Ben dinlerin insanlar tarafından yazıldığına inanıyorum İslam dininide Arap erkekler yazdı bence
Diğer dinler insanlar tarafından yazıldı
Tanrı kesinlikle var ve adalet iyi ve kötü insan var
Açıkçası deistim
Sizin inancınız nedir
Ben dinlerin insanlar tarafından yazıldığına inanıyorum İslam dininide Arap erkekler yazdı bence
Diğer dinler insanlar tarafından yazıldı
Tanrı kesinlikle var ve adalet iyi ve kötü insan var
Açıkçası deistim
Sizin inancınız nedir
Ben yaratıcıya inanıyorsan eğer onun kendini tanıtmış ve belli bir Yaratici olması lazim. Yani ben deistim, bence Yaratici var diyip kendi beynimden tasarlayıp kurduğum bir yaratıcıya inanmam. Ama kutsal kitap göndermiş ve benimle iletişim kurmuş bir Yaraticiya inanmak daha mantikli. En azından inandigim şeyin altı boş değil. Yaratici kavramını en mantığıma oturttugum din Islam. Çünkü doğmamış ve doğurmamış, ebedî ve ezeli, zaman ve mekandan münezzeh bir yaratıcı kavramı var. Bir de peygamber efendimizin pek çok hadisi gelecekte ortaya çıkmış. Mesela gelecekte insanlar yüksek yüksek binalar dikecek demiş, gelecekte kadınlar sosyal hayatta on plana çıkacak, kitaplar artacak, eşcinsellik artacak, çeşitli isimlerde içkiler çıkacak diyor. Gerçekten de dediği şey gelecekte oluyor ve ayni cağ icerisinde. Bu bir öngörüden fazlası. Resmen geleceği bilmek. Geleceği de aldığı ilahi mesajlar sayesinde bildiğine inanıyorum. Bir de namaz kılınca üstüme gelen o hafifleme ve rahatlık hissi müthiş. Bu başka bir şey yaparken degil sadece namaz kılarken oluyor. Bunu verenin yaratıcı olduğuna inanıyorum.
Diğer kitaplardada benzer şeyler yazıyor hangisine inanalım
Diğer kitaplarda da benzer şeyler yazması normal. Çünkü Tevrat, Zebur ve İncil Allah tarafından gönderilmiş kitaplar ve bu ve bu kitaplarin kutsal kitabı oldugu dinler de Semavi dinlerdir.
Bu konu tartışmaya açık ama kesin bir şey söylemek zor ama biraz düşününce insan sorguluyor. Üç adet kitap gönderilmiş ama üç kitapta indirildiği bölgenin dışına çıkamamış Musevlik ortadoğunun bir kısmı Hristiyanlık avrupa, İslamiyet asyanın bir kısmı ve oortadoğuda kabul edilmiş üçüde dünyaya yayılamamış ve üçüde birbirine benziyor, örnek kuranda diyorki ibrani soyu ne yaparsa siz yapmayın diyor. Fakat ibraniler ve müslümanlar ikisi de sünnet oluyor. Hepsinden önemlisi devasa büyüklükte evreni yaratan "Allah" bu devasa evrenin içinde atomun çekirdeğinden bile küçücük bir gezegenin içinde yaşayan varlıkların yaptıklarıyla ilgileniyor cennete veya cehenneme gideceği ile uğraşıyor. Kuranı kerim israf haramdır diyor, ee bu israf değilmi cennet cehennem mevzusu için 100 milyar ışık yılı büyüklüğünde evrene ne gerek var diye soruyor insan ya bilim insanları kekliyor, ya da din adamları ikisinden biri sağlam kekliyor😄
https://www.youtube.com/embed/5b5MoFAdM3cAslında sadece erkekler yazmadı, Kuran yazarlarının en önemli isimlerinden birisi de Hatice'dir, kuzeni olan Varaka Bin Nevfel ile birlikte asıl yazarı yetiştirmişlerdir. Varaka öldüğünde çok uzun süre vahiy de gelmemiş zaten malumunuz, Hatice yaşarken tek eşli, öldükten sonra 50 küsür kadın girmiş birisinin hayatına, Turan Dursun'un kitabına göre yanılmıyorsam 57 idi tam sayı ama öldüğünde 9 ile 11 arasında eşi dul kalmış, kısacası Hatice gibi güçlü bir kadının üzerine kuma getirmek biraz zormuş. Tabi rahip bahira mı rahip nastura mı neydi, epey katkısı olan başkaları da var birde Bizanslı okur yazar bir köle, o dönem epey karışık. Zaten bir Tanrı'dan gelmediği aşırı belli, Tanrı'dan değilse geriye de başka seçenek kalmıyor ki insandan başka, kısacası insan eseri olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek.
bunu düşünmen gayet normal çünkü günümüzde din insanların kontrolü altında gibi herkes kendine göre şekillendiriyor ve yorumluyor. Bir şeyi sorguladığın zaman sanki günah işlemişsin gibi bakıyorlar ve insabnlar kendi inandıkları din hakkında kör bilgilere sahipler, daha ne için yaşadıklarını dahi kavrayamamışlar
Aynen ve bu kadar dinin çıkması hiç mantıklı değil
yani ben ateist ya da deist değilim ama insanların bu düşüncede olmasına hak veriyorum. İnsanlar kendi inandırkları din hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları için mantıklı bir izahta bulunmyorular bu da duurmu daha karışık hale getiriyor
Cevap
10Cevap
Ben sizlere bu konuda cahil diyorum. 1400 sene önceki bilim en basit demirin gökten indiğini bilmiyordu, parmak izinin her insanda farklı olduğunu bilmiyordu, kainatın şişen bir balon gibi olduğunu bilmiyordu ve benzer yüzlerce örnek. Eğer bir insan yazmış olsaydı Kuranı o zamanki bilimin bunları biliyor olması gerekmez miydi ki bunlar ispatlanalı daha 100 yıl olmadı...
Sen inan ben inanmıyorum
İnanmamakta senin sorunun.
Arap erkeklerini niye özellikle belirttin ki, o dönemde kadınlar okuma yazma bilmiyor zaten elbette erkekler yazacak
Oda olabilir evet
Olabilir değil öyle. Kadınlar birazcık dini önderliğe heves ettiler ortaçağda cadı diye yaktilar
Tüm dini kitaplar erkeklere için yazılmış sanki
Evet, kutsal kitaplar erkeklerin haklarını gözetiyor daha çok, ama nedense dinlerin en büyük destekçileri de kadınlar;d
Ay sorma cidden çok komik doğru diyorsun 😅
yanlış bir inanışa sahipsin. Kuranı kerimi ve peygamberin hayatını oku
Hristiyan arkadaşlarımda aynısını söylüyor 😅 ben inanmıyorum siz inanin
Kuran'da çok çok mantıklı şeyler de var Arapların onları yazacak kadar zeki olduklarını düşünmüyorum zaten bence o kadar i*renc inslarmişlar ki peygamber onlara gelmiş değişsinler diye ben de böyle düşünüyorum bazen.
Allah var bence ne kadar bazen dine uygun yaşamasak. bile bunu inkar etmemeliyiz
Tanrı kesin var zaten ben dine inanmıyorum bir dünya din var hangisine inanalım
Öyle ama Kur'an i kerime inanıyorum ben açıkçası evet uymadim çok nokta var ama dinden de kopamiyorum çünkü bagdaslastirinca hepsinin cevabı da var aslında bazen benimde kafam karışıyor ama günahkar olmak istemiyorum
Samimiysen düsüncende neden yargılayalım?
Elhamdülillah müslümanım
Herkesin kendi inancı
Kendini en yüksek yerdwn atar msin. Oksijen israfı
Ben senin düşünceni yadırgadım mi
Bende katılıyorum
Sen çok deistin son zamanlarda bebeğim ya:)
Agnostizm...
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?