Hayır yani, ne gerek var? Daha da beteri, evren genişlediği için her saniye milyonlarca yıldız "gözlemlenebilir evren"in dışına çıkıyor. Yani, onların ışığı asla bize ulaşamayacak bir daha.
Bir galakside ortalama 400-500 milyar Güneşimiz gibi yıldız var. Ve trilyonlarca galaksi var.
Asla gidemeyeceğiz, asla detaylı göremeyeceğiz, niye var abi?
Çünkü sen zaman mekan içinde yaratılmış bir varlıksın. Şöyle düşün Evren bir balon 🎈 Allah seni bu balonun içinde yarattı. Kendi balonun dışında. Sen bu yüzden dışarıyı çözemezsin çünkü sen hiç dışarıyı gezmedin, görmedin, göremeceksin. Ne zaman ki bu balonu patlatır. Yani kıymet günü. İşte ancak o zaman görüsün tüm gerçekleri. Ayetel Kürsi: Göklerde, yerde ne varsa hepsi O’nundur. Kimin haddine ki izni olmaksızın O’nun yanında şefaat edebilsin? Allah, yarattıklarının işlediklerini, işleyenlerini, geçmişlerini, geleceklerini bilir. (Onlar ise O’nun bildiklerinden yalnız dilediği kadarını kavrayabilir; başka bir şey bilemezler.) Allah izin vermeden balonun dışını göremezsin
Yav, siz "mickey mpuse nevresim caiz mi, sakız orucu bozar mı?" gibi meseleleri tartışırlen daha iyiydi, şimdi hiç çekilmiyorsunuz.
İstediğiniz kadar laf kalabalığı yapın, iddialarınız bilimsel yöntemle sınanmadığı sürece, gerçeğin konusu olamaz.
Herifler bütün hayatını, sonuçları yanlış çıkma olasılığı olsa bile bilime adıyor, emek veriyor. Siz, hiç bir katkıda dahi bulunmadan, bu insanların emeğinin sonucu olan bilimsel verileri masallarınıza malzeme yapıyorsunuz. Ve hiç utanmıyorsunuz.
Telrar edşyorum, bilimsel yöntemle elde edilmemiş ne iddialar, yok hükmündedir.
@hullanza bugün Kuran'a göre yönetim mi varda İslam âlimi yetişsin? Fatih Sultan Mehmet Han, Kanunî Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim Han. Bunlar nasıl dünyaya hükmetti sanıyorsun sen? Kur'an Anayasaydı. Medreselerde , tıp, fizik, kimya, biyoloji eğitimi alıyordu bu insanlar. Şimdi medreselerde ilim mi öğretiliyor da İslam alimi yetişsin. Senin ülke yönetimin bile zeki gençlere sahip çıkmıyor. TÜBİTAK'a proje görüyor. TÜBİTAK reddediyor. Avrupa sahip çıkıyor. Beyin göçü yaşanıyor. Oysa İslam ilim Çin'de bile olsa gidin alın der. Bugün bu ülke geri gidiyorsa bunun sebebi İslam'a göre değil kendi nefislerine göre, sırf kendi koltukları elden gitmesin diye yasa çıkarmalarından kaynaklanıyor
Kendin diyorsun, medreselerdeki din eğitimi değil, doğa bilimleri eğitimi iş yapıyordu. Dini eğitimin, bilim açısından hiç bi faydası yok yani. İslâm'ın ortaçağdaki aydonlanması "muallim-i evvel" dedikleri Aristoteles'le de etkilidir. Bu adamlar, dini cenderenin dışına çıkmaya çalışmıştor aslında. O yüzden din dışında doğa bilimleri önemsendi.
Söylediğğn padişahlar döneminin aydınlanmayla pek ilgisi yok. Mevcut teknolojiyi en iyi şekilde askeri amaçlarla kullandılar. Başarıları bundan, ama bilim ürettikleri, buna yol açtıkları söylenemez.
Avrupa'da bilimin gelişmesi, modern bilimsel yöntemin yerleşmesi de dinle bilimi ayırdıklarındandır. (Bkz. Ockham'lı William).
Son ekleme: Kur'an anayasa olarak yetersizdir. Yetersiz olduğu için hadislere başvurulur. Osmanlı'da, aslında o da yetmez, örfi hukuk da devreye girer. Kur'an, sadece dağınık Arap kabilelerin, kabile konfederasyonuna geçiş dönemine uygundur. Daha geniş devlet organizasyonlarına uygun değil. Tarih bunu gösteriyor
@hullanza sen hayatın da kaçtan Biruni eseri okudun? Bilimde nedenselliğin kurucusu kim sen biliyor musun? Francis Bacon daha doğmadan dünyada Yokken İmam Gazali bunu ilk ortaya atan isim. Biraz İslam'i eser okumanı tavsiye ederim
Abicim, sen anlamıyon galiba. Ortaçağda modern bilim yoktu. Yavaş yavaş aydınlanmayla oldu bu. Bilimden, din cenderesini söküp atışdıktan sonra bilimsel yöntem şekillenir.
İslam alimleri, çürüyen Avrupaya can sağlamıştor aslında. Ama İmam Gazali'yle bu iş kapandı. İmam Gazali, belki de aydınlanmanın batıda değil de İslam coğrafyasında filizlenmesinin önünü kapatan kişidir. Tabii, bir de Moğol istilaları. O konu karışık.
@hullanza şu İmam Gazali hakkında ki görüşün buram buram Celal Şengör kokuyor 😀 kendi ile çelişen bir adamın tezini savunan görüşlere sadece gülüyorum 😀
Onun tezi olduğunu nereden çıkarıyorsun? İmam Gazali hakkında kim okursa aynı sonuca çıkar. Adam kısacası "bırakın sorgulamayı, allahın kelamı sorgulanmaz" diyor.
@hullanza Celal Şengör ile aynı şeyleri söylüyorsun çünkü. Allah'ın kelamı sorgulanmaz doğru söylüyor. Çünkü Allah'ın sana yanlış bir şey söyleme ihtimali yüzde sıfır. Bir tane yanlış olsaydı inançlı bilim adamları olmazdı hâlâ. Nobel ödülü alan bilim adamlarının %85.5 i dindar. %10.5 Dinsiz. Bu kadar bilim insanı Alllah'ın kelamını sorgulamıyorsa demek ki İmam Gazali Çok doğru söylemiş.
"İnançlı bilimci olmaz" demiyor ki kimse. Ya da "bütün bilimciler ateist olmalı" da denmiyor. Bu, dinci-gericilerşn kuruntusu. Bilimsel yöntemi doğru şekilde uygulayan, bu şekilde sonuçlara varan her uzman bilimcidir. Kişisel inancı, politik duruşu bunu değiştirmez.
Şengör de, ciddi bir bilimcidir, bilimsel yönteme de hakimdir. Tarih konusunda çok zırvalıyor, felsefede de öyle. Ama İmam Gazali konusunda bunu söyleyen tek kişi o değil.
Allahın kelamı diye dini sorgulamazsan, aydınlanma olmaz, aydınlanma olmazsa bilim olmaz, ilerleme olmaz. Felsefe ve bilim tarihine göz atınca bu çok açık görülür. Din, bilimin önğnde bir engeldir. Kişşsel alan dışına çıkarılmamalıdır
@hullanza dostum Allah aşkına bana Celâl Şengörü savunma😀. İstersen sana videosunu paylaşayım. Baştan sona izle kendi kendi ile nasıl çeliştiğini gör açıklamaları ile. Bize kazık attı diyor ama bu kazık ne söylemiyor. Biri soruyor niye kazık attı. Cevap çünkü çok zeki😀 hayatım da duyduğum en saçma cevap. Sonrada İmam Gazali nin nedensellik örneğini veriyor. Soru ile hiç alakası olmayan cevaplar verip, konuyu hep saptırıyor. Hep aynı şeyi yapıyor. Biri soru sorduğu zaman sorulan soru hep askıda kalıyor bu yüzden. Dostum senin anlamadığın nokta şu. Bilim ayrı şey din ayrı şeydir. Ahlak bilimsel değildir. Soyuttur. Sen ahlâkı bilim masasına yaptıramazsın. Bilimin aydınlanmak isterse bunu din olmadan yapar ve yapıyor da. Din bilime hiç bir zaman engel olmadı olmazda. Tarihte kendi çıkarları uğruna bilimin ilerlemesini istenmeyen bir kaç dinci çıktı diye İslam'ın bilime karşı olduğunu kimse söyleyemez. Eğer din bilime engel olsaydı, bugünkü bilime ışık tutan bir tane bile İslam alimi olmazdı. İslam'ı savunan ve bugüne ışık tutan İslam alimlerini görmezden gelmek körlüktür üzgünüm. El Cezeri, Ali Kuşçu, Biruni, İbrahim hakk liste böyle uzar gider. Senij değin gibi din bilime engel olmuş olsaydı. Bu adamlar da senin gibi düşünüp bilime hiç bulaşmazdı. Demek ki burada da yanılan sensin. Az önce sonuçlar amaca hizmet etmez dediğin gibi burada da yanlıyorsun. www.fikriyat.com/.../2
@gizli Bilimde neden ve amaç ilişkisi vardır. Neden yemek yiyorsun. Hayatta kalmak amacıyla. Neden covid 19 aşısı bulundu insan sağlığı amacıyla. Evren neden yaratıldı? Doğa istedi 🤦 doğa ezelden beri yoktu ki , Big Bang ile başladı. Kendisi bile Big Bang den sonra oluşan bir doğa bunu nasıl isteyebilir? Detay için bilimsel bir paylaşım yaptım isteyen okuyabilir. Ateizm neden çökmeye mahkum? ↗
milyon ışık yılı uzaklıktaki gezegenin bize ne faydası var madem bizden başka hayat yok. " diyecek şimdi hiç bulaşma kardeş bunlara laf anlatamazsın. öbür tarafta görür anyayı konyayı
@gizli yo cok biliyorsa soruma cevap versin. Sonuçlar amaca hizmet etmek içindir dedim beni cahil yerine koydu. Madem kendi alim o zaman sonuca hizmet etmeyen bir tane örnek vermek zorunda. Eğer kendi doğru ise
@gizli sonuçlar amaca hizmet etmek içindir dedim. Düzelteyim. Madem sonuçlar amaca hizmet etmiyorsa bunla ilgili bir tane amaca hizmet etmeyen bilimsel örnek bekliyorum. @hullanza
O dediğin bilimin uygulama alanı olan mühendislik için geçerlidir. Bilim, gerçek bir olguyu gözleyip "bu nasıl oluyor" sorusuna açıklama getirir. "Bununla neler yapılabilir" ya da "bununla şu yapılabilir mi" gibi sorulara cevap arayan ve amaca yönelik çözüm getiren mühendisliktşr.
@hullanza ee sonuç? Mühendisliği de bilimin uygulama alanı olarak kabul ettin. Yani yine amacı bilimin içine aldın. Demek ki sonuçlar , amaca hizmet etmek için var tezimi kendi ağzınla doğrulamış olduğunun farkında mısın?