+1 yılCehennem diye bir şey varsa tabi bu dünyada işlenen günahların bir bedeli olmalı benim olduğu konusunda şüphelerim var, varsada kuranda ve hadislerde anlatıldığı gibi olmadığını düşünüyorum. Cehennem ateşinden kasıt çok farklı bir şey cehennem bu anlatılardan daha korkunç bence, yalnız kafama takılan cevabını kime sorsam kimsenin veremediği sorular var. Kuranda israf haram diyor ama tanrı bir evren inşa ediyor böylesine muazzam ve devasa bir düzeni yaratan tanrı o evrenin içinde toplu iğne başından küçük bir gezenin içinde yaşayan atomun çekirdeğinden bile üçük bir canlı olan insanın günahlarıyla meşgul oluyor, cennete veya cehennememi gidecek bununla meşgul oluyor. Bunun için bu kadar tantana ne için bu israf değilmi bunları düşününce komik geliyor
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılDoğru diyorsun. Altı üstü aylarca çalışıp biriktirdiğim parayı beni dolandırarak çaldılar. Bunu yapanlar koşulsuz şartsız cennete gitmeli değil mi? Hakkımı helal edersem namerdim. Onlar yanarken ben izleyeceğim inşallah.
012 Yorumla- +1 yıl
kral sana haksızlık yapılmış bana o an vicdansızlık yapılmış olsa bile ben affederdim ya ama mesela hakkımı isterdim fazlasıyla mesela günahlarımmı var ona eklenmesini isterdim ya da cennette bana yapılan haksızlığa karşı ben üst mertebede olmak isterdim onunda düşük mertebede olmasını isterdim birde
Kötülük kavramı yaratılmasaydı kimse kötülük yapmazdı fakat Allah o kişinin kötülük yapacağınişinin tövbe etmeyeceğini bilmiyormuydu? biliyordu fakat ona rağmen kötülüğü yarattı. ı bilmesine rağmen kötülüğü yarattı yaratmak zorundamıydı merhametliyse neden yarattı? o k - +1 yıl
@halil223 Seni koşulsuz şartsız seni cehenneme koysalar kabul eder miydin? Bu yüzden imtihana tabi tutuluyoruz. Elbette ki Allah biliyor sonumuzu.
Ben bir kavşakta kaza olacağını bilsem ancak iki şoförü de uyarmasam, bu kazanın suçlusu ben mi olurdum yoksa şoförler mi? Kendi iradeleri dahilinde yaptıkları şeylerden insanlar sorumludur. Allah bizi yarattı, bize irade verdi. Bu iradeyle ne yapacağımız bize kalmış.
Neden yaratıldık diye soruyorsan, bir insan komik bir video gördüğünde arkadaşlarına bunu göstermek ister. Birini güzel veya yakışıklı bulunca başkasına bunu göstermek ister. Yaşadığı komik bir olayı başkası da bilip gülsün ister. Biz de bu yüzden yaratıldık. Allah bilinmek istedi. Kendi ihtişamını görüp ona kulluk edecek kimseler istedi ve bizi yarattı. - +1 yıl
@Succubus_ öyle yetenekli dolandırıcılar var ki polis asker bile manipüle edilip dolandırılabiliyor. Nasreddin hocanın fıkrada dediği gibi: "Hırsızın hiç mi suçu yok?"
- +1 yıl
1nci örneğe cevap;
orada elbette sen suçlu olmazdın neden peki? çünkü sorumluluk hiçbir şekilde senin elinde değil durdurma şansın olsa mesela durdurursun değilmi çünkü her hükümde senin elinde fakat hüküm elinde olmadığı için suç senin değil fakat yaratılanlar arasında hüküm Allahın elinde müsade etmeye bilir etmesi ise onun insanların kötülük yapmasını ve cehenneme gitmesini istediği gerçeğini ortaya çıkartır.
2nci örneğe cevap;
birilerine komik video gösterdiğinde gülmeyen kişileri cezalandırmak istemezsin saygısızlık yapanları cezalandırmak istersin fakat Allah saygısızlık değil direk ibadet etmeyenleri cezalandırıyor buda çok saçma mesela şöyle deseydik kılmıyorum lan var mı bir diyeceğin saygısızlık bu tamam kılmayabilirsin bu gayet normal ama böyle konuşamazsın diyebilir ve ceza verebilir yine cehennem abartılı bir ceza... - +1 yıl
Araf suresini okumanı tavsiye ederim. Orada bu duruma değiniyor. Müslüman olup da ibadetlerini layığıyla yapmayanlar için ahirette bir bölüm olduğu, Allah'ın bu kimseleri cennete mi cehenneme mi koyacağına karar vereceğini değerlendireceği Araf kısmı var. Ayette daha detaylıca anlatıyor.
- +1 yıl
şu an sahip olduğun her nimeti düşün. Bir insan sana bunları verse ve ibadet edip düzgün bir insan olmanı istese, onun bu isteğini yerine getirmediğin takdirde senden ne isterdi? Ya verdiklerini geri isterdi ya da seni cezalandırırdı değil mi? Olacak olan da bu yani basitçe. Allah bizi eziyet etmek için yaratmadı. Dediğim gibi, bize irade verdi. Ne yapacağımızı biz seçiyoruz. O bunu biliyor ve müdahale etmiyor. Çünkü müdahale ederse bizi yaratmasının bir anlamı olmaz. Bilgisayar oyununda hile yapmak gibi olur.
- +1 yıl
@halil233
olayın başını kaçırınca, sonunda da yanlış değerlendirmeler ve çıkarımlar yapıyorsun. Olay şeytanın ademe secde etmemesiyle başladı. yani selam vermedi üstünüm moduna girdi ve saygısızlık etti Allah'a. Allah da mühlet verdi iblis istediği için ve beni azdırman karşılıgında çoğunu azdırıcam dedi. devamında kim sana uyarsa hepinizi cehenneme doldurcam senle birlikte denildi. yalnızca takva ehli kullarım hariç? şu an yeryüzünde olan her kötülüğün kışkırtıcısı iblis takımıdır. Onlar sürekli boş durmadan çalışıyor avaneleri yardımıyla. insanlardan kendilerine çekebildiklerini çekerek otorite sahibi oluyorlar ve şu an yeryüzünde yaşadıgımız her savaş kaos kavga cinayet tecavüz katliam adına her ne dersen de hepsinin sebebi bu senin kan damarlarında dolaşan ve seni yönlendiren varlıklardır. Bunlara karşı korunmanın formülünü de söylemiş Allah. Ne kadar korkarsan ve takva ehli olursan Allah ben senin yanındayım şeytanın bi yaptırımı olamaz sana diyor. sorun şu. Bu insanlarda neden takvalı sayısı artmıyor? çünkü sistemi komple eline geçirmiş bu lanetli ve tayfası temelden. ve insanlar birbirlerini izleyerek onun adımlarına uyup gidiyorlar. uyutuluyorlar.
- Diğer konusunda 1,8b cevap paylaştı.
+1 yılDeğil herkes ettiğini bulacak bana yapılanlar cezasız kalmamalı zaten bu yapılanların hepsi sorun imtihanlarım zaten en büyük günahlardan biri kul hakkı önemli mesele
00 Yorumla
+1 yılEn başından işlemeden karşılığında ne olacağı söyleniyor. Bilerek yapıyoruz.
Senin çerçeveden bakarsak Yapılan küçücük bir iyiliğe karşılık da cennet de fazla13 Yorumla- +1 yıl
Herkes, her şey iyi olsa ödül-cezanın anlamı olmazdı
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
8Cevap
Bir günaha karşılık mı cehennem, verilen her tövbe şansına rağmen ısrarla tekrarlanan ve asla bırakılmayan günahlar yığınına ve seçimine karşı mı cehennem? Olaylara doğru bakmak gerek.
130 Yorumla- +1 yıl
Kullanamadım derken? İradenizi sizden alan yok. Bahane uydurup "Allah'ım ben masum" ayağına yatamazsınız. Allah içinizden geçirdiğiniz her şeyi bilir. Kimi kandırdığınızı sanıyorsunuz? Her insanda akıl var, mantık var. İrade var, seçme gücü var. Aklı olan doğrusunu seçer, yanlış yapınca da tövbe eder. Ha siz her şeyi yapıp tövbe ederim son saniye sonra da cennetliğim oh mis derseniz rüyanızda görürsünüz. Dinen tövbe samimiyeti belirtir. Gerçekten pişman olup tövbe ederseniz -ne günahınız olursa olsa ister adam öldürmüş olun- silinir. Dinen yeni doğmuş bir bebek kadar günahsız sayılırsınız. Ama dediğim gibi bunu alışkanlık haline getirir tövbe edip yapar, tövbe edip tekrarlarsanız tövbeniz samimi olmaz.
- +1 yıl
sevap işlemek kolay değil namaz kılmıyorum aha sana günah ümitsiz ümitsiz dolaşıyorum aha sana daha büyük günah Allaha isyan ediyorum aha sana günah bir insana gülümsemekle bu kadar günah silinirmi sence?
sonrada içimden bir ses diyor ki keşke cehennem olmasaydıda bu kdar huzursuz olmasaydım. - +1 yıl
Haa cehennem olmayınca her şey mükemmel olacaktı sanki. Allahım yarabbim ya. Şeytanı bi def eder misiniz? Aha günah, o günah bu günah diyen şeytan. Hayata kırılmış bir camdan değil diğer camları dolduran bir sürahiden bakın. Dopdolu ve umutlu olmaya çalışın ki diğer insanlara da iyi gelebilesiniz. Mesela bu. Belki size göre birine gülümsemek çok basit. Ama kaç kişi intihar düşünürken içinden "biri ana gülümserse vazgeçicem" dedi biliyor musunuz? Size göre minnacık o tebessüm belki birini ölümden kurtaran ip olacak. Dediğim gibi her zaman, her şeyi bilemeyiz. Bakış açınızı değiştirmeye çalışın. Kırıksanız yaralarınızı sarın. Herkese kırıklarınızı batırmayın. Sonra da bir üst levele atlayarak sürahi olun. Önce suyla doldurun kendinizi. İlimle, bilimle, tevazuyla dolun. Sonra insanlara iyi gelin. Bu da sevap mesela. Selam olsun içi kor ateş olduğu halde çevresine zemzem olana...
- +1 yıl
Be mübarek başka bir yorumunu gördüm resmen ahiret inancın var. Hakkını arayıp adalet istiyorum diyorsun ve doğru şekilde düşünüyorsun. Madem böyle düşüncelerin ne diye inkar ediyorsun? Mesela hırsızlığa, kul hakkına karşı günahlarının ona geçmesi veya günahın yoksa onun sevaplarının senin olman konusu. Bence sadece bazı şüphelerin ve soruların var. Şeytanın verdiği vesveseler yüzünden uzaklaşıyorsun ama özünde sandığın kadar uzaklık yok. Az biraz çaba göstersen, tövbe etsen kalpten ve tekrarlamasan belki sahiden değişeceksin?
- +1 yıl
Mesela bu soru cehennemin varlığı ve Allah'ın bizim günah işleyip cehenneme gideceğimizi bile bile bizi yaratması bana zalimce geliyor ben iradene hukmedemeyip günah işlemişim ve cehenneme gideceğimi de biliyorsun niye yarattın zevkmi alıyorsun bundan zaten kötülük kavraminida iyilik kavramında sen yaratmadinmı her şey senin elinde.
- +1 yıl
Burada kafamızı karıştıran Allah'ın bilmesi ve müdahale etmesi. Her şeyi biliyor ama müdahale etmiyor. Çünkü bize irade verdi ve kendi isteğimizle ya da şeytanın vesvesesiyle yapıyoruz yaptıklarımızı. Cehennem Allah'a inanmayanlar, inkar edenler ve diğerlerine zulmedenler için. Günah işleyince zaten batmışım batacağım kadar demek yerine pilmanım beni affet Allahım dıyerek bir daha tekrarlamazsak cenneti de kazanabiliriz. Bu bizim elimizde aslında. İradeniz zayıf olabilir ama bunu güçlendirmek, nefisle yüzleşmek bunlar hep bizim elimizde
- +1 yıl
Evet ama mesela senin bir çocuğun var çocuğun kendi iradesine hükmedemiyor yanlış yollara gidiyor sen gerekirse zorla o yollardan çocuğunu döndürmeye çalışırsın tamamıyla hüküm senin elinde olsa hiç izin vermezsin zaten neden seviyorsun ama burada Allah müsade ediyor neden? burada işte sevgi kavrmı benim için yok oluyor.
- +1 yıl
Ben bu durumda engel olurdum çocuğun yaşı kaç olursa olsun bile bile ben oğlumu kötü bir duruma düşüttürmem eğer hükmedemediysem beni dinlemeyip başı buyrukluk yaparsa yanlış yapar ve yine kendi kazdığı kuyuya düştüğü için cezasını çeker ha şu var benim elimde olsaydı ben yanlış yapsada ceza çekmesine razı olmazdım Allah razı oluyor ama...
- +1 yıl
Cehenneme sokuyor ve şu var cehennem benim kazdığım bir kuyu değil Allahın cezası Allah direk cezalandırıyor sonrada diyorlar Allahın merhameti Anne merhametinden büyük bütün herşeyden büyük nerde bu merhamet bu kadar büyük bir merhameti dahi çekemeyecek kadar kötü bir şey ne yapmış olabilir ki insanoğlu cehennem gibi çok fena bir yere gönderiliyor?
- +1 yıl
Ahiret inancında hesap günü olduğunu duymadınız mı? İncittiğiniz karıncayla bile hesaplaşacağız. Büyük küçük demeden kimin kimde hakkı varsa herkes karşı karşıya getirilecek ve mizan terazisi eşitlenene dek bu hak dengelemesi devam edecek. Allah her kuluna merhametlidir. Sağ ve sol omzumuzda münker ve nekir melekleri bulunuyor. Her hareketimizi yazıyorlar. Bir günah işlediğimizde Allah dur, hemen yazma diyor. Akşama kadar bekle belki tövbe eder diyor. Buna rağmen tövbe etmeden, her geçen günahları ısrarla tekrarlayarak ve sorumluluğundan kaçarak nasıl Allah'ın merhametinden yararlanmak isteyebiliriz? Ama bu bekleme süresi sevap için geçerli değil. Mesela bir dilenci geldi para istedi. Paranız yok ama içinizden keşke olsaydı param da verseydim dediğiniz an sevap yazılır. Bu acımasızlık mı sizce yoksa merhamet mi?
- +1 yıl
olsun hak hukuk mizanını kuranda o cehennemi yaratanda o kötülüğü yaratanda o yarattıkları varlıkların kötülük yapmasına müsade edende o ondan sonra onları cehenneme atanda o sadece yapma kulum demekle ya da belki tövbe eder deyip beklemekle merhamet olmuyor hadi bekledin yinede tövbe etmedi mesela senin çocuğun bekledin bekledin yinede seni arayıp sormadı yanına gelmedi sen o çocuğuna ne hali varsa görsün cehennemin dibine gitsin diyecek kadar zalim olabilirmisin hayır ya o senin çocuğun ne yaparsa yapsın ne ederse etsin bak ne olursa olsun yok işte şöyle yapmazsan affedilmesin yok ne olursa olsun affedersin çocuğun sonuçta ama Allahta baktığımızda ben öldükten sonra bütün her şey bitiyor günahım çoksa cehennemin dibini boyluyorum bitti yani bunun merhametle ne alakası var? Sevdiğin kişi ne yaparsa yapsın onu sevdiğin için bağışlarsın ama Allahta öyle bir şey yok sadece dünyadayken tövbe edersen bağışlanırsın yoksa yok bitti yani cehenneme direk merhametsizlik tamamen hem kötülük kavramını yaratıyorsun hem kulunun o kötülüğü yapacağını biliyorsun hemde bilmene rağmen o kulunu yaratıyorsun ondan sonra o kötülüğü işlediği için cehenneme atıyorsun her şey onun elinde bizim irademizin varlığı sadece o kötülüğü yapmada bir işe yarıyor geriye kalan her şey onun elinde...
- +1 yıl
Fikirleri reddetmiyorum karşılık olarak fikir çıkartıyorum ve bu konuda bir cevabınızın olmaması beni bağnaz yapmıyor sizi bu konuda bilgisiz yapıyor siz bilmediğiniz konularda Allah bilir diyip kenara çekilebiliyorsunuz ama ben bunu yapamıyorum olmuyor çünkü Allaha karşı sevgim yok inancım olduğu için sorguluyorum zaten olmadığına inansaydım emin ol umrumda dahi olmazdı.
+1 yılŞöyle düşünün, biz Âhirzaman'dayız ve daha zor bir zamanda imtihan veriyoruz. Allah'ın adaleti gereği de ne kadar zor zamanda yaşarsan, Cennet'e girebilmen için o kadar az şey yapman gerekecek.
00 YorumlaDiğer konusunda 536 cevap paylaştı. Demek ki degil. Işlenen sevaplara karşilik cennette fazla bence
11 YorumlaDiğer konusunda 6,3b cevap paylaştı. Değil ki böyle takdir etmiş kurban olduğum. Neuzubillah
05 Yorumla- +1 yıl
Kardeşim biz hangi akılla yaradanın kararını tartışalım? 70 yaşında ömrü ilimle geçmiş bir profesörle senin benim düşünce yapımız bir olur mu? Burada herşeyi yaratan Allah’tan bahsediyoruz. Böyle takdir etmiş bize itaat edip emrine uymak düşer. Yahut reddedebiliriz veya inanmayabiliriz sonuçlarını kabul ederek.
- Diğer konusunda 971 cevap paylaştı.
+1 yılBir uçak düşün binersen cennet bir uçak düşün binersen cehennem insan bilerek seçiyor
01 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılİnsanların cennet vaadiyle ikna olmayacağı kesin olunca cehenneme ihtiyaç duyuldu demekki. Korku en iyi motivasyon kaynağı
01 Yorumla
+1 yılÇekilen ceza sonrası cennet vadediliyor
03 Yorumla- +1 yıl
Günah varsa çekilecek cezaya razı olması gerekiyor insan oğlunun
+1 yılMuhtemelen öyle bir şey yok
04 Yorumla- +1 yıl
Ben olmasını umardım
- +1 yıl
O kural haricinde gerçek olmasını umardım çünkü cidden hak edenler var
+1 yılAz bile
01 Yorumla
Detaylı bilgi