Benim sorum ateistlere. Sadece merakımdan soruyorum. Ateistlere saygım sonsuz. Yaprak böcekleri birebir yaprağa benziyor. Doğa ya da evrim bu böceklerin yaprağa benzemesi gerektiğini nasıl bilebildi? Bu böcekler ilk nasıl oluştu? Rastgele diyenler olacaktır. Bir yaratıcı güç olmadan kendi başına rastegele oluşabilir mi bu böcekler? Çok düşük bir olasılık hatta imkansız.
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Arkadaşım, koca bir bilim dünyasının artık tartışmadığı bir meseleyi, sanki ateism teizm tartışması varmış gibi düşünüyorsun
Evrim artık bilim dünyasında varlığı tartışılan bir şey değil, yani ''Şu şu şu nasıl evrimleşti, yaratıcının eseri olmak zorunda'' tantanasının bugün hiçbir değeri yok
Su kurudur demek kadar abes bir şey şu kadar ilkokullu perspektivinden yaklaşmayın
Evrim elli bin kere anlatıldı, Celal Şengör zamanında bunu ilahiyatçılara anlatabilmek için maymun taklidi yapmıştı televizyonda. Evrim Ağacı sırf bunu anlatabilmek için kuruldu hala bir tane spesifik örnek üzerinden evrim konsepti yanlışlanmaya çalışılıyor yeter ya!
Rastgelelik öyle rastgele denk geliyor demek değil arkadaş! NAsıl bu konuyu anlayamıyorsunuz inanamıyorum, rastgelelik, varoluşun genel tanımı üzerine bir konsept. Üstelik, belirsizlik ilkesi de kanıtlanalı neredeyse 100 sene oldu.
Bir tür, bir yere adapte olur, yüzlerce, binlerce nesil sonra o adapte olduğu yere uyum sağladıkça eski özellikleri yiter, farklı bir tür olur.
Evrim bir canlıdan, rastgele başka bir canlı çıkar demek değil çok uzun bir süreç bu
Evrimi kabul ediyorum. Bu kadar uzun yazmanıza gerek yoktu. Madem durum farklı cevap verin o zaman. Bu böcekler rastgele nasıl evrimleşti? Nasıl var oldular?
Rastgele kendi başına birebir yaprak benzeri bir böcek oluşuyor ve buna tesadüf deniyor. Çok saçma.
Bir canlıdan rastgele başka canlı oluşur demek değildir diyorsunuz. Madem öyle bu yaprak böcekleri nasıl meydana geldi. Rastgelelik değilse cevap ne?
Ayrıca ben evrimi reddetmiyorum. Evrimin kendi başına olabileceği düşüncesini reddediyorum. İkna edici bir cevap verirseniz belki ben de ateist olabilirim. Merak ediyorum ve cevap istiyorum.
Rastgele evrimleşmediler. Spesifik olarak bahsettiğin böceği bilmiyorum, ancak evrimin yapısı belli.
Bu arada evrimin ateizmle bir alakası da yok. Evrim rastgele değil, evrimin bir parçası olan mutasyonlarda rastgelelik olabiliyor.
Yani rastgele biçimde dağ keçisi oluşmuyor, dağda oluşurken rastgele gen çeşitliliğinin içinde bir avantaj elde eden dağ keçileri, o avantaja sahip olmayanlara göre daha baskın ve başarılı oluyor, zamanla daha kalabalık bir nüfusa sahip oluyorlar, zamanla ayakları kerpeten gibi olmayan atalarının özellikleri yok olup gidiyor, geriye şimdiki dağ keçileri kalıyor
Bunun rastgele olması gayet makul bir fikir iken, bir yaratıcı fikri saçma. Her şeyden önce, tasarlanmış bir yaratıcı neden insanlara evrimde anlamsızlaşmış 20'lik dişler, kuyruk sokumu kasları versin?
Neden insanlar hala iki ayaklılığa alışma sürecinde oldukları ve evrimlerini tamamlamadıkları için kolaylıkla ortopedik rahatsızlıklar yaşayan bir tür olsunlar?
Neden 20lik dişler vermesin. Belki sırf canı istediği için böyle bir dünya var etti. Ayrıca bu mutasyonlar rastege nasıl birebir yaprak böceği meydana getirsin. Tamam ufak tefek benzerlikler illaki olur ama birebir yaprak böceği şeklini alması bence bir yaratıcıya delil.
Ben yaratıcı mutlak iyidir demiyorum. Belki kötü bir varlık ve sırf eğlencesi bizleri bu şekilde var etti. 20lik dişlerle hasta olabilecek bir şekilde. Ya da bir simülasyondayız ve bu simülasyonu yapan varlık yaratıcı konumunda bunu bilemeyiz
Evet ama herhangi bir mantıktan münezzeh bir yaratıcı figürü tasvirin var. Verdiğin yaratıcı örneği, yanlışlanamaz olduğu için yanlış zaten. Çünkü böyle bir şeyi tartışarak bir yere varma imkanımız yok. Yanlışlanamaz bir şeyin kanıtlanmasının imkanı da olmadığından var olduğunu iddia etmek için bir gerekçe de olamıyor
Haliyle kısır bir tartışmadan başka bir yere çıkmıyor.
Bunu bilemeyiz diyorsun, olmama ihtimalini de sen yanlışlayamıyorsun, anlatabiliyor muyum?
Yaşadıkları çevredeki avcı baskısı yüzünden bazı böcek türleri morfolojik veya davranışsal olarak çevresini taklit eder. Yararlı değişimlerin fayda sağladığı nesiller hayatta kalmayı sürdürdükçe bu özellik de kendini geliştirmeye devam etmiştir. Yani yeşil yaprakların içinde kırmızı oluşunuz sıkıntıdır. Yeşil renk soylara aktarılınca bu sefer gövde türünde daha yaprağı andıran ama yeşil olan yakınsamalara sahip olan tür neslini devam ettirir. Bir sonra ki faydalı değişim gövdeyi daha mükemmele yaklaştırı ki bu sürec kabaca böyledir.
Yorumunuz için teşekkürler. Ama yaprak böceğinin birebir yaprağa benzemesi çok düşük bir olasılık değil mi? Bir yaratıcı olmadan yaprağa benzeyeceğini nereden biliyor. Ayrıca az bir benzerlik yok birebir yaprak şeklinde. Bu kafamı karıştırıyor.
Böcek yaprağa benzeyeceğini bilmiyor. O, kendinden yıllar öncesi atalarının gen tecrübeleriyle dünyada yaşama başlıyor. Onun yaprağa benzemek istemesi gibi bir durum yok. Tıpkı beş parmaklı olmayı senin seçmediğin gibi.
Düşün ki aklında araba denen bir kavram yok, ne olduğu hakkında son derece bilgisiz haldesin. Tam bu anda son model bir aracın yanına gittiğimizde sahip olduğu dizaynı, gövdesinde ki değişimleri, aerodinamik yapısını, nasıl çalıştığını bilemeyecek ve şaşıracaksın. Akıllı bir yaratıcının o aracı tek bir an da oluşturduğunu ama bu teknolojiyi nasıl bilebileceğini sorgulayacaksın. Bu araba bu haliyle nasıl varolabildi diye sorman o anda ne kadar tuhaf kaçıyorsa böcek hakkında sordugun ".. benceyeceğini nereden biliyor" sorusu da evrim acısından anlamsız kalıyor.
Oysa o araç geçmişten gelen tecrübelerin sonunda ve "birçok" modelin geliştirilmesiyle o seviyeye ulaştı. İlk arabanın ilkelliğini düşün bir de günümüzde ki son modelleri.
İşte tam bu anda diyorum ki son haline bakıp nasıl bu bilince sahip olabilir diye düşünmen kendini çıkmaza sokar. Milyonlarca yıldır o böceğin ataları yani farklı modelleri geldi geçti ve sen son model en başarılısına bakmaktasın. Ve bu görünüm onun bilinçli tercihi değil. Kendinden öncekilerinin tecrübe edip gen yoluyla nesillere aktardığı toplam halidir.
İşte benim sorum tam olarak bu. Yaprağa birebir benzeyen böcekler nasıl oluştu. Tamamen tesadüf mü. Tesadüf olması çok çok çok düşük bir olasılık ve beni tatmin etmiyor?
Tesadüf canlının varoluşunda değil, genlerin de ki mutasyonlarda gerçekleşiyor.
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!