Yün yastık nasıl yıkanır, sertleşen yün nasıl yumuşatılır, makinede yün yastık nasıl yıkanır ve neden rutubet kokuyor yıkadıkça bu yastık?Yün yastık nasıl yıkanırArkadaşlar sağlık açısından en sağlıklı yastık, yün yastık diyorlar. Yazın serin, kışın sıcak tutarmış. Hava aldığı için de bakteri tutmazmış. Hijyen açısından en temizi, yün yastık diye kendime yün yastık aldım.
Ama şöyle bir sorunum var : Ben bu yastığı ne olur ne olmaz diye yıkamak istedim, önce makineye kılıfıyla beraber attım. Sonra çıkardım ve balkona içini boşaltıp kurumaya bıraktım. Kuruduktan sonra bildiğiniz rutubet koktu bu yastık. Sonra bu seferde deterjanlı suda beklettim bir gece. İlk beklettiğim de rutubet kokusu yoktu; ama şimdi baktım, suyun içinde rutubet kokusu var ve çok sertleşmiş. Soda ile yün yıkama yapılıyormuş, onu bilen var mı?
Arkadaşlar nerede yanlış yapıyorum, lütfen yardımcı olun. Annem ilgilenmiyor; ne halin varsa gör, dedi. İlgilenmiyor :(
Merhaba, Bizim evde de yün yastık, yorgan, yatak var. Ve annem bunları en geç iki yılda bir yıkar. Cidden bir parça zahmetli bir iştir. Ama hijyen ve temizlik için değer dimi? Neyse şimdi çok uzatmadan çamaşır makinesinde yün yastık nasıl yıkanır yazalım...
Çamaşır makinesinde yün yastık nasıl yıkanır?
Başlığı sadece "yün yastık nasıl yıkanır" olarak yaptım ama içerikte nasıl yumuşak olacağını ve güzel kokacağı vs de olacaktır. Makinede yün yastık nasıl yıkanır? Tecrübe ile sabittir yün yıkamak çok çok zahmetli bir işlemdir. Yünden yapılmış yastığın hijyenini tekrardan sağlamak için ilk olarak yastığı kılıfından çıkarın yani makineye asla kendi kılıfı ile atmayın. Kılıfından çıkardığınız yünü bir süre havalandırın ve eliniz ile hafif bir şekilde açın. Bu işlem sonrasında makineyi tıkayıp bozmaması için yünü kendi kılıfından büyük bir kılıfın içine alın. Makineye atın. Deterjanını ekleyin. Sonrasında ise yünlü giysiler programında çalıştırın. Buraya kadar bir sorun yok.
Sertleşen yün nasıl yumuşatılır?
Yün yastık
Makineden çıkınca da güneşe geniş geniş serin yünleri. Güneşte kurusun. Ama arada bir yünleri bir çubuk yardımı ile yerlerinden oynatın. Kuruyunca elinizle iki yöne doğru çeke çeke açın yani yünleri kabartın. Bu sayede yünler yumuk yumuk oldu sorununu da çözmüş olacağız. Daha sonra yıkanıp hazırlanmış yastık kılıfına doldurun yünleri. Veee bu kadar.
Soda ile yün yıkama :
Deterjan olarak ilk olarak size önerim yün için yün sodası alıp diğer deterjanların yerine kullanmak. Ama bizimkiler makinede pek kullanmazlar bunu. Genelde elde yıkamada kullanırlar. Bu yüzden de size muhteşem bir deterjan önerisinde bulunmak istiyorum.
Rinso Rinso Rinsoooo
Bu deterjan öyle bir şey ki kokusu harika ve uzun süre kalıcı, ben bunu kullanırken yumuşatıcıya ihtiyaç duymuyorum açıkçası; doğal bir içeriğe sahip yani gücünü doğadan alıyor bu da gönül rahatlığı ile kullanma sebeplerimin başı; alerjik bir sorun yaratmıyor; çamaşırları derinlemesine temizliyor; bütçe dostu... Tüm bu özellikleri bir arada bulunduran tek bir marka var. O da tabiki @Rinso.
Rinso ailesi
Yukarıda özelliklerini saydığım harika çamaşır deterjanı @Rinso ile yünleri gönül rahatlığıyla yıkayabilir, mis gibi kokan yünleriniz olabilir. Ayrıca dokusu sayesinde yünler yumuşacık olur ve kolayca açılır. E daha ne isteriz ki? Dimi?
bizde attık makinaya irazda yumuşatıcı döktük cıkınca aman yüzünü cıkarttık güneşe kurumaya bıraktır kuruyunca biraz elimizle kaparrtık ve tekrar kılıfına doldurduk öyle bişey olmadı bizde eger makinede cok beklettiysen bitince ondandır canım
1
5 Yorumla
Soran
+1 yıl
Evet canım ya, makinede beklettim biraz. Bir de deterjanla mı yıkadınız acaba yoksa sodayla mı? Şimdi baktım netten de sodayla yıkayın yazıyordu.
yün yastık öyle yıkanmaz kuzu yastığı söküp içinden yünü çıkaracaksın, suda bekleteceksin bir süre ve elde yıkayacaksın. yıkama birttikten sonra güneyin altında gün boyu bekletmelisin. yün kolay kolay kurumaz. tamamen kuruduktan sonra tekrar kılıfı yünle dolduracaksın ve dikeceksin. direk makineye atarsan nem küf mantar hasta edersin kendini. nerde o eski kadınlar. oooff of.
2
6 Yorumla
Soran
+1 yıl
Evet, hemen kurumadı zaten. İki günde kurudu ama nemli mi kaldı anlamadım, resmen rutubetli bir koku oldu
dediğim gibi yastığı söküm yünü ayrıca yıkayıp gün boyu gerekirse iki gün tam kuruyana kadar güneşte beklet. şu an yapman gereken yastığı söküp yünü tekrar güneşte kurutman o nemli yastıkla uyuma seni hasta eder.
Amnnn nerde o eski kadınlar... Yüzü çıkarılı güzelce yıkanır, sonra kurutulmaya bırakılır.. Kuruduktan sonra yün çubuğu adı verilen çubukla güzelce çırpılır ve sonra tekrar yüze konulur ve dikilerek kullanılmaya hazır hale getirilir.. orijinali böyledir..
hhaha aynen :D Ya sanırım bol güneş alan bir yerde kuruması gerekiyordu. Ben balkonda kuruttum, balkon güneş alan yerde ama sanırım yeterli gelmedi. Yün kurumasına rağmen sanki ıslak kalmış gibi kokuyordu.
çok iyi kuutman lazım yok leş gibi kokar... koku devam ediyorsa çıkar ve balkona yayarak kurumasını sağla... Sağlıklı olacağım diye burnunun direklerini kıracaksın...)
hahah :D Gerçekten leş gibi kokuyor, o kadar yumuşatıcıyı boca etmeme rağmen, o parfümlü kokudan eser yok :D Kullanılacak gibi değil zaten, mecbur tekrardan yıkayacağım, 3 gündür bu yastıklı savaş veriyorum, almaz olaydım :D
Makınaya at çıkart ve ipe as kurusun ipe astıktan sonra yorgan iğnesini batır kucuk kılcak delıkler bıle ıse yarayacaktır 24 saat sonra tersınden as sonra oklava ıle döv gitsin hem stress atarsın 😄