Şu Hadis-i Şerif kafamı karıştırdı da. Aslında hadislere pek güvenmem ama yine de sorayım dedim.
Hadis:''Müslüman müslümanı aldatmaz, bizi aldatan bizden değildir.''
Hadis:''Müslüman müslümanı aldatmaz, bizi aldatan bizden değildir.''
hadisi şeriflere güvenmemen meselesi çok yanlış bir durum bu arada.. hadisi şerifler dinimizin temellerindendir.. ama kaynağı önemlidir hadisin.. ve orada ne demek istediğinin bilinmesi.. bu hadistir denilen her okuduğun şeye tabi ki güvenmeyeceksin.. ama ben hadislere genelde güvenmem sözü çok yanlış bir ifade olmuş.. hadis ilmi çok büyük ve ciddi bir ilimdir.. hadis konusunda en sağlam ve doğru kaynak , Buhari - Sahih kitabıdır.. hadisleri bir kenara koymamız düşünülemez yani islamda.. şimdi gelelim soruya..
yalan söylemek başlı başına dinden çıkma sebebi değildir... müslümanın müslümanı aldatması , kötü niyetle yaklaşıp hile yapması, bilinçli olarak kandırması ve zarara uğramasına sebep olması... gibi şekillerde izah edilebilir.. bir müslümüna ( mümine ) yakışmayacak çok çirkin bir şeydir bu yapılan şey.. Bunun bizim yolumuz olmadığı anlatılmaktadır burada.. hem büyük günahı vardır bu durumun.. hem de devamında münafıklık alametlerinden biri haline gelir.. geniş bir pencereden bakmak gerekiyor yani bu duruma... ama birine yalan söylediğin an dinden çıkmak gibi bir şey söz konusu değildir.. ama tekrar ediyorum.. yalan ve hile yaparak aldatmak islamda büyük bir günahtır ve insanın kalbinin karartan , münafıklık alametlerinden olan bir günahtır.. bu yüzden böyle bir şeyi yapmakta olan birisi benim yolumda değildir , müminliğin yolunda değildir anlamına gelir.. bunu yapmaya devam eden bir kimse de sonunu Allah ın bilmesi kaydıyla evet bizden biri olmaktan çıkabilir de.. Bizden değildir lafzı burada , müslümanın ahlakı değildir bu.. anlamına gelir.. ve "devamında" bu kişi imanını da kaybedebilir , dinden de çıkabilir , münafık da olabilir... burada çok net bir şekilde bu fiilden men etme vurgusu vardır yani... yalan söyledin diye kafir oldun demek değildir bu..
Hadislere inanmıyorsan bu daha da günah. O zaman Hadislere inanmıyorsan Zekat verme, Namaz kılma, Oruç tutma. Bunların nasıl olacağını Kur'an-ı Kerim de yazmaz. Yapın der. Uygulamayı Resüllullah gösterir. Namaz kıldırmayı Cebrail (a. s.) öğretti. Hangi vakitte hangi aralıkta olacağına dair. İki gün üst üste. Diğerlerinin detayına girmiyorum ama Hadislere inanmıyorum demek yok saymak demektir. Bu durum çok tehlikelidir. Senin için önemli değil ise bizi de ilgilendirmez o vakit
Yalan söylemek büyük günah olmakla beraber dinden çıkarmaz. Hadislere güvenmiyorum demende dini yönden sakıncalı bir davranış. Hadis ilmini , nasıl yazıldığını bilmediğin çok belli. Hadislere güvenmeyen insan tarihteki hiçbir olaya güvenmemesi lazım. Buda saçma olur.
Bir insan kalpten dinde inanılması gereken şeyleri inkar etmediği sürece dinden çıkmaz. Böyle olmuş olsa her hata yapan gü ah isleyen insan kafir olurdu.
Yalan söylemek te günah ve bunu yapan sadeve günahkar olur.
Cevap
5Cevap
bizden değildir derken doğru söylemeyen insan bunu alışkanlık haline getirirse tövbe etmeze bizimle aynı olmaz demek. yeni kafirdir demek olmaz.
Dinden çıkartsaydı geçmiş hükumetler ve mevcut hükümet çoktan çıkmıştı.☺
İnce mevzu konuyu uzmanına yani hadis tefsiri yapanlar a sormalısınız
Günah olduğunu ve dinden çıkarmadığını biliyorum
noo hayır
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?