Arkadaslar musluman inanan biriyim ama bazen Allah bizi neden yaratmis diye zaten kaderimiz yazilmis herseyi biliyor ne olucagimizi sizce neden nasil desem seytani yarattigi zaman ona karsi gelecegini bilmiyormuydu neden boyle bir sinava tabi tutmus diye bizi bazen aklima geliyor sizce neden?
Cevabın nedir?
Koskocaman bir boşlukta tek başınasın. Gücün sınırsız. Her şeyi yapabilirsin. Ve her şeyi sen yarattın. Ama bunu kimse bilmiyor. Yaptığın şeylerin kimse farkında değil. Seni kabul eden, yaptıklarına saygı duyan birileri lazım. Sınırsız bir evren yaratıyorsun, sonraysa melekleri. Evet onlar seni biliyorlar, sana şükrediyorlar. Ama onların iradeleri yok, yani onlar seni kendileri keşfetmediler sadece senin dediklerini yapıyorlar. Bu yeterli değil. Ve sonra cinleri yaratıyorsun onlara irade veriyorsun, onların seni bulmasını bilmesini bekliyorsun. Ama olmuyor, peygamberler göndersen de sana inanmıyorlar, üstelik arşa bu kadar yakın oldukları halde. Çok az bir cin sana inanıyor. Onların içinde birisinin duaları arşa dokunuyor. Ve o kat kat meleklerle bir seviyeye gelerek sana ulaşıyor. Azazil. Meleklerse ona hayran, onun için rahmet istiyorlar senden. Sen de esirgemiyorsun rahmetini.
Cinlerden sonra bu sefer de insanı yaratıyorsun. Adem'i ve ondan bir parça olan Havva'yı. Onlara sevgini vererek yaratıyorsun. Ama Azazil sana karşı çıkıyor, o topraktan ben ateştenim diyerek kibire kapılıyor. Azazil seni seviyordu fakat hırsına ve üstün olma dürtüsüne yenilerek yerini unuttu. Bunu biliyordun, böyle olacağını. Cennetten kovulan Azazil "Ademi ve onun soyundan gelenleri saptıracağım, sana inanan kimseyi bulamayacaksın." kabul ettin. Çünkü bu gerçek kullarını belirlemende yararlı olurdu. Ve ondan sonra insanlar için imtihan başladı.
Benim anladığım budur. Allah her şeyi önceden bildiği halde yani bizim iyi ya da kötü olacağımızı bildiği halde neden yarattı? demişsin. Allah bu kul kötü olacak deyip yaratmayadabilirdi. Ama o zaman bu bir iradeyle bulma olmazdı. Allah insana iradeyi verdi ve sonuçta ne kadarının iyi olacağını veya kötü olacağını önceden gördü. Ama yine de bize bu oyunu tamamlama hakkı verdi. Bizim gözümüzde bu oyun binlerce yıl sürse de kim bilir Allahın gözünde belki bir dakikadır. Yani yarattı, üstün ilmiyle sonucu gördü, ve son olarak oyun tamamlanacak.01 Yorumla
En İyi Cevaplar
Bunu sorman iman eksikliginden once onu bil. Dinde mantik yoktur arkadasim mantik ararsin din diye birsey kalmaz kendimden biliyorum o yuzden bunlara cevap aramaya kalkma yoksa sorular gittikce cogalir ve zorlasir :)
05 Yorumla
Soran+1 yılPeki şu an gunaha girdimmi bu soruyu sordugum icin?
- +1 yıl
O Tanriyla senin aranda bunu ben bilemem ama insan bazen bunlara cevap bulmak ister ve sonunda bulamaz , dinden cikmaya musait bir yapin var lutfen yanlis anlama. Eger diinini seviyosan boyle seyler dusunme , ve su an bir ateist soyluyo bu sorularin sonucu bu allaha inancin kalsa bile seni umursamadigini dusunuyosun dinlerin olmadigini dusunuyosun seninle biraz konussak mesela aklini bulandirabilirim ama kesinlikle kimseye bu sekilde mudahele edemem dedigim gibi dinden cikmak istemiyosan asla sorgulama aklindan bile gecirme.
Soran+1 yılTesekkur ederim.
Soran+1 yılSiz ateistmisiniz yani anlamadim?
bu sorunun aklına gelmesinde hiçbir problem yok bence. bak Allah ilk önce melekleri ve ruh alemini yarattı ve sonra Hz ademi yaratmaya karar verdi. Melekler Allah' a biz sana yetmiyor muyuz dediler. Allah ben onu sizden farklı yaratacam dedi , ve hepiniz ona saygı duymanızı istiyorum dedi , ve ona nefis vereçem dedi, o yüzden farklı sizden bunu duyan iblis ademin yanına gitti ve ona ben sana saygı duymam çünkü sen toprak tan ben ise ateşeten yaratıldım senden üstünüm dedi o zamanlar ateşi söndüremiyormuş toprak. Bu arada iblis ilk başlarda meleklerin başı Allah tüm ruh alemin canlılarını ve melekleri çağırdı Hz Adem saygı duyun dedi İblis hariç hepsi saygı duyarken İblis büyüklendi ve hayır dedi Allah onu cennet kovdu. Yani şeytan nefisleri kullanarak insanların aklına bu soruları getiriyor.
05 Yorumla
Soran+1 yılPeki Allah seytanin karsi gelecegini biliyordu neden boyle bir sinava tabi tutulduk?
Soran+1 yılSeytanin asil amaci bizi Allah in olduguna inandirmamakmi yoksa bizi icki zina kumarla gunaha sokmakmi?
Soran+1 yılEywallah saolasin. Peki bu vesveseleride seytanmi veriyor bana?
Dostum biz yaratılmadan önce allaha cc yemin ettik. Senin yolunda ilerlicez diye.
Kimin cennete kümin cehheme me gidiceğini biliyor.
Ama bizi yarattı. Srn cehennem e sen cennete dedi mi.
Cehemmeme gidicek kişiler itiraz edecek.
Ben senin yolunda giderdim diye.
Bu yüzden dünya ya gönderildik ki. Eğer cehennem e gidersek itiraz edemicez.
Bu yüzden imtihanda bunun için.
İmtihan etti. Biz sana şükür edersik diyecektik ama şükretmeSek ozaman hesabıjı verixceZ ve bişi diyemicez011 Yorumla
Soran+1 yılNasil yemin ettik anlamadim? Peki Allah seytanin ona karsi gelecegini bilmiyormuydu?
Soran+1 yılPeki herseyi bilen Allah seytanin karsi geleceginide biliyordu neden boyle bir sinava tabi tuturduk nasil desem dusununce isin icinden cikamiyorum?
Soran+1 yılPeki Allah istese seytanin icine vermezdi karsi gelme gucunu? Kafam almiyor gercekten. Insallah gunaha girmiyorumdur sorguladigim icin?
Soran+1 yılTesekkur ederim. Suanda biraz anladim gibi. Peki sence gunaha girdimmi bu soruyu sorarak?
Soran+1 yılTesekkur ederim yani herkes tam olarak yuzde yuz emin degilmi?
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
8Cevap
+1 yılboyle sorular herkesin aklina gelmiştir illaki bu soruların vesvese olduğunu düşünürsen daha kolay olacak senin için ve bu konuda yeterli ilmin olmadigi için kesin konuşman da hoş olmaz gerçekten bulunması gereken cevaplarsa senin için bayagi okumak lazim sunu unutma ateistler ve inananlar arasındaki dev fark teslimiyet bizim teslimiyetimiz var ve ben kabul ediyorum bazen bir fizik formülünü anlamakta bile zorlaniyorken ezeli ebedi güç ve ilim sahibi Allahin bu konularda ne yapmaya calistigini nasil anlayayim yani Allahin dogmayip dogurmadigi gibi insan akli almiyor değil mi ama insan ki tüm icatlarini gördüklerini harmanlayarak benzeterek benzer mantiklarda vs yapmis daha önce bilmediği bir şey için de boyle fikir sahibi olamaz bence eğer dünyada hic deniz olmasaydı baliklar olmasaydi insanlar yüzmeyi bilmeyecekti bunlar bir de bos bos oturmaktan oluyor muhtemelen kendine bir meşgale falan bul derim
00 YorumlaHz Allah bizi kendisine kulluk yapsin diye gondermistir dunyaya insanlara da irade vermistir herkes dogruyu yanlisi hak ki bilsin diye iste seytan da herkese vesveseyi veriyor iradesi saglam olan ona kanmiyor zayif olan kaniyor ve bunun sonucunda da en guzeli cemnet var
02 Yorumla
Soran+1 yılPeki Allah seytanin ona karsi geleceginide biliyordu istese karsi gelme gucunu vermezdi dusununce aklim almiyor?
- Diğer konusunda 354 cevap paylaştı.
+1 yılBazı şeyleri tefekkür etmen güzel ama ne yöne gittiğine dikkat et. Mesela bu konuları konuşmak mı istiyorsun bu konularda gerçekten uzman olduğunu düşündüğün birisiyle konuş, tartış sana kitaplar önersin onları oku. Soru işaretlerini böyleleikle yok edersin inşallah.
00 Yorumla
+1 yılAllah ne olacağıni biliyor ama biz bilmiyoruz. Allah bize irade vermiş istediğimizi yapmamiz için. Şimdi biz bu durumda ya nasıl olsa nereye gideceğim bellidir ben hiçbir şey yapmadan oturayim diyemeyiz. Onun için imtihandir zaten bu önemli olan irademizi ne yönde kullanacagimiz.
02 Yorumla
Soran+1 yılSeytanin asil amaci bizi Allah in olduguna inandirmamakmi yoksa bizi icki zina kumarla gunaha sokmakmi?
- +1 yıl
Sonuçta ikisi de aynı yola çıkmıyor mu? Bak şeytan aslında Allah'ın görevlendirdigi bir varlıktır. Kuran-i Kerim de de yazar bu eğer okuduysan şeytan Allah'tan kıyamet gününe kadar izin ister Allah'ta isteğini kabul eder. Eger dileseydi oracikta şeytani yok ederdi. Aslında kötü yola saptirmakta şeytan sadece bir sebep. Her şey Allah'in dilemesiyle olur. Sadece bir sebep gerekli. Olumde de öyle değil mi Azrail insanların canini alıyor. O da görevli. Olaya böyle bakarsan anlayacagini düşünüyorum.
+1 yılBende bazen ister istemez şeyi düşünüyorum hani herşeyi allah yarattı ama allah nasıl oldu ya düşünmemek gerkeiyo ama bazen uzaklaşamıyorum açıkçası bu düşünceden
00 Yorumla
+1 yılO kismi ben de ara ara dusunuyorum ama arastirmiyorum. Cevabini bulamam falan yukardakiyle ters dusmek istemem.
02 Yorumla
Soran+1 yılCok guzelsin :)
Gizli Üye(30-35)+1 yılYemin ettik diyenler olmuş. Ben hatirlamiyorum öyle birşey. Yemin etsem bilirdim yani deemi? Hem kim dünya ya gelmek ister ki? Direkt cennete koyabilirdi. Niye imtihan ediyor. Cehenneme birilerinin gitmesi de gerekmez ayrıca. Merhamet akil böyle soylemez mi?
00 YorumlaBende düşünüyorum bazen ya da dünyanın neden varolduğunu insanların asıl yaşama amacını vs..
00 YorumlaDiğer konusunda 328 cevap paylaştı. BAKIN ARKADAŞLAR KENDİNİZE BOŞU BOŞUNA VESVESE VERMEYİN.. GİDİN BİRAZ ARAŞTIRIN
012 Yorumla
Soran+1 yılAnlatirmisin peki?
- +1 yıl
ALLAH SENİ BİZLERİ NURDAN YARATMIŞTIR KADERİMİZİ ÖNCEDEN YAZMIŞTIR DOĞMADAN ÖNCE KADERİMİZİ YAZDI BİZİ SINAMAK İÇİN YOLLADI BU DÜNYAYA NEDEN ÇÜNKİ ALLAHA BİZ YEMİN ETTİK.. AMA ŞEYTANI VE CİNLERİ ATEŞTEN YARATMIŞTIR BİZİM TEK AMACIMIZ ŞEYTANA UYMAMAK ALLAHIN YOLUNDA İLERLEMEKTİR BÖYLE DÜŞÜNÜP KENDİNE VESVESE VERİYORSUN... MÜSLÜMAN OLDUĞUMUZA ŞÜKRETMELİYİZ ENİNDE SONUNDA CENNETE GİRECEĞİZ AMA MÜSLÜMAN OLMAYANLAR GİREMİCEK YANİ ARKADAŞIM BİRAZ ARAŞTIRIRSAN DAHA İYİ ANLARSIN..
Soran+1 yılYemin ettik kaderemizi yazdi derken? Yani kaderimiz bizim elimizdemi ona uyup uymamak?
- +1 yıl
https://www.youtube.com/watch?v=dS_DMbZx03A
ÇOK BİLGİLİ BİR İNSANDIR KESİNLİKLE GÜVENEBİLİRSİN... BEN FAZLA KONUŞMA İSTEMİYORUM HOCAMIZDAN DİNLE.. BİZ FETVA VEREMEYİZ KİMSEYE YANLIŞ KONUŞMAK İSTEMİYORUM
Soran+1 yılSaolasin kardesim.
- +1 yıl
RİCA EDERİM KARDEŞİM BENİM.. CÜBBELİ AHMET HOCA EFENDİ ÇOK BİLGİLİ BİR İNSANDIR.. KESİNLİKLE AKLINDA SORULAR KALMASIN.. BENM SANA DEMEK İSTEDİĞİM BİRAZ ARAŞTIR YANİ ARAŞTIRMIYORUZ KİMSE ARAŞTIRMIYOR MÜSLÜMANIZ AMA ARAŞTIRMIYORUZ.. EGER İstanbul'da YAŞIYORSAN SENİNLE AHMET HOCANIN SOHPETİNEDE GİDEBİLİRİZ İSTERSEN ÖZELDEN YAZ..
Soran+1 yılSaolasin kardesim peki birsey dicem herkesin aklina boyle dusunceler gelir mi? Birde bu dusuncelerden uzaklasmak icin napmam lazim?
Soran+1 yılRamazdan sabah namazlarini teravileri kiliyordum camide ramazanda icimde huzur ettim ramazandan sonra namazi birakinca boyle olmaya basladi? Yukarda bir arkadas birsey demiste kafami karistirdi simdi Allah a dost olmayi iste senin baska kurtulusun yok diye yorumlarla o yaziyi okurmusun nedemek istemis kafami cok karistirdi?
- +1 yıl
Yukarıdaki yorumlara batktm ama bulamadm şeytanın amacı bize günahları işletmek bizim aklımızı nefsimizi çalmk... Allahı tabikide dost edinmemiz lazım Allah yolunda ilerleyenleri dost edinmemiz lazım... biraz araştır kardeşim herkese inanma internettekilerin doğru olanı yanlış olanı var benm sana önerebileceğim tek kişi cübbeli ahmet hoca efendi eğer istanbuldaysan bu konularda bilgi daha çok bilgi almak istiyorsan bana ulaş özelden
Soran+1 yılKardes gemisizufo adli kullanici yazmis bir bakarmisin ustte hemen yorumu?
+1 yılSorgulamaya başlayan insanları seviyorum :)
10 Yorumla
+1 yılParadoks. Kasma fazla :)
02 Yorumla
Soran+1 yılNasil yani?
- +1 yıl
Her şeyi biliyorsa benim zaten daha önceden belli olan bir kaderi yaşıyor olmamdan dolayı zaten ne olacağım belli demektir. Bilmiyorsa diye düşünürsek işler daha da karışır. Şeytanı yarattı, şeytanın ne yapacağını da biliyordu.
Gizli Üye(30-35)+1 yılibadetlerini tam yap bişey kalmaz
010 Yorumla
Soran+1 yılNasil yani birazdaha detayli anlatirmisin?
Soran+1 yılEvet neden cevap vermediniz?
Cevap sahibi+1 yıl5 vakit namazını kılıp
biliyorsanız Kur'an-ı Kerim okuyup Allah la sohbet ederek
arapçasını okumayı bılmıyorsanız mealini okuyak
bu düşüncelerden uzaklaşmanız mümkün bence
Cevap sahibi+1 yılAllah yardım etsin sonuçta bunun farkında olmakta güzel
Soran+1 yılTesekkur ederim peki birsey sorucam Allah herseyi biliyor bizim sonumuzu seytanin ona karsi geleceginide biliyordu bazen aklima iste bu sorular geliyor napmam lazim?
Cevap sahibi+1 yılkader konusunu anlatann bir kitap oku
aslında olan şu
Allah kimsenin kötü olmasını istemedi
insanlar tercihini kendisi yapıyor
Allah zorla o yola göndermıyor kader bu değil
kader
ALLAH herşeyi önceden biliyor insanın kulunun neyi tercih edeceğini önceden biliyor
kötüye göndrren o değil
Soran+1 yılTesekkur ederim peki bazen aklima birde bu geliyor bizi neden yaratti diye hasa?
Cevap sahibi+1 yılAllah kullarını kendine ibadet etmesi için yarattı
kim karşı gelecek kim benim emrettiğim yolu tercih edecek
Sonucta burada yanlış birsey soylemek ıstemıyorum
yanlıs bı bılgı olursa gunaha gırerım bende yanı
Cevap sahibi+1 yılşimdi bu konuda tam bişey syleyemem tam bilgim yok
sonuçta şu açıdan bakarsak Allah a inanmamak da en büyük günah
günaha yönlendirmek olabılır
bilemiyorum
+1 yılAllaha dost olmayi istemekden baska kurtulusun yok
13 Yorumla
Soran+1 yılNasil yani?
Soran+1 yılNeden cevap vermedin?
- +1 yıl
Bırak seytani kaderi sinavi Allah senin sonunu biliyorsada bilsin ne var bunda cennetliksen problem yok, eger dedigim duayi samimiyetle istersen cehenneme gidemezsin cunki dost dostu atese atmaz
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Gündem
Güzellik & Bakım
Özel Gün & Sürprizler
Alışveriş & Hediyeler