+1 yılBende bir alevi vatandaşım ve burda yapılan yorumların çoğuda üzülerek görüyorum ki önyargılı. Arkadaşlar geneled alevilerin camiye gitmemelerinden oruç tutmalarından dem vurularak eleştiriliyor genelde ama bu eleştiriler yapılırken bazı tarihi gerçekleri maalesef göz ardı ediyoruz. aleviler neden camiye gitmez de cemevini ibadethane olarak görür diye eleştiren arkadaşlara sesleniyorum. yıllardır toplumdan dışlanan binbir türlü zulümlere maruz kalmış asılmış kesilmiş öldürülmüş bir toplumun camiye gitmesini nasıl beklersiniz. bu tamamen yıllardır uygulanan sindirme politikasının doğal bir sonucudur. kendinizi biraz alevi bir insanın yerine koyun. Benim dedemin tüm arkadaşları sırf alevi oldukları için ekmek fırınlarında yakılarak öldürüldü. bunlar uydurma diyorsanız yaşınızın yetebileceği toplumsal olaylara bakın : 93 senesinde 37 kişi sivas madımak otelinde yakılmadı mı bu ülkede. yakılması bir tarafa şuanda hükümet olan partinin çoğu millet vekili bu katliamı yapanların avukatlığını yapıyorlar. şimdi düşünün yakılan yıkılan bir topluluk istenmeyen ilan edilen hor görülen bir topluluk ve ayrıca katliam yapılanlara devletin sahip çıktığı bir ortamda alevilerin neden camiye gitmediğini sorarken bir daha düşünün. bir alevinin cemevinde ettiği ibadet size göre kabul edilemez ama insan yakan bir caninin camide ettiği ibadet kabul edilir değil mi ? burdaki herkese sesleniyorum bu ayrıştırma ötekileştirme kimseye fayda getirmez. o yüzdn insanları camiye gitmez oruç tutmaz diye eleştirmeden önce siz alevi vatandaşlara sevginizi gösterin kardeşliğinizi gösterin sahip çıkın ve emin olun bunlarda karşılıksız kalmayacaktır alevilerdende size karşılıklı adımlar gelecektir. not olarak belirteyim benim dedem babannem ve o yaş grubundaki bütün alile büyüklerim 5 vakit namazlarınıda kılardı oruçlarınıda kaçırmazdı. ama düşününki alevi olduğu için arkadaşları yakılan bir insan çocuğunu camiye göndermez elbette. bunları kin ve düşmanlık için söylemiyorum sadece bu ayrışma ve dışmana bitsin artık diye söylüyorum.
56 Yorumla- +1 yıl
deden zamaninda veya günümüzde bazi yobazliklar,yanlisliklar yapildi diye allahin evine gitmemek size ne kadar dogru geliyor anlamadim...zamaninda atatürkün yönetimindede cok dindar insan yobaz diye eziyet gördü ama biz atatürkü seviyoruz,hiristiyanlarda bircok müslümani vahsice öldürdü ama biz onlara hayraniz ! yani tayyibinde dedigi gibi deprem oluyor,ama yinede evler yapiyoruz kardes...ha suna inanin hic kimse size alevisiniz diye kötülük yapmaz,siz acaba kendinize bir sorun bakalim.
- +1 yıl
bazı yanlışlıklar dediğin şey Yavuz Sultan Selim döneminden beri devlet politikası oldu arkadaşım. bilinçli bir linç kampanyası yapılıyor farkında olmanıza rağmen farkında değilmiş gibi davranıyorsunuz. Sen ezilen yakılan yıkılan bir toplumun ferdi olmadan bunları anlayamazsın. Alevi olduğun için baban yakılsa (Allah göstermesin ) alevilere olan bu nefret politikasından dolayı emin ol çocuğunu camiye gönderip göndermemk konuusnda sende korkular yaşarsın.
- +1 yıl
kendini müslüman sanan ve hertürlü pisliği yapan din'i kullanarak insanları dolandıran, din adına insan öldüren her türlü haltı yiyen sünnilerde var. o zaman bizde önyargılı olalım ve bu ayrımcılık yıllar boyu devam etsin öyle mi ?
- +1 yıl
Kardeşim yazımı dikkatli okumadığın belli.
" Bazı Aleviler " diyorum , dikkat etmiyor musun? Benim kendi sevgilimde Alevi , önyargılı olsam Alevi diye çıkmazdım çünkü normalde Dini vecibelerini elimden geldiğince yerine getirmeye çalışan biriyim ama insanlardaki önyargıyı yapan sebebi ben cevabımda verdim, herkes öyledir demiyorum. - +1 yıl
Kardeşim, camiye sen Allaha ibadet için gidersin. Öbür tarafta işlenilen bir cinayeti baha gösterip camiye gitmemek çok tutarsız. Her yakını öldürülen camiye gitmeyecek mi yani? Çarpık bir zihniyet... Hem o olay 19 sene önce olmuş... Aleviler önceden gidiyordu da 19 senedir mi gitmiyor?
En İyi Cevaplar
bi kere en iyi cevap veren arkadaşa sesleniyorum alevilik müslümanlığın özüdür mezhep değildir çünkü yorumsuz gerçek müslümanlığın ta kendisidir asıl mezhep ve müslümanlığın dışında olan ehli sünnet diye geçinen muaviye ve yezid devamı sunnilerdir. aleviliği anlayamamış veya eksik bir insandan tanıyarak genelleştirmişsin islamın özünü de bilmiyorsun büyük olasılıkla tarih bilginde yok acınası halinle yorum yapmaya utansaydın bari
714 Yorumla- +1 yıl
peki müslümanlığın özü ise abdest 5 vakit namaz, cami, zekat, ramazanda oruç , hacca gitme, niye yok ? haz Ali hayaatı boyunca bir vaktini koymadı. namaz kıldı..Camiden çıkmadı...Siz nerdesiniz ? Saz çalıp , bulgur pilavı yeyip semah çekip ibadet oluyormu ?..
- +1 yıl
+1
- +1 yıl
Arkadaşım tartışmaya dahil olmak istemiyorum bir yazı yazıp aleviler hakkında bilgi verebilirsin burada anlatman gerekmiyor. Lakin bir alevi arkadasım anlattı. Hanginize inanacağımı bilmiyorum artık. Ramazan ayında 7 gün oruç tutulur su içmek mi serbestti. Bir başka alevi Hz. Muhammed (s.a.v) de peygamber Hz. Ali' de diyor. Kimi namaz kılar kimi kılmaz. Aleviler kendi arasındada ayrılıyor. Peki bu bir mezhepse neden kendi içindede ayrılıyor sabit bir inanış yok ?
- +1 yıl
ben de sana sesleniyorum işte senin gibiler yüzünden sevilmiyor aleviler. biçoğunuz ağzınızı açınca sunnilere böyle yezid dersiniz.
kendi adıma cevap verecek olursam, benim nefret ettiğim aleviler sünneti, hadisi reddedenler, sahabelere sövenler, peygamberliğin tevbe haşa yanlışlıkla hz Muhammed e geldiğini iddia edenler (ki bu zaten Allah a şirktir) ve ehli sünnet in diğer esaslarına dil uzatan vb. vb. saçma sapan itikad sahibi olan kısmıdır. - +1 yıl
Bende sana sesleniyorum o zaman. İslam'ın özü olan bir felsefe neden kendini İslam'dan ayırır ve ALEVİLİK diye ayrı bir isim alır?
- +1 yıl
mlm90 kardeşim. çok sallamışsın. söylediklerin müslümanlığın özü olduğu ve muaviye olayı birbirine girmiş. Siyasi olay ile itikat olayını fena karıştırmışsın. Alevilik heterodoks bir müslümanlıktır. Olsa olsa bir tarikat yorumudur. Şia inanç sistemine yakın bir yorumdan ibarettir. İslamın özü: Lailahe illallah Muhammeden rasullullah'tır. Sunni dediğin şey: İslamı Sünnet esasına göre yaşamaktır. Yani Hz. Peygamber nasıl müslamansa, sunnilerde onun gibi müslüman olmaya çalışır.
- +1 yıl
@Snowguard-Reloaded ben de sana soruyorum o zaman sadece Alevilik değil ki zaten Alevilik mezhep değil neden Caferilik, Havacılık vb. mezheplere ayrılmış? Neden Sünnilik ayrılmış? Hani diyorsun ya neden İslam'dan kendini ayırmış diye. Eminim ki sen de bu söylediğim mezheplerin ya da görüşün içindesin
- +1 yıl
@zahiriodak Hz Ali'nin camiden çıkmadığını biliyorsun ama camide sırtından bıçaklanarak öldüğünü bilmiyorsun galiba
- +1 yıl
@alikınar peki senin mezhebin veya görüşün nerde yazıyor evet mezhepler ve bu görüşler peygamberimiz öldükten sonra çıkmış ama biz kendimizi biliyoruz Allah'a, peygamberimize, Allah'ın aslanı ve peygamberimizin en değer verdiği kişilerden olan Hz Ali'ye sevgimiz ve saygımız sonsuz sizin düşüncelerinizin de pek önemi yok zaten Allah bizi biliyor ya o yeter bize
Gizli Üye(30-35)+1 yılAlevilik farklı bir din ve mezhep değildir. öncelikle din değildir. çünkü kutsal bir kitabı yoktur, peygamberi yoktur. bunlar şart mı derseniz; evet şart. mezhep değildir çünkü herhangi bir dine bağlı belli kuralları olan farz, sünnet v.s dediğimiz gibi olan kuralları sadece islami ölçüde değerlendirilir ama dediğim gibi islamiyet dısında görür kendini.
Kimisi de inanışlarını samanizme benzetir. ordan geldiğini söyler*aonunla da hiç alakası yoktur.
Toplumuun kesinlikle en aydını değillerdir. çünkü ibadet için hala "dede" lere inanmaktadırlar. sanki alevi olan dedeler tanrı dan ya da başka bir ilahi varlıktan vahiy falan almakta. içlerinden pek aşırı dinci çıkmadığı için görünüşte diğer inançlı insanlara göre biraz daha çağdaş görünmekte. ancak en sert kanunlara da sahiptirler.
Bunun dısında hala alevi kızların alevi olmayan bir erkekle evlendirilmesi neredeyse imkansızdır.
Aleviler çok iyi niyetli insanlardır.bunu ev arkadaşımda bizzat gördüm. ama onların iyiliği daha çok vahdet-i vücut felsefesine dayanmaktadır.inandıklarını dine yansıtırlar ama dinleri ilahi kaynaklı değildir. aslında inançları desek daha yerinde olur.95 Yorumla
Cevap sahibi+1 yıltesekkürler.
Cevap sahibi+1 yılevet işte bende onu diyorum hedon..dede lere inanıyor bunlar=/
+1 yılAlevilere hic ön yargida bulunmadim bir cok Alevi arkadasimda var sadece bu dedelerinin bilgileriyle yetismis dinden bihaber arkadaslarim vardi Hz.Alinin Peygamber efendimizin hem damadi hemde Amcansinin oglu oldugunu duyduklarinsa sasiriyorlardi ! ben onlarin yeterince bilgilenmedigini düsünüyorum !
ayrimciliga gelince bunu her iki tarafda yapiyor ne yazikki :( Ben her iki taraf icin Hz.Alinin hayatini okumalarini isterim , Kerbelayi okumalarini isterdim !
Peygamber efendimiz söyle buyurdu
Beni seven Ali'yi sevsin; Ali'ye düşmanlık yapan bana düşmanlık yapmış olur; bana düşmanlık yapan Allah'a düşmanlık yapmış olur ve Allah'a düşmanlık yapanı da Allah cehenneme sokar21 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
21Cevap
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılŞimdi Bi kere Hacı Bektaşı Veli bir Alevi değil. Bir sünni şeyhtir. Sünni Bektaşı tarikatının kurucusudur. Yeniçeri ocağının piridir ki Yeniçeriler Sünni Hanefi (O S M A N) lı Devletinin askeri belkemiğidir. devlet tarafından en küçük yaşlarda alınıp yetiştirilirler. Yeniçeriler Sünnidir. Yavuz 'un, Kanuninin Fatihin, Genç OSMAN'ın 4. Murad'ın yeniçerileri sünni mezhepten Bektaşı tarikatındanı. Hacı Bektaşı Veli Aleviler tarafından sonradan sahiplenilmiştir. Ama mesela Pir Sultan Abdal, Abdal Musa, Kaygusuz Abdal bunlar Alevi Pirleridir. Alevidirler.
Şimid senin sorunun cevabına gelince: Alevi inancı Müslüman inancından farklıdır. Mesela Alevilikte:
- Gusul abdesti yoktur.
- Alkollü içki haram kabul edilmez.
-Kadınların örtünmesi inancı yoktur,
- Cami ibadethane olarak kabul edilmez, cem evi ibadethane olarak kabul edilir.
-Hac ibadet olarak kabul edilmez,
-Ramazan orucu ibadet olarak kabul edilmez,
-Zekat vermek ibadet olarak kabul edilmez,
-5 vakit namaz ibadet olarak kabul edilmez,
Sonra saz çalan Dedeye secde edilir. dede "secde!" herkes dedeye secde eder. Halbuki İslam'da Allah'tan başkasına secde edilmez.
Aleviler kendi aralarında konuşurken biz ve müslümanlar tabirini sık kullanırlar. ama dışarıda biz de müslümanız derler.
kulaklarımla duydum, Hz. Ali'ye Tanrı diyenleri vardır. Evet bizzat kulaklarımla duydum. Bir kısmı peygamber der. Mesela Hurufi (tünceli tarafları) Alevilerinde "artık din tamam olmuş helal haram diye bir şey kalmamıştır şeklinde bir inanç vardır." ama bunu her yerde söylemezler.
Hz. Ali ve 12 imamlara sahip çıkarlar. tıpkı Hacı Bektaş Veliye sahip çıktıkları gibi, ama onlarla gerçekte alakaları yoktur. mesela 12 imamların hepsi namaz kılan dini bütün kimselerdir. onların isimlerini ezberlemek dışında onları tanımazlar. Onların yazdığı kitapları bilmezler. onki imamların kitaplarından helaller haramlar namaz oruç hac herşey yazar. ama onları 12 imamları sadece sahiplenirler başka alakaları yoktur.
Çocuklarını sünni düşmanı olarak büyütürler. mesela çok dikkat ettim özellikle izledim. başörtülü, türbanlı bir kadın gördüklerinde tüyleri diken diken olur, rahatsızlık duyarlar. türban bir islam ritüelidir fastan malezyaya kadar müslüman kadınlar türban takarlar.
Tarihte Anadolu'nun İran ve Rusya tarafından işgale uğraması için yüzlerce kanlı isyanlar çıkarmışlardır. Tarih bunun belgeleriyle doludur. Osmanlı devletinin yıkılması için asırlardır çalışmışlardır. Atatürk bunları katletmiş, askeri okullara almamıştır, Alevileri sindirmekten başka birşey yapmamıştır. Mesela diyaneti kurmuş ama alevileri temsil ettirmemiştir. İlahiyat fakültelerini İmam hatipleri Atatürk açmıştır fakat aleviler için hiç birşey yapmamış aynı zamanda katletmiş dışlamıştır. fakat Atatürk aynı zamanda, Alevilerin asırardır yok etmeye çalıştığı hilafet ve saltanatı kaldırdığı için Alevilerin sevgilisi olmuştur. Halbüki Atatürk onları Türkeyinin geleceğinde görmemiştir...
Tüm bunlardan ötürü insanlar onlara şüpheyle yaklaşmışlardır.38 Yorumla- +1 yıl
+++
- +1 yıl
Bence gunumizde bunlarn pek onemi kalmadi insanlar neye inanmak istiyorsa ona inaniyor. Şimdi 5 vakit namaz kılan dinin gereklerini yerine getiren fakat karısına şiddet uygulayan,kul hakkı yiyen insanda gördum , ibadet yapmayan fakat karincayi incitmeyen insanda. Bu yuzden onemli olan insanlik her koyun kendi bacagindan asilir.
Cevap sahibi+1 yılsanki karısına şiddet uygulayan, kul hakkı yiyenler ibadet edenler, karısına şiddet uygulamayanlar karıncayı incitmeyenler Aleviler mi yani ? ifadelerin öyle anlaşılıyor. bak ticaretle uğraşıyorum, sana yeminle söyleyeyim ibadet edenler dediklerinden zarar göremdim. ama asla o ibadet etmeyen mezheptekilere arkamı dönmem, çünkü çok kazık yedim. ama bak şu sol sağ, laik anti laik, ilerici gerici kutuplarının altını eşelersen alevilik - sünnilik karşına dikiliverir. tarih bizden kopmaz bir bağdır.
Cevap sahibi+1 yıl@chidori, klasik içgüdüsel bir tepki. genelde tepkileriniz bu şekildedir zaten. Ben sosyoloğum ve alevilik üzerini yüksek lisans yaptım. şu an yaşadığım muhitin %50 si alevidir. evimin 200 mt. yakınında bir cem evi var. dedem ve babak yıllarca alevilerin yaşadığı yerlerde devlet memurluğu yaptılar. bak asıl kulaktan duyma bilgilere sahip olan sizsiniz. henüz aleviği tam olarak tanımlayabilmiş değilsiniz...
- +1 yıl
Ammada ucmussun be haci! Sen nerden ezberledin bu yalanlari? Senin gibi yobazlarin yüzünden ne din ilerliyor nede vatan millet.Tek isiniz insanlarin yüregine korku, kin ve nefret tohumlari ekmek.Siz yobazlar icin sadece mevkii ve cikar önemlidir.Hic garibanín yaninda din adami gördünmü? Hic bir emekcinin hak arayisina ya da grevine destek veren imam gördünmü? Yok, göremezsin.Cünkü dinciler sadece gücün ve paranin yaninda yer alirlar.Bu her dinde böyledir.Her zaman Krallarin yaninda yer alirlar.Halkin katliami icin fetva veren Seyh-ül islamlar ve papazlarla doludur insanlik tarihi.Dinler ilk cikislarinda zalime karsi ve mazlum, yoksullara, garibanlardan taraf olmuslardir.
Haci Bektas-i Veli Anadolu`da ve Balkanlar`daki Islamlasmanin önderidir, urum erenidir ve tüm urum erenleri gibi alevidir.Hic sünni Bektasi görmedim.Sen gördünmü? Ama Alevi Bektasi gördünmü diye sorarsan sana 20-30 milyon gösterebilirim.
Alevileri islam ve Türk düsmani göstermen senin soyundan süphe uyandirir
+1 yılGericilikle millet tikandi kaldi.Dincilerin tek isi insanlarin yüregine korku, kin ve nefret tohumlari ekmek.Yobazlar icin sadece cikar önemlidir.Hic garibanín yaninda din adami gördünüzmü? Hic bir emekcinin hak arayisina, grevine destek veren imam gördünmü? Yok, göremezsin.Cünkü dinciler sadece güclünün yaninda yer alirlar.Bu her dinde böyledir.Her zaman hakimlerin yaninda yer alirlar.Halkin katliami icin fetva veren Seyh-ül islamlar ve papazlarla doludur insanlik tarihi.Dinler ilk cikislarinda zalime karsi ve mazlum, yoksullara, garibanlardan taraf olmuslardir.Sonradan dinler siyasetin kucagina düsmüstür.
Aleviler istesenizde istemesenizde inanc itibari ile müslümandirlar.Allah-Muhammed-Ali diyen, kutsal kitabi Kuran-i Kerim, ölüsü olunca cenaze namazi kilan, Muharrem orucu tutan, Kerbelada katledilen peygamberleri Hz.Muhammed`in ailesi icin yas tutanlar hangi dindendirler acaba.Her cemde Hz.Peygambere ve evlatlarina edilen zulüm icin aglayan, cilelenen ümmet kimin ümmeti acaba? Aleviler evrim icinde bolca katliamlarin yani sira sosyolojik devrimlerde yasamislardir.Din istirmacilarina boyun egmemislerdir.Allah ila kul arasina kimseyi sokmamislardir.Din adamlarina, dedelere, hocalara dikkatli olmuslardir.Aci tecrübeler edinmislerdir.Daha cok hayatin gerceklerini kabul edip mantika uygun bir yasam sürecine girmislerdir.Dinle fazla ilgili degildirler.Hicbir Alevi ATATÜRK`ü red etmez, edemez.Cünkü ATATÜRK aydinligin kocaman bir günesidir.Allah ondan razi olsun, gözümüzü acti ve dogru istikameti gösterdi.ATATÜRK icin din özeldir, mahremdir.Mahremdirki kimse bu saf ve temiz duygulari kullanmasin diye.Dinde aydinlanma icin diyaneti kurmus fakat amacina ulasamamistir.
Haci Bektas-i Veli Anadolu ve Balkanlar`daki Islamlasmanin önderidir, urum erenidir.Tüm urum erenleri alevidir.Türklügün ve Türkcenin günümüze ulasmasinda en etken kisidir.Hz.Mevlana, Haci Bayram, Yunus Emre, Abdal Musa, Yeniceri ocagi alevidir00 Yorumla
+1 yılNefret edilesi insan tipi işte onlar.İnsanları dine,mezhebe,inanca göre sınıflandırmadığımız zaman olacağız.Olamıyoruz bir türlü yobaz kaynıyor etraf.Bu ayrımı hiç anlamadım anlamam da ve yapmam da.Karşımdaki İNSAN olduğu sürece alevisi de bir sünnisi de.Bu arada hanefiyim şimdi hanefiler aleviyim zanneder eksiler falan o da olur yani.hadi eksileyin bakem.
80 Yorumlabunun en önemli sebebi Yavuz S.S ve Şah İsmaildir...Şah kendi devletini aynı hitlerin yaptıgı gibi sünni leri katlederek kurmustur. oysa o zmana kadar kardes kardes gecınırler. bunun uzerine yavuzda anti-alevilik calısmaları baslatır. Ki bu bızım toplumumuz için böyledir. Ondan sonraki dönemlerde BÖL ve YÖNET odaklı devletler bizim toplulumuzun bu zayıf yonunu kullanarak devamlı oraya tuz bastı.. ki daha yeni anması yapılan Başbağlar gibi...ben alevi degılım lakin bir cok alevi arkadasım dostum var. Sonuc olarak aleviler içindede zıtlıklar cok.. İyi olanı cok iyi..kötü olanıda cok kötüü...ben önyargılı felan degılım...yasadıgım yerde bı cok alevı var ve kesınlıkle benım ıcın bı ayrım meselesı olmamıstır...
10 YorumlaÜzülme bence.O insanların eksikliği o senin değil.Sadece Alevilere değil bu önyargı her çoğunluktan farklı olan insana önyargıyla yaklaşılan bir toplumuz.Seni inancın için sevmeyeceklerse hiç sevmesinler.Elbet sana sen olduğun için değer veren insanlarla karşılaşırsın.
40 Yorumla
+1 yılBak güzel kardeşim.. Dünyanın her tarafında milyonlarca Şii yaşıyor..Bunların hepsi müslüman..ve bunların hepsi ibadet için camiye gidiyorlar..Hz. Ali camiden çıkmazdı.Beş vakit namazını asla bırakmazdı...Alnı secdeden kalkmazdı...Evlatları yine öyle..her dinin bir ibadet yeri var..havra, kilise, sinegog , cami bizim burada ise cemevi diye kurulan dernekleri ibadethane diye zorla kabul ettirme derdindeler..Binlerce yıllık dinler tarihinde cemevi diye bir şey yok.yok..Suriyede, ırakta, iranda yok..Milyonlarca şii müslüman Hepsi camiye gidiyorlar..Ya bizdekiler ne yapıyorlar ? .. İnsanın kıblesi belli olmalı...Neye kime yöneldiği belli olmalı...Müslümanım diyorsan işte cami...Yok ben müslüman değilim diyorsan cemevi diyorsan nesin ? Onu söyle...Dünyada hiç bir yerde yok..İşte bu saçmalıklar bazı insanlarda tepkiye neden oluyor..Konu bu..Kimse kimseyi asla hor görmüyor..İnan...
04 Yorumla- +1 yıl
türklerbu dünyada, insanlarin dinine karismayan, saygi gösteren belkide tek millettir ya...ötekilerinki hep paket.ben hic ögrenmedim alevi,sunni,yahudi falan ayrim yapilacak diye...sen müslüman mahhallesinde salyangoz satmak istersen sattirmazlar.sizde biraz icinde yasadiginiz toplumun dinine saygi gösterin ya...bizde almanyada klise canlarindan rahatsiz oluyoruz mesala ama adamlar seviyor.bisey diyemeyiz.
Bazı Alevileri sevmiyorum..
Gusül almayı bilmez, namaz kılmayı bilmez, ramazanda oruç tutmaz, Kur'anı saymaz ve bunlara ılımlı da olmaz direkt reddeder bunun üstüne bir de Müslümanım der.Olmaz öyle bir şey.
İslamın, imanın şartlarını reddederse onlar zaten Müslüman olmaktan çıkıyor, başka bir kesim oluyor.Böyle kişilerle de evlenmek dinimizce mekruhtur , harama yakındır.1319 Yorumla- +1 yıl
alevilik ozunde oyle degil mate arastirsan anlarsin soylendigi gibi degil yani
- +1 yıl
evett benm de alevilerin bi çoğu hakkında duyduğum böylee ...
- +1 yıl
sana ne oluyor kardeş sanane milletin orucundan namazından sanki her oruç tutan namaz kılan dört dörtlük müslumanda yazıyorsun..
- +1 yıl
Sorun önyargı değil baksanıza.Bir kaç kişinin yaptıkları tüm kesime mal ediliyor.Ne biliyorsun gusül almayı bilmediklerini?Alttan felan mı kalktın?Sanki tüm şartları yerine getirenler mükemmel! Açın okuyun kardeşim aslı neymiş yapılan neymiş.Beşer şaşar bu ne mezhebe bakar ne dine.
- +1 yıl
bu söylediklerini yapmayan ve bilmeyen bir sünniye karşıda aynı hisslerimi hissediyosun ? onlarıda sevmiyormusun ve onlarada önyargılımısın peki ?
- +1 yıl
Al işte biri daha..
Kardeşim yapmayabilir ben buna bişey demiyorum ama direkt " reddiyor." ben Kur'ana inanmam, namaz kılmam diyor yani Allah'a şirk koşuyor.Ister Alevi isterse Sünni olsun şirk koşunca o kişi Müslüman olmaktan çıkar.Bazı Aleviler böyledir gözümle gördüm.Önyargıyla alakası yok. - +1 yıl
anlamadığın nokta şu. allaha inanmayan kuran'a inanmayan insan alevi olduğu zaman bunu genelleme yapıp aleviler böyle diye yorumluyosun. ama sünni bir insan inanmadığı zaman bütün sünilere genelleme yapmıyosun işte ayrımcılıkda tam bu noktada başlıyor. ben aleviyim ama şunu söylüyorum insan olan herkesin alevi olsun sünni olsun iyiside vardır kötüsüde vardır. ama genelleme yapıp şu toplum böyledir demek yanlış..
- +1 yıl
nerden biliyorsunuz böyle oldugunu Allah askına bilmez yapmaz.imanın şartlarını reddeden felanda yok.
+1 yılşimdi alevymiş kürtmüş ben kimseyi sınıflamam ırkcılık yapmam tabi hepimiz Allahın kuluyuz öbür tarafta nesin demicekler ne yaptın diycekler o ayrıda
sımdı aleviler bugun bi kısmı bozuldu yani eski aleviler namazında orucunda camiye giderlerken bugun bazıları en azından bildiğim şahit olduklarım namaz kılmaz oruc tutmaz bozulmuslar saptırmıslar bazı şeyleri
matesise surdan katılıyorum bi arkadas vardı okulda kötü kokardı belli yıkanmazdı kendiside söylerdi hatta tam yıkanmazlarmıs ondan sonra HZ ALİ yi haşa peygamberimizden üstün görürler camiye gitmezler ama tabi namazında niyazında düzgün olanalrıda mutlaka vardır11 Yorumlamesele alevi ya da sünni olmak değil tek mesela allahın rızasını ve insanların sevgisini rızasını kazanmaktır tabii bunlarda öyle kuru kuruya olmuyor sölemekle de olmuyor namaz da kılmak lazım oruç da tutmka lazım diğer dini gerekleri de yerine getirmek lazım ve insanlara da yardım etmek gerekir ,herkes hesabını allaha verir parayla imanın kimde olduğu belli olmaz sözü tam da bu durum içindir hangimizin daha imanlı olduğu allah katında daha seviliri olduğunu allah tan başka kimse bilmez onun için en iisi böle şeylerle uğraşmaktansa allahın rızasını kazanmak için uğraşmak en mantıklısı olacaktır.
10 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılAlevi değiliz fakat yanımızda çalışanların üçte biri alevi oldu (öyle olması için bir çaba sarfetmedik, denk geldi). Çok yakın arkadaşlarımdan alevi olanlar var. Önceden bilsemde, sonradan öğrensemde hiçbir zaman alevi diye karşımdakileri yargılamadım (yargılama hakkı sadece Allah'a mahsustur). İnsan dinini, meshebini kendi seçemiyor. Doğduğu aile neye inanıyorsa o inançlarla büyüyor ve gelişiyor. Bu bakımdan kişi neye inanırsa inansın ben önce insanmı diye bakarım. Gerisi benim için hikayedir. Kız vermeme olayını biliyordum ama yemeklerini yemeyenlerin olduğunu bilmiyordum. Evlerine girer çıkarım, yemeklerinide yerim. yemek olayı hakikaten çok garip geldi. Çok iğrenç ve aşağlayıcı bir hareket. Sürekli bu tip davranışlarla karşılaşıyorsan Allah yardımcın olsun.
20 YorumlaAlevilik saptırıldığı içindir. Eskiden alevilik bir mezhep iken şimdi ise dinleştirilmiş. Hatta kendilerine göre iman şartları eklemişler. Bu yüzden insanlar uzak duruyorlar. Hz. Ali Camide şehid edilmiş diye camiye gitmezler. Ki merak ediyorum yemek yerken ölseydi yemek yemiyecekler miydi? Ayrıca gusül abdesti almazlar. yani yeni yetme aleviler için söylüyorum bunları. O yüzden uzak duruluyor.
35 Yorumla- +1 yıl
Gusül abdesti almazlar demişsin de.Merak ettim banyoya beraber girdin de gözünle mi gördün?
+1 yılIsteyen sevsin isteten sevmesin alevilik islamin ozudur sacma sapan ordan burdan duyumlarla kimse kimseyi karalamamali ayni Allaha ayni peygambere ayni kitaba inandiktan sonra herkes muslumandir nokta
63 YorumlaBilgilerin yanlış. Yeniçeri Ocağı alevilik disiplinine göre yönetilmezdi. Başlarında da Hacı Bektaş-ı Veli hazretleri yoktu. Yeniçeri ayrıca ordu değil, Saltanatı korumak için muhafız alayıydı. Bütün bunları düzelttikten sonra esas konuya gelelim: Aslında alevileri sevmemek ön yargıdan kaynaklanıyor. İnsanlar bilmediği şeyden korkarlar. Ön yargı, bizim gibi eğitimli okul bitirmiş ama okulda ezberlediği yalanları gerçek sanan cahil insan doludur. Bu yüzden alevilerin artık kendilerini ifade etmesi lazım. Kendilerini tanımlamaları ve topluma kendilerini ifade etmeleri lazım. İnsanlar bilmediklerinden korkarlar. Aleviler de aslında toplum tarafından çok bilinmiyor ve çok tanınmıyor. Alevileri sadece siyasi propaganda alanlarında ve TV'lerde eylemlerde görüyoruz. Alevilerin protest kimlikleri ve hırçın bir imajları var. Bu da insanları korkutuyor. Bu işin sosyolojik ve psikolojik boyutur. Öte yandan inanç boyutunu hiç söylemedim bile. O başka durum, herkesin kutsalı kendine.
00 YorumlaOho sen geç üstad onları bizim ailemizin eskiden beri komşuları ahbabları iş arkadaşları alevi abiler ablalar aileler olmuştur öyle yaptığı yemek yenmez falan kim diyormuş onu. Onu diyenin yemeğini yemiyeceksin asıl :) Rahat ol herkes kalitesince yaşıyor
10 YorumlaKimseyi sen böyle misin şöyle misin diye ayırmadım, hatta maneniyat olarak abimiz var ve 17 sene sonra alevi olduğunu öğrendik, birşey değişdi mi? Hayır o hala bizim abimiz.. Birisi ben aleviyim diyerek kendini ayırırsa, toplumda onu kendisinden ayırır..
20 Yorumlacansın sen :) ilk önce şundan bahsedeyim dost Bektaşiler Ahilik teşkilatını kurmuşlardır bu sebepten mütevellit Yeniçeri ocağı Bektaşilik esaslarına göre düzenlenmekteydi ve hepsi Bektaşiydi..O zamanlar Bektaşilikle Alevilik farklı şeylerdi ama her iki kesim de Kızılbaştı..Ah kızılbaşlar ne çok çekti şu Osmanlı dan halbuki onların kurulmasını sağlayan destek veren Ahi Teşkilatıydı ihanet buna dense gerek
00 Yorumlaşimdi soruna cevap vermek gerekirse balotelli anlaşılamamış ve azınlıkta kalmış olmanın getirisi olarak iftiralarla karşılaşmış aleviler hakkında bu tarz dedikodular çıkmıştır ama bunlar tarihi gerçeklerin çarptırılması ve yıllardır hakkı yenen haklı insanları haksız gösterme çabasıdır
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılsen nerde yaşıyosun ya ? ailevi oldugun icin seni istemeyen insanlarla konusma geregi neden duyuyorsun? biz alevilerde sunnilere kız vermeyiz ustelik bu sadece ailevi sunni meselesi degil ornegin hristiyanlar,musluman veya muslumanlarda hristiyan istemez herkese gore degisir durum.
20 Yorumlabenim ev arkadaşım alevi ben sunniyim kankayız biz düşmanlarımız çatlasın
44 YorumlaDiğer konusunda 452 cevap paylaştı. tamamen ileriye ket vurma durumu başka açıklaması yok
12 YorumlaErkek dişi sorulmaz, muhabbetin dilinde,
Hak’kın yarattığı her şey yerli yerinde.
Bizim nazarımızda, kadın erkek farkı yok,
Noksanlıkla eksiklik, senin görüşlerinde.41 YorumlaDip not neden verdin ki anlamadım? Ayrımcılık ister istemez yapılıyor ama bunu tek taraf değil her iki tarafta yapıyor..Herkesin kendine göre düşüncesi var saygı duymak lazım..
21 YorumlaDiğer konusunda 1,4b cevap paylaştı. Hacı bektaş nasıl bir aleviydi şimdiki aleviler onun gibimi bu tartışılır aleviler bile kendi aralarında ikiye ayrılıyorken insanların ön yargılı olmaları normal
32 Yorumla- +1 yıl
insanların önyargılı olmalarını normal görmüşsün bende sana bir soru sorayım o zaman. şimdiki müslümanlar ile peygamber efendimizin dönemindeki müslümanlar aynı mı ? şimdi herkes din adına insan öldürür dolandırıcılık yapar dini kullanarak binbir türlü halt yer o zaman bu insanlarında süniliklerine karşı ön yargılı olmak mı lazım..
+1 yılOsmanlı zamanında Alevilik kardeşi kardeşten ayırmak için kullanılmıyodu da o yüzden..
10 Yorumla
+1 yılBirşey sorucam.Siz Hz Ali'yi peygamber mi kabul ediyorsunuz?
36 Yorumla- +1 yıl
Benim sorumu anlamadınız sanırım.Ben farklı birşey sordum.
- +1 yıl
Ama son peygamber Hz.Muhammed(sav)'dir.
+1 yılbunları yapan insan olmaz.o yüzden tartışmaya gerek yok.
50 Yorumla
+1 yılsen üzülme onlar kendilerine baksın dindar geçinerek her türlü işi yapan insanlarda var önemli olan kalpteki inançtır üzücü bi durum olduğu dogru ama
10 YorumlaBen alevi değilim.. sünniyim böyle ayrım yapanlarda cahilin en önde gideni..
20 YorumlaDiğer konusunda 754 cevap paylaştı. alevilere önyargılı davrananların daima karşısındayım
42 Yorumla- +1 yıl
Diyarbakır Bismil tarafındaki Kızılbaşlardan birileri bul konuş bakalım benim dediklerimi söylemezler gel boş konuşuyorsun de...Alevileri karşı önyargılı değilim , ben dinini bilen bir kişiyim ve sevgilim Alevi.Gelmişin bana " önyargının " alasını yapamazsın.Bilip bilmeden çamur atma densiz.
- +1 yıl
"Bazı Aleviler" diyorum sen anlama özürlüsü müsün acaba?
Alevi tanıdıklarım var , benim kendi sevgilim Alevi.Onun anlattıkları da , benim anlattıklarım da böyledir.Kimisi sünni gibi ibadetini yapar , kimisi reddeder Kur'anın emirlerini...
Önyargım yok ama durum böyle...Böyle olan Alevilerin var olduğunu söylüyorum.Çirkinleşen sensin.Benim söylediğimi anlayamadan gelmişin bana hakaret edemezsin , önyargının alasını yapamazsın.Sen kendine bak ilk önce ondan sonra milletin önyargısını eleştir.
+1 yılinsanların araştırmaya zahmet etmeyipte kulaktan dolma uyduruk kıytırık yalan yanlış şeylere inandığı için olabilir.
20 Yorumla
+1 yılVe isyanları çogu zaman aleviler yapdı :) Ki seviyorum alevileri hiç ön yargım yokdur inan alevi tarihini tam 2 yıl araştırdım ezberledim :)
20 Yorumlaalevilik nerde yazıyo bu alevi dinsizlerinin fikirlerine göre aslında peygamberlik hz. ali ye gelicekti ama yanlışlıkla hz. muhammede verildi diye saçma sapan fikrilere sahip dinsizler topluluğu
01 Yorumla- +1 yıl
Yazikkk. ..
Sen nerede yasiyorsun? Bu cevrendekiler pek insan hareketi yapmiyorda.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılkimin ne zaman çizdiği bir portreyi hz Ali sananların mezhebi. yalansa yalan de, biliyosan ressamını söyle.
48 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılhaha kültür demek :Pkültüremi inanıyorlar sacma bir kültür
Cevap sahibi+1 yılislam hak 4 mezhep vrdır..siilik ve caferilik sonrdan cıktı..neyse bu saatde uzun uzun anlayamıcam by
Cevap sahibi+1 yılanlatamıcam
Gizli Üye(30-35)+1 yılevlenemem ayrı ama normal arakdaş olurumda şunu merak ediyorum
gusül alıyorlar mı almıyorlar mı ?01 Yorumla- +1 yıl
Gusül abdesti bütün bedenin yikanmasi demektir. Arapca "gusl" kelimesinden türer ve "yikanmak" demektir. En azindan haftada birgün bütün bedeni yikamak, özellikle cuma günleri daha makbuldür. Sanirim medeni dünyada herkes banyo ve dus aliyor.Özel durumlardada insanlar elbette yikaniyorlar. Zamaninda araplar yikanmiyormus.Cölde su yaok, sabun icat edilmemis.Peygamber efendimizde o günün ve bölgenin sartlarina göre en uygununu ögretmis.
Ama bugün herkes bütün dünyada en azindan gusül abdesti ayarinda yikaniyor. Bugün sabun, sampuan var, evlerde sicak su var, hamamlar, havuzlar var.
Butür seylere fazla takilmayalim.
Bir insan kokuyorsa bu onun temizlikle pek ilgili olmadigini gösterir. Hepsi olagan seylerdir. Ateist Avrupalilar her sabah boydan boya, sabunla, sampuanla dus alip yikanirlar. Simdi bunlar müslümanmi?
Birakalim bu tür takintilari
Diğer konusunda 4,9b cevap paylaştı. her konuda önyargı var
10 Yorumla
+1 yılyakında uçar bu soru
12 Yorumla- +1 yıl
tartışmaya açık bi konu yasak
+1 yılpas
00 Yorumlaönyargılı değilim
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
En İyi Cevaplar