arkadaşlar kağıt paranın üstünde neden Cumhuriyeti yerine Cumhuriyet yazıyor?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
Merkez Bankası, 1930 yılında çıkan bir kanunla karma yapıda bir anonim şirket olarak kurulmuş!.. Banka kurulduğunda “devletin payı” sadece “yüzde 15” imiş ve ilk isminde “Türkiye” ibaresi de yokmuş.
Banka kurulduğunda, hisseleri halka ilân ile satılan, “çok sayıda yerli ve yabancı ortağı olan karma yapıda bir anonim şirket” görünümündeymiş... Bankanın adına “Cumhuriyet” kelimesi, o zamana kadar “para basma hakkı”nı elinde bulunduran Osmanlı Bankası’ndan farklı olduğunu ve “Cumhuriyet dönemi”nde kurulduğunu göstermek için konulmuş!..
Anlayacağınız; ilk kurulduğunda “Cumhuriyet Merkez Bankası” imiş!..
“Türkiye” ibaresi çok sonradan eklenmiş!
Ne var ki; “devlet payı”nın sadece “yüzde 15” olması ve “karma yapıda bir anonim şirket” özelliği taşıması dolayısıyla, bankanın adında yer alan “Cumhuriyet” kelimesine “devlete aidiyet”ini gösteren “İ” harfi ilâve edilmemiş!..
Sizin anlayacağınız; Merkez Bankası, “Türkiye Cumhuriyeti’ne ait” değil!.. “Türk Liraları”nı basıyor ama Türkiye Cumhuriyeti’ne ait değil!..
“Karma” yapıda, bir “anonim” şirket!..
İLK ORTAKLARI KİMDİ?
1930 yılında “devlet payı”nın sadece “yüzde 15” olduğu Merkez Bankası’nda, “başka pay sahipleri” de varmış!..
Merak ettim, geri kalan “yüzde 85 pay” acaba kimlere aitti?
Hepsi “yerli” miydi, yoksa “yabancılar” da var mıydı aralarında?
Eğer varsa;
Bu “yabancı”lar “hangi ülke”nin vatandaşlarıydı ve “hangi din”e mensuptular?
Uzmanlar;
“Orada kal” demişlerdi.
Kalmıştım ama sormuştum:
“Devlet payı, hâlâ aynı oranda mı?”
Trolleyici cevapları bir kenara bırakırsak,
kendi koleksiyonum uyarınca 4. emisyondan beri böyle. Belirtisiz isim tamlaması, dilimizde bu yolla pek kullanılmasa da kabul edilebilir bir tamlama şekli. Çok takılmamak lazım. Banque Centrale de République gibi düşünmek gerek.
cumhuriyet orada nesne (neyi-cumhuriyeti) biçiminde değil , isim biçiminde (ney-cumhuriyet) biçiminde kullanılmıştır. doğrusu da budur :))
örneklemeye çalışmıştım ama demek karışık bir hale sokmuş :))
Açıklamadan önce bile en azından yazıyor demek gerek sanırım...Baksanıza her yerden siliniyor/uz!
Cevap
18Cevap
Merkez bankasının tam adı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasıdır. Para basma yetkisi merkez bankasındadır ve merkez bankası özerk bir yapıya sahip olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası olsaydı eğer özerk olamayacağı için merkez bankası statüsünde olmayacaktı
www.habervaktim.com/.../...egil-de-cumhuriyet.html
Cevabı burada
çünkü merkez bankası bağımsız bir kuruluştur.tek görevi vardır ülkede ki fiyat istikrarını ( enflasyonu düşürmek) sağlamaktır.hazinede ki para vatandaşın parasıdır ama merkez bankasının stoklarında bulunan para vatandaşın değildir. cumhuriyeti yazarsan bağımsızlığı ortadan kalkar.
Mehmet Saim Dikici anlatmış;
www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=1219
çünkü ülkeyi bölmeye cumhuriyeti yıkmaya çalışıyolar.
hey allam yaa
özel isim olduğu için.mesela koç holdingi yerine koç holding denir bunun gibi.
“Cumhuriyet” sözcüğü; ulusal tarihin en kısa ve özlü vurgusudur. Tıpkı “Cumhuriyet Halk Partisi”ndeki Cumhuriyet gibi...
Turkiye cumhuriyeti merkez bankasini 2006 yilinda abd ye sattilarda onun icin onceden turkiye cumhuriyeti merkez bankasi yazardi simdi yazmiyor.
11 Haziran 1930 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu kabul edilmiş ve 3 Ekim 1931’de Merkez Bankası kurulmuştur.O yüzden öyle okunmalıdır.
Güzel bir soru bende ilk defa dikkat ettim..basım hatası olmasın :))))
Türkiye Cumhuriyet bir rejimdir, Türkiye bir devlettir, Türkiye'nin yönetimi Cumhuriyettir.
Ondan dolayı
kurulduğu yıllarda yeni kurulmuş cumhuritein tekliğinin üzerine vurgu yapmak içindir başka örnek de tcdd dir sanırım
Merkez bankasının %15 hissesi cumhuriyetin ilk yıllarında ingilizlere satıldığı için CUMHURİYET yazıyor!
Kağıt Para basma : TC Merkez bankasının olduğundan özerkliği temsil ettiği için öyle
Madeni Para : Darpane basıor zaten
merkez bankası türkiyenin olup sahibi rothschild ailesinir araştırısan
çünkü merkez bankası ingilizlerin himayesindedir.
Çünkü bu işin fıtratında var...
XaRiZMa adlı arkadaş olaya değinmiş.
hakkat neden öyle?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar