır. Sırf Alim geçinmek için, israiliyat bilgilerini ve kendi saçma sapan düşüncelerini Kuran meali, tefsiri olarak yazan nice Hadsiz ( Haddini aşan) Z-Alim var. 30 cilt tefsir yazan birisi de, birçok Arapça bildiğini iddia eden mealci de, Bakara 102. Ayetteki SİHREN VEMA ÜNZİLE ifadesini " BÜYÜ" olarak çevirdiği için, insanlar olmadık bir şey inanıp, korkuyor. Halbuki BÜYÜ kelimesinin Arapçası ŞE'VEZE dir ve Kur'an-ı Kerim'de asla geçmez. Kur'an-ı Kerim'de AKLA, MANTIĞA aykırı onlarca Ayet gösterebilirim.
Kısacası meal, tefsir yazan Z-Alimler, ALEMLERİN RABBİ'NİN sözüne ; bir Dostoyevski, Sartre vs kadar değer vermiyorlar.
Peki, ne yapabiliriz. İyi derecede Arapça öğrenebilirsiniz, mümkünse. Fakat en azından şimdilik, herhangi bir meali okuyabilirsiniz. Akla, MANTIĞA, VİCDANA aykırı çeviri / tercüme muhakkak kendini belli eder. Bu durumda ben, sitesindeki 40 - 50 kadar meale bakıyorum. Halâ soru işareti oluşturan, aydınlanmayan kısımlar için Tevakku sözlük ve Kelime köklerini gösteren, o kelimenin hangi hangi anlamda geçtiğini gösteren bir uygulama kullanıyorum. Kelime kökleri ve kelimenin başka Ayetlerde hangi anlamda geçtiğini, linkteki site de vermeye başladı.
Daha detaylı bilgi ve / veya kafanıza takılan meseleler için, ya©abilirsiniz. Biliyorsam, Allah rızası için, doğruları söylemeye çalışırım.
* Resülüllah'tan vahyedilen... olacaktı özür dilerim. 40 - 50 meale sahip , kelime köklerini ve kelimelerin başka Ayette hangi anlamda geçtiğini DE gösteren sitenin linkini yapıştırdım, olmamış. Kuranmeali. com sitesi.
İşte benim sorunum tam olarak bu. Ben yanlışın Allah’ta değil, onun sözlerini yanlış iletenlerde olduğunu düşünüyorum. İslam bana kesin bir şekilde yanlış gelmiyor. Ben doğru yaşanmadığını düşünüyorum. Çünkü yazılanlar, duyduklarım benim fikirlerime uymuyor. Bu sebeple hep diyorum, Kuran’ın tamamen doğru olduğunu nasıl bilebiliyoruz? Şurada yazan ayet hiç değişmeden Allah’ın sözü mü? İnsanoğluna güvenmiyorum ben. Yaratıcıya değil.
Anladım. Allah Resülüne Vahyedilen % 100 doğru ve Orjinal metinler, şu an dünyanın çeşitli yerlerinde mevcut. Bu metinler harekesiz, secaventsiz, bölünmesiz metinler. Bu metinler GRAMER kurallarına, irab, sarf, nahiv gibi kurallara bağlı olarak çevrildiğinde ; hiçbir hata bulunmaz. Piyasadaki meal ve tefsir lerin hepsi de, bu ORJİNAL metine göre değil, başka hatalı metinlere göre hazırlanmış. Hatalar ve israiliyat 1.300 yıldır aktarılmış. Yetmemiş, işin içine SÜMME HAŞA, ALLAH'TAN DAHA İYİ BİLİYORMUŞ GİBİ fetva veren mezhep alimleri, cinlenmiş tasavvufçular, cemaatler vs de girmiş. Bu işlerde vebali olan herkesin Allah bin türlü belasını versin 🤲 Kimsenin kafaya silah dayanıp "meal, tefsir, ilmihal yaz" denilmiyor. Biliyorsa ALLAH KORKUSU ile ve Allah rızası için doğruları yazmalı, bilmiyorsa SUSMALI.
Kulaktan duyma İslam yüzünden deist olmuş birisiyim. Rabbim affetsin. Şimdi, kafamda Allah'a, kadere, itikadi konulara, ibadetlere kısacası Kurana dair hiçbir ŞÜPHE kalmadı, sonsuz şükürler olsun ki..
Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın meali tüm İslam dünyasında sahih kabul edilir. Onu okuyabilirsiniz. il müftülüğüne yahut diyanet kitap evinden temin edebilirsiniz. D&R gibi zincir kitapçılarda da vardır.
İlaveten www.kuranmeali.com/AyetKarsilastirma.php böyle bir site var. Birçok farklı meali bir arada görebiliyorsunuz. Buraya da bakabilirsiniz.
Cevap
8Cevap
Elmalılı'nın meali gayet iyi bence.
güzel bir kaynak
https://kuran.diyanet.gov.tr/Tefsir/
Diyanet’in sayfasından haberdarım. Doğru bir kaynak mı diyorsun?
yani sonuç olarak, düzgün doğru olanların bir araya getirildiği bir kaynaktır diye düşünüyorum.
Diyanet’in bazı konularda kendiyle çeliştiğini düşünüyorum çünkü. Malum kendi kitaplarında yazılan bir hadis okunduğu için okuyan kişi ölüm tehdidi almıştı. Oysa kitabı çıkaran Diyanet’in ta kendisi. Sakıncalıysa niye yayınladılar?
Böyle bir bilgi buldum
İlk Seviye İçin Tefsir Tavsiyesi
Beyanu'l-Hak (M. Zeki Duman)
Hakkın Daveti Kur'an-ı Kerim Meali ve Tefsiri (Ömer Çelik)
Hayat Kaynağı Kur'an Tefsiri (M. Said Şimşek)
Kur’an Yolu Türkçe Meali ve Tefsiri (Diyanet)
İkinci Seviye İçin Tefsir Tavsiyesi
Hak Dini Kur'an Dili (Muhammed Hamdi Yazır)
Hülâsatü'l-Beyân fî Tefsîri'l-Kur'an (Mehmed Vehbi Efendi)
Kur'an-ı Kerim'in Türkçe Meali Alisi ve Tefsiri (Ömer Nasuhi Bilmen)
Üçüncü Seviye İçin Tefsir Tavsiyesi
El Camiul Ahkamul Kur’an (Kurtubî)
Mefâtîhu'l-Gayb (Fahreddin er-Razi)
Atatürk döneminde yazılan Elmalılı'nın meali gayet iyi bence.
rendyol. com/kuran-i-kerim-meali-y-s9790? srsltid=AfmBOora84NJ7QyInFAAJquwI5ar-ZXTJgSM1iNlEtson_yGebl8Gtz8
Muhammed Esed Kur'an Mesajı kitabı seni memnun eder.
Kuran yazilim olarak hepsi ayni bi tanesini al okurken kelime anlamlarina bak ogren o sekilde devam et
Elmalının mealini okuyabilirsin
Mail ne alaka diyorum bende. Mealmiş…
Muhammed Hamdi Yazır.
Ben almıştım.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?