Ölüm niye bir “üzüntü” konusu olsun ki? – Birisinin ölümüne sevinilemez mi? Ne bir “vah vah”, ne de bir “oh olsun”… – Ya da kendi ölümüne sevinemez mi insan? – Mutlu bir intihar —- olamaz mı? #OruçAruoba# #Thanatosunerosuyenmesi#
Ölüme üzülmem çünkü ahiret var ve inşallah sevdiklerimizle orada kavuşacağız, gerçek yaşam başlayacak artik sahtecilik yok. Herkes hak ettiğini yaşayacak bunlari düşünmek bile ölümü güzelleştirir. Ölene uzulmedigim gibi aksine yaşamaktan vazgeçmiş peş etmislere kolayı seçmişlere, minik bir dala tutunamamışlara hep uzulmusumdur. Mutlu ölüm olur ancak intiharın mutlusu olmaz bana göre.
Sizinle bu konuda farklı düşünüyoruz ben aklı melekelerin ve iradenin susturulması ve acziyet olarak bakıyorum siz cesaret timsali olarak degerlendiriyorsunuz.
İntiharın neyi normal? Sen intiharda savunulacak ne buluyorsun ki? Açıklar mısın o normal olduğunu iddia ettiğin anormal şeyin onu sence normal gösteren yönlerini.
Öncellikle ben her intiharı savunuyorum demedim. Sorum mutlu bir intiharın olup olamayacağı hakkında. Yoksa yaşamak isteyen ama intihar etmek zorunda kalanlara ben de üzülüyorum. Benim tartışmam hayattan her beklediğini görmüş hemen hemen her şeyi denemiş ama hayatı tekdüzeliğe bağlanmış yaşamak için yaşamaya başlamış tabiri caizse bu insanlar hakkında. İnsan hayatının tekdüzeliğini bir ömür sürdürmek zorunda değil yaşamalısın Allah için aile için dayatmalarına maruz kalmak zorunda hiç değil. Ben hayatıma yeni bilgiler yeni birikimler katamayacaksam eğer yaşamamın bir anlamı yok.50 sene 100 sene yaşamamın hiç anlamı yok. Benim kastettiğim bunlardan ibaret ve bana normal gelen fikirlerin size anormal gelmesini anlayabiliyorum sizin aksinize fikirlerinize anormal demiyorum.
Sorduğun sorunun ne kadar yanlış olduğunu kendi açıklamalarınla sen de söylüyorsun işte. Bak. Tekdüzeliğe bağlanmış hayattan bahsediyorsun ya, hani bazılarımız dediği gibi gri-renksiz bir hayat, veya başkalarının dayattığı tekdüze bir hayat, işten bundan kurtulmanın ve hayatını anlamlaştırmanın ve renklendirmenin çaresi senin normal gördüğün aslında aptallıktan başka birşey olmayan intihar değil. Çeşitli kurslara git, yeni arkadaşlıklar edin, farklı ülkeleri ziyaret et, üniversiteye gir hayranı olduğun veya hevesini kurduğun bir meslek üzerine yüksek eğitim al, yeni bir şeyler tasarla veya icat et, bir hobi edin, hem senin için, hem ailen için, hem ülken için faydalı bir hareketin öncülüğünü yap, kitap oku, güzel makiaj yapmayı, manikür pedikür yapmayı öğren sonra da bir güzellik salonu aç işlet, yeni güzel ve lezzetli tatlı çeşitleri yapmayı öğren, Kur'an okumasını öğren Kur'an oku! Daha sayayım mı tekdüze bir hayattan kurtulmak için daha akıllı ve mantıklı çözümleri?
Bu arada kimseye hakaret etme, kimsenin kalbini kırma gibi bir niyetim yok. Kalbini kırdıysam lütfen kusuruma bakma. Sadece yanlış olan şeylere tepkim biraz sert oluyor. Allah'a emanet ol. Daha da rahatsız etmem.
Tüm bunları yapmak zaten insanın tüm ömrünü alır, başka bir şeye zamanı kalmaz. Benim bir dostum 50 yaşında ve hala işinden ve ev işlerinden artan zamanında uçak maketleri yapıyor hobi olarak, adam ondan zevk alıyor. Ve hala istediği modellerin tamamını yapabilmiş değil. Bu sadece bir çeşit hobi. Sen ise tüm bunları yaptıktan sonra diyorsun. Tüm bunları ömrümüze sığdıracak zaman nerde bizde. Bul mutlu olduğun bir veya birkaç uğraşı onunla boş zamanlarını doldur, o zaman daha akılcıl fikirler ve düşünceler gelir aklına.
Yani gelecek kaygisi, sana ihtiyaci olan insanlara yardimci olabilmek icin birseyler elde etme dusunceleri biryerlerde bir seviyede olma icink bunlari dusunmelisin o yaslarda ben ondan dedim hayatin basindasin derken, Olum ve varolusu dusunmek icin cok ilerde cok zamanin olacaktir
Gelecek kaygım yok ya da birilerine borçlu hissetmiyorum. İleride 30 veya 50 senemin olduğu da garanti değil ama siz biliyorsunuz sanırım tüm bunları zaten değil mi?
İste garanti degil o yuzden olagan seyleri ölüm gibi varolus gibi seyleri cok ince ince dusunmek sonucu biryere varilacak seyler degiller ya da vardigin sonuc sana birsey kazandiracak seyler degiller , Neyi cozmeye calisiyorsun kafa yorup aydinlanacagin sey ne katsr sana mesela , İnsani hayattan sogutan seyler cunku 😄
Sonuçta ölüm kaçınılmaz bi son, belkide bu sona yaklaşırken geride küçük mutluluklar bırakmalıyız. Unutulabiliriz dediğin gibi, ama ben ismimi söyleyen bir yüzde tebessüm bırakabilirsem eğer o zaman ölümümden mutluluk duyarım. Bi şeyler eksikse hayatta ölmek bile tamamlayamaz o boşluğu.
Verdiğin örneği düşününce pekte mutlu görünmüyor tabii. Demek istediğim intihar sana ebedi bi mutluluk veremez, ölümün bi son olduğuna inanmıyorsan egereğer seni oraya götüren şeyin kendi hatan olduğunu bilmek bile yeter o mutluluğu kaybetmene
Yani yaşamak bana ebedi mutluluk verir mesela 100 sene yaşadım ama sadece 30 sene verimli geçti. Diğer günler hep ötekinin aynısıydı. Bir bilgi katmadım kendime. E o zaman soruyorum ben niye 100 sene yaşadım.30 um da ölseydim ne değişecekti. Yaşamak bana ebedi bir mutluluk veremedi verdiği mutluluk boş bir avunmaydı. Ama ben 30 umda ölseydim her günümü dolu dolu yaşamış bir şekilde ölecektim. Ve boş bir hayat yerine belki ölüm gerçek bir mutluluk verecekti...
Ama bunlar sadece ihtimaller, her ânımız ihtimale dayalı değil mi? Dediğin gibi geri kalan hayatını mutsuz yaşayabilirsin, ya da öldükten sonra ebedi mutsuzluğa sahip olabilirsin. Ölümünden mutluluk duyacağın bir ihtimal yani. Riske değer mi? Şu var bide zaten öleceğiz ama geri gelmeyeceğiz. Bu arada sadece sana değil kendime de söylüyorum bunları, hayat herkes için muhteşem değil. Sen şu ana kadar güzel yaşadım mutlu ölür müyüm? diyorsun. Bende şu andan sonra mutlu olur muyum? diyorum. Yaşayıp göreceğiz yani
Herkesin hayatında zor anlar oluyordur ama ölmeyi tercih etmek doğru değil aksine kalıp yaşamak ve mücadele etmek bence doğru olanı Allah'a çok şükrediyorum ki yaşıyorum nefes alıyorum elim ayağım tutuyor calisabilyorum sagligim yerimde.
Ya yaşadığımı yaşadıysam istediğim bütün şeylere sahipsem çalışmam ve çabalamama değecek her şeyi elde ettiysem. Artık hayatım aynı ilerliyorsa bir gün ötekinin aynısıysa bugünden ölsem olmaz mı ne diye diğer günleri kendi oyunuma dahil edeyim.
İyi de bu bir oyun değil ki sırf sadece aşık olduğun insan için bile yaşamak isteyebilirsin senin seven birisi olduğunu düşün onu yalnız bırakıp gitmeyi mi tercih ediceksin. Belki seni senden daha çok düşünen birisi.
başlangıçtan itibaren geçmişten alınan bilgilerin sentezlenmesi ile oluşabilecek tahminler mümkündür ama hiç birinin doğruluğu kabul edilmez ufkun ötesine bir kere geçersek geriye bir daha dönemeyiz
Ölüm itkisi, (Almanca Todestrieb, Fransızca pulsion de mort, İngilizce death drive) Sigmund Freud'a göre bireyde varlığını sürdüren kendini yok etme ve anorganik duruma dönme eğilimi, isteği.
Organik olan yaşamak içgüdüsü, anorganik olan ölüm itkisi. Doğal Kimyanın bozulmasıdır yani.