Selam. Allah kabul etsin. Değerli kızım, kazaya bırakmayın. Kasıtlı olarak bırakmak olmaz..
Eğer dışarı çıkmanız gerekiyorsa ve herhangi bir sebepten dolayı dışarıda kılamıyorsanız. O zaman namazlarınızı cem ediniz. Yani zuhurdan güneşin batmasına kadar olan vakit içerisinde şu iki namaz art arda kılınabilir: Öğlen ve İkindi. Güneş battıktan ve kızıllık kaybolduktan sonra da gece yarısına kadar istediğiniz bir vakitte Akşam ile Yatsı namazlarını art arda kılabilirsiniz.
Örnek verecek olursak.. Öğlen okundu diyelim. Siz dışarı çıkmadan önce hem öğleni hem ikindiyi (ikindi okunmadan çok önce) kılabilir, öylece dışarı çıkabilirsiniz. Buna cem-i takdim denir. İslamda böyle bir kolaylık vardır. Örnek olarak:
Sahih-i Buhârî hadis: 510, Sahih-i Müslim, hadis: 1146 ve 1153, Sahih-i Tirmizî hadis:172, Sahih-i Nesâî hadis: 2426. Yine Müslim kendi Sahih'inin 1147 numaralı hadisinde İbn-i Abbâs'tan şöyle nakletmektedir: "Hz. Resulullah (s. a. a), Medine'de (yani ikamet ettiği şehirdeyken, seferi-yolcu değilken) bir yağmur veya korku söz konusu olmaksızın, öğleyle ikindiyi ve akşamla yatsıyı birlikte kılardı." Ravi diyor, ben İbn-i Abbâs'a "Neden böyle yapardı?" dedim. İbn-i Abbâs: "Ümmetine zorluk çıkarmasın diye" cevabını verdi.
01 Yorumla
Soran+1 yılAmin. Ben aslında dışarda abdest almak istemiyorum. O yüzden kazaya kalıyor namazlarım. İlçedeyken namazımı kılmadan çıkmıyorum zaten ama şehir merkezine gittiğim zaman illaki kazaya kalıyor. Babamı doktora götüreceğim mesela. Sonuçlar öğleden sonraya kalacak. Dönüşümüz nerdeyse akşamı bulur. İkindi bile kerahat vaktine kalır en iyi ihtimalle. Bu durumda kerahat vaktinde ikindi ve öğleyi arka arkaya kılabilir miyim?
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(30-35)+1 yılKazaya bırakmamalısın, namaz sandığımızdan daha önemli bir ibadet insanlar önemsemiyor basite alıyor ama ahirette ilk hesaba çekileceğimiz amel namazdır, ayrıca *Allah katında en hayırlı amel vaktinde kılınan namazdır.*
Ve sana çok üzücü bir şey söyleyeyim namazı bilerek kılmamak bırakmak, içkiden zinadan bile daha büyük bir günah, ne kadar üzücü ki insanlar bunun ne kadar önemli olduğunu farketmiyor...
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
14Cevap
Gizli Üye(25-29)+1 yılKazaya bırakılmalı dışarda kılınmaz ibadetin gizli yapılanı makbuldur bagış yaotıgın zaman kimse bilmemesi gerekir namax kıldıgın zaman veya ibadet ettigin zaman kimsenin bilmemesi gerekir ama cemmatle kışınan namaz güzeldir Yaptıgon bagışın sag elinin verdigini sol elin duymaması güzeldir.
04 Yorumla
Soran+1 yılCiddi misin? Şaka mı yapıyorsun?
Cevap sahibi+1 yılciddiyim
Soran+1 yılEvet gizlisi makbuldür ama öyle bir zorunluluk da yoktur. Gizli kılacağım diye de namaz kazaya bırakılmaz. En güzeli vaktinde kılınan namazdır
Cevap sahibi+1 yılEvet
+1 yılDışarıda canın sıkılsa bile camiye gidebilirsin. Camiye sadece namaz için gidilir diye bir şey yok :)
076 Yorumla
Soran+1 yılÖyle gidenler var mı ki? Gerçi bir tanıdığım yağmura yakalanınca çocuklarıyla camiye girdiğini söylemişti. Şaşırmıştım. Ben sadece namaza ya da gezmeye gidiyorlar sanıyordum. 😁
- +1 yıl
Telefon şarj etmeye bile gitmiştim öyle diyeyim :)
Soran+1 yılVay be. Öylece gidip telefon şarj ettin yani? 😁 Ben namaza bile gidemiyorum😂
- +1 yıl
Telefonumun şarjı bitmişti. Şarja taktım, gittim Kur'an alıp okudum. İstediğin bir kitabı yetkili varsa izin isteyerek alıp okuyabilirsin. Keza annem ile dışarda olabiliyoruz bazen yine gidip namazı camide kılabiliyoruz. :)
Soran+1 yılÇok iyiymiş. Bilsem bende yapardım. Gittim cafede şarj ettim telefonumu geçen. Hemde vakit öldürmüş oldum. En azından Kur'an falan okurdum. 😁
- +1 yıl
Pek yapılıp, teşvik edilmediği için akla gelmediği doğrudur. Cafe gibi yerler ilk akla gelir ama insandan menfaat bekler, camiler böyle değildir. Soruya tevazu ile cevap alınır. Böyle durumlara cemaat bile şaşırabilir çünkü onlar bile sıklıkla karşılaşmaz. :)
Soran+1 yılGidip camide kitap bile okuyabilirim. Hem sessiz ortam 😁
- +1 yıl
Evet, sessizlik ve huzurlu hissetmek konusunda çok iyi bir seçenek :)
Soran+1 yılBiraz tuhaf bir soru olacak ama ayakkabımı çalarlar mı ki? 🙈😂
- +1 yıl
Benim çalmadılar hiç bende de o şüphe oluyordu başlarda :D Yanında poşet varsa içine koyup yanına alabilirsin. Bunu da yapmışlığım var bilmediğim yerlerde :)
Soran+1 yılİyi bari bana özel bir durum değil en azından. Bunu düşündüğüm için bile utanıyordum. En güzeli poşete koyup yanına almak. 😂
- +1 yıl
Dediğim gibi çok tercih edilmediğinden insanın kendince aklına gelen sorular olabiliyor. Bazen cami kapalı olabiliyor vakit dışı ise onlarda mesela hırsızlardan korumak için bunu da nezaketle karşılıyorsun çünkü kurs kısmını açıyorlar orada da imkanlar var :) Herşeye tevazu ile bakılabilen bir yer, keza bakılmayınca tevazu göstermenin sırası sana gelmiş olan bir yer o yüzden her türlü kazandırımı var :)
- +1 yıl
Bende mesela telefonumu şarja taktığımda bana sorarlar mı şöyle derler mi böyle derler mi diye düşündüm bir sürü :D Tevazu ile karşılanınca takva böyle bir şey demek ki dedim. Ki ben siyer yarışmasına katılmış bir insandım yani :D
Soran+1 yılBirazda şeytan sokuyor aklımıza bunları sanırım. Ben ilçede yaşıyorum. Bazen merkeze gidiyorum tek başıma işim oluyor. Sonra zaman öldürmek zorunda kalıyorum geziniyorum boş boş. Halbuki camiye gidip ibadet edebilirim. Bende peygamber efendimiz (s. a. v.) in hayatını merak ediyorum. Önerebileceğin kitap var mı? 😁
- +1 yıl
Zamanın gösteriş kısmında ne yazık ki bunlar yok, insan olarak beşeriz de şaşmaya çok müsait durumdayız. Özümüzü görebilince daha güzel, daha doğru yaşıyoruz. Kur'an hariç bitirdiğim kitap sayısı kısıtlıdır. Araştırma üzerine bilmek istediğim kadarını okurum doğrusu, buda çok fazla kişi çok fazla yazı demek böyle önerimde bulunmaktansa daha ön planda olan kişileri önereyim istersen. Youtube videoları olsun yazıları, kitapları olsun faydalı olur. Bekir Develi
Soran+1 yılTeşekkür ederim bir bakacağım. Ben sadece Mehmet Yıldız videolarını izledim. Pek takip ettiğim biri yok. 😁
- +1 yıl
Platformda ön sıralarda olanı ister istemez görüyoruz :) SözlerKöşkü'ne de bakabilirsin. Birilerini takip etmiyorum bende aslında soruma çözüm bulmak için alternatifler olarak bakıyorum. Kişisi değil yani düşüncesi iyiye ve doğruya olan her düşünceye kulak asıyorum kÂfi diyebildiğim yere kadar :)
- +1 yıl
Hayatta farklı bakış açısıyla helal olsun dedirten haller çıkabiliyor insanın karşısına araştırınca... Mesela Allah rahmet eylesin herkesin gözünün önünde cereyan eden Ramazan Hoca diye söylenen adam gibi
Soran+1 yılBen rüyamda görmüştüm aslında. Daha doğrusu bir mehmet yıldız adı geçiyordu rüyamda. Bende rüyalara fazla anlam yüklediğimden internete yazdım baktım ne çıkacak diye. O şekilde buldum Mehmet Yıldız'ı 😂 üslubunu seviyorum ben. O yüzden arada izliyorum videolarını. Shbetleri insanı maneviyata yöneltiyor. Namaza da onun vesvese videoları sayesinde başlamıştım. Sözler köşkünün de balonlu falan videoları oluyor ya onları izliyorum. Hem gülüyorum hem de bir şeyler öğrenmiş oluyorum. 😂 İmam Gazali kitaplarından sipariş verdim onları okuyacağım şimdi. 😁 Ben tefsir okumak istiyorum aslında ama hangisini alayım bilemiyorum. Araştırmak lazım sanırım biraz. 😁
- +1 yıl
Evet, hayatta varoluş nedenlerinden birisi vesile olmak... Allah nasip etmiş, güzel olmuş :) Kötü olmayanın içinde her zaman bir neşe oluyor, doğrudur :D Tefsir de Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır çok önerililir ki bende öneririm
Soran+1 yılNamazlarımızı bile Rabb'im nasip ediyor da kılıyoruz aslında. Rabb'im dilemese elimizi açıp dua bile edemezdik. Keşke daha çok şükredebilsek... Ona bir bakayım ben o zaman. 😁
- +1 yıl
Kesinlikle, yaşıyorsak bir umut vardır buna deniyor. Ahh keşke edebilsek... Tamam bir sorun olursa buralardayım umarım yardımcı olabilirim 🙂
Soran+1 yılValla benim çevremde bu tür konuları konuşabileceğim biri yok ne yazık ki 😂
- +1 yıl
Zaten konuşunca herkes en iyisini biliyor. Allah affetsin onları :D
Soran+1 yılAmin 😂 ama insan konuşmak istiyor. Tabi doğru insanı bulmakta zor. 😁
- +1 yıl
Zor değil çok zor din konuşmak istiyorsun tevazu yok çoğunda 😂 Kesinlikle konuşulmalı ki örnek olunabilsin. Ver eline elifbayı gönder camiyeyle yetişmiyor artık insanlar
Soran+1 yılKur'an-ı Kerim'i defalarca hatim etmiş insanlara soruyorum bazen mealini okudun mu diye. Yok diyor. Önemli olan okuyup anlamak, hayatına uygulamak aslında ama gel de anlat bunu onlara. Sevap kazanmak için Kur'an okuyorlar. İşlerine geliyor böylesi. 😁
- +1 yıl
Manevi bir huzuru oluyor. Sonuçta Allah'ın sözleri... Lakin düşünen varlık insan, düşünüp geliştirecek olağanın üstüne koyabilecek olan insan tek bir hale tabii kalıyor, kalmayı seçiyor. Oysa Allah (c. c) böyle yaşansın demiyor. Tam da dediğin gibi işlerine geliyor. Annemle konuşuyoruz mesela bir örnek veriyo diyorum ki kim demiş, dediği hoca demiş. Hangi hoca demiş diyorum. Bir hoca :D Ya bir hocanın kim olduğu belli değil ki dediği doğru kabul edilsin. Nerden biliyormuş bak böyle de olabilir diyorum ki iyi de sorgularım araştırmacılığımdan işin içinden çıkamayınca sana da laf anlatılmaz diyo :D
Soran+1 yılSorgulamak lazım, düşünmek lazım. Kör bir inanç iyi bir şey değil. Hocaların sözlerini bir akıl süzgecinden geçirmek lazım. Kur'an ile çelişiyor mu bakmak lazım. 😇
- +1 yıl
Kesinlikle, Yaradan'ın verdiği nicelikleri kullanmak lazım. :) Dipnot: Acaba nerelerde diye merak edildin :)
Soran+1 yılNamaz kılmamak günah mıdır peki? Ya da kazaya bırakmak tövbe gerektiren bir günah mıdır?
Soran+1 yılUzaklarda olduğuma eminim 😁
- +1 yıl
Günaha mana olarak bakarsak değildir. Lakin var oluşa bakarsak Allah'ın rızası herşeyden yücedir ve biz onu kazanmaya çalışırız. Kazaya zaruri durumlar haricinde bırakmakta tam da bununla alakalı aslında kul olarak imkansız dediğimiz son nokta da gönül rahatlığında Allah'a teslim olarak düşünerek yapınca bir günah manası güdülmez. Çünkü neden O'dur, sebebi O'dur, affedici O'dur. :)
- +1 yıl
İnsan merak eden varlık, uzağı yakın edebilen varlık... İyiysen sorun yok aslında iki kelam edebilmek mühim :)
Soran+1 yılPeki Allah'a yaklaşmanın en etkili yolları nelerdir sence? 😇
Soran+1 yılBen mesela bunun eksikliğini çok hissediyorum aslında. Yani dini sohbetler edebileceğim, bir şeyler öğrenebileceğim birinin eksikliğini. Çevremdeki herkesle dünyevi sohbetler yapabiliyorum. Ama dini sohbetlere gelince pek yok. 😁
- +1 yıl
Bana göre namaz kılarken huzurunda hissetmek o huşu, o takva, boyut değiştirircesine düşünme gücü :)
- +1 yıl
Çevre biraz sorunlu ne yazık ki dinden girip siyasetten çıkmaları yok mu beni bitiriyor :D
- +1 yıl
Konu hakkındaki konuşmalarda insan kendisinin ve karşıdaki insanın tevazusunu net ölçebiliyor.
Soran+1 yılNamazda huşu Allah'a yaklaştıktan sonraki evre değil mi? Ben namazdayken aklıma bir sürü şey geliyor o huşuyu yakalayamıyorum.
Siyasetle din birbirinden ayrı olmalıdır. Ama ülkemizde ne yazık ki birbirine karıştırıyorlar. 😁- +1 yıl
Bence huşuya sahip olunca Allah'a yaklaşma hissine varıyorsun. Beşer olursak ne yazık ki çabuk şaşabiliyoruz. İşte o yüzden böyle konuşabilecek kişi bulmak oldukça zor 😶
Soran+1 yılHuşuyu nasıl yakalayacağız? 😁
- +1 yıl
Üzerine çokça düşünüp, hissine ulaşarak :)
Soran+1 yılTevekkül? 😁
- +1 yıl
Diyebiliriz. Benim üstüne gitmek istediğim şey insanlık vasfımızın enlerini bilmememiz :)
- +1 yıl
Sevgililer günün kutlu olsun Allah'ın sevgili kulu :)
Soran+1 yılBunca kötülüğün karanlığın içinde insan kalabilmekte zor 😁 teşekkür ederim seninde kutlu olsun 😁
- +1 yıl
Zor ama güzel bir durum insan kalabilmek, teşekkür ederim 🙂
Soran+1 yılÖyle tabi 😇
- +1 yıl
☺️
- +1 yıl
Beni takip etmek ister misin :)
Soran+1 yılSitede pek takılmıyorum. Soru sormak için giriyorum sadece nadiren. O yüzden çok bir önemi yok😁
- +1 yıl
Ayıp olur mu bilmiyorum ama site de kalmazdı belki :) Bunun yanında çok saygı duyarım düşüncene
Soran+1 yılBen kendi içime kapandım böyle kalmak istiyorum bir süre. 😁
- +1 yıl
Anladım, hayırlısı o zaman Allah'a emanetsin. :)
Soran+1 yılSağol sende Allah'a emanetsin😇
- +1 yıl
Teşekkür ederim :)
Soran+1 yılRica ederim 😇
- +1 yıl
Bitsin istemiyor gibiyim :)
- +1 yıl
İç sesimi tutamadığım oluyor :)
Soran+1 yılYapacak bir şey yok ama teşekkür ederim sohbet için. 😇
- +1 yıl
Haklısın, bilmukabele :)
Soran+1 yıl😇
- +1 yıl
:)
- +1 yıl
Nasip için çaba göstermek gerekirse, ben çabamı göstermiş miyimdir? :)
Soran+1 yılBu nasibin sanaldan çıkacağına inanmıyorum ben. 😁
- +1 yıl
Saygım ve öngörüm var lakin bilemeyişin bir olasılığı da var o yüzden dönüp sordum aslında... Nasipte bir ihtimalse ve ben o ihtimal için gayreti tamamlamamışsam diye düşündüm. :)
- +1 yıl
Israrcı gibi olup huzursuzluk veriyorsam çok özür dilerim. Gayretin kÂfi diyorsan, çıtım çıkmaz. :)
Soran+1 yılEstağfurullah. Gayret ettin bence yeterince. Benim sanal ortama karşı bir ön yargım var diyelim. Rabb'im gönlüne göre hayırlı bir eş nasip etsin sana inşallah 😇
- +1 yıl
Saygım sonsuz, Allah razı olsun. Allah'ım senin içinde en hayırlısını nasip etsin inşallah 🙂
Soran+1 yılAmin çok sağol 😇
- +1 yıl
Nezaketin için sen sağol bence 🙂
Soran+1 yılSende sağol😁😁
- +1 yıl
Hayır hayır sen sağol 😅
Soran+1 yılPeki öyle olsun😂😂
- +1 yıl
Ben böyle oldum. Ne vardı 2 sokak ötede yaşıyor olsaydın 😂https://www. instagram. com/reel/C1pixXRtDlZ/? igsh=OTZkZWFsejR1a2Z4
- Diğer konusunda 497 cevap paylaştı.
+1 yılcamide avm mescidinde fark etmez. bi şekilde kılarız
14 Yorumla
Soran+1 yılNe güzel ya. Bende öyle olsam keşke. 😇
- +1 yıl
düzelicez be şu olaylar bitsin
Soran+1 yılNe olayı? 😁
- +1 yıl
olaylar olaylar abla
Gizli Üye(36-45)+1 yılcamide tabi ki.. yurtdisindayim ve giderim.. ya sen..
14 Yorumla
Soran+1 yılBen çekiniyorum hep kazaya bırakıyorum. 😁
Cevap sahibi+1 yılniye peki? ne hissediyosun o vakit.
Soran+1 yılOralarda abdest alma fikri külfet geliyor ondan sanırım 😁
Cevap sahibi+1 yılanladim.. yas kac?
Gizli Üye(36-45)+1 yılCamiye girmeye çalışıyorum yapbilirsem. Sen?
110 Yorumla
Soran+1 yılBen kazaya bırakıyorum. Bu yüzden de vicdan azabı çekiyorum. 😁
Cevap sahibi+1 yılEvden abdest alıp çık. Kolay olur 😅
Soran+1 yılMantıklı 😁 zaten oralarda abdest alma fikri külfet geliyor bana. 😁
Cevap sahibi+1 yılAynen yoksa bana da külfet yani 😅
Soran+1 yılTeşekkür ederim 😇
Cevap sahibi+1 yılRica ederim. Bazı avmlerin mescitleri camilerden güzel oluyor hatta😅
Soran+1 yılBir gidip bakmak lazım. 😁 Namazlarımı kazaya bırakmak istemiyorum artık. 😁
Cevap sahibi+1 yılBırakma bırakma ☺️
Soran+1 yılTeşekkür ediyorum 😇
Cevap sahibi+1 yılTekrardan rica ederim☺️
Cami varsa camide kılmak
13 Yorumla
Soran+1 yılOralarda abdest almak zor gelmiyor mu?😁
Diğer konusunda 3,7b cevap paylaştı. Imkan varsa tabiki kilarim
111 Yorumla
Soran+1 yılBende kılarım artık inşallah. Hep kazaya bırakıyorum ben. 😁
Soran+1 yılOralarda abdest alma fikri külfet geliyor biraz bana. 😁
Soran+1 yılYani olamaz tabi. Bende vicdan azabı çekiyorum zaten. 😁
Soran+1 yılİşte soruyu bu yüzden sordum zaten. Teşvik edilmek için. Faydası da oldu. Kılarım artık inşallah 😇
Soran+1 yılZaten kılmayınca insan vicdan azabı çekiyor.
+1 yılKilisede kılıyorum
01 Yorumla
Soran+1 yılAllah kabul etsin😂
+1 yılcamide kılarım neden kazaya kalsın ki
10 YorumlaDiğer konusunda 7,6b cevap paylaştı. Namazi camiide kilmak daha iyi bence
11 Yorumla
Soran+1 yılÖyledir mutlaka da ben nedense camiye gitmeye çekiniyorum. Kazaya bırakıyorum namazları. 🙄
- Diğer konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yılKazaya birakirim allah affetsin
02 Yorumla
Soran+1 yılAmin beni de affetsin. 😁
- +1 yıl
Amiiiğğn amiiğn 🤣
Kılarım
118 Yorumla
Soran+1 yılBen çekiniyorum camiye gitmeye nedense 😁
Soran+1 yılOralarda abdest alma fikri zor geliyor sanırım. 😁
Soran+1 yılVar var da zor işte. Hijyenik falanda olmuyor pek genelde. 😁
Soran+1 yılElimden geleni yapacağım. Mesela arkadaşım hastanede yatmıştı. Yanında refakatçi olarak kaldım. Namazlarım hep kazaya kaldı. Hiç kılamadım. Ama artık kazaya bırakmak istemiyorum. 😁
Soran+1 yılEskiden kazaya çok bırakırdım namazlarımı. Allah affetsin evde otururken bile sırf üşendiğimden ikindiyi, öğleyi kazaya bırakırdım. Ya da dışardan gelmişsem yorgunsam sadece farz kılardım. Bazen onu da kazaya bırakırdım. Uykum var deyip yatsıyı kılmadan yatardım. Sonra namazı komple bırakırdım tabi. Şükür şimdi kılıyorum, evde olduğum sürece kazaya bırakmıyorum. Çarşıya gideceksem de öğleyi kılıp gidiyorum. İkindi vakti geçmeden de dönüyorum. 😁
Soran+1 yılKüçük yerde yaşıyorum. Şehir merkezine gittiğim zaman sıkıntı oluyor sadece namaz. İllaki vakit kaçıyor. 😁
Soran+1 yılO ne tam olarak? 😁
Soran+1 yılTeşekkür ederim ihtiyaç duyarsam yapacağım 😇
Soran+1 yılAmin 😇
+1 yılCami zaten namaz yeridir. Ev değil 🤣
15 Yorumla
Soran+1 yılEvet 😁 ama ben çekiniyorum nedense gidip namaz kılmaya. Çok saçma ama öyle. 😁
- +1 yıl
Devamlı yaparsan alışırsın
Soran+1 yılBir deneyeyim 😇
- +1 yıl
Soruların olursa ya da konuşacak biri buralardayım
+1 yılKılıyorum
10 YorumlaDiğer konusunda 485 cevap paylaştı. Kılarım
10 Yorumla
+1 yılKılarım
18 Yorumla
Soran+1 yılNe güzel. 😇