Yazacağım şeyler tamamen teoriktir. Reel hayatta olup biten şeylerle bana cevap vermeyin zira dikkate alınmayacaksınız. Şimdi merak ettiğim şey şu, islama göre kadının yapmak zorunda olduğu hiçbir şey yok. Kadın ev işini yapmak zorunda değil, bu durumda erkek ev işi için birisini tutacak. Kadın bebeği emzirmek zorunda değil bu durumda erkek süt anne bulacak. Kadın temizlik yapmak yemek yapmak çamaşır yıkamak zorunda değil. Hizmetçi bulamazsa erkek kendisi yapacak. Bir de evlenirken erkek mehir veriyor. Şimdi, dinen düşündüğümüzde erkekler olarak bu kadar sorumluluğu şu zamanda neden alalım? Karşı tarafın teoride yapmak zorunda olduğu hiçbir şey yok çünkü zorundalık hep bizde maddi geçim vs. Kadının çalışma zorunluluğu da yok. Şu durumda bir erkek için evlilik motivasyonu göremiyorum çünkü böyle bir evlilikte yıpranan tarafın erkek olacağını düşünüyorum. Sorumlulukların hepsi teorik ve dini olarak bizde çünkü.
+1 yılyazdıklaını tek tek sindire sindire okudum. Kur'an-ı Kerimde Nisa suresi 19. ayette "kadınlarınızla marufa göre iyi geçinin" emri vardır. MARUF: örf ve geleneklerdir. bir toplumda kadının yapacağı işler nasıl belirlenmişse sadece onu yapar. ve erkekte sadece onu isteyebilir. Kur'an-ı Kerim örfe dayalı davranın diyerek o toplumda kadına iş olarak ne uygun görülmüş ve kabullenilmişse onu yapmasını istemekderi.. çamaşır, bulaşık, ev işi yapmak o toplumun örfünde varsa kadın bunu yapmak zorundadır.
Emzirme konusunda da Bakara 233. ayette erkek çocugun annesine ya da başka bir kadına emzirme görevi verirse o kadın emzirir. çocugun öz annesi sütü olan biri olup erkekte bunu karısından isterse kadın çocugu emzirme mecburiyetindedir. o ayet şöyledir ; "bir babanın çocuğunu iki yıl boyunca emzirmesini istediği anneye emzirme sorumluluğunu yüklemektedir. Baba da çocuklarını emzirecek annenin yiyeceğini, giyeceğini ve tüm ihtiyaçlarını aklın ve dinin uygun gördüğü ölçülere göre karşılamak zorundadır." buyurulmaktadır.
Ayrıca yazdıklarının kaynağı İslam dinin kaynağı olan Kur'an değil , bazı mezhepsel kitaplarda geçen kulaktan duyma din dışı ya da dine mâl edilen unsurlardır. Varsa Kur'an'dan bu dediklerini tastik eden ayet lütfen bana buradan ilet.035 Yorumla- +1 yıl
Her türlü ama her türlü şekilde kadının sorumluluğu evliyse erkeğinki yüz.
Yav sırf dine göre bakıyorum yine de evlenmeye motivasyon görmüyorum şu zamanda dini açıdan da yani. - +1 yıl
Elliyse*
- +1 yıl
seni anlıyorum. Fakat tam olarak sen nelerden yakınıyorsun anlamadım. yukarıda yazdıklarına bir önceki yorumumla yeterli cevabı bizzat dinin sahibi Allah'ın kitabından cevap verdiğimi düşünüyorum. Tam olarak sen ne istiyorsun? bir kadının örfi olarak yapması gerekeni dinin engel olduğunu düşünüyorsan işte ayetler yukarıda var tamda senin düşüncenle örtüşüyor. birileri sana bunun aksini söyluyorsa bu onların düşüncesi Allah'ın değil... Allah açıkca bir toplumda kadına örfi olarak görev ve sorumluklarını yapmasını zaten emrediyor
- +1 yıl
Burada bir düzeltme yapmak istiyorum. Bahsettiğin Nisa Suresi 19. Ayet meali: "Ey iman edenler! Kadınlara zorla vâris olmanız size helâl değildir. Apaçık bir edepsizlik yapmadıkça, onlara verdiğinizin bir kısmını ele geçirmek için -evlenme ve boşanma konusunda- engel çıkarmayın. Onlarla iyi geçinin. Eğer onlardan hoşlanmazsanız, Allah’ın hakkınızda çok hayırlı kılacağı bir şeyden de hoşlanmamış olabilirsiniz." Burada örf ve gelenekten bahsetmiyor. Örf ve gelenek neyse ona uygun davranmak zorunda demiyor ki örf ve geleneklerin bir çoğu adaletsizliklerle doludur. Kız çocuklarını gömmek de zamanında Arap geleneğiydi. Gelenekleri uygulamak zorunda olsak ohoo işimiz var yani öyle bişey yok o yüzden. Örflere, geleneklere uymak gibi bir zorunluluk söz konusu bile olamaz. Böyle söyleyen bir ayet de yok zaten
- +1 yıl
Bu soruyu soran kişinin söylediği tek yanlış "kadınların hiçbir sorumluluğu yok" demesi. Tabiki kadının sorumlulukları da var o düşünce yanlış ama sorunun geri kalan kısmında verilen örneklerin tamamı doğru.
- +1 yıl
@Nightwalk35 uyarınız için teşekkür ederim. ayert meallerinde hatalar yapılmaktadır bu ayetin arapça metninde geşen "ve’âşirûhunne bilma’rûf" ayetinde ki MARUF kelimesinin anlama "şeriatın beğendiği, uygun gördüğü ve buyurduğu." şeklindedir. bunların geneline "Örf" denilmektedir.
Dediğiniz gibi örfleri bir çoğunda adaletsiz durumlar vardır. fakat biz müslüman olarak Kur'an'ın örf ve adetlerine uygun yaşar ve güncel hayatımızda da bu kriterlere en uygun örf ve adetleri yaşam felsefesi ediniriz. örften kastım budur. Örfler için ise en önemli hususları Kur'an-ı Kerim şu ayetlerle işaret ederek bize bildirmiştir;
ÖRF AYETİ 1: Sana kadınlardaki âdet ve lohusalık hallerini[1*] soruyorlar. De ki: O haller bir sıkıntıdır. Âdet ve lohusalık süresince onları rahat bırakın. (Kandan) arınıncaya kadar da yaklaşmayın. İyice arındıklarında onlara Allah’ın emrettiği yerden yaklaşın[2*]. Allah tövbe edenleri /dönüş yapanları sever, iyice temizlenenleri de sever. Bakara222
ÖRF AYETİ2 : Hanımlarından uzak durmaya karar verenler, ancak dört ay ayrı kalabilirler. Bu süre içinde eşlerine dönerlerse[*] Allah çok bağışlayan ve ikramı bol olandır. BAKARA 226
ÖRF AYETİ3: Kendilerine dokunmadan boşadığınız kadınların mehirlerini kesinleştirmişseniz, kesinleşen mehrin yarısını vermeniz gerekir. Ama kadınlar veya nikâh düğümü elinde olan koca[1*] hakkından vazgeçebilir BAKARA 237
- +1 yıl
ÖRFAYETİ4: Yetimler konusunda hakka uygun davranamayacağınızdan korkarsanız (onları değil[1*]) hoşunuza gidenlerden iki, üç ve dört kadını[2*] nikahlayın. Eğer aralarında adaleti yerine getirememekten korkarsanız[3*] bir tek kadını veya hâkimiyetiniz altında olan bir esir kadını nikâhlayın[4*]. Haksızlık etmemeniz için en uygun olan budur. NİSA3
ÖRFAYETİ5: Kadınlarınızdan zina[1*] yapanlara karşı sizden dört şahit getirin[2*], onlar şahitlik ederlerse, ölünceye veya Allah onların lehine bir yol açıncaya kadar o kadınları evlerinde tutun NİSA 15
ÖRF AYETİ6: Kadınlara mehirlerini[*] bir armağan olarak verin. Ondan bir şeyi size, kendiliğinden verirlerse onu da afiyetle ve ağız tadıyla yiyin. NİSA4
ÖRFAYETİ7:Ey inanıp güvenenler! Kadınlarınızı zorla nikahınızda tutmanız[1*] size helal değildir. Onların zina yaptıkları şüphe götürmez bir şekilde belli olmadıkça verdiğinizden bir kısmını dahi geri almak için onlara baskı yapmayın. Kadınlarınızla güzel[2*] geçinin. Eğer kendilerinden hoşlanmıyorsanız (bilin ki,) hoşlanmadığınız şeyde bile Allah birçok hayırlar yaratabilir. NİSA 19
ÖRFAYETİ8 : Verdiğinizi nasıl geri alabilirsiniz ki! Onlar (nikahla) sizden sağlam bir söz aldılar[*] ve birbirinizle baş başa kaldınız. NİSA21
- +1 yıl
ÖRFAYETİ9: Allah'ın birinizi diğerinizden üstün kıldığı şeylere özenmeyin[*]. Erkeklere, kendi kazandıklarından bir pay, kadınlara da kendi kazandıklarından bir pay vardır. NİSA32
ÖRFAYETİ10: (Ey müminler)[*] Eşlerin ayrılacağından korkarsanız, bir hakem erkeğin ailesinden, bir hakem de kadının ailesinden gönderin. Eşlerin ikisi de arayı düzeltmek isterse, Allah onları uzlaştırır. Allah bilir ve her işin iç yüzünden haberdardır. NİSA 35
ÖRFAYETİ11: Kadınlar hakkında senden fetva[1*] istiyorlar. De ki: Onlarla ilgili fetvayı size Allah veriyor. Yetim (iken bakımını üstlendiğiniz) ve hakları olan mallarını teslim etmeyip[2*] kendileriyle evlenmek istediğiniz kadınlar[3*], hatta güçsüz çocuklar ve bütün yetimlere hakka uygun davranmanız konularındaki fetva, size bu kitapta sıralanan ayetlerdedir. İyilik olarak ne yaparsanız Allah onu mutlaka bilir. NİSA127
ÖRFAYETİ12: Bir kadın, kocasının ayrılmasından[1*] veya yüz çevirmesinden[2*] korkarsa aralarında uzlaşmaları, iki taraf için de günah değildir. Uzlaşmak hayırlıdır. Nefisler doyumsuzluğa yatkın kılınmıştır[3*]. Eğer güzel davranır ve yanlış yapmaktan sakınırsanız (bilin ki) Allah, yaptığınız şeylerin iç yüzünden haberdardır. NİSA 128
- +1 yıl
ÖRFAYETİ13: Mümin kadınlara da söyle, bakışlarında ölçülü olsunlar ve edep yerlerini korusunlar. Açıkta kalan kısım[1*] hariç, ziynetlerini /vücutlarını[2*] göstermesinler. Başörtülerinin[3*] bir kısmını da yaka açıklıklarının üzerine yerleştirsinler. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kadınlar, hâkimiyetleri altında olan esirler, cinsel ihtiyaç sahibi olmayıp (meşru bir sebeple) kendilerine bağlı olan erkekler ve kadınların mahrem yerlerinin farkında olmayan çocuklar[4*] hariç hiç kimseye ziynetlerini /vücutlarını açmasınlar. Vücutlarından örttükleri kısımlar bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar[5*]. Ey müminler, hepiniz Allah’a tövbe edin /dönüş yapın ki umduğunuza kavuşasınız[. NUR 31
ÖRFAYETLERİ14: (Hür olsun, esir olsun) Evlenme imkanı bulamayanlar, Allah, lütfuyla onların ihtiyaçlarını giderinceye kadar iffetlerini korusunlar[1*]. Hâkimiyetiniz altındaki esirlerden (evlenmeleri konusunda) sizinle sözleşme yapmak isteyenlerle, haklarında hayırlı olacağını bilirseniz sözleşme yapın. Allah’ın size verdiği maldan da onlara verin. Genç kızlarınız evlenmek isterlerse[3*] dünya hayatının menfaatini elde etmek için onları zorlayıp hadlerini aşmalarına sebep olmayın. Kim onları zorlar ve onlar da bu zorlanmalarından sonra hadlerini aşarlarsa (bilin ki) Allah daima bağışlayan ve ikramı bol olandır. NUR 34
- +1 yıl
ÖRFAYETLERİ 15: Ey Nebi! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin hanımlarına söyle de cilbablarını[*]/büyük başörtülerini sıkıca örtsünler. Bu, onların tanınmaları, dolayısıyla incitilmemeleri açısından daha uygundur. Allah daima bağışlayan ve ikramı bol olandır. AHZAP 59
ÖRFAYETLERİ16: çinizden karılarına zıhar[1*] yapanlar (bilsinler ki) o kadınlar onların anaları değildir[2*]. Onların anaları, ancak kendilerini doğurmuş olan kadınlardır. Zıhar yapanlar kesinlikle, kötü ve yalan bir söz söylemiş olurlar[3*]. Şurası da bir gerçek ki Allah, kusurları çokça affeden ve bağışlayandır[4*]. MÜCADELE2
ÖRFAYETLERİ17: Ey Nebî! Kadınları boşayacağınız zaman onları, kendileri için belirlenmiş iddet kurallarına göre boşayın[1*] ve iddeti sayın[2*]. Rabbiniz olan Allah’a karşı yanlış yapmaktan sakının. Siz, onları evlerinden çıkarmayın; onlar da çıkmasınlar[3*]. Sadece, haram kılınan cinsel ilişkiye[4*] girdikleri şüphe götürmez bir şekilde belli ise çıkarabilirsiniz. Bunlar Allah’ın koyduğu sınırlardır[5*]. Kim Allah’ın koyduğu sınırları aşarsa yanlışı kesinlikle kendisine yapar. Bilemezsin, belki Allah bunun ardından yeni bir durum ortaya çıkarır. TALAK 1
- +1 yıl
ÖRFAYETLERİ18: Varlıklı olan, harcamayı varlığına göre yapsın. Rızkı dar olan da Allah’ın kendisine verdiğinden harcasın[1*]. Allah hiç kimseye, verdiği imkandan fazla sorumluluk yüklemez[2*]. Allah, zorluğun ardından bir kolaylık oluşturacaktır[3*]. TALAK7
ÖRFAYETLERİ19:Oruç gecelerinde kadınlarınıza yaklaşmanız size helal kılındı.[1*] Onlar sizin için bir elbise, siz de onlar için bir elbisesiniz. Allah kendinize ihanet ettiğinizi bildi de yüzünüze baktı ve sizi affetti. Artık onlarla birleşebilirsiniz.[2*] Allah’ın sizin için yazacağını (çocuk sahibi olmayı) isteyin.[3*] Fecirden[4*] /doğu ufkuna, Güneşten gelen ilk ışıkların kümeleşmesinden dolayı oluşan ak çizgi, kara çizgiden size göre net olarak ayrılıncaya kadar yiyin, için; sonra orucu geceye /gecenin başlangıç vaktine kadar[5*] tamamlayın. Mescitlerde itikâf[6*] halinde iken kadınlarınızla birleşmeyin. Bunlar Allah’ın koyduğu sınırlardır, bunlara yaklaşmayın. Allah ayetlerini insanlara böyle açıklar ki kendilerini yanlışlardan korusunlar. BAKARA 187
- +1 yıl
Ama şimdi farkı bir şey söyledin. Dedin ki: MARUF kelimesinin anlamı "şeriatın beğendiği, uygun gördüğü ve buyurduğu şeklindedir. Bunun toplumda ev işinin vs'nin kadına yüklenmesiyle ne alakası var? Şeriatın uygun gördüğü şeyin toplumsal örfle ne alakası var? Sen ilk yaptığın açıklamada toplumda örf olarak kadın ev işi yaptığı için bu örfe uyup yapmak zorunda dedin. Bunun şeriatla bir alakası yok. 2. yaptigin ayet açıklaması 1. yaptigindan farklı şu an yalnız.
- +1 yıl
@Nightwalk35 🙂 anladım. biraz daha bu ayette yoğunlaşacağım kısmet olursa. ... peki Maruf kelimesine yanlış anlam yüklediğimi söylediniz bu kelime bu ayette ne anlama geliyor siz de fikrinizi yazarsanız memnun olurum
- +1 yıl
Bu durumda yine benim dediğime geliyor. Toplumsal örfe göre değil Kuran örfüne riayet edilir. Dolayısıyla kadın ev işi yapmak zorunda değildir İslamî olarak
- +1 yıl
Çünkü bu toplumsal örf ve buna uyma zorunlulugumuz yok. İslam'da zorunluluk olan şeyler son dedigindeki gibi Kuran'ın söylediği kurallar ve hayat düzenidir. Toplumun örfü değil yani. Dolayısıyla da buna uymak zorunda değiliz
- +1 yıl
@Nightwalk35 sorularıma cevap alamıyorum... neyse anlıyorum sizi kolay gelsin...
- +1 yıl
Bu arada Bakara 233'ün devamında: Çocuklarınızı sütannelere emzirtmek isterseniz münasip olan ücreti verdiğiniz takdirde sizin için bir günah yoktur. Allah’ın koyduğu kurallara aykırı davranmaktan sakının ve bilin ki Allah yaptıklarınızın tamamını görmektedir." Yazıyor. Ayetleri örnek gösterirken yarısını gösterip yarısını görmezden gelmeyelim lütfen.
- +1 yıl
Ben kelimelerin sözlük anlamları, kökenleriyle ilgili fazla bilgi sahibi değilim. Benim bilgi sahibi olduğum konu Kuran'da toplumsal örf ve hukukun değil İslam örf ve hukukunun olduğu gerçeği. Çeviriler yanlış diyorsan 10larca çeviri var. Baktığımız zaman hepsinden de aynı anlamlar çıkıyor zaten. Herkes yanlış çevirmiş olamaz diye düşünüyorum.
- +1 yıl
@Nightwalk35 yazdığınız bakara 233 için cevabım var ama siz sorulan sorulara cevap vermediğiniz için diyalogta zorlanıyorum... bana yukarıda sorduğum soruya cevap yazdığınız takdirde bende hemen Bakara 233 için cevabımı yazacağım.
Cevap vermek istemiyorsanız sizi anlarım. Fakat sizde umarım benim diyalog tarzımı anlayışla karşılarsınız... kolay gelsin... - +1 yıl
Sorunuzu şimdi gördüm, şimdi cevapladım o yüzden.
- +1 yıl
Sorunu cevapladım zaten. Sayfadan ayrılmadan yazdığınız şey görünmüyor.
- +1 yıl
@Nightwalk35 :Maruf kelimesinin anlamı için verdiğiniz cevap şu satır mı "Ben kelimelerin sözlük anlamları, kökenleriyle ilgili fazla bilgi sahibi değilim." demişsiniz. o zaman kendi düşüncemize göre elbette bir anlam yükler dediğimiz düşünceye getiririz ayeti. bu yöntem sizce kabul edilebilir bir yöntem mi?
Yine de tam cevap alamamış olmama rağmen sizin yorumunuzda geçen Bakara 233 ayetinde değineyim.
"Çocuklarınızı sütannelere emzirtmek İSTERSENİZ münasip..." şeklinde devam ediyor ayet. "İSTERSENİZ" dediğinde öz annenin çocuğu emzirmeme gibi bir hakkı olduğu ortaya çıkmıyor. Aksine çocuğu emzirmesi gereken öncelikle olan onu doğuran kadındır ve Baba öz annenin özel durumundan ya da daha uygun bir kadına bu çocuğu emzirsin isterse bunun olabileceğini bildiriyor.. İSTERSENİZ ifadesi olduğu için siz kadınlar doğurduğunuz çocuğu öncelikle kendiniz emzirmek zorundasınız demektir. bir rahatsızlık gibi durum söz konusuysa o zaman başka bir kadın emzirebilir izni vermiş oluyor.
ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı bu ayetin mealde hiç süt anneden dahi bahsetmez. Dİyanet Mealinde o kısım aynen şöyledir ; "Emzirmeyi tamamlamak isteyen için analar çocuklarını tam iki yıl emzirirler. Onların normal ölçülerde yiyecek ve giyeceklerini sağlamak da çocuk kendisinden olanın (babanın) borcudur"
- +1 yıl
Yalnız anlamı ben yüklemiyorum. Meal yazan 10 larca alimin mealine dayanarak söylüyorum. Kafama göre değil yani. Ama anladığım kadarıyla sen o alimlerin hiçbiri doğru cevirememiş, doğrusunu ben çeviriyorum diyorsun sanırım :)
- +1 yıl
Benim attığım meal diyanetin mealiydi zaten ve dediğim yer harfi harfine aynı geçiyor. Bu da ispatı.
kuran.diyanet.gov.tr/.../233-ayet-tefsiri - +1 yıl
Kabak gibi bahsediyor diyanetin mealinde süt anneden
- +1 yıl
Anne çocuğunu emzirmek "zorunda" olsaydı süt anne diye bir kavram hiç olmazdı zaten. Diyanetin sayfasını attım sana bak incele. Tam dediğim gibi yazıyor
- +1 yıl
@Nightwalk35 "Ama anladığım kadarıyla sen o alimlerin hiçbiri doğru cevirememiş, doğrusunu ben çeviriyorum diyorsun sanırım" demişsiniz. peki onca alim yanılmış benim doğru söyleme ihtimalim yok mu yani? Allah bana böyle bir şeyi nasip edemez mi?
- +1 yıl
Alimler dururken (üstelik 1 tane değil tonla ehlisünnet alim) onların hepsi eksik, yanlış bilgi verecek, sen sınırlı bilginle onlardan daha dogru çeviri yapacaksın. Buna inanıyor musun gerçekten?
- +1 yıl
Onlarda hata olsa hepsi birbirinden farklı alakasız çeviriler yapardı zaten mantıken. Ama hepsinde de tutarlılık olduğuna göre bu konu tartışmaya açık değil :)
- +1 yıl
@Nightwalk35 bence bu çağda bilgi daha kolay ulaşılıyor ve Kur'an da alimlerin anlayamadıkları hususlar teknoloji ile daha iyi ve hızlı anlaşılıyor. belki de bu yüzden biz nesil olarak Kur'an'ı en iyi kavrayan bir nesil neden olmayalım ki 🙂
- +1 yıl
Alimler de bu devirde bizimle yaşıyor. Bizimle aynı teknolojik çağda. Ayrıca kaldı ki ne teknolojisinden bahsediyorsun? Kuran'dan bahsediyoruz. Kuran'ı en iyi bilen, anlayan, aktaran Hz. Muhammed (s. a. v.) değil mi? Onun dışında hangi çağda hangi teknolojide biri ondan daha iyi bilebilir İslam'ı? Son teknolojide olan bir dünyada yaşamak bu gerçeği hiçbir zaman değiştirmez. Teknolojide en zirve çağda da olsan Kuran'ı en iyi bilen, anlayan, yorumlayan yine 1400 sene önce gelen, okumaya yazma dahi bilmeyen bir Peygamber olacak. Yine aynı şekilde teknolojinin gelişmesi alimlerin çevirdiği Kuran'ın nesini değiştirecek? Hani çok alakasız bir örnek verdin
- +1 yıl
Teknolojiyle çevirinin ne alakası var 😂
- +1 yıl
@Nightwalk35 anlamadınız sanırım.🙂yani teknolojinin imkanları Kur'an da bahsedilen "Sayılı nefes" 'in aslında DNA kodlarında şifreli bir şekilde bize yerini gösterip ayetin izahını yaparak daha yakından görmemize vesile oluyor.
- +1 yıl
Ama konumuz izah değil çeviriydi. Sen alimlerin çeviri hatası yapmış olabileceklerini, kendinin daha doğru çeviri yapabileceğini iddia ettin. Ben de buna karşılık cevap verdim
- +1 yıl
@Nightwalk35 anlıyorum peki
En İyi Cevaplar
+1 yılEvlilikte dinen kadın sadece eşiyle ilgilenmekle mükellef. Erkekler neden evleniyor? İlgi ve sevgi ihtiyacı için. Evlenmem sevgili yaparım yine ilgi görürüm diyebilirsiniz ama dinen helal değil. Ayrıca bir kadın neden sizinle ilgileniyor bu da ayrı bir soru işareti. Ya fiziğinizden ya da maddiyatınızdan ötürü. Ki dinen kadın çoğunu yapma mecburiyetinde değil ama yapıyor. Şahsen saydıklarınızı yapmayan ve ben bunları yapmam başka birini tut diyen birini duymadım. Türkiye'de yani dini kültür sanan ve kadına her türlü görevi yükleyip baskı uygulayan bir toplumda yaşıyoruz. Ki çoğu insan da kendi haklarından bihaber halde. Yani sandığınız kadar dini düşünen biri zaten bunu yapmam şunu yapmam demez.
"Evin hanımının; evi temizlemesi, eşine ve çocuklarına yemek yapması, çocuklarıyla ilgilenerek kocasının yükünü hafifletmesi, hep kendisi için bir sadakadır." anlatmak istediğim de buydu aslında
07 Yorumla- +1 yıl
Yav arkadaşım ben sevgili edinirim diye bir şey mi dedim?
Sırf dini açıdan bakıyorum ve evlenmeye dair kendi adıma bir erkek olarak motivasyon göremiyorum erkeğin sorumluluğu 100 ise kadınınki 20.
Şu verdiğin cevapta bile kadın isterse yaparak çıkıyor. Ama erkeğinki zorunluluk.
Kadın yapacağı tek şey eşiyle ilgilenmek ve erkeğin yapacağı bir dünya yük var sonuçta.
Bu durumda beni evliliğe ikna edecek bir husus da yoktur.
Sırf ilgi ve sevgi adına ömrümüzü verelim o zaman canımızı da alsınlar da mezara koysunlar olsun bitsin. - +1 yıl
Ya rabbel alemin bakıyorsunuz demedim zaten diğer ihtimali söyledim her türlü insan var ne bileyim sizi? Zihninizde mi yaşıyorum ne düşündüğünüzü nereden bileyim?
Ohoooh böyle bakarsanız hiçbir zaman mutlu olacak sebep bulamazsınız zaten. Erkekler çocuklarına dini öğretmek ve para kazanmak zorunda sadece. Sadakate girmiyorum zaten bu iki taraf içinde gerekli ki söylememe bile gerek yok. Kadının yapmak zorunda olmadığı her şeyi erkeğe yükleyen sizsiniz. Kuran'da erkekler ev işi yapacak, yemek yapıp yerleri silecek vs yazmıyor sonuçta. - +1 yıl
Bu konuyu sabaha kadar da konuşsak hiçbir insan mantıklı cevap veremez çünkü iş dinin kendisinde. E bu konudaki hükümler de benim hoşuma gitmediği sürece evet bu ikili ilişki konusunda her daim şüphe ve sorgulama halinde kalacak gibiyim ve evlenmeye yanaşmam herhalde.
- +1 yıl
Ya rabbel alemin ben diyorum sen diyorsun kafandan rol uydurup erkekler buna mecbur diyorsun kendi ayağına sıkıyorsun hiçbir fikri de kabul etmiyorsun. Tabi ikna edemez cevap veremez kimse insanda sabır mı kalır yahu
- +1 yıl
Yorum yapmayabilirsin sabrın tükendiyse.
- +1 yıl
Farklı görüşleri okumayı ve sindirmeyi öğrendiğinde anlayacaksın, empati nasip et Allahım bazı insanlara
- +1 yıl
Peki kardeş sağol yine de. Ama burada bitir lütfen.
Şöyle ki kadınlar sadece iki şeyden sorumludur.
Namusunu koruma ve çocuklarını yetiştirme konusunda
Erkeğin ise 32 farzı var kadına karşı kısacası kadınları razı edin, razı olun sonucuna varılıyo ahah
024 Yorumla- +1 yıl
Yazdıklarımın tamamını okudun mu sen?
- +1 yıl
Neden bu zamanda böyle bir topun altına giriyim? Evlendiğim kişi günün birinde dese ben bundan sonra hiçbir şey yapmayacağım.
Ben napcam peki? Bu kadar sorumluluğu almayı mantıklı bulmuyorum. - +1 yıl
Ne şekilde?
- +1 yıl
O hadis sağlam mı?
- +1 yıl
E o zaman bu hadis-i kaynak olarak görmeyelim. Zaten ben bu sorumun cevabını bir insanın verebileceğini sanmıyorum. Dinin içinde olan bir şey. E dini de değiştiremeyeceğime göre? Daima bu konuda bir sorgulama ve memnuniyetsizlik olarak kalacak ve evlenmeye de yanaşmayacağım.
- +1 yıl
Evlensem bile mutlu olacağımı ne biliyosun.
- +1 yıl
Benim adıma karar kılma.
- +1 yıl
Niye öyle söyledin ne demeye getiriyorsun? Zorunda mıyım evlenmek?
- +1 yıl
Arkadaşım kafamda bir sorgulama halindeyken ne evlenmesinden bahsediyorsun sen? İki saattir ne konuşuyoruz biraz farkında ol be.
- +1 yıl
Evlenınce görüşürüz diyorsun. Ben evleniyim bir de eziyet göreyim mi istiyorsun.
- +1 yıl
İstemiyorsam evlenmem Allah Allah senin demenle mi evleniyim?
- +1 yıl
Arkadaşım konu teorik dedim teorik. İnsanlardan yola çıkarak cevaplanabilecek bir şey değil Allah Allah.
Birilerinin bir yerde mutlu evlilik yapmış olması bu soruları ortadan kaldırıyor mu zannediyorsun? - +1 yıl
Peki tamam. Bu durumda istersen yorum yapmayı bitirebilirsin.
- Diğer konusunda 869 cevap paylaştı.
+1 yılEvet bunlar doğru ama atladığın bir nokta var. Sorumluluk ne kadar fazlaysa hak da onunla birlikte doğru orantılı olarak artıyor adaletin sağlanması açısından
012 Yorumla- +1 yıl
Ha bu arada "Kadının yapmak zorunda olduğu bir şey yok" demişsin. Bu yanlış. Tabiki var. Ahlaki olarak da, davranışsal olarak da kadınların bir sürü sorumluluğu var. Kadın ahlaklı davranmak zorunda, eşi ile iyi geçinmenin yollarını aramak zorunda (gerçi bu her iki cinsiyet için de geçerli) ama sonuç olarak İslam dini insanların birbirine destek ve yardımcı olmasını, insanların birbirlerine hayatı kolaylaştırmasını emrediyor. Bunlar da sorumlulukları yük olmaktan çıkarıp mutluluk adına çaba sarfetmek konumuna sokuyor.
- +1 yıl
Evet erkeklerin sorumlulukları çok daha fazla ama hakları da o oranda daha fazla. Her cinsiyete farklı hak ve sorumluluklar verilmiş. Kadınlara bir yandan daha fazla rahatlık verilirken, erkeklere de daha fazla haklar tanınmış. Yani iki cinsiyetin de fıtratları gereği farklı konularda avantajları var. Adalet için illa eşitlik olmak zorunda değil
- +1 yıl
Bu yazdıkların beni ikna etmez evlenmek için şahsen.
- +1 yıl
Ben bu kadar sorumluluğun altına girmeyi istemiyorum.
- +1 yıl
Sorumluluk sahibi olman için illa evlenmen gerekmiyor ki İslam'da bekar erkeğin sorumluluğu yok mu? Ben evliliğe ikna etmek için bişey söylemiyorum. O senin bileceğin iş. İster evlenirsin, ister evlenmezsin. Ben olanı anlattım sadece
- +1 yıl
Evet kadınlar belki bir çok şeyi yapmak zorunda değil ama içinden gelerek de yapıyorlar. Çocuk emzirmek zorunda değiller belki ama emziriyorlar yani. Bir şeyi her zaman illa zorunda olduğun için değil, yapmak istediğin için de yaparsın. Evet kadın ev işi yapmak zorunda değil belki ama hayat müşterek. Aynı evin içinde illa ki herkes birbirine yardım edip destek olacak. Ona bakarsan ev işini kadın yapmak zorunda değil de erkek yapmak zorunda mı? Herkes kendi arkasını toplamaktan sorumlu ama. Herkes kendi düzenini saglasa, iş bölümü yapılsa sorun kalmıyor zaten. Gözünde bu kadar büyüteceğin bişey yok yani aslında.
- +1 yıl
Hahaha ya var ya biri geliyor İslam kadına değil erkeğe değer veriyor diyor, diğeri geliyor kadınların hiçbir sorumluluğu yok rahat, bütün yük erkeklerde diyor 😂 ortanız yok mu sizin hep tek taraflı bakıyorsunuz 😂
- +1 yıl
Erkeğin hakkı daha fazla diyorsun ya onu da geldiğimiz noktada pek çok kadın kabul etmez.
- +1 yıl
Toplumun bozulmuş olmasından dolayı tabi haklı olarak.
- +1 yıl
Toplumu degil dini konuşuyoruz ama.
- +1 yıl
Kaldı ki İslam'a inanan biri tüm bunları kabul etmek zorunda zaten. Kabul etmiyorsa imanı sıkıntılıdır zaten. Ya da cehaletinden dolayı kabul etmez vs.
- +1 yıl
Evlilik konusunda İslamın bana yüklediği sorumlulukları kaldıracak maddi manevi gücüm de yok ayrıca onu da belirtiyim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
- Diğer konusunda 90,8b cevap paylaştı.
u +1 yıleşittir..
00 Yorumla
Kızlardan En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar