Ben oruç tutmuyorum mezhepimden dolayı ama bazı insanlar bunu kınıyor mesela erzurum oraya gidip bir su içtimmi resmen dövüyorlar insanı benim suçum ne burda?
Cevabın nedir?
+1 yılMüslümanım diyorsan tutmak zorundasın.
''Aleviler de İslamiyeti kabul etmeseydi canım..'' (bunu alevi kökenli biri olarak söylüyorum)
Ama yinede senden ibadetin için hesap soran bir insan müslüman değildir. Önce kendisine çeki düzen versin.
Sonuçta inanmıyor da olabilirdin ve ihtiyacını gidermek kadar normal bir durum yok.
Hava olmuş 50 derece millete saygı duycaz diye geberip gitmeyelim.13 Yorumla
Soran+1 yılramazanda tutmuyorum diyorum tutacaksın tutmalısın müslüman değilsin dinsizsin istersen bak oku dilerim allahtan bu soru kaldırılır böylemi ırkçılık olur böylemi gericilikk olur ramazanda oruç tutmuyorum diye geberip gitmemmmi lazım
- +1 yıl
Bak diyorum ki aleviler müslümanlığı kabul etmiştir.
Yani senin 5 tane şartın var kuranda ne olduğu yazıyor. namazını da kılacaksın (camide olmaz o başka) Orucunu da tutacaksın. Aleviler muharrimi tutarken aynı zamanda ramazanı da kabul etmiştir çünkü muhammedi benimser. Sende biliyorsun ki ya allah, ya muhammed, ya ali..
Ha ben dinlere inanmıyorum diyorsan başka.. veya inanıyorum eski dinim şamanizm diyorsan o zaman ona göre davranacaksın. - +1 yıl
Hay ağzın bal yesin ya...
En İyi Cevaplar
Bende surekli. ilac kullandigim icin tutamiyorum ama ulu orta yiyip icmemeye pzen. gosteriyorum erzurum gibi yerlerse boyle tepkilerle karsilasman normal baya katolar bu konuda ama onlarin yanimda yememeye calis sende canim :-)
00 Yorumla
+1 yılAlevîsin galiba ama benim tanığım aleviler tutuyor Hz. muhammed'in bize öğrettiği bütün müslümanlar için geçerlidir. Allah'ın bizim için seçtiği ay ramazan ayıdır. Siz ayrıyeten Kerbela için yas orucu tutuyorsunuz da onu tutmak buna engel değil sonuçta onda zorunluluk yok ama bunda zorunluluk var.
07 Yorumla
Soran+1 yıloruç tutuyorum ama ramazanda tutmuyorum
- +1 yıl
Ramazan ayı dışında tuttukların nafiledir sevap ama zorunlu degil fakat ramazanda tutmazsan üstüne borç kalıyor
Soran+1 yılvalla hangi zamanda olduğu benim için önemli değil orucumu allaha tutarım üstüne borç katlandığınıda sanmıyorum ramazanda oruç tutmak diye zorunluluk yok
- +1 yıl
Aç biraz inansığon allahın indirdiği kitabı okı emirlerini iyi öğren
Müslümanlığın (mezhep değil inandığın din olan müslümanlığın) beş şartından biri oruçtur ve allah bu ibadet için ramazan ayını uygun görmüştür
Kafana göre ramazan yom diye fetva veremezsin
Uydurma fetva verip insanları şaşırtmak dinden çıkmaya sebeptir
Madem müslümanım diyosun hanefisi şafii si hambelisi malikisi bu ayda orucunu tutarken sen kimsin?
Soran+1 yılsende gerici olduğunun farkındasın dimi allahıma dua ediyorum senin gibileri benim karşıma çıkarmaz neyse görüşmemek üzere sana bay
- +1 yıl
1.5 milyar müslüman bu zaman oruç tutarken ve Allah bu zamanı emretmişken bu itiraz bana değil bu zamanın sahibine olur ona da ben karışmam
- +1 yıl
Kusura bakmada asırlar önce ALLAH'ın emirleriyle indirilmiş yazılmış olan Kur'an a itaat ve itikat gericilikse ben gericiliğimle gurur duyarım ;)
Diğer konusunda 461 cevap paylaştı. Hahaha :D belli ki sende benim gibi alevisin. Hiç şaşırmadım verdikleri tepkiye. Onların orucu olduğu zaman kimse yiyip içmeyecek ama bizim orucumuz olduğu zaman herkes gözümüzün önünde yiyip içmekte serbest. Yok öyle dünya saygı istiyorsan ilk önce saygı göstereceksin!!!
23 Yorumla
Soran+1 yılGel kardeşim sarılak beni yediler yemin ederim
- +1 yıl
Alevilik mezhep mi?
AI Persona’ya Sor
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
18
Cevap
16Cevap
cok ayip etmisler bole muslumanlik olmaz bece herkes oruc tutacak diye bisey yok kararini sen vermicen ALLAH verecek bence yanlis bir davranis tarzi yakistirmadim onlara
24 Yorumla
Soran+1 yılallahıma şükrediyorumki senin gibilerin nesli tükenmemiş bende herkesden senin gibi yorumlar bekliyordum ama şu anda bana dinsiz imansız sen nasıl oruç tutmazsın cehennemde yanacan gibi yorumlar görüyorum inşallah günahın artıyor diyenlerin hepsinin günahı artar
- +1 yıl
var benim gibi cok var aslinda ama sana bunlari diyenlerin muslumanliktna suphe duyuyorum herkesin inanicana saygi duymayi emrettiriyo muslumanlik, onlar cahil insanlar sen bakam o cahillere, dinden haberleri yok burada adamlik tarsliyolar benimde cok bilgim yok ama bazi seyleride biliyorum
- +1 yıl
Katılıyorum
Kimsenin kimse üzerinde (ana baba hariç) hükmü yoktur
Emredilen asırlar önce emredilmiştir
Yaparsan şu olur yapmazsan bu olur hükmü verilmiştir
Yani yapmazsan seçeneğide verilmiş ve özgür kılınmıştır.
Herkesin sevabıda günahıda kendine +landın ;)
İçine türlü türlü bidatler girmiş ibadetin cemevlerinde müzik olduğunu sanan bozuk bir mezhep daha. Halbuki Allah Ramazan ayında orucu tutun diye emrediyor değil mi çok ilginç hangi kitabı okuyorsunuz siz acaba?
23 Yorumla
Soran+1 yılIrkçılığa (asabiyyeye) çağıran Bizden değildir; ırkçılık için savaşan Bizden değildir; ırkçılık üzere, asabiyye uğruna ölen Bizden değildir." (Müslim, İmâre 53, 57, hadis no: 1850; Ebû Dâvud, Edeb 121; İbn Mâce, Fiten 7, hadis no: 3948; Nesâî, Tahrim 27, 28
istediğin kadar oruç tut allahıma şükrediyorum ırkçılar sonunda cehennemde yanar- +1 yıl
Bunun ırkçılıkla bir alakası yok arkadaşım
Müslümanlığın kuralları bellidir o da Kur-an'ı Ker'im de yazılıdır
Aksini iddia eden Allah'a şirk koşar ki bununda kitapta cezası açıkça ve neredeyse hemen hemen her ayette belirtilmiştir...
Diğer konusunda 996 cevap paylaştı. orucu tutan kendine tutar. kaldı ki Allah ın töbe haşa ıhtiyacı yoktur. sadece farzdır böyle buyrulmuştur. işin meshep konusuna gelirsek meshep diye birşeyde yoktur bana göre.
00 Yorumla- Diğer konusunda 6,9b cevap paylaştı.
+1 yılCicim ister tut ister tutma sana kalmış. fakat ister saygıdan de ister başka bir şeyden de. Oruç tutan insanın önünde bir şey yiyip içilmez. Osmanlı zamanında Hristiyanlar ve Yahudiler Müslümanlara saygıdan dışarıda yemek yemezlermiş. ;)
11 Yorumla- +1 yıl
Ağzına sağlık özellikle örnek için ;)
+1 yılValla ben tutmuyorum musluman miyim cok sukur de sozde musluman benimkisi namaz yok oruc desen hic yok her koyun kendi bacagindan asilir takma kimseyi.
00 YorumlaTutmuyorum tutanada sonsuz saygı gösterip dışarıda yiyip içmiyorun
03 Yorumla
Soran+1 yılsınavdayım ama susuzluktan sınava odaklanamıyorum bilerekmi yapıyorum sanıyon
- +1 yıl
Adamsın...
- Diğer konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılben tutmam
gereksiz asabi oluyorum ve fazla günahtan kaçmakta sevaptır09 Yorumla- +1 yıl
Peki farzdan kaçmak kaç günahtır?
orucun temel sebebi nefsi terbiyedir
Sadece aç kalmak değilsir ki kardeşim
Açlığada susuzluğada sinirede öfkeyede cinsel dürtülerede herşeyiyle nefsi terbiye etmektir amaç
Soran+1 yıldoğğu diyorsun theex kardeş
- +1 yıl
ilk önce - sahibi bana ulaşsın madem beğenmemiş
ayrıca bu benim kendi derdim siz bakın abi dalganıza - +1 yıl
Kaptan yanlış anladın beni amacım yargılamak değil tam tersi dinimizin her kula emri olan doğruyu göstermek
Ben bir müslüman olarak sana doğruyu göstermek adına uyarmakla mükellefim
Ama sadece o kadar
Ne zorlarım ne yargılarım ne hayıflarım ne de bir saygısızlık yaparım kardeşim :)
ALLAH HİDAYET VERSİN İNŞALLAH - +1 yıl
kardeş senin okuduğun kadar benim unuttuğum var
benim mesleğimin tamamı inanç
bırakın bunları boş işler
aleviliği mezhep sayacan ben tutmuyorum diyecen bu daha mı mantıklı
ben inkar etmem ama yapabildiğim bunlar
Soran+1 yılalevimisin
- +1 yıl
değilim olmama da gerek yok
alevileri severim ama bazıları saçmalama da zirve
Soran+1 yılbizde bizi sevenleri severim yoldaşım
- +1 yıl
adıyamanlı kürt alevi dostlarım var arap alevisi dostlarım var
ama samsundakiler gibi değiller
kim neye inanıyorsa inansın beni ilgilendirmez
bana insan lazım
ben ermeni gürcü hintli rus ukraynalı bir sürü insanla çalıştım
bunları artık aşmak lazım ama anlamazlar
+1 yılHerkesin gunahi kendinden sorumlu ne tutmuyorsun diye sana muamele yapmalari dogru ne de bunu senin buraya yazman bence
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılnasıl bir mezhep o anlamadım ki islamın şartıdır namaz ve oruç? tutmayabilirsin ama günahına da katlanırsın.
12 Yorumla
SoranHızır orucu tutuyorum
Cevap sahibi+1 yılAblacım oruç ne muhammede ne isaya ne musaya ne aliye ne hızıra tutulmaz oruç bir tek alemlerin rabbine tutulur bir tek. Ayrıca bu bir saygıdır diğer insanlara karşı önemli olan bunun saygı kısmıdır.
- Diğer konusunda 812 cevap paylaştı.
+1 yılBen oruç tutmuyorum, mezhebim tutmamı gerektiriyor ama beceremiyorum. gönül ister ki tutayım :)
02 Yorumla- +1 yıl
Allah kolaylık verirde tutarsın inşallah kardeşim
- +1 yıl
İnşallah
+1 yılBen. Cunku denize giremem , spor yapamam , kilo alirim durduk yere gerek yok.
11 Yorumla- +1 yıl
Orucun saydıklarından Hangi biriyle alakası ya da engeli var anlayamadım
Bende tutuyorum ama denizede giriyorum sporumuda yapıyorum kilomuda koruyorum
Gizli Üye(30-35)+1 yılalevi misin? alevilerde müslümandır ve oruç onlarada farzdır
15 Yorumla
Soran+1 yılaleviyim ya oruç tutuyorum yanlış yazdım soruyu sadece ramazan orucu tutmuyorum
Cevap sahibi+1 yılişte sıkıntı şu alevi olanlara zaten ramazan orucu farz diğer muharrem orucu falan değil sadece farz olan bütün müslümanlara mezhep ayrımı olmaksızın ramazan orucu farzdır. alevi ramazan orucu tutmaz die bişi yoktur..
185: (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.
bakara suresi- +1 yıl
Eline yüreğine sağlık
Cevap sahibi+1 yılallah razı olsun..
Cevap sahibi+1 yılbu soruyu soran arkadaşım ayet var sende elhamdülillah müslümansın ayette apaçık değil mi oruç? bizim alevi dünürlerimiz var hepside farz olunanla ibadet ediyor ramazanda oruç tuttarlar namazıda farz olunduğu üzre kılarlar.. aleviliği yanlış anlamayın hani seninde oruç tutman lazım gelir. alevilik din değildir dediğin gibi mezheptir. mezhep denilen varlıkta herşey kur'ana ve sünnete göre işlenir.
İnsanların ortasında içersen erzurum gibi bir yerde normaldir zuzu doğrudur demiyorum normaldir ^^
10 Yorumlabende tutmuyorum dinimden dolayı 40 günlük karem devresi ve kutsal cumada oruç tutarız
09 Yorumla- +1 yıl
Dinin nedir kaedeşim?
dalga amaçlı falan sormuyorum ha ciddi anlamda müalümanlık dışında oruç tutulan bir din bilmiyorum o yüzden soruyorum
Soran+1 yılhıristiyanmısın
Soran+1 yılbende aleviyim kardeşim ırkçılık yoktur bizim mezhepimizde
Soran+1 yılevet çok eziyorlar beni ama direniyorum
- +1 yıl
direnin bu ülke sünnilerin tapulu malı değil biz hristiyanları bile yılalrdır asimile etmek için uğraşıyorlar
karamanlı türkleri gagavuz türkleri katlettiler atatürkün emriyle bu ülkeden sürdüler.
bu ülke hristiyan diye kendi soydaşına zulmetti müslüman değiller diye kendi soydaşını katletti bu millet dini uğruna
Soran+1 yılçok gericiler ama gün gelir devran döner elbet onlarında sonu gelir
Diğer konusunda 1,2b cevap paylaştı. Ulu orta yapmaman gerekir bizim sana saygmızın olmasi için senin saygın olmasi lazim !
04 Yorumla
Soran+1 yılsaygım var elbette ama erzurumuun böyle bir yer olacağını tahmin etmiyordum sınava giriyordum saygısızlık demek ulu orta gülereke içki ya da sigara içendir benim saygımın yeterince olduğunu düşünüyorum bu soruya takıpta yorum yaptığınn için teşekürler
Soran+1 yıl1 kişi vardı oda uzaktaydı su içtim susadım sonra geldi beni kınadı burdakiler gibi laf etti onu görmedim bile
Kardeşim saygi gosterecekain bide nasil mezhep ki bu kuranda farz olan biseyi yapmiyosun nusayrimisin sen hristiyan müslüman karisimi
02 Yorumla
Soran+1 yılyA oruç tutuyorum ramazan orucu tutmuyorum beni yanlış anladınız offff :(
- +1 yıl
Bence sen arkadaşın soeusunu yanlış anladın
Oda zaten kur'anda farz olanın orucu ramazanda tutmak olduğunu söylüyor :)
Sigarami da iciyorum yemegimi de yiyorum sorun olmuyor burada
04 Yorumla
Soran+1 yılhangi ildesin
- +1 yıl
AHA DENİZLİDE AÇILIM VAR HURAAA :)))))
HAY ALLAHIM YAA :))))
Diğer konusunda 838 cevap paylaştı. Tutanda kendinde tutmayanda kimse kimseye karisamaz
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılbende tutumuorm. ama alevi değilim tuttuğum zmnda nie karşımda yemek yeniyor die kimseyide suçlamıorm. yobazlar işte
01 Yorumla- +1 yıl
YOBAZ NE YAHU :))))))
Gizli Üye(30-35)+1 yılErzurum da ne işin var senin taşlarlar bak dikkat et. s
03 Yorumla
Soran+1 yılevet ya
Cevap sahibi+1 yılAnlayışlı olmayı unutma '' İncinsen de incitme '' [Hacı Bektaş-ı Veli]
Soran+1 yıl<3 ...
Herkesin içinde içme sen de
12 Yorumla
Soran+1 yılgidip gizli bir yerdemi içim sınavdayız susadım öliyimmi
- +1 yıl
Gerekirse öl
Diğer konusunda 11,7b cevap paylaştı. Ahali puştsa bunda senin ne kusurun olabilir?
10 Yorumla
+1 yılherkesin tuttuğu kendine
20 Yorumla
+1 yılsenin mezhebin ne yaw
05 Yorumla
Soran+1 yılaleviyim ya oruç tutuyorum yanlış yazmışım sadece ramazan orucu tutmuyorum
- +1 yıl
oruç islamın müslümanlıgın bir şartıdır aleviler oruç tutmaz diye biş şey yokki benım tanıdgım çok var tutan arkadaş ama sen aleviligin hangi kolusun inş. şah ismaile falan dayanmıyosundur. ki öyle umuyorum onların islamla alakası yok
Soran+1 yıltutuyorum yahu offfff
Soran+1 yılartı tutuyorsam ya da tutmuyorsam size anlatacak diilim ben orucumu allaha tutarım ve tek allah bana hesap sorar bir soru sordum beni yediniz bu nasıl ırkçılıktır
- +1 yıl
ya tutarsan tutu tutmazsan tutma a... q
Gizli Üye(30-35)+1 yıloruç tutanlara selam olsun :D
12 Yorumla
Soran+1 yılsendemi tutmuyorsun
Cevap sahibi+1 yılyok hayır tutuyorum :D
+1 yılhaha ne yaptılar sana panpiş :)
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılsende tut açlıktan ölmezsinya
04 Yorumla
Soran+1 yılramazan orucu tutmuyorum
Cevap sahibi+1 yılozaman ulu orta bişeyyemezsiniz böylece sorun yasamazsınız