bugün senfoni orkestrasının konserine gittim. ve biliyo musunuz bir tane bile kapalı bayan yoktu. ve düşündüm ki benim çekincem türbanda değil türbanla beraber kapatılan düşüncelerde. burda mantık klasik müzik sevmek zorundadır insanlar değil ama hiç mi olmaz bunu düşünmek lazım bi yerde de diye düşünüyorum. kapalı bayanların sanata yaklaşımlarında toplumsal olaylarda daha kapalı olduğu gerçeği yüzüme çarpıyo her sefernde. yetiştikleri büyüdükleri ortam sebebiyle oluyo bu ve genelde bu kadınların kapanma nedenleri de aynı ortam. bu benim yaptığım gözlemlediğim ve %90 kadında yanılmadığım bi düşünce maalesef. genelleme yapmak da istemem ve bi saldırı da değil bu diyceğim fakat hayata daha sığ baktıklarını düşünüyorum .siz neler düşünüyosunuz ?
Cevabın nedir?
Aynen, türbanlıların çoğu cahildir, örümcek adam gibi ağ salmıştır beyinleri, o kadar ağlanmışlardır ki artık ağlanıcak hale gelmişlerdir. Böyledir değil mi genelde kafası götü açık olanların türbanlı olan hicablara karşı antipatik yorumları. Çoğunluğuna bok atarlar kafası açık olanlar. Sanki namuslu hicab yokmuş gibi, işte "yok işte biz başımızı açıyoruz ama geçen bi tüybanlı göydüm, dötünü açmış başını kapamıştı, bu ne kerrraaane, bu ne y**rramın turşusuydu yaaaa!" diyorlar. Değil mi? Burada herşey tamam da kafag*taçık olunca beyine aşırı yüklenen kültür ve bilgeliğin taşması cabası olup bir de kafası kapalı olanların kültür seviyeleriyle kendilerininkileri kıyaslayacak felsefi farkındalığa mı erişmiş kafa-göt açık olanlar?
Ben ne diyorum biliyor musunuz? Bence hicab sinsi düşünüyor, çünkü kafasına güneş geçmiyor. Güneş geçmediği için de sinsi düşünüp insanları korkutacak seviyede bir toplumsal statüye gelebiliyor, e doğal olarak bu da diğer insanarı korkutuyor, onlarda kendisine karşı bir antipati ve toplu olarak negatif hissiyat yaratıyor. Yani kafası kapalı olandan korkmak da gerekiyor aslında sinsi kızlar siziiii :) Ama kafası açık olan kadın, özgür hür ayaklarında güneşi yiyiyor beynine. Sonra ölüyor bu beyin hücreleri, onlardan korkmaya gerek yok :) Onlar ancak laf yetiştiriyorlar işte. Kafası kapalı olanlar bayrağı alıp çoktan dikmiş oluyorlar marsın üstüne.78 Yorumla
Soran+1 yılbayragı çoktan alıp dikmiş olanına hiç rastlamadım. sen rastladıysan helal olsun :)
- +1 yıl
24 saatimizi sizle geçiyorum ya reelde sizin bilmeniz gerekirdi değil mi bayım? Gereksiz uslubunuz olmuş
- +1 yıl
+1
- +1 yıl
durum şu: bu arkadaş, müslümanlık dahil hiç bir sosyopolitik terim hakkında bir bilgiye sahip olmaksızın, sadece başı kapalı olanların sanat ile ilgilenmediğini savunmuş, ya da çevresinde öyle varmış. Güzel bir söz vardır: "onlar ne ise sen osundur" diye, bnce durum, tamamen sizin sosyo ekonomik statünüz dahil ailevi psikolojik yapınız ve size olan yaptırımlarına kadar inebilen bir durumdan ibaret. Ki fikirler birey başına değişir...ben mesela cahil ve kültürsüz olduğunuzu düşünüyorum.
En İyi Cevaplar
+1 yılHerkes sizinle aynı pencereden bakmak zorunda değil hanımefendi. Olayın çok farklı sosyolojik ve psikolojik boyutları ile incelenmesi lazım. Sanata daha mesafeli olmalarını doğal karşılıyorum. Yaşam tarzları, dinleri bu insanların sanatı tamamı ile benimsemesine engel. Bu durumlarına yanlış diyemeyiz. Din bireyin kendi seçimidir. Nasıl tanrı yokturun bir ispatı olamadığı gibi var olduğu da ispatlanamaz. Seçimler ve bireylerin kendine has yaşamları tartışılmamalı.
Klasik müzik konusuna gelince kaç tane konsere gittiğinizi bilmiyorum ama ülkemizde zaten bir avuç dinleyicisi var. Bunların arasına bir baş örtülü sıkışmamış olabilir. Belki de konsere gidenlerin kendilerine olan bakış açılarından rahatsız oldukları için gitmiyorlardır ne dersin?109 Yorumla- +1 yıl
Tebrikler.. kafam yerinde olsaydı yazmak istediklerim bunlardı..
Soran+1 yıl2 kere gittim şimdiye kadar güzeldi fakat klasık muzık dıye ölen biri değilim.0
ama hanı ben daha çok bakış açıları konusundan yaklaşmak istedim. ve sorun da haklı olabilirsin ben şaşırırdım sanırım ama nedenı gelmyceklerını burda görmıycegımı dusundugum ıcın olurdu ve takdır ederdim. geldıği için takdir etmem dahi hiç türbanlı bi bayandan böyle bişey beklemediğimi gösteriyo sanırım hatta. hanı ne işi var bu kadının tarzı bısey olmazdı kesınlıkle.- +1 yıl
Tespitlerimizi daha dikkatli düşünerek ve çok yönlü yapmakta fayda var. Özellikle işin içinde hassaslık varsa.
- +1 yıl
Teşekkür ederim efenim.
- +1 yıl
Bence bu konu tamamen "şekilcilik" kuramına atıfta bulunan bir durum. Din ya da başkaca alanlarda da karşımıza çıkan ve insan benliğini yapaylaştıran bir güçtür şekilci yaklaşım. Türban, baş örtüsü ya da tesettür gibi şekle bağlı gösterimler aksi tavır düşünüldüğünde çıplaklar kampına kadar yol alacaktır.
Din bireyin kendi seçimidir düşüncesi aslında çok doğru bir yaklaşım değil, zira "inanç" tamamen duygusal zekanın bir kabulüdür, neticesinde inanmak ile matematiksel doğrular çok ayrıdır.
Gizli Üye(36-45)+1 yılYorumlara bakıyorumda çoğu örtünme yok demiş başını örtmenin komik olduğunu söylemiş yahu geçmişinizi bi araştırın çook derinlere inin bakın bakalım eskiden kadınlar nasıldı? özellikle de dünyaya hükmettiğimiz ilimin bilimin ileri safhada olduğu tarihlerdeki kadınlarımıza bakın ama bunu yaparken sakın muhteşem yüzyıl safsatasını dikkate almayın...
https://www.youtube.com/watch?v=XJOo80Fh0s4&feature=related
bir de şimdiki halimize bakın? hepimiz bize dayatılan hayatları mecburen yaşayan koyun sürülerine döndük.. düşünce özgürlüğümüz elimizden alındı eskiden böyle miydi? kadının bir yaratılış fıtratı vardır ve örtünmek tamamen o fıtrata uygundur kimsenin düşüncesi 1 mtkarelik kumaşla sınırlanamaz ama şimdiki kapalılar da fabrika çıkışı gibi o ayrı bi konu..
bir kere Allah c.c. örtünmeyi emretmiştir başlarınızı boyunlarınıza kadar örtün demiştir. eğer Allah c.c. bunu emrettiyse insan yetindiği aklıyla bunun içinde mantık bulamayabilir ama bunu yaratıcımız emrettiğine göre bir bildiği vardır. kiminiz de Allah'ın yokluğu da varlığı da ispat edilemez demiş o halde sabırla şunu izleyin:
bakın bakalım bir yaratıcı olmadan insan aklıyla yada tesadüfen bunların olabilme ihtimali nedir? nereye gidiyoruz biz kendi özümüzü nasıl inkar eder olduk? Rabbim hepimize hidayet versin...84 Yorumla- +1 yıl
hayran kaldım gizli kullanıcı sana +1
Cevap sahibi+1 yılteşekkür ederim açılmayanşemsiye:)
anlayamadığım bişeyde modernizm sarhoşu, tek gerçeği cumhuriyet olan beyinler istiklal marşını okurken hiçmi idrak edemiyolar şu dizeleri? :
'medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var!' hayır anlayamıyorum bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?
Cevap sahibi+1 yılunutanlar çok acı şekilde hatırlayacaklar ama geri dönüşü olmayacak malesef Muhammed a.s.ın dediği gibi: 'keşke bilselerdi...'
Diğer konusunda 312 cevap paylaştı. Bende anlamadigim sey, tesetturu neden beyinlere dusuncelere karakterlere ortuldugunu dusunuyosunuz.. Benim annemde tesetturlu klasik muzik sevmiyor bunun adi neden sanata kapali bir bayan olsun, Yengemde tesetturlu ama aksine klasik muzik bayiliyor.. Veya boyle sanatsal aktivteleri takip ediyor.. Sen bu genellemeyi yapamazsin.. Ozgur bir ulke dini islam.. Muslumanlikdada bu gerekli, zorunlu degil oyuzden isteyen ortunuyor istemeyen ortunmuyor.. Iki tarafda birbirine saygi duyacak..
Kapali bayan gormedin diye tesetturlu insanlarin sanata bakis acilari kapali deme hakkini sana kimse vermez! Ben bu yazini okudugumda anneme hakaret kabul ederim... Ve benim etrafimda kapali olup sanatla icice olan insanlara hakaret kabul ederim... Sanat sadece senfoni orkestrasi degil.. Klasik muzik ayriyeten herkezin ilgi alani degil,. Ki bu tarz konserlere katilimin turkiye genellemesinde az olduguda ortada.. .
Toplumsal olaylarda kapalillik belki soz konusu olabilir.. Bu konuda genellemeler belki yapabilirsin Ama benim nazarimda ruhuna sanatin herhangi bir dalinin dokunmadigi insan yokdur.. Buyuzden kimse bu genellemeyi yapamaz.. Biraz haddini bil..22 Yorumla
Soran+1 yıldüşünceme haddini bildirmek de senın haddın degıl güzelim. adam gibi kendını açıklarsan açıklarsın.
- +1 yıl
Dusunce ozgurlugun var ama bu genellemeyi dusundun diye soyleme hakkin yok.. Simdi ben senin gerizekali biri oldugunu dusunuyorum diyelim ornek olarak, bunu soyleme hakkim varmi? Yok.. Dusuncem fiziki veya psikolojik siddet iceriyosa bunu yapamam.. Sende ayni sekilde yapamazsin. Psikolojik siddet olusturan dusuncelerini soylemekde braz haddini bil demek istendi.. Herneyse..
AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
6
Cevap
29Cevap
Daha sığ baktıklarını düşünmüyorum. Yazdıklarını bir saldırı olarakta algılamadım fakat bir düşünceye taraf olmadan da kendinizi ifade edemezsiniz. Dolayısıyla ben burada biraz size mualif bir tavırla düşüncelerimi belirteceğim.
Bir Rock müzik grubunun bass gitaristliğini yapmaktayım. Son zamanlarda pek aktif çalışamıyoruz fakat elektro solo gitaristimiz tesettürlü bir bayan. Genelleme yapıldığında evet sizin dediğiniz gibi sosyal ortamlarda pek aktif olan insanlar değiller. Fakat bir bayan olarak bu genellemelerden sanatı sevmedikleri sonucuna varmanız beni açıkcası üzdü.
Sanatla ilgileniyorlar fakat inançları gereği dikkat çekmemeli ve mütevazı olmaları gerektiğine inananıyorlar. Dolayısıyla mesela biz çok güzel müzik yapıyoruz ama konser vermiyoruz. Çünkü konser verecek olsak o kız arkadaşımız sahneye çıkmak istemez. Çıksa da zaten Ülkede olay olur tesettürlü elektro gitariz v.b. gibi.
Bende bunun insanları yaşamak istedikleri gibi yaşamalarına engel olacak bir etken olarak görmüyorum fakat malesef oluyor. Umarım sizi kırmamışımdır. İnsanları düşünmeye ve medeni şekilde tartışmaya sevkedici konular açtığınız için ayrıca teşekkür ederim. :)01 Yorumla
Soran+1 yılben teşekkür ederim :)
Türban çok komik bir şey.
Saç aslında iğrençtir. Mesela çorbada saç kılı olunca insanlar tiksinir. Mide bulandırır..
Neden sadece kadınlar örterler kıllarını onun da bir mantığı yok aslında. Kadının saçı da erkeğin saçı da kıldır sonuçta. Neden erkek örtmez de kadın örter mesela.
Boşu boşuna bu sıcaklarda kendilerine eziyet ediyorlar. Ben ne yapayım ki?
Çok küçültücü bir şey aslında kadın için. İnsanın yaradılışına da aykırı bir şey. Allahın sıcağında vücudunu serinleteceğine daha da terletip mantar ol.
Bu konunun dinle imanla da bir alakası yok bence. Nur suresi 31. ayet dışında da bu konuda herhangi bir şey geçmiyor. Oradaki örtünme meselesi de muallak.
Örtmek derken kadınların beyinlerindeki fikirlerden, cinsel fantazilerden mi söz ediyor yoksa? Bunu bir çözebilseler normal bir ülkeye döneceğiz. hasretle o günlerin gelmesini diliyorum.23 Yorumla
Soran+1 yılne demek ne haddimize. senın gıbı yorumlamadan konusan ınsanlar yuzunden normal bi ulkeye dönemediğimiz ne kadar aşikar. senın gıbı yakınlarına söyle de göz zevkımız açılsın gibi yorum yapanlar yuzunden turbana yaklasım önyargılı belkıde.
- +1 yıl
Ben ayetlerin çoğunu bilirim. Sığ olan benim yorumumdan çok senin gibi insanların dünya görüşüdür. Ayetler insanlar okusun diye vardır. Her insan okuduğundan ne anlayabildiyse onu yorumlar. Yani ayet sen yorumlayasın diye vardır. Bunun hadle falan alakası yok. Ayrıca göz zevkimiz açılsın yorumun seni ve dünya görüşünü küçük düşürüyor. Kadının saçının normal bir insan gibi açık olmasının, diğer erkeklerin göz zevkine hitap etmek olduğunu düşündüğün için aslında kendi kadınlarını aşağılayan sensin
Onlar hayata sığ bakmıyorlar ama dine dayalı toplum ve aile yapısının kadına dayattığı hayattan dolayı bazı şeyleri yaşamaktan mahrum kalıyorlar. İnsan her yerde özgür doğar ama daha doğar doğmaz zincirlere vurulur.
Ama çalışan, okuyan ve düşünen dindar kadınlar artıyor. Cahilliğe mahkum değiller artık. Öyle ki bu sene 1 Mayıs kutlamalarında onlarca kapalı kadın da vardı. Bu iyiye işaret. Her kadın sizin veya mutlu bir azınlığın olduğu gibi özgür ve ekonomik güce sahip değil bu ülkede. Ezilen ve sömürülen kesimin çoğu dindar kesim. Dini kullanarak ülkeyi yönetenlerin onları nasıl da sömürdüğünü yavaş yavaş anladıkça bu dindar kesim de hakkını aramaya başlayacaktır.12 Yorumla
Soran+1 yılben eskısehırde görmedım ama dediğin şey kesınlıkle iyiye işaret.. güzel yaklasmıssın teşekkurler.
- +1 yıl
İstanbul'da vardı. Hatta Anti-Kapitalist Müslüman gençler diye bir oluşum oldu bu insanları birleştiren. Sömürüye başkaldırı yıllardır solcuların işiydi. Dindar nesil de artık patronumuzdan allah razı olsun demekten vazgeçiyor. Din toplumların afyonudur. Bu insanların sömürüldüğünü anlamamaları için yüksek dozda din aşılandı onlara ama artık uyanıyorlar hele şükür:)
çünkü o örtüyü takıp da senin o bahsettiğin operaya gitmek, baleye gitmek, tiyatroya gitmek, resim sergisine gitmek vb.. gibi bir takım eylemleri yapan çok çok nadir insan var. onlar da zaten o örtüyü takıp düşüncenin özünü kavrayarak iman edenlerdir. lakin onların dışında geri kalanların belki de %90 ı senin dediğin gibi insanlardır. bu biraz çevreyle, yetişme tarzıyla da alakalı. yani ben de hiç görmedim bütüncek ailece türbanlı olup bu ve benzeri eylemleri yapanı. olay türbanda da değil aslında, görme, yetişme tarzı, çevre, ve düşüncede bitiyor.
11 Yorumla
Soran+1 yılsonuna kadar katıldım yazdıklarına..
+1 yıltürban , günümüzde sadece birilerinin propagandası ve reklamı için insanların önüne atılmış yemdir..özgüveni olmayan bir kadın türban takarak etrafa karşı kendisini ıspatlama peşindedir yada menfaatler uğruna ve şov maksatlıdır..aynı özgüveni olmayan bazı erkek müsvehteleride eşlerinin kapanmasıyla daha da namuslu olacağını düşünür ve çevresinede bu imajı vermek,namusunu bu şekilde ıspatlama telaşındadır..aklı başında ve özgüveni olan hiçkimse böyle ucuz reklamın peşine düşmez...siyah çarşaflılara girersek konu bitmez zaten..Allah herkese akıl vermiş ama onu kullanma yeteneğini ne yazıkki herkese vermemiş..
21 Yorumla- +1 yıl
kalpten inanarak kapananlara saygı duyarım..hepimizin ailesinde var..ama artık bu samimiyet ne yazıkki yok denecek kadar az..
- Diğer konusunda 606 cevap paylaştı.
+1 yılburda soruyu soran arkadaşın eleştirdiği türban takanlar değil türban takanların kendilerini kısıtlamarı yada bazı şeylerden uzak tutmaları doğru anladıysam eğer.
kapalılık veya açıklık kişinin kendi tercihir konsere tiyatroya gitmek modernlik gitmemek gericilik yada sığlık değildir ancak kapalı kadınların malesef ki çoğu ben kapalıyım gidemem ben kapalıyım bunu yapmam yakışmaz tarzı düşüncelere sahipler. inancı uğruna örtünenlere sonsuz saygım var benim annem de kapalı bir kadın kimse ona kafanı aç da demiyor sen kapalısın bunu yapamazsında demiyor. ama inanç demek inanca bağlılık demek geride durmak kendini hayattan soyutlamak demek değildir ki. dini inanç haramdan uzak dur diyor nefsine yenik düşüp günaha girme diyor ama bunu kişilerin yorumlayışları farklı kişinin yorumlayışı da eğitimine kültürüne bağlıdır. saygı duymak lazım herkese.21 Yorumla
Soran+1 yılilk cümlen doğru. türbanla bi alıp veremediğim yok benım.
""gel gel ne olursan ol yine de gel" de der. anlamıssındır umarım sen de gizli
olmayan kullanıcı senınle bi problemım yok benım.""
BENİMLE YOK MU? BENİM ANNEM DE ABLALLARIM DA KAPALI! SEN ONLARA DA LAF ETMİŞ OLUYORSUN HALİYLE BURADA BEN DEVREYE GİRİYORUM. ARTI ŞUNU DA SÖYLEYEYİM: UNUTMA BU KURTULUŞ SAVAŞINDA ŞERİFE ANALAR DA KAPALIYDI. BİZİM NİNELERMİZ DE KAPALIYDI. LAFLARIMIZA DİKKAT EDELİM!
SON SÖZ: NE GÜZEL DEMİŞ ÜSTAD
Bacımın örtüsü batmakta rezilin gözüne,
Acırım tükrüğe billahi tükürsem yüzüne..
Medniyet dediğin soymaksa bedeni,
Desene hayvanlar bizden daha medeni..
Mehmet Akif ERSOY..16 Yorumla
Soran+1 yılben kendı yasantıma göre o hayatı elestırdım.madem kı o kadar guzelse bakısları neden sana böyle battı.batmasın bence.mehmet akif in dediğine bakıyorum ben hakaret etmemısken senın o yolla ettiğin hakarete bakıyorum. altta güzel güzel yorum yazan herkese saygım varken sana zerre saygım yok kusura bakma. ve alttakı o guzel yorumların eleştiriyel de olsa saygı duydugum snn görusune yakın ınsanların gözümdeki imajını yerle bir eden senın gıbı ınsanlar işte.yazık.
- +1 yıl
Ne yani çok mu zekisin? Bunu mu dmeek istiyorsun?
"ovv bebeğim bu hafta opera ya gidelim haydi, biraz kültürlü olalım" Bu mudur yani? Yaşım muhtemelen senden büyük... Emin ol çok ortama girdim ve bu dediğin şeye kesnkezzz katılmıyorum. Hatta bana bazı kapalılar daha entel geliyor...
Soran+1 yılne alakası var senın dedıgınle benım dedıgımın.. bunu ıdrak edebilicek kadar zekıyım sen rahat ol. yaşın muhtemelen benden buyuk degıl sen emin ol ben fikir edinicek kadar yeterli ortama da girdim.son dediğine de bişey diyemem işte senın görüşün bu.
ve hakaret derken yaklasım derken bundan bahsediyodum bu tahammulsuzlukten.
link
Soran+1 yılanca bunu dıyebılırsın zaten.sagol.
Türbanlı türbansız olarak ayrım yapıyorsunuz yine farkında olmadan .Çünkü oraya giden bayanların belki de çoğu müslüman ve dinin gerektirdiği şartları yerine getiriyorlar.Yani türban dinde seçim biçimidir o yüzden türbanlılar daha dindar diye bir dayatma yapmak çok saçma bir şey."Bakın türbanlılar senfoni orkestrası konserine gelmiyorlar, o halde dinin verdiği dayatmadan ve dinin kadına uyguladığı baskıdan gelmiyorlar." Olayın en basit şekli böyledir.Çok ironik ve korkakça soru açıklaması yapmışsın.Saldırı yok demişsin ve sığ baktıklarını söylemişsin.Bu millet, bazı insanları sembolik şeylerle sıfatlandırıp ön yargı yapmaktan vazgeçtiği zaman cahilliği ve hoşgörüsüzlüğü bir nebzede olsun üstünden atmış olacaktır...
03 Yorumla
Soran+1 yılbenım dinin şartlarını yerıne getirilmesiyle türban takılmasıyla bi sorunum yok kesınlıkle. ben hayata bakıs açısına bı elestırı getırdım ve hanı ya konser verdıgım bı örnektı anlatabılıyomuyum düşüncemı açıklamak ıcın bi örnek... bu olay uzerıne böyle bişey düşünmeye baslamadım yanı. ve korkakça bi soru oldugunu söylemen bilmiyorum direk bi saldırı mı yapmalıydım anlamadım.
- +1 yıl
Hani türbanlı olmayan çoğu insanı da göremezsin bu tür yerlerde.Yada müslüman olup türbanlı bir kişiden daha dinine bağlı olan birinide görebilirsin belki.Yani son dönemlerde türban=din yakıştırmasından dolayı halk bunu böyle biliyor.Medyanın ve siyasetin bu konunun üzerinde durmasından dolayıda insanların bakış açısı çok değişti.O yüzden böyle bir şeyi istatistiğe dökmek saçma olur demek istedim.Ben seni ve bu düşünce tarzını genel olarak eleştirdim o kadar.
Soran+1 yılpeki bakalım.
İslamiyetin ilk emri "Oku" dur.Dinine bağlı olduğu için kapanan kadınların bir çoğu da çok kültürlüdür.Okurlar,araştırırlar.İlgi alanlarıyla ilgili bir durum bence.Ben de senfoni orkestrasının konserine gitmezdim ama kapalı değilim.Bu durumda benimde mi beynim kapalı? Başka bir kültürel yapım var sadece.
49 Yorumla
Soran+1 yılbak ben de gitmezdim normalde ama benım dediğim şu hiç mi olmaz hiç mi kapalı bi bayan ilgilenmez. hanı amacım bi yuzdeye vurmak tarzı bısey diyelim yüzde 0 ne demektir. ben bu kültürlü olma olayının daha çok dinsel açıyla kısıtlandıgını düşünüyorum. inanan insanın öncelıkle dinle ilgilenmesi gerektiğini söyleyen -oku- emrinin dinle ilgili ilimle ilgili oldugunu söyleyen çook insan gördüm gerçekten çook.. ben ınanıyorum fakat bunun kadar bana ters gelen bişey yok mesela.
- +1 yıl
Sanat Müziği konserine gittiğinde de aynı tabloyla karşılaşıyorsan o zaman sorgula.Çok marjinal bir örnek seninki.O senin gördüğün inananlar tam anlayamamışlar bence İslamiyeti.Benim çevremdekilerde daha çok araştıran bir kesim.Bir de bu ülkede şöyle bir sorun var.İnanç özgürlüğü olduğu halde türbanlı diye üniversiteye almadıkları kızların ne kadar eğitimli olmasını bekleyebilirsin.Bu insanlar bazı durumlarda açıkça toplumdan dışlanıyorlar.
Soran+1 yıltiyatroya gittiğimde de oyuna bile saygı göstermeyenlerını gördum salonda bir ben vardım açık olan nerdeyse. oyun sahnelenirken flasla beraber fotograf çekenler mi dersin oyun boyunca susmayanlar mı dersın. kabul bu uç bir örnek kişilerle alakalı fakat sana karşılaştıgım sorumu içeren bi tablodan bahsediyorum. ve inanç özgürlüğü ile üniversite olayının farklı seyler oldugunu düşünüyorum ve konumuz değil bence o çok daha ayrı bı konu.
- +1 yıl
Bence tam da bu konuyla ilgili.İnancı gereği toplumun dışına itirdiğin birinin her yere rahatça gidebilmesini engellemiş olursun.O insanda itilmişliğin verdiği güvensizlikle istediği her yerde türbanıyla var olamaz.Laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır.Atatürk tam olarak bunu kastetmiştir.Laiklik türbanlı ya da türbansız olarak vatandaşını sınıflandırmak demek değildir.
Soran+1 yılbak ben tıp okuyorum. sınıfımda türbanlı kızlar var.bi erkeğe sonda takmaları gerektıgınde gerçekten ne yapıcaklarını düşündüm ve bi cevap bulamadım. eğer takıcaklarsa demek kı dın bı yerden delınebılınıyo gerektıgınde,eger takmıcaklarsa burda ne işleri var. ayrıca toplumun dısına ittirdiğin diyosun hiç öyle düşünmüyorum. benım ilahiyat "prof."unun bırınden net hatırladıgım bi cumle var. biz alkol içen vs dinine tam inanmayanlara saygı duymuyoruz sadece tahammul ediyoruz diye.
- +1 yıl
Tiyatroda yaşadıkların türban meselesi değil tamamen kişinin görgüsüyle ilgili.Okuluna gelince de türbanlı doktorun seçeceği branş bile önceden bellidirSenin doktor olduğundaki kadar rahat olamaz dini inançları gereği bunu o da bilir.Sınırlı bir alanda yapabileceklerini yapmaya çalışıcaktır.Hatalı bulduğum davranışın da şu,okuyorsun belli bir entellektüel düzeyin var çok güzel Fakat bir ilahiyat hocasıyla konuşup aldığın cevaptan yola çıkarak bütün dindarları yargılaman yanlış.O onun düşüncesi.
- +1 yıl
o değil de böyle insanlar türbanlı gelse onu dışarı cıkartırlar. soksan durmaz böylelerine. ya arkadaş krem peynire tap banane. ama adam mecusi de olsa putperest de olsa saygı duyacaksın geliyorsa gelir gelmezse gelmez. onlar seni yargılıyor mu? değil mi ama +1
Soran+1 yılbi doktor 6 senenın sonunda tum branslarla ılgılı eğitim almıs olur. yanı herseyı yapmıs olur bı kısıtlılık söz konusu degıldır. ben konusmadım bi tv programında ızledım uzerıne bu konusmayla ılgılı yapılan net yorumlarına baktım.tek tuk bu adam ne dıyor yahu dıye cıkan olmustu. ve ben inanıyorum çoğu dındardan daha dındarımdır ve bu benım kendı dusuncem. ayrıca yargılayan yargılıyo açılmayansemsiye en cok da dindarlar yargılıyo.açıksan yeterince inanmıyosundur deniyo en basit örnek olrk.
Diğer konusunda 14,3b cevap paylaştı. Yazdım yazdım sonra vazcaydım birbirinizle uğraşmayın artık herkes kendi işine orkestrasına senfonisine konserine maçına camisine baksın.herkes birilerine göre sığ 100 kişiden 1 i kendi isteğiyle kapanıyor oda belki demişsin çok sığ düşünmüşsün idrak etmişsin neyse...
53 Yorumla
Soran+1 yılbilmiyorum ben o şekilde gördüm çevremde. ama sorum bunla alakalı değildi tabi.
- +1 yıl
Anladım sorunu birbirimizi hor görmek kimsenin haddine değilki.onlara göre senin cehaletin çok senin derken genel olarak al sana görede onların.herkesin yaşam tarzı var zevk aldığı şeyler var o dediğinden hoşlananda vardır muhakkak belki vardı o gün denk gelmedi belki uzaktan takip ediyor vs vs diye gider bu mevzular.netice olarak yanlış yapıyoruz tabi benim kanaatime göre
- +1 yıl
+1
tartışma konunu beğenip genel hatlarıyla onaylamakla beraber maalesef içimden bir his sorunun kaldırılacağını söylüyor. Umarım yanılırım. Algı biraz sanata olan karşıtlıktan kaynaklanıyor genel olarak sanırım.
22 Yorumla
Soran+1 yılaynı sanı bende de var. ve bu görüş çoğu zaman türban takmaya karsı bır saldırı olarak yorumlanıyo fakat aslında türbanı takma nedenıne o insandakı hayata insana sanata bakış açısına bi eleştiri var
genellememek lazım. insanın tamamen kendini geliştirmesiyle alakalı. yalnız aklıma başbakanın kızının olay yarattığı tiyatro vakası geldi ilk olarak. saygısız ve ön yargılarıyla gelecek açık kapalı hiç bir zihniyet o salona girmesin daha iyi...
11 Yorumla
Soran+1 yılkatılıyorum kesınlıkle. ve kesınlıkle.
Arkadaş türbanla ne alıp veremediğiniz var. Sanki türban takmayanların hepsi klasik müzikmi dinliyorlar. Millet halen küçük beyinli bence başı açık olanlar kendini çok modern görüyor nedense artık kadın veya erkek insanların tercihlerine saygı gösterin. Unutmayın cumhuriyet bize kazandıran cephede savaşan ve şehit olan başı kapalı annelerimiz. Savaş yıllarındaki fotolara bakın kadınlarımızın hep başları kapalı,sarıklı annelerimiz...
40 Yorumla- Diğer konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılBu benim için geçerli bir mantık değil.
O insaların içinde de kendi hayat görüşlerine ve ilgi alanlarına göre çok çok bilgili entellektüel insanlar var.
Yani bütün kafası açıklar dersin ki opera baleden çıkmıyor hep sanatsal akım takıpçisi yok öyle birşey..713 Yorumla- +1 yıl
hımm iyidir senden? kenara geç ehliyet ruhsat?
- +1 yıl
Üfleyince anlıyorum ama ben nutfenn üflee:((
Bu arada ne eksılıyosunuz be ? İlla sızın ıstediklerinizi mi yazacagım.. Benım tanıdıgım turbanlılar , rus edebiyatından girip eflatundan çıkıyor ee neyapayım şimdi avala bakıyorum bazen onlara ?
Soran+1 yılbenım yaptıgım bir genellemeydi. ve kendı hayat görüşlerine demişsin zaten sorum buna bı elestırı getiriyo farkındaysan. %90ının ilgi alanlarının sadece dinle kısıtlı oldugunu düşünüyorum.
- +1 yıl
Hayır işte yaptığın genellme içine aslında türbanla bakıp kıstlıyorsun. Kımı de ateist olur ama genel kultur olmaz.. sen dırekt konuya turban parafı attın
- +1 yıl
Sinec cob ?
- +1 yıl
eksilerim ve artilarim esit gidiyor ilk defa <3 dfskllkdsf
- +1 yıl
muahahhahhaha
- +1 yıl
+1 ha kocum ha. güzel cevaptı.
Tam yap yada Hiç yapma
Başını kapatıyorsun madem bütün günahlardan kaçınacaksın ben başımı kapatırım ama şunu şunu yaparım demek bence yanlışdır türbanlı insanlar sanata şuna buna bakış açısını değiştirecekde ne olacak +18 sitelere bir kategori daha eklenicek sadece.20 YorumlaBu tarz düşünceler fikirler bence sorgulanmamalı ve saygı duyulmalı. Binbir çeşit fikir düşünce var. Belki de sen de ona göre hayata sığ bakıyosundur. En güzeli herkesi olduğu gibi kabul edip saygı göstermek
31 Yorumla
Soran+1 yılsanata kültüre dair bişeyler sorgulanmalı diye düşünüyorum ben. ben de her türlü eleştiriye açık olurum eğer hayata sığ baktıgım düşünülüyosa.
+1 yılsenfoni orkestrası batının icadıdır,türban doğuyu temsil eder.Tespitin doğru ama zaten nedeni bu.
22 Yorumla- +1 yıl
amerikada türban takanlar doğulu mu? tabi amerikada konya var:)
- +1 yıl
amerikada türban takanların konyadakinden bi farkı yok merak etme.
+1 yılben de camii de bi tane olsun açık bayan göremiyorum. bu kadar mı düşüncesiz olur açık kadınlar demiyorum... Hayret bu da benim düşüncem. Kapalıları savunmuyorum ama açıkların da taarruzuna anlam veremiyorum.
52 Yorumla
Soran+1 yılne dıyelım sanat açıkların camı kapalıların mı :) şakacı senı :)
- +1 yıl
senin dediğinin yan manası bu.
alakası yok diyorum konuyu kapatıyorum sevmiyorlar o yüzden bennim annemde kapalı ama bir türk halk müziği konserine götürürüm ben klasik müzikle çağdaş olmanın ne alakası var yapmayın Allahaşkına
10 YorumlaUzgunum ama ister turbanli ister açik biz bayanlar Turkiye gibi bi ulkede yalnizca seks objesi olarak goruluyoruz... Insanlari dis gorunusune gore yargilamak hiç hos degil.
21 Yorumla- +1 yıl
:) bu cümle idama götürür adamı:)
herkesin inancına saygılı olmak lazım bence. eğer kendi isteğiyle kapanmışsa öyle mutluysa sıkıntı yok.
12 Yorumla
Soran+1 yılbendekı saygısızlık değil yanlış anlaşılmak istemem. fakat 100 kişiden 1i kendi isteğiyle kapanmıstır o da belkı. aileden okuldan arkadaşlardan bi yerden muhakkak bir etkileşim olması gerekiyo.ben istisnasını görmedım.böyle olsa bile karışmak kımsenın haddine değil tabi.
yine mevlana der ki: cahille yaptığım hiç bir tartışmayı kazanamadım"
Anladın mı gizli kullanıcı54 Yorumla- +1 yıl
+1
Soran+1 yıl"gel gel ne olursan ol yine de gel" de der. anlamıssındır umarım sen de gizli olmayan kullanıcı senınle bi problemım yok benım.
+1 yıltürbanla kapatılan baş değil, beyindir.
53 Yorumla
Soran+1 yılbu sorum ya da dıycegım insancıl gelmiyo bana rahatsız da oluyorum konusurken fakat yalan söyleyemem.-haklısın bence.
- +1 yıl
rahatsız olduğundan bahsetme bence, kimse kimsenin düşüncesine saygı göstermez, yapılan şey ses çıkarmamaktır.
- +1 yıl
<3
açık kapalı savaşına girmeyelim lütfen. kim ne giyerse giysin herkes eşit ve insan.
00 Yorumlaklasik müzik konserine türbanlı gitmemiş bu yüzden arkadasımız türbanlıların hayata daha sığ baktıklarını düsünmüs . Yok daha neler gerçek misin sen.
46 Yorumla
Soran+1 yılkonserde bir tane bile kapalı bir bayan görmemıs olup buna bi elestırı getirebilcek kadar gerçeğim. klasık muzıge bayılmıyorum merak ettim gittim güzel vakit geçirdim. sana orda bir gözlemden bahsetmişim ve meraktan olsa dahı , koskoca eskişehirde bir kapalı bayanın dahı meraktan olsun gelmemıs olması kusura bakma arkadasım genelleme yaptırtır bana...
Soran+1 yılşmdiye kadar 3 kere gitmekle sınırlı tecrubem. gerçekten görseydım gözüme çarpardı ama samımıyım görmedım belkı yeterınce dıkkat etmemısımdır bılmıyorum ama öyle laf olsun dıye sormadım soruyu.
Soran+1 yılmetal konserı bılmıyorum bu yönden yaklasmamak gerek sankı :)
- +1 yıl
+1
+1 yıltürbanima laf ettirmem.
85 Yorumla- +1 yıl
ben de
- +1 yıl
bu kadar da ciddi kafa yapılmaz ki profil resmine herkes bakmayı akıl etmiyor sanırım :))
- +1 yıl
):
- +1 yıl
herşeye karşı bu insanlar:)) Yaranılmıyor yaranılmıyor
- +1 yıl
saat gece yarısnı geçti, herkes temele bagladı kanımca :)
katılamamak mükün değil
11 Yorumla- Diğer konusunda 8,1b cevap paylaştı.
+1 yıltürbandan yan taraflarını göremiyorlardır belki.
00 Yorumla
+1 yıl...
Sen de kapanmışsın !10 Yorumlaboşver. insanları yargılama...
00 Yorumla
+1 yılBen türbanlılardan tiksiniyorum.
00 Yorumlamesele bu zaten!
bunlar senin düşüncelerin sadece00 Yorumlahaksız sayılmazsın
20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılKatılıyorum..
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılAynı düşünüyoruz.
10 Yorumla
Devamını Gör(20)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz