Nolur biri açıklasın şunu resmen ayrım diz boyu. Aileme soruyorum Türkçe'ye yanlış çevirmişlerdir diyerek başlarından savıyorlar. Dinden çıkacağım resmen artık..
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
+1 yılBurada yalnızca kocaların değil, bütün erkeklerin koruyucu ve yönetici (kavvâmûn) olmaları iki gerekçeye dayandırılmıştır: a) Allah insanların bir kısmına diğerlerinden üstün kabiliyetler vermiştir, bu cümleden olarak koruma ve yönetme bakımından erkekler, kadınlardan daha uygun özelliklerle donatılmışlardır. b) Erkekler aile geçimini ve diğer malî yükümlülükleri üstlenmişlerdir. Bazı müfessirlere göre bu iki gerekçeden birincisi insan tabiatının değişmez özelliğidir; genel olarak erkeklerde akıl ve mantık ön plandadır, kadınlarda ise duygu öne çıkar. Koruma bakımından fizikî güç önemlidir ve erkekler bu yönden daha güçlüdürler. İkinci gerekçe ise yaratılıştan değil, kültür ve medeniyet şartlarına bağlı alışkanlıklar, âdetler, tutumlardan kaynaklanmaktadır. İslâm’ın geldiği çağda daha yoğun, günümüzde ise önemli ölçüde olmak üzere erkeklerin bu fonksiyonları da devam etmektedir. İslâm hukuk kurallarına göre erkek hem –geniş mânada– ailenin geçiminden tek başına sorumludur, hem de mehir, diyet, cihad gibi malî tarafı olan yükümlülükleri vardır. Erkeğin “kavvâm” olması hangi yetkileri ve vazifeleri ihtiva etmektedir? Bu soruya verilen cevaplar eskiden yeniye değişik olabilmiştir. Yalnızca âyet ve hadislerin lafızlarını değil, bunların yanında uygulamayı ve dolayısıyla örf ve âdeti de göz önüne alan müctehid ve müfessirler, sözlük mânası “bir şeyin üzerinde duran, hâkim olan, özen gösteren, onunla yakından ilgilenen” demek olan kavvâmlığa, “reislik, yöneticilik, eğitim, koruma, savunma, ıslah, kazanma, üretme” mânalarını yüklemişlerdir. Tarih boyunca erkekler bu işleri ve sıfatları, fiilen kadınlardan daha ziyade yüklenmişlerdir. Çağımızda kelimeye yüklenen hâkim mâna ise “aile reisliği”dir. Âyetten erkeklerin yönetim, savunma ve koruma bakımlarından genel olarak önde oldukları anlaşılmakla beraber, takip eden cümleler gözönüne alındığında burada, aile kurumunda hâkimiyet ve yöneticilik mânasının ağır bastığı görülecektir. Ailede kurucu unsur karı-kocadır. Bu temel kurumu oluşturan, yöneten, yönlendiren dinî, ahlâkî, hukukî kurallar vardır. Kurallara uyulduğu müddetçe mesele yoktur. Taraflar kuralları bozar, hakları çiğnerse düzeni sağlamak ve adaleti gerçekleştirmek üzere çeşitli tedbir ve müeyyideler devreye girecektir. Bu âyette kadının, 128. âyette ise kocanın hukuku çiğnemesi ve düzene baş kaldırması (nüşûz) ele alınmıştır. Aile hayatı içinde kadın, kurallara göre rolünü ifa edip etmemesi yönünden iki sıfatla nitelendirilmiştir: Sâliha ve nâşize. Sâliha kadınlar hem kocalarının ve diğer aile fertlerinin yanında (açıkta, zâhirde) hem de onların bulunmadıkları yerlerde (gayb) vazifelerini hakkıyla yerine getirir; Allah’ın koyduğu, toplumun benimsediği kuralların dışına çıkmaz, aileye ihanet etmez, şerefine leke sürmezler. Bazı davranış ve tavırları sebebiyle yoldan çıkma, hukuka baş kaldırma (nüşûz) belirtileri gösteren, böylece nâşize olması ihtimali beliren kadınlara karşı ne yapılacak, aile düzeni ve hukuku nasıl korunacaktır? Bu noktada Kur’ân-ı Kerîm vazifeyi ailenin reisi sıfatıyla önce kocaya vermektedir. Öngörülen tedbirlere başvurmasına rağmen koca düzeni sağlayamazsa ve ailenin dağılmasından korkulursa sıra hakemlere gelecektir. Âyette hukuka baş kaldıran, meşrû aile düzenini bozmaya kalkışan (nâşize) kadına karşı erkeğin yapabileceği şeyler öğüt vermek, yatakta yalnız bırakmak ve dövmek şeklinde sıralanmıştır. Öğüt vermek ve yatakta yalnız bırakmak, küsmek gibi tedbirler problem teşkil etmemiştir, ancak dövme tedbiri özellikle çağımızda, kadın hakları ve insanlık haysiyeti yönlerinden önemli bir tartışma konusu olmuştur. Esasen tefsir ve hadis kitaplarına bakıldığında kadının baş kaldırma durumunda bile kocası tarafından dövülmesini, eski tefsirciler arasında da farklı yorumlayanların, bunun câiz olmadığını ileri sürenlerin bulunduğu aşağıdaki alıntılarda görülmektedir. Dövme tedbiri ve hükmünün –bu âyet dışında– en önemli dayanağı ilgili hadislerdir. Bu hadislerin, aksini söyleyen rivayetlere nisbetle daha sahih ve sağlam olanlarında Peygamberimiz kadınların dövülmesini menetmekte, eşlerini dövenlere “hayırsız” demekte, bu davranışla aynı yuvayı ve yatağı paylaşmanın bağdaşmazlığına, insanî ve ahlâkî olmadığına dikkat çekmektedir (Buhârî, “Nikâh”, 93). Bu âyetin geliş sebebi olarak zikredilen bir olay da, esasen Araplar’da âdet haline gelmiş bulunan kadın dövme eylemine Hz. Peygamber’in olumsuz bakışını ve bunu ortadan kaldırma iradesini yansıtmaktadır (bk. Cessâs, II, 188; Ebû Bekir İbnü’lArabî, I, 415). Fıkıh kitaplarında dövmenin şekli ve miktarı üzerinde durulmuş, kadına zarar vermemesi, iz bırakmaması, yüze vurulmaması genel olarak kaydedilmiştir. Bazı tefsircilere göre vurma tamamen semboliktir, meselâ müfessir Atâ’ya göre misvak (dişlerin temizlendiği, fırça büyüklüğündeki özel, yumuşak ağaç dalı) gibi bir şeyle yapılacaktır (Cessâs, II, 189; İbn Atıyye, II, 48). İkinci nesil âlimlerinden Atâ, hukuku çiğneyen kadına uygulanacak müeyyide ile genel olarak kadını dövme konusundaki hadisleri birlikte değerlendirmiş ve şu sonuca varmıştır: Erkek, namusu lekeleyecek bir davranışta bulunmayan, yalnızca nâşize olan karısını dövemez, ancak ona karşı öfkesini ortaya koyabilir. Atâ’nın bu anlayışını açıklayan –biri eski, diğeri çağdaş– iki tefsir âlimi farklı dayanaklardan hareket etmişlerdir. Bunlardan Ebû Bekir İbnü’l-Arabî’ye göre Atâ, âyette geçen dövmenin ibâha (serbest bırakma) ifade ettiğini, genel olarak erkeğin karısını dövmesini yasaklayan hadislerin ise kerâhet (mekruh ve çirkin görme) hükmü getirdiğini tesbit etmiş ve sonuç olarak “Koca, karısını dövemez” demiştir (I, 420). Çağdaş tefsircilerden İbn Âşûr’a göre Atâ, âyet ve hadislerin farklı durumlara göre farklı hükümler getirdiği yorumunu yapmış; öğüt ve küsmenin kocaya, tecavüzün şiddetine göre sopa vurma vb. müeyyide uygulamanın ise kısmen kocaya, genel olarak da yönetim ve yargıya (ülü’lemre) ait bulunduğu sonucuna varmıştır. Koca iyi niyetle (ıslah etmek ve aileyi korumak maksadıyla) ve sınırı aşmadan, kadına zarar vermeden–nâşize olan eşine– birkaç sopa vurursa buna izin verilecektir, sınır aşılır, bu izin kötüye kullanılırsa ülü’l-emr kocaların eşlerini sopalamasını kesin olarak yasaklayabilecektir (V, 43-44). Kocasına baş kaldırdığı, aile hukukunu çiğnediği, uzun zaman sevdiği ve kabullendiği kocasını istemez olduğu için karının, kocası tarafından –belli ölçüler içinde– dövülebileceği hükmüne tarihîlik açısından da bakılmıştır. İbn Âşûr’a göre dövme izni bazı toplulukların veya toplum tabakalarının örf, âdet ve ruh hallerine riayet edilerek verilmiştir, her zamanda ve her durumda geçerli değildir. Nüşûz durumunda kocanın karısını dövebilmesi için aralarında yaşadıkları toplumda dövmenin ayıp, anormal, aşağılayıcı, zarar verici, hukuka aykırı telakki edilmemesi, kocanın öfkesinin karısı tarafından ancak bu vasıta ile hissedilir olması gerekir, izin böyle topluluklar ve durumlar için geçerlidir. Hz. Ömer’in Mekke halkı ile Medine halkını, kadınlara hâkimiyet bakımından karşılaştırdığı şu sözleri de toplum değiştikçe ilişki ve davranışların da değişebileceğini göstermektedir: “Biz muhacirler kadınlarımıza hâkimdik, sözümüzden çıkmazlardı, Medine’ye gelince gördük ki, Medine’nin yerli kadınları kocalarına hâkim durumdalar, bu defa bizim kadınlarımız da onlara benzemeye, onlar gibi davranmaya başladılar” (Buhârî, “Nikâh”, 83; İbn Âşûr, V, 41-42). Bize göre bu âyette, kadının aile hukukunu çiğnemesi halinde bir ıslah tedbiri olarak başvurulabilecek belli başlı yolların insanlığın tecrübeleri ve özellikle içinde yaşanılan topluluğun örf ve âdeti dikkate alınarak zikredilirken “kocanın karısını dövmesi” eylemine de yer verilmiş olmakla beraber, bu uygulama Hz. Peygamber tarafından toplum ıslah edilerek, insanın ve özellikle zevcenin dövülemeyeceği ifade ve telkin edilerek kötülenmiş, “iyi bir kocanın karısını dövemeyeceği” kaidesi bu yakışıksız davranışın önüne bir set olarak konmuştur. Burada sünnet (Resûlullah’ın sözleri ve uygulaması) âyeti neshetmemiş, yerelliğini ve kültürel bağlamını açıklamıştır.
01 Yorumla- +1 yıl
Kanka kaynakta iliştirseydin bari de ordan daha detaylı okusaydık
En İyi Cevaplar
İnen ayet eşlerin arasında adaletin sağlanması için inzal olmuştur.
Dövmek konusu kadını pata küte dövmek değildir. Hatta tokat atmak bile değildir. Hatta canını acıtmak da değildir. Neden böyle söylüyorum:
Peygamber Efendimiz (SAV) için "yaşayan Kur'an" denir.
Peygamberimizin eşleri çok hürmetleri validelerimiz de Peygamberimizi üzmüştür.
Bunlardan bir tanesi, Aişe validemizle tartışıp da tartışma sonuçlanmayınca, Peygamber Efendimiz (SAV) "kapıdan ilk giren hakem olsun mu" diye sorar, Aişe validemiz de "tamam" der. Kapıyı ilk çalan Hz. Ebubekr'tir. Peygamberimizin en yakın arkadaşı, Aişe validemizin babasıdır, Ebubekr Sıddık (RA).
Eşine döner "babana sen mi anlatacaksın ben mi anlatayım?" diye sorar, Aişe validemiz kadınlık fıtratından dolayı "sen anlat ama YALAN söyleme" der. O esnada Hz. Ebubekr sinirlenir ve kızına "sen nasıl sıdk (yalan söylemez) ve ismet (günah işelemz) sıfatına sahip Rasulü yalancı olmakla suçlarsın" diye tam tokat atacakken Peygamber Efendimiz Hz. Ebubekr'in önüne geçer ve "biz seni bunun için hakem tayin etmedik" der. Sonra biricik eşine döner, "bak Aişe, babandan bile benim arkama saklandın" der ve konu tatlıya bağlanır.
Başka bir tanesi de İFK HADİSESİ'dir. Bunu da siz araştırın, burada fitneye sebep olmak istemiyorum. Kalbi temiz olan bu hadiseyi de iyi bir şekilde anlar.
Bu iki olayda da Peygamber Efendimiz eşine asla eziyet etmemiş, bir fiske dahi atmamıştır. Çünkü o yaşayan Kur'an'dır.
O halde ümmetinin erkekleri kadınlarına karşı asla el kaldıramaz, vuramaz, eziyet edemez. Bu haramdır.
Peki "darp" sözcüğünden bahsediyor o ayet, bu nedir? Diyor ki kısaca:
"Uyar (ve sus, uzatma), anlamadı ve huzursuzluğa devam ediyor; yatağını ayır (ve sus, uzatma), hala devam ediyor; vur ( ama bedeni şiddetle değil, sözlerinle vur, davranışlarınla vur, psikolojik olarak vur ama bedenen değil, unutma) der.
Kadın zaten bedenen zayıf yaratılmıştır, neden erkek şiddet uygulasın ki? Ama bilse ümmetinin erkekleri Peygamberini, asla yapmayacak:
Eve gelince "Konuş ya Aişe, sen konuş ki gönlüm şenlensin" diyen Peygamberin ümmeti kadına "dırdır etme kadın" diyor.
Eşini babasına karşı koruyan Peygamberin ümmeti, karısını dövüyor, eziyet ediyor, hatta öldürüyor!!!
Erkek olmanın ilk vazifesi, nefsini terbiye etmektir. Kadın dövmek değildir!57 Yorumla- +1 yıl
Çok güzel anlatmışsınız. Aklınıza sağlık...
- +1 yıl
@Sakaryalim
Teşekkür ederim. :)
Hem ben sana küsüm... - +1 yıl
O niye ya?
- +1 yıl
@Sakaryalim
Sorduğun soruda çöp çatacak birini arıyorum, dedim. Fırça üstüne fırça attın. :) - +1 yıl
Atarım ben. Haketmiştin ama :D
Neyse soran gizli bizi konuşuyoruz diye def edecek.. Bence susalım :) - +1 yıl
@Sakaryalim
:D Peki, sustum her zaman ki gibi...
- Diğer konusunda 512 cevap paylaştı.
u +1 yılBurada kadınları katletmeyin diyor, gerekirse dövün. Diri diri gömerlerdi kadınları o kadar yoldan çıkmışlık vardı. Günümüzde de var kadın cinayeti lakin bu ayet neyi tam olarak anlatmak istiyorsa onu yazmamalılar. Kur'an'da böyle yazıyor ama o öyle demek değil gibi açıklama kabul edilemez ki tüm kainata inmiş bir din müslümanlık. Şu an faaliyet gösteren diyanet işlerinin başındakileri başka şeylerle meşgul olduğu için hala insanları tatmin eden paylaşımlar yapılmıyor.
00 Yorumla
- Diğer konusunda 6,8b cevap paylaştı.
+1 yıl33. Ayet Meali;
Erkek ve dişi her biri için baba ve ananın ve en yakın akribanın, ve akd ile yeminlerinizin bağladığı kimselerin terikelerinden varislere de tahsıs ettik onlara da nasıblerini verin çünkü Allah her şeye karşı şahid bulunuyor
34. Ayet Meali;
Erkekler, kadın üzerine idareci ve hakimdirler. Çünkü Allah birini (cihad, imamet, miras gibi işlerde) diğerinden üstün yaratmıştır. Bir de erkekler mallarından (aile fertlerine) harcamaktadırlar. İyi kadınlar, itaatkar olanlar ve Allah'ın korunmasını emrettiği şeyleri kocalarının bulunmadığı zamanlarda da koruyanlardır. Fenalık ve geçimsizliklerinden korktuğunuz kadınlara gelince: Önce kendilerine öğüt verin, yataklarından ayrılın. Bunlar da fayda vermezse dövün. Eğer size itaat ederlerse kendilerini incitmeye başka bir bahane aramayın. Çünkü Allah çok yücedir, çok büyüktür.
35. Ayet Meali;
Eğer karıkoca arasının açılmasından endişeye düşerseniz bir hakem erkeğin tarafından, bir hakem de kadının ailesinden kendilerine gönderin. Bu arabulucu hakemler gerçekten barıştırmak isterlerse, Allah karıkoca arasındaki dargınlık yerine geçim verir. Şüphesiz ki Allah hakkıyla bilendir, her şeyin aslından haberdardır.
Şimdi öncelikle sana bu 3 ayetin mealini neden verdiğimi açıklayayım..
Tek ayetle bakıp karar vermeyesin. Aklını tek ayetin meali ile karıştırmayıp doğru anlayasın diyedir.
Sorduğun soruya gelince;
Öncelikle Nisa suresinin bu ayetlerinde evlilik ilişkileri hakkında bazı bilgileri verir. Yapılması gerekenleri anlatır.
Senin dediğin gibi kadınlara zarar verilmesi söz konusu değil.
Takıldığın noktayı anlayabiliyorum. Ayetin mealinde geçen 'dövmek' kelimesi mecazidir. Yani sizlere karşı ters giden, huysuzluk eden eşlerinizi, kadınlarınızı öncelikle uyarın, sonra yataklarınızdan ayırın deniyor. En son çare olarak da hafifçe sarsılmasını öğütler.. Bizim günümüzde gördüklerimiz okuduklarımız gibi kaba kuvvet kullanılarak hastanelik edilesiye kadar dövülmesi değildir.
Umarım anlatabilmişimdir...20 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
20Cevap
Gizli Üye(30-35)+1 yılSakın, sakın. Ne olur dinden çıkıcam deme böyle şeyler yapma. Kalben Allahın her yaptığının bir bildiği vardır inan buna. Ayetler peygamber efendimiz s. a. v dönemin de durumlara göre indirilmiştir. O an birşey oluyor ve ayet iniyordu. Peygamber efendimiz s. a. v eşlerini hiç dövmemiştir. Oysa eşleri peygamberimize çok çektirmişlerdir buna rağmen peygamberimiz ayete uymuş onlara anlatmış anlamamışlar ve onları 1 ay tek bırakmıştır. Ama dövmemiştir. Bazı kuranlar da dövün yazmaz. Misal benim kuzenimin kuranın da dövün yazmıyor, ama benim kuranım da yazıyor. Allah herşeyi bilen ve görendir, çok yücedir. Lütfen imanını bu kadar kolay zedeleme, ve sadece Allahın bir bildiği vardır de. Rabbim herkese eşittir..
17 Yorumla
Cevap sahibi+1 yıl@Zaza233 dövün yazısı bazı kuranlar da yazmıyor. Bazıların da yazıyor
Cevap sahibi+1 yıl@Zaza233 ben değişti demedim ki. Elimde olan kuran da dövün kelimesi yok yazmıyor yani ne yapabilirsin. Resim olsa atardım dövün yazmıyor
- +1 yıl
Alla alla bizimkinde yazıyor 😀😀
- +1 yıl
@zaza233
Kur'an-ı Kerim değiştirilemez ama Türkçesi kişiye göre değiştirilebilir. Farklı kelimeler ile telaffuz edilebilir. Değiştirilemez olan orijinal dilidir ve orijinal dili Arapçadır..
- Diğer konusunda 9,5b cevap paylaştı.
+1 yılYanlis mi cevrilmis? Arapca bilmeden bunu nasil anliyorlar?
Biliyorlarsa dogrusunu kendileri cevirsinler ya da dogru bir ceviri göstersinler.
Hadi çevirisi yanlis, araplar da Arapca bilmiyor, yanlis anlıyorlar?
Bu mk dinini her musluman yanlis anliyor da bir bu tatli su muslumanlari mi dogru anliyor?
Valla Islam aynen o ayette yazan gibi. Isinize gelmiyorsa anlami egip bukmek yerine komple reddedin.30 Yorumla Yanlış çeviri falan yok dövün kısmını eş anlamlı kelimeler ile çevirmeye çalışıyorlar ancak olmuyor.
Allah'ın emriyle döverim seni akıllı ol seviyesine gelmeden konuyu kapatalım.
İslam'ın Arapça öğretilip, okunmasının başlıca nedeni fazla anlamamak.
Fazla anlarsan gerçeği görürsün ve seni öldürürler.
Bkz Turan Dursun00 Yorumla
+1 yılSadece bir ayete göre hesap yapılmaz kadın ve erkek arasındaki ilişkiyi içeren tüm ayetleri okumalısın bu 1 bir diğeri ise bir yorumunda "Hristiyan olacam" lafına cevap olarak. Canımsın incilden 1. Korintliler 11: 6-12 yi bı oku gel bakalim öyle tartışalım seninle.
00 Yorumla
+1 yılDiğer konusunda 2,3b cevap paylaştı. 6K küsür ayet var, bunlardan bazıları öyle bilimsel ayetler ki, bilim bile bu ayetler indikten 1000 yıl sonra bunu keşfediyor. Ama ger gör ki hanımefendi 6K ayetin içinden 1 ayete takılıp dinden çıkacağım diyor :D
20 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılindirildiği zamanda uyumlu bence, zaman içerisinde toplumun ve hukukun gelişmesi neticesinde bazı eylemlerin uygulanmasına gerek kalmayacaktır şeklinde algılamak istiyorum. malum, İslam dini akıl dinidir. Karar verirken aklı kullanarak bazı şeyler eğer yapılmasa daha iyi ise yapılmamalıdır. böyle güzel oldu :D
00 Yorumla
+1 yılBunu ses kaydıyla anlatmak isterim kabulnedersen ama şöyle söyliyim. Bizim türk dili gramerindeki sözcük kavram kalıplarıyla anlatılmak istenen arasında ciddi farklılıklar var.
00 Yorumla
+1 yılEvlilikte ne yapacağını bilirsen öyle bir şeyle karsilasmazsin diyor. Evliliğin gereklerini yerine getirmeyen tekme tokadı hak eder diyor. Evlilik hukuku diyince buna mesela aldatma da girer diye düşünüyorum. Aldatan biri için net ceza gibi geldi bana mesela ne yapılacağı denmiş
00 Yorumla
+1 yılKısaca diyorki o*usbu kadınlardan uzak durun. İffeti koruyun.. iffetli kadınlarla birlikte olmak için evlenin. Evlilik dışı lişki yaşamayın.
05 Yorumla
Soran+1 yılAma hep erkekleri yüceltiyor bunun gibi birsürü daha var
- +1 yıl
Tabiki yüceltecek erkek üstündür. Üstün olmasaydı ey kadınlar lendiniz için dört erkek alabilirsiniz derdi.
Doğadaki tüm mahlukatın hayvanların erkeklerine bak anlarsın
Soran+1 yılErkek üstün bir falan değil herkes eşit
- +1 yıl
Sen tanrı mısın?
- +1 yıl
üstün falan değil hangi yüzyıldasın
"Dinden çıkacağım resmen artık.." değilmi sanki her ayet bana dinden çıkmam ve inanmamam için yalvarır gibi.
00 Yorumla- 00 Yorumla
+1 yılAl eline kur-an ı baştan sona oku. Ateist olacaksın zaten anlayarak okursan
00 YorumlaDiğer konusunda 3,1b cevap paylaştı. Bu sekildeki Kritik Dini Sorulari Adam akilli Bilgili Bu Konuda Uzman Olan kisilere Soracagina Buraya Sorup Burdan nasil olurdu Tatmin Edici Bir cevap almayi bekliyorsun.
00 Yorumla- Diğer konusunda 1b cevap paylaştı.
+1 yılböyle saçma bişey olamaz. dinin ne kadar sallama olduğu burdan belli oluyor.
00 Yorumla
+1 yılBildiğim kadarıyla nur süresinde kadınların tesettürlü olması hakkında bahsediyordu.
00 YorumlaHafifçe silkeleyin diyor ayette.
14 Yorumla- +1 yıl
Kaç derecede yıkamalılar?
- +1 yıl
Erkekler, (yeteneği oldukça ailede genel sorumlu olarak) kadınlar üzerine ‘yönetici ve koruyucu’durlar. Bu da Allah’ın kimini kimine (cihad, imâmet ve aile reisliği gibi şeylerde) üstün kılması ve bir de erkeklerin (onlara) mallarından sarfetme (görevinin bulunma) sı sebebi iledir. İyi kadınlar hem (gönülden) itaatli, saygılıdırlar.[20] Hem de Allah’ın, korunmasını emrettiği şeyleri gizlide de (kocalarının bulunmadığı zaman bile ırzlarını ve kocalarının mallarını) koruyanlardır. Geçimsiz, kafa tutan, aldatmalarından endişelendiğiniz kadınlara gelince; onlara (önce) nasihat edin (günahı da hatırlatın), sonra (yola gelmezlerse) kendilerini yataklarında yalnız bırakın, daha sonra (yine edepsizliğine ve gayr-ı ahlâkî davranışına devam ederse), disiplini için hafifçe /sembolik olarak vurun. Eğer size itaat eder (eş olarak saygı gösterir) lerse, artık aleyhlerine başka bir yol aramayın. Çünkü Allah yücedir, büyüktür (haksızlıktan hoşlanmaz).
(Feyz'ul Furkan, Nisa:34) - +1 yıl
(Tefsir)
(İslâm’da olduğu gibi dünya genelinde aile reisliği, maddî ve mânevî nitelikleri ve ekonomik avantajları dolayısıyla, istisnâlar dışında erkeğe verilmiştir. Ailede görevleri bakımından erkek ve kadınların ayrı ayrı sorumlulukları, birbirine karşı hak ve vazifeleri vardır. Birinin diğerine karşı saygısızlık ve serkeşlik etme, ezme ve eziyet etme hakkı yoktur. Aile sevgi, saygı ve müslümanca yaşamakla huzur bulur ve devam eder. Kadının, iffetsizlikte devam etmesi yani mahremi olmayan/kendisine nikah düşen kimselerle oturup kalkması ve gezmesi, kocasının izin vermediği yerlere gitmesi ve kocasına karşı cüretkâr hareketlerde bulunması halinde, onu hemen evden çıkartma veya boşama yoluna gitme yerine, meşru ölçüler dâhilinde, mecbûren uslandırma, çaresine bakma/hafif vurma yoluna (38/44 dövmek değil) gidilir. İffetli, edepli ve onurlu kadınlar, buna sebebiyet vermezler. Bundan dolayı Peygamber (sas.), hanımlarına hiç vurmamıştır. Eğer erkek, bu türlü kadınlara hafifçe vurmasının ona bir uyarı olmayacağını tahmin ederse bunu da yapmaz. Çünkü maksat dövmek değil onu uyarmak ve uslandırmaktır. Ama serkeşliğe devam etmesi halinde boşama yoluna gidilir. Bu konuda erkekler için bk. 4/128 ve açıklaması.) - +1 yıl
Herkesin kendine göre doğruları ve yanlışları vardır, her kişi kendi kendinden sorumludur, bir yanlışı bir ayıbı olursa o kişinin kendi mesuliyeti altındadır, bir başkası tarafından bu ister annesi, babası veya eşi olsun, kişi “uslandırılamaz”,”uslandırılmak” adı altında da şiddet uygulanamaz...
+1 yılçok yanlış yere sordun bunu
11 Yorumla- +1 yıl
Yanlış yerde sormuş olsa bile doğru yol her zaman gösterilmeli..
Gizli Üye(36-45)+1 yılİttaat ne kadın sanki köle.
00 YorumlaDiğer konusunda 63,8b cevap paylaştı. @Sakaryalim yardımcı olur :)
02 Yorumla- +1 yıl
Hemen bakalım :)
- +1 yıl
@Sakaryalim
Bak bak :)
Ne diyor orda? Yazar mısın rica etsem
021 Yorumla
Soran+1 yılAllah’ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılmasına bağlı olarak ve mallarından harcama yapmaları sebebiyle erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudurlar. Sâliha kadınlar Allah’a itaatkârdırlar. Allah’ın korumasına uygun olarak, kimsenin görmediği durumlarda da kendilerini korurlar. (Evlilik hukukuna) baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve onları dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür.
Soran+1 yılE baksana üstünlük falan diyor.. hristiyan olmayı düşünüyorum sırf bunun için
- +1 yıl
Birisi şu geri zekalıya hristiyanlığın islamdan çok daha radikal bir inanç olduğunu anlatsın
- +1 yıl
Ne islam umrumda ne hrıstiyanlık kardeşim.
Hakkında hiç bir sey bilmediği seyler hakkında konusuyor olması geri zekalılıktır. Ve Türkçede de geri zekalıya canım denir
Soran+1 yıl@BilirkişiKonuşuyor niye bu kadar havladın ne dedim burada terbiyesizlik etmeni gerektirecek? Kendine gel
- +1 yıl
Cehaletin başlı başına bir terbiyesizlik zaten. Gidip utan bir yerlerde. Havlamaların ve zirildamalarin tiksinc geliyor
Soran+1 yıl@BilirkişiKonuşuyor benden çaldığın sözleri kullanman komik. Canın sıkılmış senin sataşacak insan arıyorsun. Hristiyanlık hakkında bir şeyler bilip bimediğimi gram bilmiyorsun beynimin içinde misin? Hayır. Emin ol senden daha fazla bilgim var hadi s*ktr ol git.
Soran+1 yıl@uhtred_7 gördüğün gibi şu beyinsiz mahlukat insanlar hakkında bir b*k bilmeden sallamayı çok seviyor ve marifet zannedip saldırıyor. Yazık işte naparsın Allah bazılarına da beyin vermiyor böyle
Soran+1 yıl@BilirkişiKonuşuyor yazdığını okumadın çünkü tek yaptığın kudurmak hadi bay
- +1 yıl
Çünkü sende yazılanı okumak, okuduğunu anlayabilmek gibi bir kapasite yok bebeğim.
- +1 yıl
Sana desem nickini etiketlerim bro.
Soran+1 yıl@BilirkişiKonuşuyor tek yazdığım hristiyan olmayı düşünüyorumdu ve bunun için bile bu kadar kudurdun ya kafan falan mı iyi canım
- +1 yıl
Bak bebeğim sana kurduğun cümlelerin bastan sona mantıksızlığını, anlamsızlığını, saçmalığını ve buram buram ergenlik koktuğunu uzun uzadıya anlatırım da sen anlamazsın. Senin anlayabileceğin dil seviyesine de ben inmem. Olgusal ve kavramsal farkındalıktan yoksunsun ve bu yuzden bir boşluk icinde yön bulmaya çalışıyorsun. Once olgusal ve kavramsal anlamını oturt.
1-İnanç nedir? Ne için var olmuştur?
2-Ussal mıdır muhayyel midir?
3- Ussal ise neden lüzumludur?
4-Muhayyel ise karmaşaya ne luzum vardır?
Bu kadar yeter. Dusun üzerine. Gerisini çözebilirsin eğer bunlara yanıt bulabilirsen.
İgreti gelen tarafın hiç bir sey bilmediğin konular hakkında aidiyet hissetmeye çalışman.
Soran+1 yıl@BilirkişiKonuşuyor tamam bebişim
+1 yılSorun ne
00 YorumlaO ayeti bastan sona oku
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılNeyini merak ediyorsun
01 Yorumla
Soran+1 yılOkursan ayeti anlarsın
Diğer konusunda 9,4b cevap paylaştı. Ne varmış o ayette?
02 Yorumla- +1 yıl
Elinizin altında bulunan câriyeler müstesna, evli kadınlar da size haram kılındı; Allah’ın size emri budur. Bunlardan başkasını, iffetli yaşamak ve zina etmemek kaydıyla, mallarınızla (mehir ile) istemeniz size helâl kılındı. Onlarla karı-koca ilişkisi yaşamanıza karşılık kararlaştırılmış olan mehirlerini verin. Mehir kesiminden sonra karşılıklı anlaşmanızda size günah yoktur. Şüphesiz Allah ilim ve hikmet sahibidir.
Devamını Gör(10)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam