Yani ben birşey düşünmem ancak şimdi bu sembol hristiyan arkadaşlarla özdeşleşmiş. başka insanlar hristiyan olduğunu düşünür kişinin ama şunu hatırlamak gerekiyorki aslında bu sembolün hiçbir güzel tarafı yok hz. isa mesih ruhullah'ın acı içinde can verdiği roma'nın idam için kullandığı birşeyin neresi çekici olabilirki merak ediyorum acaba hz. isa ruhullah elektrikli sandalyede idam edilseydi onuda boyunlarına asarlarmıydı (yanlış anlaşılmasın kimseyi küçümsemek için söylemiyorum herkese saygım var ama keşke biraz düşünebilse hristiyan arkadaşlar bunu) bu sembol sürekli filmlerle dizilerle kitaplarla, vs zihnimize bilinçaltı mesaj yoluyla sokulduğu için olumlu çağrışımlar duyuyoruz ama gerçek malesefki aklımızdaki haç figürü ile örtüşmüyor.
2
5 Yorumla
Soran
+1 yıl
Hristiyanlar çarmıha gerilmek güzel bir şey diye takmıyordur. Belki hatırlamak ve anmak için takıyorlardır ama konu o değil. Elektrikli sandalye olsaydı elektrikli sandalyeli kolye takardık diye bir şey yok, haçlı kolyenin şekli güzel, bu kadar. Anlamı da ilgilendirmiyorsa takamaz mı?
Diyorum'ya ben peşinden gittiğimi söylediğim bir adamı öldürmek için kullandıkları bir sembolü taşımazdım. şeklinin güzelliğide tamamen zihnimize öyle yansıtıldığı için bugün elektrikli sandalye veya idam ipi neyse bu çarmıhta gerçekte odur insan hz. isa ruhullah'ı ona inen incil'i okuyarakta hatırlayabilir bu sadece roma paganizminin şekil değiştirmiş hali jüpiter gitmiş yerine isa gelmiş sembolüde çarmıh olmuş. adı üzerinde çarmıh = roma impratorluğunun idam şekli bunun ne anlamı olabilirki başka olumlu yönde :D hz. isa ruhullah ve ona inananların zulme uğratıldığı birşey nasıl güzel olabilir. yani bu benim fikrim başkasının ne düşündüğü ile ilgilenmem takana'da saygı duyarım. birşey diyemem herkezin kendi hayatı.
Ben sana takacağın daha güzel ve anlamlı bir kolye göstereyim. www.trendbende.com/.../ bak takacaksan bunu tak hz. ali azizullah'ın kılıcı ve bu kılıcın bir ucu adaleti diğer ucu ise bilgiyi ve bilgeliği temsil ediyor tavsiye ederim.. tabi sen bilirsin :)
Sen istesen de istemesen de bu bir şey ifade eder, o kadar başka süsler var iken neden durup dururkene haç kolyesi ya da şeytan kolyesi olması lazım? Başka kolye yok muydu acaba? Insanlar işte bazı şeyleri sözleriyle onaylamadıkları halde yine bilinç altında sözde reddettiklerine özeniyorlar. Senin kim olduğunu bilmiyorum ki önemi de şu an yok zaten, ne istersen onu yap çünkü özgürce nasıl istersen yaşayabilirsin. Fakat sanma ki bu dediğin şey hesapsız kalacak, kendini özgür hissetmen Allah'ın var olmaması anlamına gelmiyor. Insanların kendilerini buna benzer gibi şeylerle kandırması bir gün cezası çok ağır olacak. Ama o zamana özgürce ne yapacağımza kendimiz karar veriyoruz, hayat bir sınavdır, bu söz boş bir laf, fakat kendinizi zorla kandırmak istiyorsanız o zaman buyurun. Benim söyleyeceklerim bu kadar.
Önemli olan benim ne niyetle taktığımdır. Özgür biri olduğuma göre ateist olsam bile sırf istediğim için baş örtüsü bile takabilirim, bu da beni müslüman yapmaz. Allahın varlığıyla hiçbir ilgisi yok konunun. Kolye takmanın cezasının olması da saçma geliyor. O zaman sen öyle diyorsun diye de öyle olacak değil.
1 Başörtü başka, haç kolyesi başka. Başörtü bir simge değildir, anlattığın karşılaştırma saçma. Islam'da ve özellikle Kuran'da haç işaretlerini kullanmak caiz olmadığını okuyabiliriz. Haç Hz. Isa'nın o şekilde idam edilmesini sembol eder ki öyle bir şey olmadı ve bu yüzden Allah tarafından yasaklandı. Haç işareti yerine kolye diyorsun, bu senin bu simgenin asıl anlamını nasıl önemsizleştirmeye çalıştığını gösteriyor. Haç işareti geçmişte hiç olmamış ve ciddi anlamda yanlış olan bir olayı simgeliyor, sebep budur. Niyet ne olursa olsun, bu eylemden kaçınmak lazım.
2 Başörtü misali saçma olduğunu zaten söylemiştim ama yine buna odaklanıyorum: Evet, ateist olarak baş örtü öylesine takarsan Müslüman olmazsın, Müslüman olarak haç kolyesini öyle keyif yüzünden taksan da Hristiyan olmazsın, doğru. Fakat yine de büyük bir günaha giriyorsun, mesele bu.
İkisi farklı diyorsun ama başörtülü birini görsen müslüman sanacaksın, tıpkı haçlı kolye takan birini hristiyan sanma ihtimalin gibi. Haçlı kolye takarak kimsenin dininin sembolünü anlamsızlaştırmaya çalışmıyorum. Çok basit bir şey aslında, günah olduğu yazıyorsa günahtır, o kadarını bilmiyorum. Ama insanların yargılaması saçma geliyor
3 Ben dediğim için öyle değildir. Allah her zaman var ve vardı. Ancak o yasak kıldığı için öyledir. Senin kabul etmemen ve saçma bulman gerçekleri değiştirmiyor. Başkalarına zarar vermedikce hayatını özgürce şekillendirebilirsin. Bunun eğlence ve keyif anlamına geldiğini düşünüyorsan o zaman yanılıyorsun. Bu hayatın bir sınav ve denetim olduğu anlamına geliyor, yani senin bilmediğin şeyler.
4 Hem Allah ile bir alakası olmadığını söylüyorsun hem de önemli olan niyetindir diyorsun. Eğer Allah ile bir alakası olmasaydı ya da Allah hiç olmasaydı, niyetin bir önemi kalırmıydı? Bunun ne kadar zıt olduğunu fark ettin mi? Fazla bilgi sahibi olmadan ve düşünmeden öyle anında yazdığın belli oluyor. Belki kendin bile ne istediğini ve neyin peşinde olduğunu bilmiyorsun. Kendi düşüncelerini bile bilmeyen bir insan ciddi alınabilir mi?
Sen benim yazdığımı anlamadın galiba. Ben günah mıdır diye sormuyorum insanların tepkilerini soruyorum. Günahsa günahtır, onu araştırmadım ve bilmiyorum. Bir müslümanın dinden bağımsız bir şekilde sadece şeklini beğendiği için haçlı kolye takmasına tepki vermelerine saçma diyorum
O zaman ben de sana tepkimi kısaca özetliyorum: Saçma bir eylem, saçma bir soru, çünkü dinini ciddi alan bir Müslümanın böyle bir eylemde bulunması mümkün olamaz. Saçma şeylere özeniyorsunuz, ciddi alamıyorum, çünkü hayatta genel olarak istediğinizi zaten kendiniz bile bilmiyorsun, işte ancak böyle saçma sapan sorular sorarsınız
Hristiyanlarin hayatlarındaki adetleri alıp uygulayabilirsin. Örneğin masada yemek yemek farklı çatal bıçakları kullanmak vs gibi. Ama ibadetlerindeki adetleri kullanamassin. Sadece şeklini sevdiğin için bile takmak uygun değil.
Onların ibadetlerinde öneme sahip bir şeyi takmış oluyorsun. Normal gündelik hayatlarındaki şeyleri kullanmanızda sakınca yok ama onların ibadetlerinde olan şeyleri kullanmamıza izin verilmemiş
Onların dinlerinin sembolü ve ibadet ederken de takıyorlar. Ona dini bir anlam yüklüyorlar. Peygamberimiz bir yahudi biz de tırnaklarımizi sizin gibi sırayla kesiyoruz deyince onlara benzememek için farklı sırada kesmeye başlamış. Yani kolye takmak da onlara benzemek oluyor. Bir sürü kolye var emin ol havalı bir şey bulursun. Saçma diyerek bize her normal geleni yaparsak herkesin kendi dini olmaya başlar. Her kafadan farklı sesler çıkar
Ben ibadet etmiyorum ama, önemli olan bu. Ona dini bir anlam da yüklemiyorum. Tırnak olayı da baya saçma, bu şekilde benzememeye çalışmak ne ya? Evet bir sürü havalı kolye olabilir ama benim anlamadığım haçlı kolyenin yargılanması. Herkesin de dini kendine, beni ilgilendiren bir şey yok. Buna da karşı değilim
Anladım sen soruna cevap değil düşüncelerine onay bekliyorsun. Ben sana kendi fikrimi söylemiyorum bu konuda verilmiş hükmü söylüyorum. Sana saçma gelmesi onun yanlış olduğunu göstermez. Karar senin. Bizlere doğru yanlış gösterilmiş ve irade verilmiş bazıları doğruyu seçer bazıları yanlışı.
Haç şeklinde kolyeyi sadece hristiyan olanlar takar senin takma amacın ne? Ben bir yabancı turiste sormuştum neden taktiklerini hristiyan olmayanlardan ayırmak için bir gelenekmiş.
Gelenek dediğiniz şey, hani şu yılbaşı ağacı süslkeyip paskalya yumurtaları dağıtmak, hollowen kutlayıp, noel baba kılığına girmek gibi şeyler mi? O halde sizin adınıza üzüldüm bayım, zira istavroz çıkarmak için değil de süs maksadıyla takılan bu kolyeye anlam yükleyen siz, fena halde hristiyan bir ülkede yaşıyorsunuz
@Martınakanatolayım paskalya yumurtası süsleyen kesim bu ülkede 1000 kişide birdir cadılar bayramı kutlayan da öyle yılbaşı ağacı süsleyen Avrupa özendileri ise 1000 kişide 100 kişidir. Ünlülerin yaptığı şeyleri halkın hepsi yapıyor gibi lanse etme!
@Martınakanatolayım Yapmaz hristiyan adetlerini yerine getiren biri yapar, hac takip sahilde kumsalda yolda yürüsün ve Hristiyan zanneder yabancı ülkede olsa dahi!
Zannetmek çok başka bir şey Emre. Kişi eylemlerinden sorumludur, benim ne düşündüğümden değil. Anlatmaya çalıştığım şeyi anlayabildin mi? Bir duanın sonunda Amin veya Amen demem beni aynı Allah'a tapınmaktan alıkoyabilir mi?
Bizler dine tapıyoruz artık, yaratıcıya değil. Farkında mısın?
@Martınakanatolayım Öncelikle tapınmak söylemi yanlış tapma bir nesneye olur puta tapma gibi. Ben çok dindar biri değilim cumadan cumaya namaz kılan oruçlarını tutan Atatürkçü biriyim. Tek bir Allah'a inanıyoruz evet ama bir Hristiyan Müslümanı bir Müslümanı sevmez. Bir Yahudi Müslümandan nefret eder bir Müslümanda Yahudiden nefret eder. Çoğu insan Allah'a inanır tapinmaz bir dine bağlıdır bir dine de tapmaz ha şu var bazı Hristiyanlar olayı abartıp Hz İsa'ya tapiyor o ayrı bir şey.
@Martınakanatolayım iyi akşamlar @martinakanatolayim tapmak terimi yanlış ibadet etmek terimi doğru terim. Allaha yapıyorum veya Tanrıya tapıyorum demez kimse
Kur'an ı Kerim de ( Enam, hud, ibrahim, kehf... özellikle enam suresinin mealine bak!) bile geçen tapmak/ tapınmak kelimesi sırf sana ters diye dinsiz mi oluyorum şimdi?
Ben "hristiyan olmadığı" halde haç kolyesi takanlar hakkında havalı olmak için o kolyeyi taktıklarını ve ilgi manyağı biri olduklarını düşünüyorum. Din kişinin kendisi ile arasındadır. Kimseyi ilgilendirmez. Haç dini bir semboldür. Müslüman olan biri kuranı kerim ile dolaşsa tepkiniz ne olur? Kimse polyannacılık oynamasın. Bana göre bu ikisi arasında hiç bir fark yok. O zaman herkes dinini insanlara göstersin. Dini sembolleri ile gezsin. Aksesuar haline getirsin. Toplumda daha fazla kutuplaşma başlasın. Saçma. Hristiyan biri Allah yazılı bir kolye takmazken, hristiyan olmayan biri neden haç kolyesi takar? Ve bunun güzel durduğunu düşünür bence kötü bir sembol. Tamamen popüler kültür ile çoğaldığını düşünüyorum. Herkes takıyor ama ne olduğunu, ne yaptığını, nelere yol açtığını bile bilmiyor. O dine inanmıyorsanız takmanız yanlış.
3
13 Yorumla
Soran
+1 yıl
Ben arapça allah yazan bir kolyeyi de estetik bulup takabilirim müslüman olmadığım halde, kimse de karışamaz, sizin düşündüğünüze göre de olmuyor, sırf insanlar özenti diye düşündükleri için özenti de olmuyoruz
Ben gördüğümü söyledim böyle insanlar var keza sen de dinler hakkında pek bir şey bilmiyorsun. Benim düşünceme göre insanlar dinlerini bu kadar belli etmemeli çünkü bu tanrı ile insan arasındadır.
Benim dinler hakkında ne bildiğimi nerden biliyorsun? Ben dinimi kimsenin gözüne sokmaya çalışmıyorum bence de öyle olmamalı zaten. Sembollerle belli olan şeyler değil bunlar diyorum
Haç kolyesi takmanın müslümanlığa göre yanlış olduğunu bile sana 20 dakikada ikna oldun neredeyse. Kaç kez açıkladık ya bilgin yok ya da egondan dolayı kabul etmiyorsun. Sembollerle olmuyorsa neyle oluyor peki? Her dinin kendine ait sembolü vardır bazı dinlerin kitapları vardır. Bunlar o dine inananlara göre değerli ve anlamları sembollerdir. Şimdi ben elimde kuranı kerim ile gezsem insanların gözüne sokmam mı müslüman olduğumu ya da haç işaretli kolye küpe taksam insanların gözüne sokmam mı hristiyan olduğumu? Emin ol herkes hristiyan olduğunu düşünür. Kimse aaa bu kız bu sembolu çok beğenmiş yüzden haç kolyesi takmış demez. Çünkü hac işareti basit bir sembol değil hristiyan olmayan insanlar o kolyeyi takarak hem o simgeyi basitlestiriyor hem de insanların gözüne sokuyor
Insanlar saçma yorumlar yapacak diye onları mı düşünücem diyorsun buraya haçla ilgili ne düşündüğümüzü soruyorsun bu ne yaman çelişki 😂 konu zaten insanların gözüne dinini sokmak? dinle ilgili sembol kullanırsan göze batarsın bu kadar net. Hristiyan olduğun düşünülür. Çünkü hristiyanlar o kolyeyi güzel diye takmıyor.
İzin almak için sormadığımı yazdım zaten, çelişki falan değil. İnsanlar yargılıyor diye takmayacak değilim. Düşüncelerini öğrenmek için soruyorum. Haçlı kolye benim için dini bir şey ifade etmiyor işte, o yüzden kimsenin gözüne sokmuyorum, insanlar nasıl anlarsa anlasın. O zaman imamların da elinde kuran var onlar da gözüme sokmasın? Hristiyan olduğumu da düşünmeleri umrumda değil, ben güzel diye takıyor olabilirim. Aynı anda her dinin sembolünü de sadece güzel olduğunu düşündüğüm için takabilirim. Herkes de saçma sapan düşünür
Senin için dini bir sembol değil. Ama çoğu ülkede böyle. Bu değiştirilemez. Çünkü öyle. Sen o işareti benim için dini sembol değil diyip basitleştiremezsin. Sabahtan beri ben insanların gözüne sokulamasindan rahatsız olduğumu söylüyorum zaten imamlar da sokmasın evet.
İster istemez bir çok soru uyandırıyor beyinde, acaba hristiyan mı, acaba takmakta amacı ne, yani bir çok acabalar sayıla bilir. Bilmiyorum ben normal bulmuyorum, yurtdışinda bile senelerce yaşamış biri olarak söyleye bilirim ki hiç bir hristiyanda ben ay yıldız taktığını görmedim.
4
10 Yorumla
Soran
+1 yıl
Benim gibi düşünmüyorlardır ya da beğenmiyorlardır ne bileyim, benim hoşuma gidiyor, hristiyanlığı beğendiğim için de değil, bence normal ama kıyaslayarak yorum yapacaksan sen bilirsin
Ne düşündükleri senin için meraklı olsaydı böyle cevaplar vermezdiin nerdeyse hepsine saçma diye yazmışsın ayrıca sen kararını vermissen niye soruyorsun? Bu soruyu az öncede sordum sana.
Sen bilirsin ne ya? ne kadar da kaba bir davranış millet buraya sorduğun soruya cevap veriyor sen önyargı ve kaba bir gösteriş sergiliyorsun farkındaysan bir kadına hiç yakistirmadim.. biraz nezaketli olmayı öğren sen önce
Kararımı sizin yorumunuza göre mi vermemi bekliyordun? Karar verdikten sonra soramıyor muyum? İnsanların düşüncelerini öğrenmek için soruyorum ve düşünceleri saçma geliyorsa da saçma olduğunu söylüyorum, bu da benim düşüncem. Önyargılı bir şey yok bunda. Sen bilirsin gayet de normal bir cümle, neden alındın bu cümleye anlamadım. Kaba bir anlamda söylemedim onu. Sen öyle düşünüyorsan saygı duyuyorum anlamında demiştim
Senin lafına alınacağımı beklemiyorsun her halde.. bu da benim kararım. Kararın ne ne değil beni ilgilendirmez, alakadar etmez, en azından saygılı bir şekilde her kese cevap vere bilirdin sonuçta soruyu sen sormuşsun bu kabalik değil ne acaba. Nezaketen yapa bilirdin cicim. Hadi Bb.
Madem alınmıyorsun neden alınmış gibi konuşuyorsun? Söylediklerimi anlamadan kafana göre yorum yapıyorsun. Bana kaba diyip senin böyle konuşman çok komik. İnsanlar nasıl yorum yapıyorsa aynı şekilde karşılık veriyorum. Nezaketten anlamıyorlarsa nazik falan olamam.
Alevi olmasaydım hristiyan olurdum heralde gayette guzel takabilirsin bence alevi olmayıp zülfikar takanlar var onlarda takmasın böyle bir mantık var mı sen istiyosan tak kimse bişey diyemez hristiyanlar muslumanim diyip her bok* yiyenlerden daha degerli benim için ❤
Sorun da orada zaten. Herkes gibi olmamak kendin gibi yaşamak kendi düşüncelerinle var olmak. Bırak herkesi. Herkes ne deri.. seni sen yapan düşüncelerinle yasa ki mutlu ol
Herkes seni ilk tanışmada hristiyan sanacak. Bunu hesaba katmayı unutma. Onun dışında saçma mı değil mi o şahsi bir görüş, saçma bulan takmasın, takana da karışmasın, ona bakarsan hristiyan değilim ama ben de Christmas şarkılarını dinliyorum.
Çok saçma. Beğenilecek kolye takmak istiyoruz diye kolye takmak nedir?
Ay yıldız kolyesi takan kaç tane hristiyan gördün?
Haçlı kolyesi takacağına bozkurt kolyesi, ay kolyesi tak
2
5 Yorumla
Soran
+1 yıl
Saçma falan değil. Kolyeyi zaten beğendiğimiz için takarız, asıl onun dışında takmak saçma olur. Hrıstiyanlar da ay yıldız kolyesi takabilirler bu onların dinlerini değiştirmez sonuçta. Ben ne beğeniyorsam onu takarım
yanlış yazdım orda. haçlı kolyesini beğendiğin için takmak nedir olacaktı, sonradan farkettim değiştiremedim görüşü.
Ne takarım onu takarım diyorsan sıktir git tak. Ama buraya gelip de takmalı mıyım sorusunu soracaksın bu durumun abestliği gerçeğiyle yüzleşmeye hazır olacaksın.
Sen baaayaaaa yanlış anlıyorsun. İzin vermiyorum diyemezsin zaten, yanlış okumamla ilgili bir şey de demedin, zaten doğru okudum. Kendimi avuttuğum falan da yok. İnsanların yorumuyla karar verecek değilim. Fikirlerini öğrenmek istedim ve sordum. Böyle yorumlar geleceğini de biliyordum, zaten geri kafalı ve başkalarının hayatına karışmayı seven çok insan var. Senin izin verdiğini de anlamıyorum kendimi küçük de hissetmiyorum, orda da baya saçmaladın zaten
Selam, Ay-Yıldızlı kolye daha hoş... Hiçbir hristiyan Musevi ateist te gördüm mü? Hayır o zaman seninde eğer Müslüman iseniz takmanız yanlış olur... Takarsın takmazsın sen bilirsin ama yanlış BENCE...
2
5 Yorumla
Soran
+1 yıl
Selam, sırf dininizin sembolü diye ay yıldızlı kolyeye daha hoş diyorsunuz, sembolü haç olsaydı onu mu beğenecektiniz? Zaten güzellik göreceli olduğu için böyle bir neden söylemeniz anlamsız. Evet gördüm. Bu neyi değiştirir? Başkası taktıysa ben de takarım diye mi düşünücem, kendi aklım yok mu? Benim yerime soruyu yanlış cevaplamışsınız zaten neyse. Yorumunuza da saygı duyuyorum ama aynı fikirde değilim
Göreceli evet ama Ay-Yıldız aynı zamanda TÜRKİYE CUMHURİYETİ devletinin de bayrağı... İngiltere ve çoğu ülkenin bayrağında ise + işareti var... Sempatizanı iseniz kolay gelsin...
Ne anlama gelirse gelsin, sembolü seviyorum diye anlamını sevecek halim yok, ya da beğenmediğim için anlamını sevmeyecek halim de yok. Ben sembollerin anlamlarıyla ilgilenmiyorum. Sempatizanı falan değilim
Bak kuzum haç bir dinin, Hristiyanlığın, sembolüdür. Müslüman bir insan hangi niyetle olursa olsun başka bir dini temsil eden sembolleri boynuna takamaz. Takması günahtır
Saçma değil haç geçmişten beri hristiyanligin ve çogu toplumun simgesi kalkip siz bunu sus olarak kullanmak isteneniz o di e olan özendiricilik gozuyle bakiliyor. Belki o kolyeyi sevip din değistirenler bile olabilecek bu sekilde dini motifler kullanmak malesef istesekte istemesekte günah katagorisndedir.
Onun için bir şey ifade etmiyorsa takabilir sonuçta, inancı değiştmiyor bu bir ibadet de değil, ben de ateistim zaten ama müslümanların vs takmasında da bir sakınca yok bence
Siz sordunuz ben muslumanliga gore bilgi dahilinde cevapladim. Siz ataist oldugunuzu soyluyorsunuz siz8n takmanizda bizlerin sorunu olmaz çunku muslumanlikta hoşgoru saygi vardir.
Sadece şeklini sevdiğim için müslüman da olsam takabilirim diye düşünüyorum. Şekillere çok önem veriyorsunuz. Benim için bir anlamı yok. Hoşgörü sadece müslümanlıkta yoktur, neyse teşekkürler
Bakın bazı kati sınırlar kurallar vardır. Zaten müslüman olsanız o kuralları çiğnemeyerek haata o adımlarda bakardıniz. Bu sadece müslümanlıkta yoktur hristiyanlıkta ve museviliktede geçerlidir... siz aeistim dediniz sizon malesef sinirlarinoz sorgulamalariniz yok birde kalkıkip bu kurallara saçma diyecek kadar müslüman olanlsr hakkında yorum yapıp belkide bazen kotuleyici olsbiliyorsunuz. Sizin takmanızda dediģim gibi sorun yok bizce. Ama bizim müslüman dinimizde haramdır nedenide kati ve bellidir esneyemez yoruma açılamaz.
Begendıgi kolye dine aykırilı ve kurallara uymuyorsa evet günahtır bunun çizgilerini sorgulamak zaten dinimden şüpheye girmemi saģlar. Evet begendiysen takip takmamakta özgırlük vrmardır ama dinende günahıda sevabıda mevcuttur. Niyet iyi diye bir şey olamaz belli olan bir seyi a beğendim demekte niyetinizde artniyet içerir
@Secretman005 nasıl yani? Ben müslüman olup haç şeklini beğendim diye artniyetli mi olacağım? Tamam dine göre günah olabilir, bu benim inancıma ters o yüzden tartışmaya girmeyeceğim daha fazla ama son söylediğinize katılmıyorum.
Siz haç işarteinin dinimizce günah olduģunu bile bile takmak için beğendim gibi seyler one sürerek zaten niyetinizin artniyetli oldugunu gösteriyorsunuz. Eger dininize saygıniz olsa zaten haç işaretli nesnelerden uzak dururdugunu begenmek dahi aklınıza gelmezdi.
Malesef gercekler, kurallar kaideler bellidir... dinde şupheye ve yoruma yer olamaz. Olduğu takdirde bugun begenirsin yarin alirsin ertsi gun takarsin sonra onu hayatina sokarsin... bu konu uzar gider. Insanin malesef sınırı yoktur. Dindede bu kurallar sınırları koumak için vardir
Din benimsemiyorsan neden bu kadar sabit görüşlüsün? Bak biz dinen konuşuyoruz istediğin kadar araştır, günahtır. hristiyanlar o kolyeyi güzel buldukları için mi takıyor sanıyorsun? Hayır. Onlara göre büyük anlamları, değeri var. Ve müslüman biri başka dinin değerini taşıyamaz. Kendiyle çelişir. Günah olması normal. Sem istediğini tak zaten isteyen istediğini yapsın biz dine göre konuşuyoruz
Konulari baska yerler çekip dallanip budaklandirmaya gerek yok. Dini sorgulama demiyoruz ama isine gelen taraflari kendi isteğine sorgularsan herzaman kendini hakli çikarma çabasina girersin birseyi sorgulayacaksan en bastan baslayacaksin ki buda senin yasin kadar yillarini alir. Bazi gercekler malesef insana anlamasina zor gelir ya da nalamamk icin turlu bahaneler one surebilir. Buda insanin sadece kolaya kaćmasidir. Sen soruyu muslumanlık olarak sordun cevaplari az çom verdik. Sen konuyu uzatarak kendini hakli çıkarmak yerine bu dinede saygı gösterip tamam diyebilmeyi ögrenmelisin ki baskalarinada saygın olsun
Tabii ki herkesin dini kendine. Ben sadece insanların inanmadığı, bilgisi olmadığı şeyleri kendi benliklerinde göstermelerine karşıyım. Herkes bir şeye inanıyor bir şeylere ait hissediyor ama onun hakkında ne biliyor ve ne kadar doğru yapıyor? Yoksa her dine ve her düşünceye saygı duyuyorum. Sorgulamakla ilgili görüşlerine katılıyorum. Sorgulamak en güzeli
Sistafly arkadaş, hilal sembolünün nerdem geldiğini biliyor musun? Ama tak deseler Müslümanlık sembolü diye takarsın. Hilal sembolü Babil tanrısı Sin'in sembolüdür. O yuzden günah derken tekrar düşün.
Birincisi benim görüşlerimi bilip bilmeden konuşma. Ikincisi Hilal sembolü toplumda iyi bir şey gibi bilinir çünkü bu yüzden insanlar takar ama hac işaretinin hristiyanlık sembolü olduğunu herkes bilir. Laf salatası yapıyorsun resmen müslüman birinin haç işareti kullanması günahtır. Bunu inkar ediyorsan da ya cahilsin ya beyinsiz
Sen müslümanım diyorsun ama insanlarla nasıl konuşmasını dahi bilmiyorsun. Asıl beyinsiz sensin ki allah adına burda neyin günah neyin sevap olduğuna karar veriyorsun. hilal iyi bişeymiş hac kötüymüş alla alla sen mi karar verdin iyisine kötüsüne. Hac ta hristiyan için iyi bişeydir. sen daha inandığınım ne olduğunu bile bilmeden ezbere inanıyorsun. Sizin gibi cahiller nasıl olsa anlamaz sorgulamaz dümdüz inanır. O yuzden salatayı sizden iyi kimse yapamaz kardeşim
Ya o kadar yanlış anlamışsin ki. Müslümanım demedim lütfen yazdıklarımı iyi idrak et. Hatta anlayana kadar oku. Sana bir saygısızlık yapmadım anlayamadigim şey bu kadar kesin ve basit bir konuyu hilal işaretine getirip inkar etmen. Ben hilal iyi bir şey mi dedim? Toplumda iyi bilinir dedim ki sen de ona yakın bir şey diyip benim takabileceğimi iddia ettin. Hilalin anlamı bilinmez ama hac işareti bilinir dedim. Hristiyanlar için anlamlı ve değerli bir sembol olduğunu da söyledim ben, aşağıdaki yorumumu okuyabilirsin. Hâlâ benim hakkımda bir şey bilmeden inanmaktan bahsediyorsun. Ben inanmıyorum zaten ama dine göre müslüman birinin hac kolyesi takmasının günah olduğunu söylüyorum. Isaretlerle ilgili öznel bir yorum yapmadım.
@sistafly06 tartişmaya uzatmaya sinirleri germeye gerek yok. Açiklamalarda zaten herşey detaylics yaziyor. Hactan hilale vs olayı kaydırmanın anlamıda yok. Verilen cevaplar herşeyin açıklamaları mevcut sohbet çok uzadı.
@secretman005 kesinlikle haklısınız fakat ben de yanlış şeylerle itham edilmek istemem zira fazlasıyla yanlış anlamış. bu kadar basit bir şeyin bu kadar saptırıldığına inanamıyorum
Tak arkadaşım sen kolyeni. bu arkadaşlar semboller ve ritüeller üzerine kurmuşlar hayatlarını. İnsanların ürettiklerinden allahın günah yapmasına bağladılar olayı. Bağnaz insanlarla tartışılmaz tak sen kolyeni
@sistafly06 insanoğluyuz bizim yapabileceğimiz ya da yaptiklarimizin sinirini koymazsak malesef hersey uzar karmaşıklaşır. Hatta bazen kavgalara döner. Herkes kendi yaşamından kendisi sorumludur. Bir söz bir konuyu yererde ya da tavanada çıkarabilir yeterki insanlarda anlayıs olsun. Anlatildiginda anlamayanlara ne sunsanız bir bahane bir çarptirma ile karşilaşilır. Siz diliniz donduğunce anlattiniz anlayan anlar merak etmeyin. Ama sinirleride hiç birsey iç8n ve hiç kimse için asla germeye gerek yok
Sistafly arkadaş saptırmadım sen inanmıyorum deyip günah diyebiliyorsun. İnanmadığın bir şey adına nasıl günah diye açıklama yapabiliyorsun? Hangi ruhsatla bunu söyleyebiliyorsun.
Konu müslümanların takmasında sakınca olup olmadığıydı. Soran arkadaş bu konuyu dile getirdi. Biz de dine göre olanı söyledik. Bak inandığım din demiyorum? Araştırdığım ve okuduğum şeyler adına bunu söylüyorum.
Siz eğerki müslüman değilseniz objektif olmak zorundasınız. Eğer yukarıdaki arkadsş gibi bilgisiz müslümanlara göre konuşuyorsanız yanlış yaparsınız. Çünkü onlar sabit fikirli ve dogmacıdır. Müslümanlık bu değil. Ne sembollere ne ritüellere ne de şekil şemale bakar. Kimse bir sembol üzerinden din savunması yapmasın. Yaptığı takdirde işte bende hilali söylerim. Sonra yok hilalle haç ne alaka falan diye çamura yatarlar. Kimse kendini allah adına karar verici de koymasın. Benim söyleyeceklerim bu kadar.
Benim inanmadığım halde günah demem yanlışsa ateist biri neden hac kolyesi takar? Semboller inananlar için önemlidir. Din kuralları kesindir. Bende o zaman okuduğum ve ögrendigim kadarıyla bu arkadasa günah olduğunu söyleyebilirim çünkü kendisi sordu zaten.
Ateist birinin hac kolyesi takmasında ne sakınca var? İnandığı için mi takıyor? Hala kendinizle çelişiyorsunuz. Sembollere insanlar anlam yükler tanrı değil. O yuzden tanrı adına karar verip günah demek doğru mu? Bu bir din kuralı değil. Din kuralı varsa kuranda belirtmiş bunu. Onun dışında kurallar üretiyorsanız o din olmaz
Okuduğunu anlamıyorsun sanırım. Inananlar anlam yükler dedim zaten. Bu da din sayesindedir. Kurallar üretmedik haç taşıyanlar dinden çıkar mi dedik? Doğru olmadığını söyledik. Kitaptan kanıt istiyorsan buyur ; “Bizden başkasına benzeyen bizden değildir.” (Tirmizi, İsti’zân, 7) Peygamberimiz döneminde sahabeden Adiyy b. Hatim boynuna takılı altın bir haçla Peygamberimizin yanına girince, Peygamberimiz de ona: “Adiyy! At o putu” dedi.” (Tirmizî, Tefsîr’ul-Kur’ân, 10 ) “Kim bir kavme benzerse artık o onlardandır.” (Ebu Davud, Libas, 4) Bunları söyledim diye yine bana müslüman ya da bağnaz diyip konuyu saptırmazsin umarım günah demek için kitapta yazılı olması gerekiyor evet. Attım bende sana. Ayrıca ateist biri sırf beğendiği için inkar ettiği metanın sembolünü takmaz aksi takdirde kendiyle çelişir, bu eskortum ama bakireyim demek gibidir.
Yahu kendisiyle niye çelişsin? İnsanlar hacın şeklini beğendiği için mi hristiyan oluyor? O kadar açıklamaya rağmen anlamıyorsan daha fazla uzatmaya gerek yok
Şimdi bak ben gayet iyi anlıyorum lakin sen laf cambazlığı yapıyorsun. Kitaptan kanıt dediğin bu mu? Ben sana kurandan kanıt istiyorum. Tırmızi ya da buhariden değil. Onlar kanıt değil. ebu davudun akıl dışı bir çok hadisi var. Bana bunlarla gelme. Safsata bunlar. Sana müslüman demedim inanmıyorsan müslüman gibi yorum yapma dedim. Ayrıca hala sembol diyorsun. Yahu müslüman olan nasıl babil tanrısının sembolünü takıyor o zaman? İnlar ettiği şeyin sembolünü takmış oluyor. Ne fark etti? Sorun hac olunca mı sorun? İslami sembollerin kökleri olunca sorun olmuyor mu?
Insanlar hacın şeklini beğendiği için hristiyan olmuyor işte inandığı için oluyor. Sen ateist olup haç takıyorsan adama ulan tanrıya dine inanmıyorsun hac mı takıyorsun derler. Tamamen kendinle çelişirsin. Düşüncelerin bu kadar basitse buyur tak tabii
@MontanaMax Çünkü çoğu insan o işaretinin babil tanrısının sembolü olduğunu bilmiyor bildiği halde takıyorsa evet haklısın ben takmam. Kuran da hristiyanlığa çok sıcak bakmaz zaten bununla ilgili ayetler var ve müslüman olup hac takmak günahtır bu kadar. Insanlara kendi fikrini dayatmadan önce aklı selim ol bir düşün. Belli ki muhakeme yeteneğin yok ve sürekli kendi düşünceni doğru kabul ettirmeye çalışıyorsun. Bu yüzden daha fazla konuşmuyorum, çünkü konuşma hiç bir yere varmıyor en doğru kendi düşüncelerinin olduğunu kabul eden iki insan görüyorum.
Sen demekki başkalarına göre yaşıyorsun bunu anlıyorum. İnsanlar öyle dermiş. Ne derse desin insanlardan bizene. Senin muhakeme yeteneğin olsaydı şayet dogmalarla bana cevap vermezdin. Dogmalara göre konuşan insanla tartışılmaz haklısın. Tabi sen düşüncelerinin doğru olduğunu kabul etmiyorsan o da senin sıkıntın kardeşim
Herhangi bir dine göre yanlışı konuşuyorsak dogmatik konuşmak zorundasın kafana göre günah değil diyemezsin. Ben sana günah olduğunu ayetlerle, yeterli olmasa bile söylenenlerle açıkladım sen hala sembolü küçümsüyorsun ya da konuyu saptiriyorsun. Fikirleriniz bu kadar basitse istediğini yaparsın zaten özgürlük adı altında da normallestirirsin bunu. sizin yaptığınız da tam olarak bu. Ben diyelim ki türkçüyüm gidip hdp lı arkadaş edineyim sonra da diyim ki ben özgürüm istediğimi yaparım. Ya bu kadar basit olmasın fikirleriniz.
Hangi ayetle açıkladın yahu ayet mi onlar? İki tane hadis yazdın ayet diyorsun. Doğruluğu bile belli değil. ama sen zaten nasıl bir dünya görüşüne sahip olduğunu iyice açık ettin. Senin için din değil hersey keskin çizgiler içinde belli ki. Tamam uzatmaya gerek yok. Tartışacak bişeyde kalmadı.
Tabi ki takabilir. Bu kolyeyi takmak için Hristiyan olmak zorunlu değil bence. Mesela ben de kullanmayı düşünüyorum ve kimse bu konuda karışamaz, düşüncesini söyleyebilir, ama saygı duymak zorunda.
Aslında bir obje olarak veya takı olarak yapılmasi herkesin takacagi anlamına gelmiyor. İnsalar bence bu durumu gösteriş olarak algılar bence takılabilir çok beğenilirse
Güzel diye takabilirsin ama yok hristiyanligi seviyorsan bu sende yatkınlık oluşturur ve dinden çıkartır Evet haç işareti güzel benimde dikkatmi çekiyor ama dedigim gibi☺️
Yoo hiç de saçma değil bence, bir kolye benim dinimi belirlemez. Mesela diyelim ben rus olabilirim ama ay ve yıldızı sevdiğim için öyle bir kolye takınca türk olmuyorum
Özenmek değil bu, herkesin zevki farklı, şeklini seviyorum diye hristiyan olacak değilim, sizi ilgilen bir durum da yok, ben de ateistim ayrıca ama isteyen istediğini takar kimseyi de yargılamam
Sen önce kendini geliştir benim söylemiş olduğum cümleyi anlamıyorsun daha. Evet ben çok şükür müslümanım her müslüman kardeşiminde doğru adımlar atmasını isterim. Saçma sapan şeylerle ilginlenmesini istemem. Herkes kendisinden sorumludur. Benimkisi temennidir yanlışı değil doğruyu isterim. Hadi by
Söylediğin cümlenin nesini anlamamışım? Yine aynı şeyi söylüyorsun demek ki anlamışım. Sana göre saçma olan başkasına göre olmayabilir. Bunu isteyebilirsin ama seni ilgilendirmez diyorum. İnsan gibi konuşsan keşke
Ben insan gibi konuşuyorum da aynı cümleyi tekrarlattıran sensin. İsteyen istediğini yapsın beni zaten ilgilendirmez bunu konuşmamıştım. Fikrimi sordun fikrimi paylaştım bir müslüman takması uygun düşmez dedim. Bu bir fikirdir. Kabul edersin etmezsin beni ilgilendirmez. anlaşılmıştır herhalde
dinimizce Peygamberimiz hristiyan yahudi veya inanmayanlara benzememek için saç uzatmış farklı şeyler yapmış yani o yönden baktım yoksa bir sakıncası yok insanlar birde anlayışsız saygısız ileri geri konuşup canını sıkarlar
İnsanlar konusunda haklısınız. Yanlış anlamazsanız alakasız bir şey sormak istiyorum. Sizce peygamberin inanmayanlara benzememek için uğraşması biraz saçma değil mi? Yani neden dinin gerektirdiği şeyler dışında farklı görünmeye çalışarak dininin anlaşılmasını ister ki?
Yok yani dış görünüşünle farklı görünmeye çalışınca doğru yolda mı oluyoruz? Sakal uzatmak, tırnak kesme şekli falan böyle bir insanın dinini anlasak ne olur anlamasak ne olur?
boşver ben sana anlatsamda anlamazsın ataistsin belli devam et derim senin suçun değil insanı dinden soğutan din sömürücüleri siyasiler yüzünden bu sorunlar
Takabilirsin neden takamayasın beğendiğin herşeyi tak ama senin için bir duygu bir anlam ifade etmiyorsa bence çok duygusuz birisin şahsen ben bende bir anlamı duygusu olmayan bir mutluluk uynadırmayan hiçbir aksesuarı takmam kullanmam