Uyku felci 'nin bilimsel açıklaması şudur : Uykuya geçiş esnasında , bilinçli işlevlerimizi kumanda eden korteks kapatılır ve uykuda kullanılmaz. Uyurken sadece otonom sinir sistemi yani nefes alma kalp böbrek gibi hayati işlevler devam eder. Uykuya geçiş ya da uyanışa doğru ise tüm korteks kumandaları hemen açılmadığından kişi bilinçli işlevlerini ya hiç kullanamaz ya da çok zorlandığını anlar ve korkuya kapılır. Oysa bunun süresi bir kaç salisedir, korkudan dakikalar gibi gelir.
Dinsel açıklamasına gelince : Bilinçli dönemlerde hafızaya bir çok korku unsuru yerleştirilmiştir , bunlardan en ünlüsü de cin yakıştırmasıdır. Oysa cinler varoldukları halde bizim bulunduğumuz aleme geçmeleri ya da ilişki iletişim kurmaları kesin olarak yasaklanmıştır, onların alemi farklı bizim alemimiz farklıdır. Bilinçaltına itilmiş bu tip korkular, sanı'lara da yol açabilir , bir şey gördüğünü ya da duyduğunu sanır ve bu da korkuyu iyice fitiller.
Sonuç ise , huzursuz ve baştan korku dolu bir uyuma girişimi olup , korteks bilinçaltı tarafından sürekli huzursuz edilir , ve uyku felci HİSSİ defalarca yaşanır çünki tam korteks kapanması olmaz. Bir süre sonra bu bilinç yorgunluğunu da getirir , gündüz uyuklamaları ve sanı'lar başlar ki artık bu OKB ye giriştir. Kişi dini ritüellere sarılır, sarıldıkça korkusu artar , arttıkça daha çok sarılır ve kısır döngü ancak ilaç yardımı ile kırılır ve yardım edilebilir.212 Yorumla- +1 yıl
Soran, alttaki yorumlara verdiğin cevaplara bakılırsa , OKB geliştirmiş durumdasın ve bilimsel açıklama yerine sen körüksel açıklama arayıp korkunu daha da beslemeye çalışıyorsun.
Bunun tek iyileşme yöntemi var , o da aldırmayacaksın, o zaman bir daha gelmiyor. Çünki korku gelişmiyor , seni bilinçle yapman gereken telafi edici işlere sürüklemiyor ve deriiin uykuya hemen geçiyorsun.
Bu kadar basit bu konu... - +1 yıl
Verdiğim cevaplar tam olarak ne düşündüğümü ifade ediyor gerçekten uyku ve uyanıklık ortası bir durumda neden insan kendine geldikten sonra başı ağrır ki sadece düşüncelerim bu yönde bende tabiki bilimsel olarak açıklanmış bir cevabı olmasını ve bu durumdan korkmamayı isterim.
- +1 yıl
Yukarıda verdiğim cevap tamamen bilimseldir, bunun dini hiç bir tarafı yok ve dini yönelmeler bunu geçiştirmez aksine körükler, çünki hiç bir alakası yoktur.
Hissettiğinde " ya bir gidin ulan " deyip öbür tarafına dönmeyi göze alırsan bir daha yaşamayacağın bir korteks-terminal ilişkisi , yani arabada anahtarı çevirmek istersin motor almaz har har eder ya onunla aynı durum. Yok illa dini mesele dersen , bu , araba çalıştırmak için camına su dökmek gibi hiç bir alakası olmayan durum ortaya çıkarır. Cama istediğin kadar su dök , motor gene har har edecektir.
Bu arada ben bunları hem bir uzman psikolog hem de hatim indirebilecek kadar dini tarafı sağlam biri olarak söylüyorum - +1 yıl
Korkumun önüne geçebilmeyi bende isterim ama olmuyor. Yinede Teşekkürler. .
- +1 yıl
Psikologa gittim bana bir ilaç verdi ve bir faydası olduğunu düşünmüyorum. Bana istersem ilacı bırakabileceğimi söyledi ve 4 aydır kullanmıyorum.
- +1 yıl
İlaç mucize getirmez , senin katılımın gerekir ve aspirin gibi içtim iyi geldi tipinde ilaç değil bunlar. Zamanında ve sürekli alman gerekir , etkisi buna göre ayarlanmıştır. Kendini ilaç almadan destekleyebileceğine inanırsan ilacı bırak der, kendin devam etmen için. Ama sen işe yaramıyorsa ilacı bırak tarzında anlamış gibisin.
- +1 yıl
Ben işe yaramadığı kanaatindeyim. Ve zamanında saatinde kullandım ilacı. İlaç kiloda aldırdı bana 8 kilo kadar bırakır bırakmaz kilo verdim eski halimden eser yok ve bana psikolojimi düzeltmesi açısından fayda sağlayacağını düşündüğüm zamanlardada faydası olmadı. Sağlığımıda olumlu etkilediğini düşünmüyorum. Ve eğer çok gerekli olup bana gerçekten faydası olabileceğini düşünüyor olsa idi psikiyatrist bırak ilacı demezdi diye düşüyorum..
- +1 yıl
Risperdal. Halüsinasyon görmeyi engeller felan yazıyordu kağıtta.
- +1 yıl
Peki..
En İyi Cevaplar
+1 yılFizyolojik olarak, REM atonia olarak da bilinenREM uykusu sırasında oluşan normal felç ile yakından ilgilidir. Buna göre bazı bilim insanları ve fizikçiler bunun uyku döngüsünün "doğal" bir etkisi olduğuna inanır. Uyku felcibeyin REM durumundan tamamen uyanık duruma geçse de beden felcinin devam etmesi durumunda oluşur. Bu durum, kişinin bilincinin tamamen açık olmasına rağmen hareket edememesine sebep olur. Ayrıca bu durum ile birlikte hipnopompik sanrılar olabilir. Çoğu zaman, uyku felcine uğrayan kişi tarafından bunun bir rüya sebebiyle oluştuğuna inanılır. Bu yüzden, insanların hareket etmek istese de hareket edemediği rüya sayısı bu kadar fazladır. Uyku felcinin sebep olduğu sanrılar bazen durumun normal bir rüya olarak algılanmasına, bazen de oda içerisinde hayali şeyler görülmesine sebep olur.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılkesinlikle cinlerle alakalı bir durum degildir. bu konuda insanlarımız malesef bu konuyu cinlerle bağdaştırıyor... evet ürkütücü ve korkutucu birşey olduğu dogru ama tamamenn bilinç altı ve beynimizin bize oynadıgı bir takım oyunda diyebiliriz sebebi ise beynimizde bir şekilde strese üzüntüye bazı korkulara dayanarak oluşan fiziyolojik degişikliklerdir en baştada söyledigim gibi cinlerle kesinlikle alakası yoktur zaten uyanık oldugunuzda taş çatlasın 10 yda 20 saniye süren birşey cinlerle alakalı olsa emin olun daha farklı durumlar ortaya çıkar sadece uykuda degil günlük yaşamınızdada bazı farklılıklarla karşılaşırdınız o yüzden fazla takmayın cünkü siz bunu taktıkca daha sıklıkla olucaktır...
04 Yorumla- +1 yıl
Çok farklı bir durum inşallah geçer..
Cevap sahibi+1 yılbiliyorum banada oluyor arada ama takma bunu korksanda onu sadece o anlık birşey oldunu hiç bir zaman aklından çıkartma...
- +1 yıl
Aklımda :) diyelim o zaman.
Cevap sahibi+1 yılpeki:DD :D
Cincerle bir alakası olmadığını biliyorum bilimsel açıklaması da kısacası sen uyaniyosun beynin uyaniuo ama kas sistemin belli bir süreliğine hala islevlerini yerine getirmediği için hic bir yerini oynatamiyorsun birilerine bağırıyorsan da sesin çıkmıyor gibi oluyor bilimsel adida uyku felci işte.. vallahi bana oldugunda (ki olduğunda bir kaç zaman sürekli olmaya devam ediyo en azından benim öyle) bir yere odaklanıyorum sürekli uyan uyan diyorum ve de dua okuyorum bazen kalkmam 4 5 dakkayi buluho kalktığımda ilk başlarda korkmuş oluyodum ama artık alıştım :)
07 Yorumla- +1 yıl
Alışılabilinecek bir durum mu bu ya? :(
- +1 yıl
Deniyorum ama uyandıktan sonra değil bu olay esnasında rüya görürken cin diye tabir ediyorum bana olan olayı ve gördüklerimi yani aslında uyuyorum rüya görüyorum ama uyanığım bir rüya olduğunun farkındayım ama elimden bir şey gelmiyor.
- +1 yıl
Işte bunun sebebi kas sisteminin beyne gore daha yavaş olması ruya gibi hissediyosun rüya saniyorsun ama değil aslında gercek ama ilk baş vücudun kas sistemin devreye girdi gibi düşünüyor ve bazi hareketler yapmaya çalışıyor e yapamayinca insanı bir delirme acaba noldu bana korkusu sarıyor benim gibi yapmayi dene istersen bende cok çektim hele bazen uatuste surekli1 ay boyunca yaşadığım oldu ve psikolojik olarak cok etkilendim.. herkes kendi çaresini kendi bulur dediler bir arkadaşımla konusurken onada olduğunu benim anlattığım şekilde yaptığını söyledi bende denemeye basladim oldukça. Her denemede daha çok hukmedebiliyosun kendine.. zamanla iyice cozuyosun 1 2 dakkani alıyo cidden bir dene
- +1 yıl
Bir daha olmamasını istiyorum. Dayanılacak gibi değil. Ve sonrasında müthiş bir baş ağrısı.
- +1 yıl
Umarım.. :/
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
10Cevap
+1 yılHalk arasında Karabasan ya da Al Karısı şeklinde isimlendirilen olay hakkında 2 inanış mevcuttur. Bazı bilginler bunun cin ya da cinlerin eseri olduğunu düşününürler.
Bilim adamları ise bunun uyku ile uyanıklık arası bir durumda olduğunu söyler. Çoğunlukla uykudan uyandığınızı sanırsınız. Ancak aslında uyku hali devam eder. Beyin uyandığını düşünür ama vücüt hala uyku halindedir. Bu arada bir çeşit halusunasyon görürsünüz. Herkes de ayrı bir senaryo söz konusudur.
Uyandığınız ya da uyandığınızı sandığınız halde yataktan kalkamamanız, bir güç tarafından hareketlerinizin engellenmesi, kıpırdayamamanız ya da konuşamamanız, bağırmaya çalıştığınız halde sesinizin tüm çabalamalarınıza rağmen çıkmaması, bu sure zarfında çeşitli sesler ve halusunasyonlar görmeniz karabasın belirtileridir.10 Yorumlanormalde uykunun kademeleri vardir, biz normalde rem doneminde. uya. iriz
stresli ve yorgun donemerde. vucut non rem donemde derin uyku fazindayken birden uyanirsa kaslar uykuda pasif oldugu icin kendine bir sure gelemez...
neyse daha da uzayacak, buradan az bucuk anlamissindir:)02 Yorumla- +1 yıl
Mantıklı değil çünkü ben bu esnada rüyada görüyorum?
+1 yılSen uyurken uyanmak istiyosun ama uyanamiyorsun ruhun uyanmasi ama bedenin uyumasi anlamina gelir , basima geldi gece uyumadan once bahsettik arkadaslarla ve gece ciglik atamiyosun istedigin kadr bagir ses duyan yok bir anda ciglik atiyosun ama hala uyanamiyosun
01 Yorumla- +1 yıl
Vücutta uyuşukluk ve sesinin çıkmaması uyanınca hissettiğin baş ağrısı şu an hala başım ağrıyor.
Diğer konusunda 1,4b cevap paylaştı. Cinlerle alakası yok. Cinlerde senin benim gibi varlıklar bazıları ibadet ederler bazıları kötülük yaparlar. Bizim görmedimiz boyutta yaşarlar.3 kabileleri vardır. En tehlikeli olanlar yılan kabilesidir arapça ismi biraz değişik tam bilmiyorum. Bir insana musallat olurlarsa öldürene kadar peşini bırakmazlar. Karabasanla alakası yoktur. Karabasan tamamen hayal ürünüdür. Bilinçaltında olan bişeydir. Karabasan diye bir varlık yoktur. Uyku felcidir senin dediğin gibide.
12 Yorumla- +1 yıl
yazdığın yazının sadece bir kısmına katıldım 3 kabile ne demek allah aşkına yılan mılan? onlar 3 konumda yaşıyolar bu doğru karada denizde ve havada. bize musallat olanlar karadakinler doğru onlarda ibadet yapıyolar ama insana musallat da oluyor. size herhangi biri musallat olmadığı için bu şekilde biliyosunuz ve konuşuyosunuz..
+1 yılHayır arkadaşım ne cin'i ya STRESLİ veya ÜZGÜN bir biçimde yatağa girmenin sonuçlarından oluşan birşey genelde zaten 1kere gelir bir insanın başına korkulcak bişey değil
016 Yorumla- +1 yıl
Keşke bir kere olsa.
- +1 yıl
manyakmısın arkadaşım ya gerkesiz 1kere gelmesi yeTiyo adama zaten :D sana BOGEYMAN Filmi serisini öneririm bir izle lütfen :D
- +1 yıl
Defalardır oluyor sadece bir kere değil bir kere olsa ve bitse keşke.
- +1 yıl
abartma mesken mi belliycek arkadaşım o zaman o karabasan değil büyüdür o :D
- +1 yıl
Büyü mü? Ne alaka şimdi büyüyle uyku esnasındaki felç?
- +1 yıl
arkadaş karabasanda uyku esnasında kımıldıyabilsin FELÇ çok ayrı bişey :D ıktan ıktan kımıldarsın felç dediğin elden ayaktan kesilmek demek öyle bir durum söz konusu olamaz
- +1 yıl
Benim bahsettiğim olayda kımıldayamama yok sadece uyuşukluk, sure okurken kelimeleri birbirine karıştırma, bazen sesinin çıkmaması ve bununla birlikte korkunç görseller.
- +1 yıl
anladım ama bu KARABASAN 1 insanın başına sürekli gelicek birşey değil imkansız imkanı olmasının imkanı yok imkan vermem yani :D git bir okuttu kendini ailenle paylaş bunları
- +1 yıl
Off off.
- +1 yıl
bir düşün
- +1 yıl
Büyü felan mevzuları deyince annem geliyor aklıma çok ders çalışıp erkeklerle aram iyi olmasın sevgilim olmasın felan diye bir kağıda bir şeyler yaptırmıştı ah anne ah.
- +1 yıl
hahaa kesin büyü ANNE BÜYÜSÜ :(
- +1 yıl
Off yoktur öyle bir şey :)
- +1 yıl
vardır vardır bir konuş :D
- +1 yıl
Varsa var diyecek ya sanki
- +1 yıl
en iyisinden kurtar beni anne diyceksin sende
bilimsel açıklaması var ama bana fazla inandırıcı gelmiyor. ben cinlerle ilgili olduğunu düşünüyorum... bana 3-4 kere oldu.. o an ayetel kürsiyi okuyunca rahatllıyorum...
01 Yorumla- +1 yıl
Bende cinlerle ilgili olduğunu düşünüyorum, korkunç bir durum
bak açıklıyorum inanmak sana kalmış;
karabasan denilen şey aslında sana o an musallat olan cinlidir ve vucudunla birlikte dilini bile bağlar konuşamazsın üstüne çöküyo yani bunun nedenide yattığın yatakta ekmek kırıntılarının olduğu oalrak biliniyo yani besmele çekersen üstünden gidiyolar. detayı varda boşver detayını :)08 Yorumla- +1 yıl
Besmele çekince gitmiyor, zaten ağzımı kıpırdatamıyorum tüm vücudum komple uyuşuyor. Rüyada elimi tutan siyah bir el gördüm elimi sımsıkı tutuyordu annemin eli diyerekten bende sıkıyordum elini sonra cin olduğunu fark ediyorum rüyamda ve nas süresini okuyunca ellerimi itekledi gitti.
- +1 yıl
işte mesele o :) dilini tutuyo ki herhnagi bişey okuyamayasın diye. o esnda uyanınca yatağını her daim kontrol et ve sağa dön uyu. bak ben 10 senedir bu konuları bildiğim için yatağımı yatmadan sirkeler uyurum o kadar stresli o kadar canımın sıkıntılı olduğu zamnlar oldu bir kere bana musallat olmadılar hani diyolar ya işte yorgunluk stres falan filan diye onlar hikaye..
- +1 yıl
Çok uzun zamandır olmuyordu, bazen uykuya dalmadan bile oluyor uzandığım yerde bir ağırlık bir uyuşukluk uyku hali konuşamama oluyor bağırıyorum sesim çıkmıyor ve çoğu yerde okuduğum gibi 10-15 saniye değil dakikalarca sürüyor. Ne hikmetse kendi kendime cin olarak tanımlıyorum bu olay esnasında bu şekilde aklımdan geçiyor.
- +1 yıl
Uyumaya korkuyorum artık. :(
- +1 yıl
Gece bu olaydan sonra felak, nas, ayetel kursi okudum ama yine çok karanlık karışık şeyler görüp 2 - 3 saniye sonra uyandım 3 kere felan. Hatta kalktım yattığım yeri felan çırptım.
+1 yılBilmem bende hiç olmadı valla panpiş :) Sanırım uyanınca böyle oluyormuşsunuz
https://i.haber5.com/12/02/17/11/df91/o7tsagqo.jpg00 Yorumla
+1 yılbu konunun cinlerle alakasi yok sanirim kafaniza sürekli birseyler takiyorsunuz yatarkene
10 YorumlaCinlerle alakası yok aslında bu genelde bilinç aldı gibi cinler daha farklı durum anlatsam roman olur
05 Yorumla- +1 yıl
Bu olaya mantıklı bir açıklama ve çözüm gerekli.
- +1 yıl
Karabasanın tanımını farklı yapıyorlar ve bu ikisi aynı şey değil karabasanda üstünde bir ağırlık hissedip kalkamıyorsun ama benim dediğim felç olma uyuşukluk gibi.
+1 yılcinlerle alakalı olduğunu düşünmüyrum ama kesinlikle varlar. çok yaşadığım bir durum ve dua okuyunca geçiyor.
01 Yorumla- +1 yıl
O anda dua ederken kelimeler birbirine giriyor çok zorlanıyor insan.
Diğer konusunda 874 cevap paylaştı. Tamamen psikolojik korkudan olan sanki üzerine. Yüzlerce Kilo basıyor konuşamıyosun kıpırdayamıyorsun cocukken olmuştu
07 Yorumla- +1 yıl
Yüzlerce kilo basmasından çok tüm vücudun uyuşması.
- +1 yıl
Kıbleye doğru neden yatılmaz?
- +1 yıl
Ben yüzümü kıbleye dönüp yatıyorum, sağıma?
- +1 yıl
İnşallah.
Bende geçen kara basmıştım uyku felci felan geçirmedim allahın takdiri işte xs
00 Yorumla
+1 yılYasadin mi hic?
07 Yorumla- +1 yıl
Bugün sabaha karşı 3:18 civarlarında.
- +1 yıl
ilk kez mi oldu hangi araliklarla oluyor?
- +1 yıl
6-7 ay öncesinde sürekli oluyordu 2 günde bir haftada bir bazen ayda bir oluyordu bunlar dışında cinli rüyalar felan. Sonra 7 aydır hiç olmadı ta kii bu geceye kadar.
- +1 yıl
6sene kadar once her gun bana musallat oluyodu hayatimdan bikmistim artik birde korkunc sesler duyuyordum. uykudayken itildigim bile oldu.. bazi insanlarin enerjileri yuksek oluyo ve ruhani varliklar bunu farkedebiliyo
- +1 yıl
Geçen yaz kulağıma cızırtılı radyo sesleri gibi sesler geliyordu bende ciddiye almamak için yine mi siz gidin artık felan yapardım kendimi rahatlatmak stres olmamak için ama bayadır ses duymuyordum. Dün 3:30 civarlarında hiç olmadık bir anda dışardan bir dıt sesi duydum bir cihazdan çıkan sese benziyordu ve konuşan gülen çocuk sesleri sonra dua okuyup uyumaya çalıştım.
- +1 yıl
Peki o sesi duydugun an aci cekiyor musun?
- +1 yıl
Hayır sadece sesi duyuyorum o kadar. Dün bu olay olduğunda sağıma dönüp uyumuştum ve siyah bir el sol tarafımdaydı sen benim annemsin bana zarar vermezsin diye elini sımsıkı tutuyordum o da elimi tuttu sonra cin bu diyordum besmele çektim ama gitmedi ağzımı oynatamıyordum nas süresini okudum içimden yani aklımdan geçirerek elimi itekledi ve gitti rüyamda uyandım sonra 1 2 dakika sonra tekrar uyandım gerçekte karanlıktı etraf 10 saniyede felan aydınlandı normalde ışık açık uyurum. Uyanır uyanmaz elimi açıp dua ettim o an ve 1.5 saat kadar uyuyamadım.
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar