Merhaba,
ben ve eşim boşandık 2 tane çocuğumuz var ve çocuklar düzenli babasını görüyor.. eski eşim baba tarafından tarla, arazileri ve evleri var eski eşim boşanmış diye hepsini büyük abisine verdiler yani eski eşim almadı bir şey oda aileçi oldu için ses çıkarmadı. şimdi benim sorum benim çocuklarımın hakki yok mu? Yani ben dava açsam çocuklarımın adına çünkü yaşları daha 18 değil bide hakları var mi? Dedelerinden miras istemeye? Nede olsa babalarının hakki var.. beni bilgilendirirseniz sevinirim yurtdışında yaşadım için fazla Türkiye’deki kanunları bilmiyorum.. tşkler şimdiden..
ben ve eşim boşandık 2 tane çocuğumuz var ve çocuklar düzenli babasını görüyor.. eski eşim baba tarafından tarla, arazileri ve evleri var eski eşim boşanmış diye hepsini büyük abisine verdiler yani eski eşim almadı bir şey oda aileçi oldu için ses çıkarmadı. şimdi benim sorum benim çocuklarımın hakki yok mu? Yani ben dava açsam çocuklarımın adına çünkü yaşları daha 18 değil bide hakları var mi? Dedelerinden miras istemeye? Nede olsa babalarının hakki var.. beni bilgilendirirseniz sevinirim yurtdışında yaşadım için fazla Türkiye’deki kanunları bilmiyorum.. tşkler şimdiden..
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Merhaba,
Sorunuzda bahsedilen devir işlemi, halk arasında mirastan mal kaçırma olarak adlandırılan, muris muvazaasıdır.
Muvazaa; tarafların gerçek iradelerini, görünürde geçerli bir işlem ile gizleyerek 3. Kişileri aldatma kastı ile yapılan tasarruf işlemleri olarak tanımlanabilir. Muvazaanın yapısı gereği aslında iki işlem vardır. Birincisi görünürdeki işlemdir ki, genel olarak, satış, ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi hukuken geçerli bir işlemdir. İkinci işlem ise, tarafların mal kaçırma gibi gerçek iradelerini yansıtan ve hukuken tanınmayan gizli işlemdir,
Muris muvazaası ise, mirasçılarının tamamını ya da bir kısmını mirastan mahrum bırakmak için, yaptığı karşılıksız tasarrufları, geçerli bir satış ya da ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi hukuken geçerli bir tasarruf gibi göstererek, mal kaçırma iradesinin gizlenmesi yolu İle yapılan tasarruflardır. Mirastan mal kaçırma amacı taşıyan tasarrufların muris muvazaası nedeni ile iptali dava açılmak sureti ile talep edilebilir.
Muris muvazaası durumunda, saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı ihlal edilen tüm mirasçılar, muris muvazaası hukuki sebebine dayanarak dava açabilirler. Ancak, muris muvazaası nedeni ile dava açabilmek için, miras bırakanın ölmüş olması gerekmektedir.
Soruda, çocukların dedesinin malvarlığının muvazaalı olarak devredildiğinden bahsedilmiş olup, dedenin ölüp ölmediği tam olarak anlaşılamamaktadır. Kaldı ki, dede ölmüş ise de babanın sağ olması durumunda, çocuklar değil baba mirasçı olacaktır. Bu anlamda, dede ölmüş dahi olsa dava hakkı çocuklarda değil, mirasçı olan baba da olacaktır. Bu nedenle mirasçı olunmayan durumlarda muris muvazaasına dayanarak dava açılmadı mümkün görünmüyor.
Son olarak, muris muvazaasında zamanaşımı ya da hak düşürücü süre olmayıp dava her zaman açılabilecektir.