Arkadaşlar merhaba. Dini sorgulayan biriyim ve bir soru sormak istiyorum. Şimdi Allah her şeyi bilendir. O bizin geçmişimizi de bilir gelecekte ne yapacağımızı, neler olacağını da bilir. Peki bana bir irade verildiği söyleniyor. İrademi nasıl kullanacağımı da Allah biliyor çünkü her şeyi bilir. O zaman sınanmanın anlamı nedir? Yani her şeyi Allah biliyor her şey onun elindeyse neden cehennem cennet var?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Diğer konusunda 463 cevap paylaştı. Sorgulamak bu değil tam olarak, inandığın kitabı tam okudun mu? Çelişkiler buldun mu? Mantık yürütme ile olmaz o iş, " iman " kelimesi mutlak inanç demektir. Yani tek bir insanın milyonlarca canlı türünü yıllarca besleyecek yiyecek ve su depolayacağı boyutta yani kilometrelerce büyüklükte bir gemiyi yapabileceğine inanmak bir iman dır, deveden kaya çıkacağına, denizin ve ayın yarılacağına iman etmek yani mutlak inanmak demektir. İman etmişsen mantık yürütemezsin, hatta zamanında soru sormayınız, sizden öncekiler soru sordukları için kafir oldular diye Ayet bile var. Eğer bu inanca mensupsan soru falan soramazsın. Böyle bir sorgulama şekli yok, bilime ters düşen, matematiğin bile dört işlemine karşı gelen Ayetler var, bunları araştırıp bazı şeyleri görsen anlayacağım ama bu soru oldukça gülünç. Yüzlerce yıllık sıradan bir soru, sakız orucu bozar mı diye sormaktan hiçbir farkı yok bunun. Senin iradenle neler yapacağını önceden biliyor gibi bir açıklaması yapılır bunun ve yorumları okumaya zahmet etmedim ama külli irade, cuzi irade diye bir şeylerden bahsedecekler zor bir şey değil. Her şeyi biliyorsa neden sorgu melekleri var, neden amel defteri diye bir şey olduğu söyleniyor gibi şeyler sorsan daha kabul edilebilir olurdu. Yanlış anlama lütfen sorgulamaya devam et elbette ama beyin fırtınası yöntemi ile düşünce gücünle mantıksız gelen şeyler ile sorgulama olmaz.
06 Yorumla- +1 yıl
Ben de işte öğrendiklerim üzerinden soru soruyorum. Neyin ne olduğunu anlamaya çalışıyorum. Her şey kesin belli olsaydı sınavın ne anlamı kalırdı diyorlar. Ama sınavın kendisi nasıl bir şey? Allah her şeyi biliyor senin bu söylediğime ne yazacağını da. Ve sonucunun günah mı sevap mı olacağını da biliyor. Ve o kadere müdahale edebilir yalnızca Allah yapabilir bunu. Her şeyi yaratan ve oluşuna müdahale eden Allah beni kaderiyle varlığımı sürdürüyorsa ben yazılan kaderi yaşamaktan başka bir şey yapmıyorum ki. Zaten orada bir günah işleyeceksem yazıyor.
- +1 yıl
Öncelikle tekrar inançsız olduğumu belirteyim. Anlamadığın nokta şu, sana dini olarak anlatayım. Senin kendi iraden ile neler yapacağını, ne günah ne sevap işleyeceğini önceden bilmek ile senin dediğin o garip tanımlama arasında çok çok çoook büyük bir fark var. Sana bir rol yazılıp al bunu oyna diye eline verilmiyor, sen istediğini yapıyorsun, bu önden biliniyor deniyor. Kısacası sen bir forvetsin ve maça çıkacaksın, birisi senin gol atacağını biliyor, o maça çıkıp efor harcayıp sen gol atıyorsun, umarım anlatabilmişimdir aslında çok basit bir mantık, öyle dolambaçlı bir şey değil. O kadar basit ki irade senin iraden, evet ne yazacağına sen karar veriyorsun ama çok ulu bir mekanizmanın senin nelere karar vereceğini yani geleceği görebildiğini söylüyorlar hepsi bu kadar yahu, trigonometri değil ki bu, bir Tanrıya inanıyorsan geçmişi de bilebildiğini, geleceği de görebildiği düşünürsün zaten bu çok normal. Evet hayat sahnesinde bir oyuncusun ama kendi oynayacağın senaryoyu yazıyorsun ve yazdığın senaryoyu kendin oynuyorsun bu kadar kolay.
- +1 yıl
Ya okuduklarını anlamışsın ya da bilerek okuduklarını çarpıtıyorsun birader. Yazdıklarından kibirli ve olayı çözmüş olduğun gibi hava olduğundan ikincisi daha mantıklı gibi geliyor. Kayadan deve çıkması sana mantık dışı inanılmaz gibi bir şey geliyor da insandan insan çıkması mı normal? Yer yüzünde milyonlarca yaratığın rızkını veren ta kayanın içinden tut uçan kuşa kadar onların bütün yiyeceğini, yaşaması için gerekli olan ne varsa harika bir metabolizmayı küçücük bedenlerine sığdıran Allah elbette Nuh aleyhisselamın gemisine o canlıları sığdırmaya kadirdir. Biz aslında mucizeler içinde yaşıyoruz çok tuhaf şeylere alışmış durumdayız yoksa bunlar aklın alabileceği şeyler değil. Et ve kemikten olan insanlar arasında yaşıyoruz. Bu etler konuşabiliyor anlaşabiliyor fikirler üretebiliyor düşünebiliyor sonra pat diye düşüp ölebiliyor ve buna karşı yapacak hiçbir şeyimiz yok baktığında ölen insanda gözle görülür bir eksiklik de göremiyorsun ruh çıkıyor bedenden ve adam sapa sağlam hiçbir sıkıntısı yokken artık yaşamaz hale geliyor. Gelelim Kuran'ı Kerim'e attığın başka bir iftira. Soru sorduklarında insanların kafir olması gibi bir ayet yoktur. Bunu tamamen uydurmuşsun belli ki. Düşünüyorum belki yahudilerin yapmayacakları halde Allah bu konuda bize ne emreder onu söyle de bilelim dedikten sonra onu şımarıklık yapıp yapmadıkları hatta işittik ve isyan ettik demelerine atıfta bulunuyorsan o çok başka bir olay. Ayetleri tefsiri olmadan anlaman çok zordur. Çünkü Kuran'ı Kerim 23 senede indi birden bize alın kurallar budur bunları uygulayın denmedi. Adeta insanları yavaş yavaş eğiterek belli olayların gerçekleşmesi üzerine bu ayetler inmiştir. Düşündüğünün aksine İslam'da sorular sormak dini daha güzel anlamaya Allah'ı bilmeye çalışmak büyük derecelere getirir. Soru sorunca dinden çıkarsın anlayışı Hristiyanlık'ta vardır çünkü değiştirilmiş oldukları din hakkında sorular sorulmasından ve bu işten faydalanların zarar göreceği korkusundan soru sormayı hoş görmezler.
- +1 yıl
@yokartıkbune41 hani neresini düzelteyim diye bir söz vardır, neyse ben saçmalıklarına sondan başlayayım. Hristiyanlığın değiştiğini mabadından mı çıkardın? İsa'ya İncil'i indirdik yazan Ayetler tamamen yalan dolan orasını biliyoruz İncil insan yazması zaten kanun değil bir şey değil istedikleri gibi değiştirirler, hala değiştiriyorlar. Soru sormayın Ayeti yok demişsin, bunu toynaklarınla nasıl yazdın? Maide 101 ve 102 Ayetlerini okumadan buraya gelip bilmediğin konuda beni mi yalanlamaya kalkıyorsun utanmadan? Terbiyesizliğin lüzumu yok. Birde her şeyi çözmüş ve kibirli bir havan var, 23 yılda indi, oldu, yaptı, dedi hep kesin sanki görmüş tavırlar. Evet Muhammed ben peygamberim diye ortaya çıktığı günden öldüğü güne kadar vahiyler alıyorum demiş doğrudur, öldüğü anda bitmiş gitmiş yani aslında o 23 yıl hayatta kaldığı süre. Çok fazla kaybolan Ayetler, değiştirilen Ayetler, silinen ve unutulan sureler, keçinin yediği Ayetler, şahitsiz yazılan Ayetler dolu içinde, her şeyi bilen bir gücün iptal edip hükmünü kaldırdığı söylenenlerde içinde bırakılmış türlü yemeği gibi. Kayadan deve çıkması ile insandan insan çıkmasını bir tutacak kadar akıl hastası mısın? Üreyip çoğalmak başka, kaya hamile mi kaldı bilader bu ne biçim akıl tutulması? Çiçekler böcekler yaratıldı diyebilirsin hadi kabul, o çiçekleri böcekleri senin hususi dininin hususi Tanrısının yarattığını ispat edemezsin. Binlerce dinin Tanrısı da kendilerinin yarattığını söylüyor, almıyor mu kafanız? Bir şeyin yaratılmış olması bile senin Tanrını ispatlamıyor, hala mı anlayamıyorsun? Ben agnostiğim zaten bir Tanrı ihtimalini kabul ediyorum, tek emin olduğum o Tanrı seninkisi değil, böyle insani komiklikte hatalar yapan şeye Tanrı demem ben. Cahilliğe bak be, et kemik yürüyünce bunun dininin Tanrısı ispat edilmiş, paçalardan akıyor.
- +1 yıl
Ulan edepsiz kendi edepsizliğini ve beyinsizliğini göremiyorsun millete çamur atıyorsun. Buna da devam ediyorsun yazık. İşte sen hangi ayetleri yanlış anladığını sen yazmadan tahmin ettiğimden açıklamasını da yaptım ama o dar beyninden içeri girmemiş çünkü inkar etmeyi kendine yol edinmişsin. ﴾101﴿ Ey iman edenler! Açıklandığı takdirde sizi sıkıntıya sokacak hususlarda soru sormayın. Kur’an indirilirken böyle sorular sorarsanız size açıklanır. Allah onlardan sizi muaf tutmuştur. Allah çok bağışlayıcıdır, halîmdir.
﴾102﴿ Bu tür soruları sizden önce de bir topluluk sormuş, fakat sonunda bunları inkâr eder olmuşlardı.
Bu ayetler Yahudilerin Allah'ın ayetlerini emirleriyle alay etme edepsizliğini yaptıkları üzere inmiştir senin şu anda yaptığın gibi. Sürekli soru sorarak inkar etmek idi amaçları. İşittik ve isyan ettik dediler en son. Bilgin olmayan şeylerde yorum yapman ve bunda ısrar etmen seni küçük duruma düşürüyor ama farkında bile değilsin. - +1 yıl
@yokartıkbune41 evladım sen grizekalı mısın? Tefsirini de okuduk herhalde yahudi'nin y si geçmiyor " Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 2 Sayfa: 347-348" kaynaklarda, senin gibi embesiller ne kadar kçını yırtarsa yırtsın hatalarla çelişkilerle dolu bu insan yazımı şeyleri kurtaramaz, boşuna çabalama. Ne güneşin boyutundan haberdar, ne dünyanın şeklinden, ne ayın ışığın kaynağı olmadığından, ne tatlı sularda mercan yetişmeyeceğinden, hiçbir bilgisi yok, arılar ne yer onu bile bilmekten aciz bir Tanrı olmaz, boşuna debelenme. Senin gibi çok beyinsizi ezip geçmişliğim var cümlelerimle, sen o ezdiklerimin tozu bile olamazsın sümüklü. Az daha çabala hadi, kurtarmaya çalış çırpın biraz, çalış didin hadi, buraya Ayet kopyalamayı biz bilmiyoruz sanki, ee kopyala yapıştır yaptı ee adam haklı yeaaağğ. Çoluk çocuğa eğitim veremem, hadi bak sağdan sağdan ikile, bas git seni küçük ucube.
En İyi Cevaplar
- Diğer konusunda 356 cevap paylaştı.
+1 yılBu olayın bir açıklaması var. Şöyle ki mantıksal olarak Allah'ın hem her şeyi bilip kadir olması hem de bize özgür irade vermesi imkansız ama bu durum mantık kuralları için böyle. Mesela bir şey hem var hem de yok olamaz. Ya vardır ya da yoktur. Buna üçüncü halin imkansızlığı denir. Mantıksal olarak elbette bu böyle ama bir sorun var. Allah mantık kurallarına uymak zorunda mı? Biz şu anda fiziki bir alemdeyiz ve tamamen mantık kurallarıyla yaşamaktayız ama Allah için bu böyle değil. Allah, herhangi bir koşula bağlı olmadığı gibi mantık kurallarına da bağlı değil zira Allah, kendi yarattığı bir şey olan mantığa bağlı kalmaz. O halde Allah hem her şeyi bilip hem de bize özgür irade verir ki bu bize göre yani mantığa göre çelişki olsa da Allah bu kurallara bağlı olmadığından ona göre çelişki değil.
05 Yorumla- +1 yıl
Mantığın olması gerekmeseydi Allah mantığı yaratmaz ve insana düşünme yetisi vermezdi? Allah dini sorgulamaya müsade verdi ki sorgulayan bana dönsün ya da dönmesin göreyim dedi oysa ki Allah yarattığı her kulun neyi seçeceğini biliyordu ve onları yaratırken seçimlerini de yaratıyordu. Her şeyi biliyordu Allah.
- +1 yıl
Anlamadınız. Mantık bizim için var fakat Allah için yok.
- +1 yıl
İşte hayatım boyunca duyduğum aşırı mantıksız şey. Kuran’da ne der? “ Düşünenler için ibretler vardır.” Düşünmenin kendisi Allah tarafından emredilen bir durum düşünmek Allah’ın bize verdiği mantık sayesinde gerçekleşiyor. Ve biz mantığınızla olanı biteni anlıyoruz. Allah’ı anlamak için elbette mantığa ihtiyacımız var kulaktan dolma bilgilere değil. Ya da hayali bir şeyler uydurup bunu aklımız ermez öyle şeylere inanalım yine de diyemeyiz elde tutulur olmayan şeylere inanmak saçmadır. Ben şu anda müslümanım Allah’ın var olduğunu biliyorum bunu her şeyimle görüyor hissediyorum konu o değil.
- +1 yıl
Senin düşünmen için o var. Allah'ın düşünceye ihtiyacı yok. Kur'an bize rehber, Allah'a değil.
- +1 yıl
Onu biliyoruz zaten konu bundan bağımsız
- Diğer konusunda 303 cevap paylaştı.
+1 yılAllah biliyor ama seni etkilemiyor. Kader belirli yerlerde Allah'ın takdirinde mesela nerede doğacağını, hangi dine mensup anne babaya sahip olacağını, cinsiyetini, hangi çağda geleceğini, ne kadar ömür süreceğini bunlar direkt sana sorulmadan belli olan şeyler. Bu şartlar altında senin ne yapacağın senin kaliteni belirler. Kimse kaldıramayacağı yükle yüklenmez. Neden peki bu dünya var bizi bize göstermek için. Öteki dünyada itiraz etmemek için. Direkt cennet ya da cehenneme gitsen neden buradayım diye sormaz mısın?
02 Yorumla- +1 yıl
Tamam da müdahale etmeyeceği durumu da kendi yarattı. Kader baştan aşağı Allah tarafından yaratılmış bir oluşum benim ne yaşayacağım her şeyim belli alacağım kararlarım her şeyim. Ağzımdan çıkacağım kelime de bile Allahın müdahalesi varken nasıl oluyor müdahalesizlik? Allah’ın erişmediği alan olamaz ve kimse Allah’ın kararlarından bağımsız hareket edemez. Benim kararıma Allah müdahale etmiyorsa ona ulaşmıyor gibi bir durum aşırı saçma Allah o durumu yaratan kişi zaten
- +1 yıl
Durumları yaratan kendisi fakat iradeni yaratan da Allah. Sana seçme hakkı tanımış. Yoksa insanlar nasıl Allah'a karşı gelebiliyorlar ya da koyduğu kurallara uymayabiliyorlar. Senin yazdıkların Melekler için geçerli onlar asla yazılan şeyden dışarı çıkamazlar ne emrediliyorsa onu yapmakla mükellefler. Bizler öyle değiliz iyiyi de kötüyü de seçebiliyoruz. Bu dünyada özgürüz alacağımız kararlar ile ama aldığımız kararlar bizi ya değerli ya da değersiz kılacak. Sınav olduğunu düşün 5 tane şık var onlardan doğru olanı seçtiğinde bir sınavda başarılı olursun. Evet sınavı yapan diğer şıkları da kendisi koydu ama doğruyu kendi çabanla bulmanı istedi bu şekilde ancak düşünebilen doğruyu ve yanlışı ayırt edebilen biri olarak o sınavı geçmeye hak kazanırsın diyelim ki o kişi senin sınavdan başarılı ya da başarısız olacağını da biliyor ama sen seçimlerinde özgürsün bunu unutma. Anlattığın şekilde kaderci yaklaşım İslami bir anlayış değildir Hristiyanlık'ta bu vardır mesela yani biz dünyaya kurtlara kuzu olarak geldik o zaman bizi yesinler. Hayır Allah sana büyük bir özellik vermiş doğruyu seç yap ve değerli ol. Somut örnek verirsek diyelim içki içme kararı aldın ve içtin ya da hırsızlık yaptın ya da başkasının hakkına girdin örnekler çoğaltılabilir. Burada bu kötülükleri yaparken yanındaki insanı bile suçlaman ne kadar saçma olursa Yaratıcıya her yaptığın işi atman da o kadar mantıksız olur. Günlük hayatına bak işi soyut halden somut hale getir gününü nasıl geçirdiğine bak bu işleri yaparken gerçekten sen mi karar alıyorsun yoksa bir robot musun onu sorgula. Kafan çok karışmış belli ama hayatı yanlış şekilde sorguluyorsun.
- Diğer konusunda 964 cevap paylaştı.
+1 yılBir şeyi bilmekle ona müdahale etmek farklı şeyler. Mesela bir robot hayal et. Öyle bir robot ki anlık müthiş hesaplamalar yapabiliyor.
Sen eline bir parayı alıp yazı tura atmaya karar verdin ve robot yanındaydı o an diyelim. Rüzgarın hızını, paranın dönme momentumunu, paranın ağırlığını, yer çekimini falan hepsini hesapladı ve para yere düşmeden "Tura" dedi. Sende paraya baktığında tura olduğunu gördün.
Şimdi birisi çıkıp "Bu robot parayı etkileyip kendi dediği sonucu çıkarıyor hep" derse mantıklı olur mu?
02 Yorumla- +1 yıl
Allah her şeyi bilendir benim varlığımın yokluğumun durağanlığımın sebebi de o sonuçta. Zamandan ve mekandan münezzeh olandan konuşuyoruz. Ben bir iradede bulunsam bunu Allah’ın müdahale edemeyeceği bir alanda bulunamam her şey ona dahildir çünkü. Kararı sana bıraktım dese dahi biliyor benim kararımı ve ben kararı söylerken dahi o yaratıyor kararlarımı. O zaman ben yalnızca pasif bir varlık oluyorum.
- +1 yıl
Bu şey gibi Araba kullanırken birisine çarpıp "Ben çarpmadım araba çarptı. Ben nasıl çarpabilirim ki? Arabaya baksana önü yamulmuş. Kesin o çarptı. Ben sadece şoför koltuğunda oturuyorum. Ben pasifim bu konuda."
Evet bir şeyleri direk sen yapmıyorsun ama bir şeylerin yapılmasını sen kontrol ediyorsun. Eline silahı alıp birini vururken namluyu sen hizalıyorsun ama öldüren şey mermi.
AI Persona’ya Sor
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
1
Cevap
7Cevap
Gizli Üye(18-24)+1 yılSinanmanin anlami Allah senin ne yapacağını biliyor ama önüne iki secenek koyuyor diyor ki bak sana irade verdim burdan gidersen birasi swnin için doğru ama surdan gidersen senin için yanlış diyor sınava tabi tutuyor diyeceksiniz ki bu sınav niye ee sen onca yıl okul okudun öğretmenlerin senin başarılı olup olmayacağını biliyor sana anlatıyor dersi ve donem sonu senin başarının nasıl olduğunu bildiği halde bak buralardan soracağım dediği halde sınava tabi tutuyor onu sorgulamayip neden dini sorguluyorsun
02 Yorumla- +1 yıl
Dini sorgulamak günah değil ben İmam hatipte okudum taklidi iman var aileden çevreden taklit edilerek edilen iman ve tahkiki iman vardır sorgulanarak araştırılarak inanılan iman. Allah kullarına araştırmayı emretmiştir ve araştırarak inananları taklitle imandan daha üstün görmüştür benim dini sorgulamamı sorgulayamazsın. Ayrıca öğretmen benim sınav kağıdıma ne yazacağımı bilmiyor öyle bir kudreti yok ve irademi kontrol edemiyor karıştırmayınız
Cevap sahibi+1 yılTamam bu kadar sert karşılık verdiğine göre senin iraden anlayışının üzerine geçmiş kolay gelsin
Geçmiş zamana yolculuk etmenin mümkün olduğunu bi dünyada Adolph Hitleri (ikonik bi kötü adam figürü olduğu için hitler dedim) bebekken katleder miydin? Bu duyduğum ama kesin olarak cevap vermediğim bi soru. Suçu islemediyse ceezayı hak etmez dolayısıyla öldürürsem haksızlık etmiş olurum ama suçu işleyeceğini de %100 biliyorum zira gelecekten geldim.
04 Yorumla- +1 yıl
Güneş tutlmasının olacağını bilen Allah çünkü geçmişi de geleceği de o yarattı. Güneş tutulmasının olup olacağına da o an o karar verir çünkü o her şeyin sahibidir. Her şeyin elinde olduğu Allah’a karşı benim işleyeceğim günahlar ve sevaplar da onun elinde ise ben neden ödül ve ceza mekanizmasında sorgulanıyorum?
Allah eğer sana bir şans vermemiş olsaydi sen ahirette diyecektin eğer beni belkide dunyada sinasaydin belkide bu günahları yapmiycaktim Allah senin böyle bir savunma yapacağını biliyor seni dünyaya gonderiyor ve sevabın ve günahın melekler tarafından kayıt ediliyor ahiret günü o defter yüzünden itiraz edemiceksin
05 Yorumla- +1 yıl
Tamam da Allah biliyor benim nereye gideceğimi bu sınav kağıdı değil ki. Balığı sudan çıkarırsan ölür bunu sen de biliyorsun bunu bile bile balığı sudan çıkarıp bak balık suya girecek misin yoksa suyun dışında mı kalacaksın diyerek onu sınar mısın?
- +1 yıl
Ya tamam da balığın ölüp ölmemesi de benim elimde. Ben izin verirsem ölür ben izin vermezsem ölmez? Yani her şey Allah’ın elinde o ol der ve olursa o zaman ben bu durumda pasif kalıyorum.
- +1 yıl
Yok anlaşılamadım sanırım. Allah’ın beni her şeyiyle kontrol ettiğini söylüyorum. BENİM KARARIMI YARATIYOR BENİ YARATIYOR AĞZIMDAN ÇIKACAK KELİMEYİ BİLİYOR O KELİMEYİ DAHİ O YARATIYOR. Madem öyleydi neden sınanıyorum her şeyi biliyor her şey belli o zaman bu kadar şeyin anlamı ne diyorum. Biliyor her şeyi ben de biliyorum o her şeye dahil bir sözümü bu yazdıklarımı bile onun iradesi dışında yazamam. O zaman dilediğini cennete dilediğini cehenneme gönderiyorsa biz yalnızca pasif varlıklarız demek oluyor.
Gizli Üye(30-35)+1 yılYav yok işte öyle şeyler çünkü, saçmalıktan ibaret. Düşünsene, sonu bilinmeyen uzayda, yaşadığımız dünya gezegeni bile boyut olarak kum tanesi kadar bile değilken, biz insanların varlığı ne olabilir ki? Bu kadar sonsuzluğu yaratan yüce varlık, kum tanesi kadar bile olmayan gezegenin içinde takılan canlıların kendisine inanmasını istiyor :D
02 Yorumla- +1 yıl
Sorgulamaya devam ediyorum bilmiyorum öyle yaşadım ki kopamıyorum kendimi kötü hissediyorum zaman zaman
Cevap sahibi+1 yılKötü hissetme. Sorguladıkça ne kadar saçma olduğunun farkında varıyorsun zaten.
+1 yılSınavda falan değiliz cennet cehennem yalan dolan allah sümer mitolojisinde
el lah (ay tanrısıdır) insanoğlunun yeryüzünde var olma amacı hiçbir şey değildir Tanrılar bizi burada terk etti ve gitti02 Yorumla- +1 yıl
İslam üzere doğup büyüyen biriyim. Ailen hacıdır çok dindardır. İmam hatipte okumuş bir kızım tamam kapanmadım babamla tartıştım kıyafet vs. Konusunda ama dünyaya şöyle dönüp baktığımda sorgulamaksızın yaşamak ot gibi yerinde sayıklamak gibi geldi bana. Tanrının varlığına inanıyorum açıkcası hala müslümanım diyorum ama öyle bir iman zayıflığı var ki korkuyorum da
- +1 yıl
Kardeşim sen YouTube'a Sümer mitolojisi yaz araştır sümer'deki Tanrılar yaz araştır oradaki videoları izle kafanda bir şeyler oturmaya başlar bizi Uzaylılar yarattı Uzaylılar Tanrı Ama tek bir tanrı yok birden fazla Tanrı var Allah da bunlardan bir tanesi sadece ama çok üstün bir tanrı yani Tanrıların Tanrısı olarak geçiyor yerlerin ve göklerin sahibi
+1 yılCokk sorgulamaa
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılSon karar her zaman senin elinde.
07 Yorumla- +1 yıl
Tamam ama Allah biliyor ne karar vereceğimi. Allah’tan bağımsız olamaz benim hiçbir hareketim sonuçta Allah her şeye hükmedendir
Cevap sahibi+1 yılBende bunu çok düşündüm iki saat yaza yaza anlatırım sana ama sonuç olarak şunu öğrendim ve deneyimledim herşeye biz karar veriyoruz sonunda
- +1 yıl
Tamam biz karar veriyoruz ama ne karar vereceğimizi de Allah biliyor. Cevabını bildiğin bir soruyu yine de çözer misin? Yani şu anda Allah benim cennete ya da cehenneme gideceğimi biliyor o zaman benim yaşamamın anlamı nedir?
Cevap sahibi+1 yılSen doğru yoldan şaşma yine de.
Cevap sahibi+1 yılBaş harfin d mi senin
- +1 yıl
Nasıl yani neyin baş harfi
Cevap sahibi+1 yılİsminin
peki başlangıcı olmayan bişiy var olabilir mi?
01 Yorumla- +1 yıl
O soruyu sormadım hiç kendime. Öyle ki Tanrı kavramına uyar bence. Başı ve sonu olmayan en üstün olan
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım