Sürekli dini şeyler dinliyorum sohbetler kuran okumak istiyorum namaz vs.. aklımı onla meşgul etmediğim zaman sanki şeytana fırsat veriyormuşum gibiyim. Ona inat 😄
Ama fazlası zararmı bunu bilmek istiyorum
Ama fazlası zararmı bunu bilmek istiyorum
Elbette ki zararlıdır.
Zira Peygamberimiz'in a. s. m örnek yaşamında aşırılığa giden bir amel göremezsiniz.
Çünkü İslam itidal dinidir.
Orta yolu şaşmamak gerek.
Sizden istenen ahirete çalışmanız olduğu gibi, dünyadan da nasibinizi almaktır. Bu da ancak belirli ölçüde olmalıdır.
"İşte böylece, siz insanlara şahit olasınız, peygamber de size şahit olsun diye sizi aşırılıklardan uzak bir ümmet yaptık. Biz bu yöneldiğin kıbleyi özellikle resule uyanlarla sırt çevirenleri açıkça ayırt edelim diye belirledik. Bu, Allah’ın hidayet verdiği kimselerden başkasına elbette ağır gelecektir. Allah imanınızı asla zayi edecek değildir. Çünkü Allah insanlara karşı çok şefkatli, çok merhametlidir."
(Bakara Suresi - 143 . Ayet)
Bazen yaptığımız ibadetleri azımsayıp itidalden çıkabiliyoruz. Bu konuda aşırılığa giden insan sünnetten cıkmış oluyor. Günümüzde ise yalnızca farz ibadetleri bile yapmak zor olmuştur. Çünkü bu sabredenlerden başkasına ağır gelir.
Bu örneği ve nasıl bir tutum sergilememizi sahabiler arasında geçen bir hadiseden dinleyebiliriz;
Ashâb-ı kirâmdan bâzıları bir gün Sevgili Peygamberimiz’in ibâdetini öğrenmek için muhterem vâlidelerimize sormuşlardı. Onlar da gördüklerini anlattılar. Efendimiz’in îtidâl üzere yapmış olduğu ibâdetlerini az gören bu kimseler kendi kendilerine:
– Allah’ın Resûlü nerede biz neredeyiz? Onun geçmiş ve gelecek günahları bağışlanmıştır, dediler. İçlerinden biri:
– Ben ömrümün sonuna kadar, bütün gece uyumaksızın namaz kılacağım, dedi. Bir diğeri:
– Ben de hayatım boyunca gündüzleri oruç tutacağım ve oruçsuz gün geçirmeyeceğim, dedi. Üçüncü sahâbî de:
– Ben de sağ olduğum sürece kadınlardan uzak kalacak, asla evlenmeyeceğim, diye söz verdi. Bir müddet sonra Peygamberimiz onların yanına geldi ve kendilerine şunları söyledi:
“– Şöyle şöyle diyen sizler misiniz? Sizi uyarıyorum! Allah’a yemin ederim ki ben sizin Allah’tan en çok korkanınız ve O’na en saygılı olanınızım. Fakat ben bazen oruç tutuyor, bazen tutmuyorum. Gece hem namaz kılıyor hem de uyuyorum. Kadınlarla da evleniyorum. Benim sünnetimden yüz çeviren kimse, benden değildir.”
(Buhârî, Nikâh, 1)
Halbuki O a. s. m rahmet peygamberiydi. Bize en güzel yolu, itidali öğretti..
“Allah semâyı yükseltti ve mîzânı koydu. Öyleyse, sakın taşkınlık edip ölçüyü bozmayın!” buyurmuştur.
(er-Rahmân 55/7-8)
Ölçüyü bozanlar, aşırılığa gidenler muhakkaktır ki dinin yükünü kaldıramayabiliyor.
Kıldan ince kılıçtan keskin bu yol, Rahmana götüren ve sağında solunda dikenli teller bulunan, karanlık bir mahzen gibidir..
Buradan geçenler nuruyla aydınlatacak bir hitaba ihtiyaç duyarlar.
Rabbin kelamı, yol gösteren rehberi mahlukat,
Peygamberin sünneti öğüt alanlar için örnek bir yaşam,
Ve ashab-ı kiram yıldızlar gibi parıldayan hakikat nişaneleri..
Rabbim hepimize din selâmeti versin..
#Selâmetle 🙂
Allah razı olsun valla.
Ya benim sorunum aslında şu, şimdi bende panik atak var zaten sorgulamalar çok oluyo herşeyi deli gibi araştırıyorum dini şeyleri ve aşırıya kaçtığımın farkındayım bundan sonra aklıma takılanları geciştiricem yavaş yavaş azar azar araştırcam.. Çünkü birşey fark ettim kafama takılanları araştırdıkca şeytan daha çok vesvese veriyor daha çok şeyler takılıyor kafama hiç gerek yok.
Şeytan insana daha fazla ibadet etirip insanı bezdirmeye çalışabiliyor sanırım
Amin cümlemizden Allah razı olsun.
Ancak vesveseyi böyle anlamlandıramayız.
Çünkü vesvese Allah yolunda olanlara gelir ve ibadetin artma isteği tam olarak vesvese değildir.
Size kolay gelenden başlayın ve elinizden geldiğince geciktirmeden önemli şeyleri öğrenin. Yerine getirin.
Zira ecel gizlidir. Ve ölüm ölmüyor.
🙂 bir sey aklınıza geldiğinde de geçiştirmeyin.
Zira cevabi bulunmayan bir soru sizi daha cok rahatsiz eder.
Sakin olun ve gücünüzün yettiğini yapın.
Ama aklıma geleni araştırdıkca daha daha çok şeyler araştırıyorum aklıma daha çok şeyler takılıyor birini haletsem başka bişeyle vesvese veriyor şeytan farkındayım çünkü panik atağım tutuyor
Bakın mesela aklıma takılan herşeyi araştıra araştıra Allaha şükür doğru yolu buldum namaz ibadet vs.. ama bazen öyle bi noktaya geliyorum ki bişey aklıma takılsın araştırıyorum bazen kalbim tatmin olmuyor deli gibi araştırıyorum yazıyorum google den sürekli beynim bulanıyor anlatamam onu haledince tatmin olunca başka şeyler yani bununda bi sonu olmalı artık diyorum hep aklımı meşgul etmek isteyen bi vesvese beni bezdirmek istiyor çünkü hep dini şeylerde oluyor sonra çarpıntım tutuyor filan o yüzden araştırmicam böyle gerçekten gerekli yararlı bilmem gereken şeyleri merak ettikce araştıracağım valla beynim yanıyo artık
Allah sizi istikamet üzere eylesin. 🙂
Ama her seyin bir ölçüsü olduğu gibi bunun da en uygunu itidalli yani orta yollu olanıdır.
Zira biz orta yolu bulamazsak, din bizi yutar..
Allah'ın ipine sımsıkı sarılın. Ancak kendinizi yoracak derecede ve kendinize eziyet edecek şekilde araştırma içine girmeyin.
Ruhunuzun olduğu gibi bedeninizin de üzerinizde hakkı vardır.
Her şey ölçüyle olduktan sonra Takdiri ilahi, her şey hayırlısına varır.
O yüzden sonu olmayan ilmin deryasından zamanla ve sabırla istifade edin.
Sonunu getireceğim diye bir şey de yok.
Kim sonsuz bilgiye ulaşmış ki?
Herkese gücünün yettiği vardır.
Siz de gücünüzün yettiğini yüklenin..
Allah razı olsun sizden dıkkate alacağım inşallah ☺️
Dinimiz islam sitesindeki hocaya sordum ibadet hakkında bana verdiği cevap : din doğru kaynaktan öğrendikten sonra fazlası zarar değildir, ama siz vesvese ediyorsunuz. Dedi
Bende demekki fazla yapıyorum ki vesvese ediyorum kendimce normal olarak fazlası zarar verebiliyor demekki hocaaaa 😁
bir hikaye vardı adamın biri mağaraya kapanıp hep namaz kılıyormuş, evini ailesini işini boşlamış, buna demişler ki evladım hem dünya için hem ahiret için çalışacaksın sen olayı yanlış anladın :D neyse hikayeyi çok hatırlamıyorum taaaa veletken ananem anlattıydı ama sen ana fikri anladın ;)
“Dinde aşırılıktan sakının. Çünkü sizden öncekiler, dinde aşırı gittiklerinden ötürü helâk oldular.”
"Aklımı onla meşgul etmediğim zaman sanki şeytana fırsat veriyormuşum gibiyim" bu düşünce yapısı oldukça tehlikeli ve patolojik. Bence zararlı bir noktaya ulaşmış.
Panik atak var bende vesveseye çok düşüyorum belki buda bi şeytanın vesvesesi
Cevap
11Cevap
" ... Allah aşırılığa sapanları sevmez." (Bakara-190)
Ne güzel, Allah kabul etsin ama dünyayı ve ahireti dengele.
Dengele derken aydınlatırmısınız 🤗🤗
Zararı yoktur başka şeyler düşüneceğine şeytana uyacağına ne güzel işler yapıyorsun.
“Dinde aşırılıktan sakının. Çünkü sizden öncekiler, dinde aşırı gittiklerinden ötürü helâk oldular.” Buyuruyor peygamber efendimiz
İbadetin fazlası zararlı mı? Bu düşüncede olmak zararlı olmasın
Neden? Yani belki bi insan okadar çok ibadet etme takıntısında ki başka işleriyle bile meşgul olamiyor
ben de kafama göre ibadet yapıyorum Allah affetsin ama hiç yapmamaktan iyidir
çok abartmamak lazım 5 vakit namaz bir de bir kaç sayfa Kuran okusan günde süper bence
Hayatını kendin bilirsin. Neden zararlı olsun ki? Vesvese olduğunu anlamamışsın bile..
Ne guzel. Niye zararlı olsun. Boş kalırsan şeytan araya girer
Millet boş yapmış takma milleti
Ozaman başka bi işle hiçmi meşgul olamam? İbadet dışında şeytan hep arayamı girer 😃
Başka işin varsa yap tabiki. Boş durma
Hayır lakin dünyalık işlerini de aksatmadan yap
“Dinde aşırılıktan sakının. Çünkü sizden öncekiler, dinde aşırı gittiklerinden ötürü helâk oldular.” Bu sözü okudum ya fazlası zararmış onu anladım 😁
Ya benim sorunum aslında şu, şimdi bende panik atak var zaten sorgulamalar çok oluyo herşeyi deli gibi araştırıyorum dini şeyleri ve aşırıya kaçtığımın farkındayım bundan sonra aklıma takılanları geciştiricem yavaş yavaş azar azar araştırcam.. Çünkü birşey fark ettim kafama takılanları araştırdıkca şeytan daha çok vesvese veriyor daha çok şeyler takılıyor hiç gerek yok
Bir aydır valla burnumun dibine mübarek.
Valla sarıldım herşeyimle hemde sabirrrrr
Hayır niye zararı olsun sevap kazaniyorsunuz sonuçta.
Her şeyin fazlası zarardır.
Herşeyin fazlası zararlıymış
her şeyin fazlası zarar, dünya içinde çalıs
neden zararlı olsun
faydalı
geçmiş olsun
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?