Herkes farklı birsey soyluyor çok merak ettim. Gümüşhane'nin kökeni kürt mü? Laz mı?
Cevabın nedir?
Lazlar ne Gümüşhane'de Ne Trabzon'da ne Giresun'dalardır. Rize'nin bile çoğunluğu Türkmendir. Lazlar Rize'nin Çayeli ilçesinden Gürcistan'a kadar sahil kesiminde yaşayan ayrı bir ırk, ayrı bir kavimdir. Kendi dilleri vardır. Trabzon-Rize şivesi Türkçenin bir şivesidir, Lazca değildir.
2. meseleye gelirsek, Torul'da Çepnilik çok azdır. Kürtün silme Çepnidir. Ağasar'ın devamı olan bir yöre zaten. Torul ise kendi içinde farklı boyları barındıran bir yöredir. Ben Torulluyum, Yiva boyuna mensup bir Türkmenim. Hazar Türkmenleri, Akkoyunlu Türkmenleri vs. birçok Türkmen var. Kayı boyu da çoktur Torul ve Gümüşhane'de. Şiran ve Kelkit doğuya sınır olduğundan birkaç köyleri Kürt ve Zazadır. Köse'de Kürt duymadım ama olabilir. Dadaş, Gümüşhane insanı için değil, Erzurum insanı için kullanılır. Dadaşlar da Türkmendir zaten. Kısacası Gümüşhane'nin etnik kökeni çoğunluk Türkmendir. Kürtler çok azdır. Kelkit Şiran ve belki Köse ilçesinde birkaç köy sadece. Köse Bayburt Erzurum şive ve kültürüne yakındır. Kelkit Erzurum Erzincan ağırlıklı şive ve kültüre yakındır. Şiran Erzincan, Gümüşhane ve kısmen Erzurum şive ve kültürüne yakındır. Torul'un kuzeyi Trabzon ve Torul şive ve kültürü yaşar. Güneyi Gümüşhane ve Torul şive ve kültürü yaşar. Kürtün ise Trabzon'un Ağasar (Şalpazarı) ve Giresun Doğankent tarafı şive ve kültürünü yaşar. Gümüşhane Merkez ise Gümüşhane, Trabzon ve kısmen Erzurum ve az Kafkas kültürü yaşar.1513 Yorumla- +1 yıl
@nicole_xx Çayeli'nin bazı kesiminde bulunurlar. Pazar'a komşu olduğu için sınırlar dahilinde Çayeli sınırında kalması veya oraya göçüp Laz köyü kurulması muhtemeldir. Sonrasında Pazar Ardeşen Viçe (Fındıklı) vs. devam eder.. Hemşin ve Çamlıhemşindeki Hemşinliler ise Hemşince konuşurlar ve Ermeni kolundandırlar vs.
- +1 yıl
Yok cayelinde laz köyü.
fikirkarargahi.wordpress.com/.../
Burdan bakabilirsin. pazardan göçenler Çamlıhemşin e falan göçmüş - +1 yıl
Aynen ben Çayeli'ndeki Hemşinli köyleriyle karıştırdım sanırsam.. Çayeli'nde Hemşinli köyleri mevcut. @nicole_xx
2f) Çayeli:
Hemşinli köyleri:
1- Leroz Mavran/Mervan (Büyükköy bld.)
2- Derecik (Büyükköy bld.)
3- Gemiciler (Kaptanpaş bld.)
4- Raşot (Yıldızeli) (Büyükköy bld.)
5- Raşot (Karaağaç) (Büyükköy bld.)
6- Raşot (Çeşmeli) (Büyükköy bld.)
7- Gürpınar (Kaptanpaşa bld. [Senoz Mesaxor])
8- Babik (Çukurluhoca) (Kaptanpaşa bld.)
9- Miloz (Sefalı)
10- Asfiroz (Aşıklar)
11- Mezdap (Düzgeçit)
12- Çınartepe
13- Veysor/Venekdere (Erenler)
14- Zoğopa (Erenler)
15- Veyiçur (Zafer)
16- Başköy (Kaptanpaşa bld.)
17- Xaxonç (Çataldere) (Kaptanpaşa bld.)
18- Çilingir
19- Kaçkar
20- Miloz (Kestanelik)
21- Kardamoz/Sasten (Seslidere)
22- Perastan/Cığak (Uzundere) (Kaptanpaşa bld.)
23- Paravol (Telağacı) (Büyükköy bld.)
24- Armutlu Axpiyoz (Armutlu)
25- Lixyoz (Beşikçiler)
26- Soğuksu
27- Cutinç/Çotnes (Ormancık)
28- Tolenes/Toleniç (Yeşiltepe) - +1 yıl
Arkadaşlar gümüşhane kelkitnin şivesi ne erzurum ya erzurum nere ya Trabzon şivesine çok yakın mesela oynuyor oliyyy der kelkit Trabzon olıyyy Trabzon gidiyora gidiyyy kelkti de gidiyyyy bunlar örnek erzurm oluyora oliyyy mi diyor olir mi ne kadar cahil insanlar var
- +1 yıl
canım köse mi sınır kelkitmi
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(30-35)+1 yılben gümüşhaneliyim gümüşhane merkez şiran kelkit ve köse insanı kürt ve dadaş halkından ama torul ve kürtün ilçesi oğuzların çepni boyundan yani laz ama tabi zamanla kız alıp vermeden kaynaklı bozulmalar olmuş ama ghanenin yerli insanları türklerden geldiklerini söyler
424 Yorumla
Soran+1 yılTorul laz mı? Asıl merak ettiğim bu?
Cevap sahibi+1 yılevet daha doğrusu asimile olmuş bir toplum trabzon ile olan yakınlığından ama orjinal lazlar vardır yani mesela tonyalı soy ismi orda vardır trabzon tonyadan gelip yerleşen insanlar var
Soran+1 yılAnladım. Bahçelikti sanırım torulun koyu dimi orasi yanlis hatirlamiyorsam. s
Cevap sahibi+1 yıldoğru torulun köyü var bahçelik eski adı coloşana bu isim rumca yanlız
Soran+1 yılYani oralıların kökeni rum olabilir mi?
Cevap sahibi+1 yılrumlar trabzonun fetihi ile ayrılmış buralardan çok az rum var gümüşhanede
- +1 yıl
Ya uydurma ne lazı. lazların kökeni oğuz boyundan çepniler degil trabzon için geçerli. anne tarafım laz benim. lazların kökeni Rize'nin pazar ilçesinden baslar Artvin'in hopa ilçesine kadar devam eder. ne Gümüşhanesi ne lazı ya. sonra her Karadenizliye laz diyorlar. oldu olacak Karabük ve Zonguldak a da diyelim.
- +1 yıl
Gümüşhanelilerin Kürt halkıyla ilgisi yoktur. Kız alip vermeyle Kürt olunmaz. Kuzey tarafı Torul ve Merkez yani Abhaz ırkındandır yani Lazlarla akrabadır. Güney tarafı ise Kelkit Köse mesela aslen Hemşin göcmenidir. Yani Hemşin dedigimiz yer Rizenin Çamlihemsinden baslayip Arhaviye kadar olan yerden goc etmislerdir. Şiran ise Çepnidir yani Giresun Cepnilerindendir. Eskiden Gumushane ilcesi olan Bayburt da Dadaş yani Erzuruma daha yakın.
- +1 yıl
karakuzgun sen ya gerçekten Gümüşhaneli değilsin ya da farkındalık sahibi olmayan bir Gümüşhanelisin... Nasıl yani Gümüşhane merkez Şiran Köse Kelkit Kürt ve Dadaş oluyor, Çepni ler nasıl Laz oluyor, nasıl Torul Kürtün Laz yani sana göre Çepni oluyor... Bilgisizliğin de bu kadarı... Kaynağın ne kardeşim... Laz ne Kürt ne Türk ne Allah bilir bunları da bilmiyorsun, Antropoloji le yakından uzaktan alakan yok...
Ben kısaca bilimsel verilere dayanmayan şahsi fikrimi söyleyeyim; Bu bölgede Osmanlı öncesi dönemde Rum ve Ermeni etnik unsurları yaşamıştır, Osmanlı dönemi Türkleştirme çalışmaları ile bölgeye Türkmen ve çeşitli orta Asya kökenli kavimlere ve boylara ait halklar iskan edilmiştir... Rum ve Ermeniler zamanla ya asimile olmuştur, ya da göç etmek zorunda kalmıştır. 1937/1938 yıllarında dersim olaylarını takiben Kelkit ilçesinin Erzincan ili sınırlarında ve Şiran İlçesinin Erzincan ili sınırlarında Alevi Kürt ve Zaza kökenli ailelerin oluşturduğu köyler (+ - 30 köy) kurulmuştur. - +1 yıl
Fakat bu Kürt ve Zaza halk çoğunlukla yörenin yerli halkıyla evlilik yoluyla birleşmeyi tercih etmemiştir... Kısaca Gümüşhane halkına Kürt diyemeyiz, Dadaş ta (kökeni tartışılabilir), Laz (kökeni tartışılabilir) aileler vardır, Kürt ve Zaza aileleri gibi ama Laz da diyemeyiz, demografik yapısı Türkiye'nin geneline benzer Rum Ermeni halkı ile Göçmen Türk (Asya Kökenli) ailelerin ve diğer kısmi yerel etnik grupların birleşiminden oluşmaktadır.
- +1 yıl
@ebrudgn Şiran da Aleviler Türkçe ve kürtçe konuşurlar. Laz yoktur. Gümüşhane de kürt yoktur. Şiran daki yerli alevi ve Sunniler Rum dur. Ve benim ailem gibi türkçe konuşurlar. Benim Dedem Kürtün Elmalı dır. Ninem Ordu Hekimoğlu kızı Lazdır. Kürtünün yerlisi çepni değildir! Giresundan göçler halinde Torul gelmişlerdir. Benim kuzenim isviçrede Dna Testi yaptırmuş Greek yani Rum çıktuk ;) hayırlı olsun...
- +1 yıl
baştan sona kadar cahilce, bilgisizce, hiçbir doğruluğu olmayan ve belki de art niyetli olarak yazılmış bir yorum. "ben gümüşhaneliyim" diye başlamışsın ama gümüşhane ile yakından uzaktan bir alakan olmadığını açıkça belli etmişsin.
1- Gümüşhane'nin hiçbir ilçesinde olmadığı gibi senin bahsettiğin Güney ilçelerinde yani köse, Şiran, keklik'te de etnik köken olarak Kürt varlığından söz etmek saçmalıktır. Bunun en önemli kanıtı, bölgede konuşulan dildir. Ve bu da asırlardır konuşulan Türkçedir.
2- Gümüşhane'nin büyük bir kısmı, Oğuz'un 24 Türk boyundan biri olan Çepni Türklerindendir.
3- Çepni boyuna da laz demek, aklın inkarından başka bir şey değildir 😁
Son olarak bu soruya burda cevap aramak yerine biraz vakit ayırıp araştırma yapmak, bu arkadaşın saçmalıklarına, bilgisizliğine inanmanın önüne geçerek bize doğruyu gösterecektir. - +1 yıl
Yalanısa anan çiçeğine basayım at ağızlı benim anne tarfım kelkitli ama ta önceden beri dedesi nenesi trabzondan gelmişler babam kelkitli annesi giresunlu önckerde gelmişler bu insanlar o kadar kişiyle evlenmiş kelkit halkı laz da vardır rumda vardır ama çoğunluk ÇEPNİ TÜRKÜDÜR boş boş da konuşmayın gel birine burada kürt veya laz desene hem çiçeğine kor senin hem de ben TÜRKÜM dee
- +1 yıl
benim annem de babam da torul dogumlu. babamin dedesinin trabzondan geldigini bilioruz sadece. oncellikle burada paylasacagim tek bilimsel veri benim dna testi sonucum olacak ki %50turk, %21italyan, %9yunan, %8kuzey afrika seklinde gidiyor. sanirim buradaki italyan geni de gene rum atalarimdan aktarilan bir gen. zaten mubadele oncesinde torulda onemli rum nufusu vardi. trabzon da dahil en fazla rum bulunan bolgelerden birisidir torul.
- +1 yıl
Gümüşhanede Kürt mü varmış?
Gümüşhane Laz ya da Kürt değil kardeşim. Gümüşhane Genel halkı Türk nüfusuna sahip bazı ilçelerinde ya da koylerinde laz ya da kürtler yaşıyordur. Gümüşhane karadeniz bölgesinde diye laz yapistirmasi yapamayız lazlık bölgeye ait birşey değildir. Laz demek ayrı bir ırk yoğun olarakta karadeniz sahil kesiminde yaşıyorlar.
64 Yorumla- +1 yıl
Hayır laz oylesine denmiyor. Ben mesela Torulluyum ama aslen Trabzon Maçka dan gelmeyiz. Yani Torullular Trabzondan göçme o yuzden. Karadenizde bulunmasiyla ilgisi yok
- +1 yıl
Kelkit halkı rumdur laz da vardır
- 2 ay
@Balagöte61 kürttür kardeşim
Erzurum'un yani Dadaşların etnik yapısı kökeni Türktür yıllar öncesinde de zaten Türkler yaşıyormuş ona ait tarihi kalıntılarda bulundu az kürt vardır onlarda yerlisi değildir başka bölgelerden gelip yerleşmişlerdir bunlarda çıktı.
22 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
17Cevap
Gümüşhane il merkezi, Yağmurdere, Torul, Kürtün bölgeleri Doğu Karadeniz Türk kültürü taşır. Gümüşhane'de Laz köyü, Lazca konuşan bir köy yoktur ancak İl merkezi, Torul, Yağmurdere, kısmen de Kürtün insanı daha çok "Laz şivesi" de denen Doğu Karadeniz şivesine yakın bir şiveyle konuşur. Kürtün'ün büyük bir kısmı da Giresun şivesine benzer bir şiveye sahiptir. İlin güney kısmını oluşturan Şiran, Kelkit, Köse daha çok Kuzeydoğu Anadolu Türk kültürüne, şivesine yakındır ve Kelkit-Şiran'ın daha çok Erzincan sınırında yoğunlaşan Zaza-Kürt köyleri mevcuttur. İle genel anlamda baktığımızda etnik anlamda en homojen Türk illerden biridir günümüzde. Ayrıca Gümüşhane'nin bilinen en eski yerli halkının Lazlar olduğu düşünülmekte. Nitekim Gümüşhane'nin eski ve diğer adı olan Canca (Tzanicha-Tzantzakon) Laz yurdu-Laz kavmi anlamlarına gelir, Tzan-Can Laz demektir. İl merkezi-Torul bölgesinin yerlisi olan bu Laz-Tzan halkı daha sonra Ortodoks Hristiyanlığı kabul ederek Rumcayı benimsemiş, Rumlaşmıştır.
10 Yorumla
+1 yılLazlar, yukarıda da gibi belirtildiği gibi Rize Pazar'ın batı sınırından (Melyat deresinin doğu kısmı) Gürcistan'a kadar olan bölgede varlar. Fakat Düzce, Sakarya, Samsun, Bursa, İstanbul v. s. yerlere zaman içerisinde göç eden Lazlar da vardır.(93 Harbi muhacirleri ve sanayiileşme sonucu son yıllarda göç edenler)
Yani Gümüşhane'de Laz yok.
Gümüşhane'nin çoğunluğu Çepni Türkü, diğer Türkmen boyları ve zamanla Türkleşmiş Rumlardan oluşur. Torul, demografik olarak Türkleşmiş Rum, çok az Çepni Türkü ve diğer boylardan olan Türkmenlerden oluşur. Kürtün genel olarak Çepnidir. (Çepnilerde çok önemli olan Anadolu Erenlerinden Güvenç Abdal'ın ziyaretgahı Kürtün'ün Taşlıca köyündedir.) Köse ilçesinin geneli de Türkmendir. Kürt yok denecek kadar azdır (İlçe merkezinde birkaç aile var bildiğim)
Kelkit ve Şiran ilçelerinde Kürt köyleri vardır. Sayıları 3-5 değil 20-30 tanedir. Bunlar Dersim yöresinden göç eden Alevi Kürt köyleridir. Bunun yanında söz konusu ilçelerde Alevi Çepni Türkler ve Sünni Türkler (bir kısmı Çepni) yaşar. Merkezin geneli de Türkmen ve Türkleşmiş Rumlardan oluşmaktadır.
Köse, Şiran ve Kelkit, Erzincan'a kültürel olarak çok yakınlar. Aynı şekilde kuzeydeki Kürtün, Torul ve Merkez ilçeleri de Trabzon'a daha yakınlar. Tabii Kürtün, Karadeniz'in birçok yerinde bulunan Çepnilerin genel olarak çıkış yeri, yukarıda da denildiği gibi Ağasar'ın kültürel ve coğrafik olarak devamı. Zaten Ordu'da, Giresun'da birçok Çepni ailesinden Kürtünlü olarak bahsedilir.22 Yorumla- +1 yıl
@ALASAFİYE Teşekkürler
+1 yılaltta arkadaş sallamış. Gumushaneliler kürttür torul lazdır diye kafaya bak sen Gumushaneliyim Karadenizliyim laz degilim her karadenizli laz degil lazlar rize ve artvin taraflarında olanlardır bildigim kadarıyla. kürt falanda yoktur Gümüşhanede varsada nadir vardır bilgilendirebildiysem ne mutlu bana
140 YorumlaÖncelikle merhaba, ben Gümüşhane Köseliyim. Gümüşhane Köse 1987 yılı ile kelkitten ayrılarak ilçe olmuştur (bayburtun il olma durumuna karşı kelkitten toprak verilmemesi için ilçe olmuştur). Etnik köken olarak köse ilçesinde yanlızca türk sünni yerleşimi mevcuttur, torul kürtün ilçelerinde de türk sünni yerleşim mevcuttur. Kelkitin %10, şiran %30 alevi nüfusu vardır onlarda aşşağı tarafta olan (erzincana bakan kısımlarında) bölgelerinde vardır, etnik yapı olarak ise sünnilerin hepsi türktür, alevi nüfusunun ise bazılarının zaza alevisi bazılarının türkmen alevisi olduğu bilinmekte, gümüşhane ve bayburtun etnik yapısı ile ilgili ilber ortaylının bir program konuşmasıda aşşagidaki linkte verilmekte.
www. instagram. com/.../? igsh=dHFnbGI4MW40NjRw
Gümüşhane insanı ideoloji olarak vatanına bağlı milliyetçi, türkçü (hüseyin nihal atsız yetiştirmiştir), muhafazakar yapıdadır.
Gümüşhane anlatılmaz yaşanır, altın kalpli insanların memleketidir10 Yorumla
1 yılGümüşhane'de Kürt Dediğimiz Yerleşim Sayısı Sadece 8 onlarda zaten Tunceli Elazığ Taraflarından Göçmüşler. Onun Dışında Gümüşhane Etnik yapısında Türk Varlığı Giresuna Yakın Kesimler Kürtün Tarafları Silme Çepni Türkü. Gümüşhane Merkez, Torul, Şiran ve Kelkitin Kuzey Kesimlerinin Kökeni Rum Kökenli Müslüman Halktır. Yağmurdere , Kelkitin Güneyi Ve Köse Taraflarında Hemşin Yerleşimidir. Gümüşhanede Lazlar ile ilgili Şöyle bir söylenti var Yukarıda Dediğim Rum Kökenli Halkın Aslında Rumlaşmış Laz Halkı Olduğu Düşünülüyor Bir çokta Kanıtı Var ama kesin bir şey söylemek haksızlık olur.
00 Yorumla
+1 yılÇok kasmışsınız. Ardeşen Lazıyım, annemler Gümüşhaneli. Gümüşhane ve Kelkit ilçelerinde çok fazla Karakecililer aşiretinden köy vardır, bilindiği üzere Karakeçililer has Türklerdir. Kelkitde Kürt köyleri var fakat yerli değiller tamamen göç. Gümüşhane'de Laz köyleri ve Lazların yaylacılık yaptığı yerler var ama onlarda yerli değil. Tulum bilindiği üzere Laz enstrümanıdır ve Artvin, Rize, Gümüşhane'de kullanılır. Laz kökenli köylerde mevcuttur. Çoğunluk olarak Rum & Türk kökenlidirler fakat öyle bir etnik yapıya sahip ki İspanyol & Rum melezi olduğu iddia edilen köyler bile vardır. (Daha çok merkez) Ama dediğim gibi Pontus Rumları (Türkleşmiş) ve Türkler çoğunluktadır. Gümüşhane'de çoğu köyün eski adları Rumcadır.
20 YorumlaGümüşhanenin kürt ve zazalarla alakası yoktur , ya da bunlarin g. haneyle alakasi yoktur, bir arkadas siran ve kelkit tarafinda vardir yazmiş, olabilir ama sayilari cok fazla olmamakla birlikte bunlar , gectigimiz yillar icerisindeki , ozellikle gumushane tekke beldesine van depreminde gelen 15-20 hane gibi , gecmis zamanda da diger sebeplerden goc eden bireylerdir ve gumushaneyle uzaktan yakindan alakasi yoktur, misal 2008 yillarinda bolgeye yine 15 -20 hane afgan geldi (bir zaman g. spor tesisinde kaldilar) kalkip 5-10 sene sonra gumushane AFGAN mı diyeceksiniz?
11 Yorumla- 2 ay
Merkezdede var
+1 yılARKADASLAR buna irtibar etmeyin bu akildan geri kalmis arkadas Gumushane li olamaz. Birkere neyin ne oldugunu bilmiyo yorum yapiyo. Kim Kürt kim dadas ne diyo bu beyinsiz Kürt leri dadaslari kucuk dusurmek degil amacim sadece sunu soyleyip gidiyorum Gumushane halki Türk tür toplasan 3-5 kürt/zaza köyü cikmaz yer elmasi gelmis diyo Gumushane Kürttür Aslanim Gümüshane Türk tür Karadeniz dir
31 YorumlaFakat bu Kürt ve Zaza halk çoğunlukla yörenin yerli halkıyla evlilik yoluyla birleşmeyi tercih etmemiştir... Kısaca Gümüşhane halkına Kürt diyemeyiz, Dadaş ta (kökeni tartışılabilir), Laz (kökeni tartışılabilir) aileler vardır, Kürt ve Zaza aileleri gibi ama Laz da diyemeyiz, demografik yapısı Türkiye'nin geneline benzer Rum Ermeni halkı ile Göçmen Türk (Asya Kökenli) ailelerin ve diğer kısmi yerel etnik grupların birleşiminden oluşmaktadır.
13 Yorumla- +1 yıl
Bilimsel verilere dayanmayan şahsi fikrimi söyleyeyim; Bu bölgede Osmanlı öncesi dönemde Rum ve Ermeni etnik unsurları yaşamıştır, Osmanlı dönemi Türkleştirme çalışmaları ile bölgeye Türkmen ve çeşitli orta Asya kökenli kavimlere ve boylara ait halklar iskan edilmiştir... Rum ve Ermeniler zamanla ya asimile olmuştur, ya da göç etmek zorunda kalmıştır. 1937/1938 yıllarında dersim olaylarını takiben Kelkit ilçesinin Erzincan ili sınırlarında ve Şiran İlçesinin Erzincan ili sınırlarında Alevi Kürt ve Zaza kökenli ailelerin oluşturduğu köyler (+ - 30 köy) kurulmuştur. Fakat bu Kürt ve Zaza halk çoğunlukla yörenin yerli halkıyla evlilik yoluyla birleşmeyi tercih etmemiştir. Kısaca Gümüşhane halkına Kürt diyemeyiz, Dadaş ta (?), Laz (?) aileler vardır, Kürt ve Zaza aileleri gibi ama Laz da diyemeyiz, demografik yapısı Türkiye'nin geneline benzer Rum Ermeni halkı ile Göçmen Türk (Asya Kökenli) ailelerin ve diğer kısmi yerel etnik grupların birleşiminden oluşmaktadır.
Diğer konusunda 352 cevap paylaştı. Abi iyice sallamışlar ne lazı ya. lazların kökeni rize ve Artvin'dir ama her ilçesi degil tabi. pazardan hopaya kadar
311 Yorumla- +1 yıl
kardeşim türklerin anadoluya girişi 1071 o zamana kadar dutluk muydu gümüşhane?
- +1 yıl
1071 den öncesine bakacak olursak Gümüşhane'de Haldiyalar yaşıyordu. Gümüşhanenin en eski kökeni Haltlardır. Hatta günümüzde lakabımız da öyledir. Fakat ne Halt kalmıştır ne Rum. Çok çok az Rum vardır. Torul ve Merkezdeki köylerden toplasan 5-10 aile anca çıkar. Gümüşhane Türkmendir. Şiran Kelkitin birkaç köyü Kürt ve Zazadır sadece.
- +1 yıl
Ben. @Revolutionary 'e demiştim aslında @nicole_xx. Ben Gümüşhane Torullu Yiva Türkmeniyim. Benim de nenem Ardeşen'den Laz.
- +1 yıl
Gümüşhaneli Lazlar var ya baya ve Guney kismi da yani Ozkelkitliler falan aslen Hemsin gocmeni. Bazi koylerinde tulumla hemsin horonu oynarlar ve ayrica Hemsince bircok kelime de Turkceyle karisik konusurlar. Mesela ben Barduzluyum. Aslen burdaki bicok sulale Hemsin gocmeni ve Hemsinceyle karisik konusuruz.
Gizli Üye(36-45)+1 yılGumushane eski Pontus Rumlarinin yerlesimlerinden biridir. Gumushaneliler Rum ve Turk olmak uzere bir arada yasamislardir. Oradaki Turkler kisacasi rumlasmis Turklerdir. Orayi isgal eden k*rtlerin anasini seveyim bu arada.
00 Yorumla
+1 yılkökeni rum ve lazdır tabi ki. şu anda çoğunluk türktür. çevresinde alevi ve zaza köyleri mevcut öyle işte
11 YorumlaLaz diye biliyorum. Hemen hemen Trabzon ile yanyana.
12 Yorumla- +1 yıl
@nicole_xx Bizde sadece karadeniz şivesi ve kültürü var şivede Almanya da 5 yıl yaşamız Trabzonlu şivesi :) kürt olayını ilk defa burada duyuyorum.
Gümüşhane öz be Öz Türk yurdudur. Fatih Sultan Mehmet Han'ın Trabzon'u fethine kadar Rum ve Azınlık Ermeniler yaşamıştır. Sonrasında tamamen Türkmen aşiretler yerleşmiştir. Kendi köyümün mezarlığından anladığım şu ki Selçukluya kadar uzanır.
00 YorumlaCevredeki koylerde sadece kürt koyleri var öbürleri dadaş karşımı bişi bende anlamadim :D
22 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılEnee kürtte mi varmiş orada. Sevgilim Gümüşhanelide.
21 Yorumla
2 ayŞiran ve kelkit içlelerinde yoğun kürt vardır merkezdede ve laz çok az bulunmaktadır NOT:GÜMÜŞHANELİYİM
00 YorumlaGumushane oz be oz turktur ne laz ne kürt yoktur. Vesselâm
30 Yorumla- Diğer konusunda 10,3b cevap paylaştı.
+1 yılGümüşhaneli kürt hiç denk gelmedim ben.
51 Yorumla Siranliyim ama ne kurtum ne lazim
10 Yorumla
+1 yılLaz asıllı
00 Yorumla
Devamını Gör(6)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?