Arkadaşlar merhaba ben geçen sene 17 yaşındayken bir dava yedim özel hayat gizliliği ihkali. Şu an ssç olarak gözüküyor neden bilmiyorum, neyse. İlk öncelikle e devlette dava dosyası kısmında gözüküyordu fakat şu an gözükmüyor dava düşmüş olabilir mi? Foto koyuyorum. görüldüğü gibi ilk başta gözüküyor hatta gün de verdiler ama şu an gözükmüyor.
Dava dosyası sorgulamada dava gözükmüyor. Neden olabilir?
Öncelikle belirtmek gerekir ki, Ceza davasının iptali için 3 farklı durum olabilir.
(1) Davanın başlaması için soruşturma evresinden sonra kovuşturma evresinin kabulü gerekmektedir.
Soruşturma evresinin sonrasında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilirse dava açılmadan dosya kapanır yani dava iptal edilmiş olur.
Ceza davasının kapanması için bir diğer durum ise uzlaşma olmaktadır. Uzlaşma kavramı ceza davasının birçok konusunu kapsamaktadır. Bu kavram içerisinde yer alan davalarda taraflar arasında uzlaşma şartları kabul edilirse dava kapatılır.
Şikâyetçi olan taraf şikâyetini geri çekerse ve dava kamu davasına dönebilecek kapsam içerisinde yer almazsa, dava iptal olur.
“Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu” TCK Madde 134’e göre, “Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır. Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.”
Bir suçun takibinin şikayete bağlı olduğu açıkça kanunda yazılı olmadıkça, o suç savcılık tarafından resen soruşturulur. Takibi şikayete bağlı belli başlı suçlar şunlardır: Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu (m.134/1,2) ...
Sizin hakkınızda, şikayete tabi bir suç söz konusu olduğundan diğer iki durumun yanı sıra şikayet geri çekilmiş olabilir.
Eğer ki hakkınızda kamu davası açıldıysa; kamu davasını sona erdiren haller, Türk Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 223. Maddesinde düzenlenmiş olup hükme göre,
“Duruşmanın sona erdiği açıklandıktan sonra hüküm verilir. Beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, mahkûmiyet, güvenlik tedbirine hükmedilmesi, davanın reddi ve düşmesi kararı, hükümdür.
(2) Beraat kararı;
Yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması,
Yüklenen suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması,
Yüklenen suç açısından failin kast veya taksirinin bulunmaması,
Yüklenen suçun sanık tarafından işlenmesine rağmen, olayda bir hukuka uygunluk nedeninin bulunması,
Yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması, Hallerinde verilir.
(3) Sanık hakkında;
Yüklenen suçla bağlantılı olarak YAŞ KÜÇÜKLÜĞÜ, akıl hastalığı veya sağır ve dilsizlik hali ya da geçici nedenlerin bulunması,
Yüklenen suçun hukuka aykırı fakat bağlayıcı emrin yerine getirilmesi suretiyle veya zorunluluk hali ya da cebir veya tehdit etkisiyle işlenmesi,
Meşru savunmada sınırın heyecan, korku ve telaş nedeniyle aşılması,
Kusurluluğu ortadan kaldıran hataya düşülmesi, Hallerinde, kusurunun bulunmaması dolayısıyla ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilir.
(4) İşlenen fiilin suç olma özelliğini devam ettirmesine rağmen;
Etkin pişmanlık,
Şahsî cezasızlık sebebinin varlığı,
Karşılıklı hakaret,
İşlenen fiilin haksızlık içeriğinin azlığı, Dolayısıyla, faile ceza verilmemesi hallerinde, ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilir.
Açıklanan durumlardan herhangi birinin varlığı halinde hakkınızda açık bir dosya görmemeniz muhtemeldir. Fakat Vatandaş UYAP portala E-Devlet ile bilgisayardan giriş yapmanız halinde kapalı dosyalarınıza da detaylı şekilde ulaşabilirsiniz.
SSÇ, Suça Sürüklenen Çocuk anlamına geliyor. Mahkeme seni o şekilde değerlendirmiş. Dava büyük ihtimalle e-devletten kaynaklı olarak şuanlık görülmüyor olabilir. Dava kapansa bile orada gözükmeye devam eder çünkü.
Şimdi kontrol ettim bende yıllar önce SSÇ sıfatıyla davalık olmuştum davam bitti beraat almıştım ama orada gözüküyordu. şu an benimde davam gözükmüyor e-devlette.
Mahkemeye çıktın mı? Eğer çıkmadıysan ya 1. celseye zorunlu olarak çıkman için kağıt gelir evine ya da takipsizlik kararı ile davayı kapatırlar. E-devletten kontrol edebilirsin ara ara. Ayrıca duruma göre eve kağıt gelir.
Merhabalar,
Öncelikle belirtmek gerekir ki, Ceza davasının iptali için 3 farklı durum olabilir.
(1) Davanın başlaması için soruşturma evresinden sonra kovuşturma evresinin kabulü gerekmektedir.
“Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu” TCK Madde 134’e göre, “Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır. Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.”
Bir suçun takibinin şikayete bağlı olduğu açıkça kanunda yazılı olmadıkça, o suç savcılık tarafından resen soruşturulur. Takibi şikayete bağlı belli başlı suçlar şunlardır: Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu (m.134/1,2) ...
Sizin hakkınızda, şikayete tabi bir suç söz konusu olduğundan diğer iki durumun yanı sıra şikayet geri çekilmiş olabilir.
Eğer ki hakkınızda kamu davası açıldıysa; kamu davasını sona erdiren haller, Türk Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 223. Maddesinde düzenlenmiş olup hükme göre,
“Duruşmanın sona erdiği açıklandıktan sonra hüküm verilir. Beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, mahkûmiyet, güvenlik tedbirine hükmedilmesi, davanın reddi ve düşmesi kararı, hükümdür.
(2) Beraat kararı;
(3) Sanık hakkında;
(4) İşlenen fiilin suç olma özelliğini devam ettirmesine rağmen;
Açıklanan durumlardan herhangi birinin varlığı halinde hakkınızda açık bir dosya görmemeniz muhtemeldir. Fakat Vatandaş UYAP portala E-Devlet ile bilgisayardan giriş yapmanız halinde kapalı dosyalarınıza da detaylı şekilde ulaşabilirsiniz.
Dosya açıkmış gördüm. Teşekkür ederim.
Bana ulaşırmısınız bir şey sormam lazım benim için çokca önemli lütfenn