KScanlar, Allah (C. C) Hz. Ademi yaratmak istediğinde meleklere ona ruhumdan üflediğim için secde edin demiş, Şeytan ise kendisi ateşten insanı çamurdan yarattığı için ateşin topraktan üstün olduğunu söyleyerek isyan etmiştir. Cennetten kovularak Dünya'da ölene kadar insan ve şeytan yaşamaya gönderilmiş.
Nuh tufanı sırasında sonrasında HZ. Nuh'a ben bu dünyadan usandım bıktım affetsin beni Cenab ı Allah diye onun elçisi olduğu için demiş. Hz. Nuh iletmiş, Allah (C. C) Hz. Ademe secde etmediği için merhametimden uzaklaştırdım, gitsin onun kabrine secde etsin demiş.
Yine kibir yapan Şeytan büyük bir öfkeyle ben onun dirisine secde etmedim ölüsüne mi edeceğim demiş.
Sizce şeytan affedilmek istemesine rağmen neden bu kibrinden vazgeçmeyip Hz. Ademe secde yine etmemiştir?
Kaynak : sorularlaislamiyet sitesi buradan öğrenerek sorulaştırmak fikrinizi almak istedim.
Şeytan'ın '' affedilebilme umudu '' taşıması, Hz Musa ile Allah katına çıkmaları, şeytanın o heyecanı yaşaması ve devamında Hz Adem'in mezarına secde edeceğini Allah şart koşunca tekrar sinirlenerek asla bunu yapmayacağını söyleyip tekrar huzurdan kovulması tam bir ibretlik hadisedir. Zira hasetlik nedir, kibir nedir, fazlaca fesat gurur nedir hepsinin en çarpıcı örneğidir bu şeytan'ın huzurdan tekrar kovulması.
Neden?
Çünkü fıtratına binaen şeytan huyundan vazgeçmemiş, affedilme umudunu yitirmiştir... Buna bakan, görebilen nice dersler çıkartır.
Hocam haddim olmayarak aslında soru olarak da sormak istedim ama merak ettiğim bir konu şeytana karşı sorumlumuyuz ya da şöyle özetleyim. Bu Dünya'da yaptığımız davranışlara göre ötede hakkı olan Allahtan sorulunca hakkını isteyecek, bedenimiz iyi davrandıysak, hayvanlar iyi davrandıysak veya kötü.
Allahın merhametinden yoksun bırakılan şeytana karşı hak konusunda bir sorumluluk var mı?
Mesala düşüncede olan kötü vesveseler dile gelmedikçe günah değil ama şeytan bile olsa dille ona küfretmek bile günah, Peygamber efendimiz onun şerrinden Allaha sığınırım deyin demiş lanet küfür etmeyin demiş.
Ona küfür etmek günahsa onun bizde hakkı mı oluyor demek? Sık sık pek çok insan melun şeytan gibi cümle kurup küfür ediyor. Ona karşı işlediğimiz günahlar ona merhamet mi olacak acaba. Bizden hakkını nasıl isteyecek sonuçta Allahın merhametinden dışlanmış burada muallakta kalıyor insan.
Elbette öğrenmemek ayıp ama zataliniz çerçevesinde fikrinizi bilginizi bize aktarma Düşünceniz bile bizim için öğrenme adımıdır. Akıl akıldan üstündür demişler.
'' Peygamber efendimiz onun şerrinden Allaha sığınırım deyin demiş lanet küfür etmeyin demiş. '' aslında burası olayı özetliyor, değil mi?
"Bir gün bir mü'minin şeytanı ile bir kâfirin şeytanı karşılaşırlar. Kâfirin şeytanı yağlı, semiz, parlak ve temizdir. Mü'minin şeytanı ise, zayıf, pis, kirli ve çıplaktır. Kâfirin şeytanı, mü'minin şeytanına:
— Bu ne hâl, diye sorar. Mü'minin şeytanı:
— Ne yapayım, bir adama düştüm ki, adam yiyeceği zaman besmeleyi okur, ben aç kalırım. İçeceği zaman besmeleyi okur, ben susuz kalırım. Giydiği zaman elbiseyi besmele ile giyer, çıplak kalırım. Temizlendiği zaman besmele ile temizlenir, ben de pis kalırım, der. Bunun üzerine kâfirin şeytanı da:
— Ben öyle bir adam ile arkadaşım ki bunlardan hiçbirisine besmele getirmez. Yemesinde, içmesinde ve giymesinde ben kendisine ortak olurum, der." (Gazalî, İhyâ, III).
Şeytan'ın ne kadar yakında olduğunun delaletidir bu mesela, ama temkinli olmalı ve o yokmuş gibi davranmalıyız. Ona küfür etmek nelere sebebiyet verir, Efendimiz belirtmiş.
Öte yandan sorunuz da ilginç , insan düşünüyor ''dünyadaki en dışlanmış, en günahkar, en pis varlık oyken, bizlerin üzerinde hakkı olabilir mi acaba?'' diye... Zor soru, bunu kimse bilemese de, her bir toz zerresinin dünyadaki, tek tek amaçları, sebepleri varsa, o zaman her şey de sebepli geldiyse muhakkak birbirleri üzerinde de hakkı vardır.
Ama '' kul hakkı '' bambaşka bir boyut. Kul hakkı bir tek kul ile Allah arasındadır. Yani cinlerin, şeytanın kendinedir ameli, ona göre değerlendirilecekler, ben böyle bilmekteyim.
muhabbeti yok şeytanın. benliğini görüyor, kalıpları aşamıyor. halbuki seven sevdiğine bende olur, onun sözünü zül görmez. ne geliyorsa başımıza, muhabbetsizlikten, aşksızlıktan zaten. ya da yanlış/hevai muhabbetlerden diyelim.
Kaynak belirttim oradan yola çıkarak demiştim daha detaylı araştırmadım maalesef sorularlaislamiyet sitesi de pek çok dini yönden araştırma yapınca insanın karşısına çıkıyor. Nasıl ki ksnin aşk felan filan konularla Google de araştırınca önce çıkması gibi.