+1 yıljean paul sartre terk. o söylemişti yazdıklarını.
Allah uzun ömür versin bir felsefe hocam az bilen insan'dan korkacaksın derdi. dunning kruger sorumu okursan kendini bulacaksın orada hafız. sadece edward hallett car'ı leibniz, tarih nedir'i de theodicee olarak değiştireceksin. oldu sana lacanın aynası. yani sen.
klasik müzik bestecisini avatar yapmakla kültürlü olunmuyor.
sıradan düşünürler yaratıktan yola çıkar. descartes zihinden, kant olgulardan. leibniz de evrenin işleyişinden ve tek tek monadlardan yola çıkar. mesela spinoza panteizmi tanrı'yı evrensel töz alırken , leibniz evrenin karmaşıklığından tözü ve tanrıyı bulur. tanrı'ya dek uzanan sosnsuz aynalardan oluşan bir evren. patlama geliyorum soruna.
theodicee'yi oku demiştim sana. okudun mu? *tlikten fırsat bulabildiytsen neden olmasın. leibniz de kötülüğün varlığını kabul ediyor. ancak mümkün dünyaların en iyisi'nde yaşadığımızı unutmayacağız diyor.
Tanrı'nın iradesi varlıkların kaynağıdır ve sorgulanamaz.
bayle ve voltaire okudun mu kardeş. bunları okumadan tam anlayamayacaksın da yazımı. beyincağızına uygun yazayım : bunlardaki gibi kötü'nün inkar edilmesi ya da kaçış yoktur leibniz'de. tanrı ve kötülük antagonizma alınmaz. o ikisi kötülüğü sadece görüngü alırlar. leibniz çok güzel birşey söyler burada. iyi oku canımı sıkma. önemli olan nedir, evrendeki monadlar bağlantısında iyi ve kötü bağlaşımıdır der. daha da sadeleştireyim contaların yanacak : dünyaların en iyisi, iyi ve kötü ayrımının "olduğu" ve belirginleştiği dünyadır. ve bu ayrım da iyi'nin lehinedir. kötü sadece iyiye göre ve iyi var olduğu sürece gir anlam taşır.
herşey tanrı tarafından en küçük monad'ına dek istenerek yaratılmıştır ver "tutarlıdır."
jerome boschun zevk bahçesi'ni bildin mi? theodicee okuduğunda göreceksin merak etme.
öpüyorum o güzel beyninden ve gözlerinden.15 Yorumla- +1 yıl
Bir çuval filozof ismi ve kavramı birbirine boca edip entelektüel olduğunu zanneden tipler gördüm evet, ama senin kadar vahim durumda olanını görmedim. Zaten herkesin bildiği şeyleri yazdıktan sonra 'tanrı'nın iradesi varlıkların kaynağıdır ve sorgulanamaz' yazmışsın. Dolayısıyla senin yapacağın felsefe ancak ve ancak enteletüel soslu mastürbasyondan öteye geçemeyen bir şey olabilir. Bu arada sorumun hedef kitlesi zaten belli. Yeri gelir Leibniz'in 'mümkün dünyaların en iyisi' savı üzerine de tartışırım, ama bu tartışmayı yapacağım en son kişi felsefeyi yanlış tarafıyla anlayıp ahkâm kesme aracı olarak kullanan senin gibi bir insan olur sanırım. Bu arada , sen kimsin ki? Canın sıkılsa ne olur? Canını sıkmamak için ikileyebilirsin.
- +1 yıl
yaralı ceylanım benim. canımı iyice sıkmaya başladın. bir sonraki sorularımdan birinde direkt ismini vereceğim.
birbirinden kopuk diyerek bilgisizliğini nasıl da ortaya çıkardın. sana bayle diyorum ya hu bayle. birazcık bilseydin leibniz ile aradaki bağlantıyı kurabilirdin. yem attım önüne yiyemedin. boca diyerek sıyrıldın. tuzaklarım meşhurdur da.
senin anlayacağın dille ve leibniz'den gideyim :
leibniz müdrike alanı'ndan bahseder. tanrı burada yer alır. ezeli hakikat bölgesinde. kötülüğün kaynağı ezeli'de aranmalıdır ve bu tanrı'dır. dikkat et arkhe diyorum neden değil. ve kötülük onun iradi bir seçimidir.
kötülük neden vardır peki. çünkü kötülük "yaradılmışların" yetkinsizliğini göstermek için vardır. yaradılmışlar kusurlu eksik olmalıdır.(islam felsefesine git canımı sıkma) .yetkinlik sadece Allah'a mahsustur. - +1 yıl
şeytan'ın varlığı sorunsalını da yine theodicee'de bulacaksın. iyilik ve kötülüğün varlığının ying yang gibi birbirlerinden beslendiklerini ve iç içe geçtiklerini. hepsini. okusaydın bu soruyu açmayacaktın ama işte. bizim imansızların her işi eksik.
bu arada. benimle leibniz'i , gazali'yi (ihya) ve şehristani'yi (ilk kez duyduğuna adım gibi eminim) tanrı ve kötülük bağlantılı tartışabilirsen (copy paste olmayacak) bu siteyi ilelebet bırakacağım. sorunla ilişkili müthiş üçgendir. açık çek veriyorum bak bırakacağım ve bir daha da girmeyeceğim. leibniz'i tartışabilmek bu sitede senin haddine düşmemiş çünkü. felsefe mezunlarına kalacak o.
öpüyorum gözlerinden güzel kafasını sevdiğim. bakalım yarın benim için son gün olacak mı bu sitede?
ara ara ismini sağa sola yazacağım link vererek. beni iyi eğlendirdin. - +1 yıl
cahil ben olayım kültürlülük size kalsın. zaten boş işler hepsi , ego tatmini. sen yine de bu cahilin theodicee önerisine kulak ver brahman. sorularının cevabı orada. diğer sıraladığım isimlerle de bağlantılı okuman lazım tabi.
pascal'ın düşünceler'ini okumuşsan şimdi yzacaklarımı daha iyi anlayacan : mühürlü kalbinin açılmasını , gözlerindeki perdenin inmesini dilerim. ama bu çok zor.
engellemen de doğru bir hareketti. teşekkürler kardeşim. ama ben seni engelleyecek kadar kaale almıyorum. niestzche düşmanının bile mertliğinden gurur duymalısın derdi kaldı ki düşmanım da değilsin.
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(36-45)+1 yılŞeytan birgün çok büyük bir alim olan dört büyük mezheb'den de şafii liğin kurucusu, İmam şafii nin yanına gelir ve sorar beni dilediği gibi yaratan, dilediği amelleri işlememi sağlayan, bundan sonrada beni dilerse cennete ve dilersede cehenneme sokacak olan Allah hakkında ne dersin.yaptığı bu şey adalete uygunmu yoksa zulummü? Büyük imam düşünür ve şöyle der be hey adam eğer seni sen istedin diye yarattıysa sana zulmetmiş olur.şayet o seni kendi isteği ile yaratmış ise O. davranislarinda sana karsi mes\'ül degildir.o yaptıklarından dolayı sorgulanamaz. şeytan şaşırır ve ne diyeceğini bilemez.sonra şöyle der Ey İmam vallahi ben bu sual ile 70.000 alim in zihnini bulandırdım.kulluktan çıkarıp zındıklığa soktum..ve şeytan için geri dönüş ün olmadığını sanma onun peygamberimizle görüşmesi vardır, ona tevbe ederse kendisi çin bizzat yaratandan af dileyeceğini söylemiştir fakat kabul etmemiştir..hatta bir gün pişman olur yeter artık yaptıklarım der hz.musa ya gelir sina dağında benim için af dile der.ve peygamber onun bu ricasını yaratana iletir..Adem in mezarına gitsin secde etsin affolsun diye cevap alır..peygamber gelir şeytana anlatır..o düşünür ve ters cevap verir ben onun dirisine secde etmedim, ölüsünemi secde ederim..
015 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılöncelikle son cümlem yanlış olmuş , ölüsüne hiç secde etmem olacaktı, Dünya bir elektir insanların elenmesi gerekir, yaratana itaat edenlerin ve etmeyenlerin, bunun için dünya sistemi kurulmuştur, yaratıcı direk kendisini bütün ihtişamıyla insanlara gösterecek olsa idi herkez süper müslümanlar olurdu, fakirlik kavramını da yaratıcı var etmiştir, fakirlik olacakki cömertler bir kenara ayrılsın, içki olacakki yaratandan korkanlar bundan uzak dursun ve kenara ayrılsın, namaz olacakki secde edenler bir kenara ve bu emri umursamayanlar bir kenara ayrılsın. zina olacakki yaratandan korkup bundan uzak duranlar bir kenara ayrılsın, daha bunun gibi binlerce şey sayabilirim, şeytan ise insanlara vesvese verir, yapması gerekenleri yapmamaya , yapmaması gerekenleri yapmaya teşvik eder..yatacının katından kendi davranışları sonucunda kovulmuştur, dünyada da insanlara böyle musallat oluyor işte...onlarıda yaratanın gözünde küçük düşürmeye ve cehennemlik olmaya sürüklüyor.
Cevap sahibi+1 yılve onu şeytan olarak yaratılmış ve kötü olmaya mecbur olarak görme..o kendi kibri kendi iradesi ile tevbe etmiyor, iyiler safına geçmiyor, tamamiyle bilinçli ve istekli olarak böyle yapıyor...onun ismi yedi kat göklerde en aziz iismlerle yazılı idi ama daha derinlerde daha ötelerde levhi mahfuzda iblis olarak yazıyordu..ama böyle yazması onun böyle olma zorunluluğu anlamına gelmiyor yani o yazan emir değildir.. yalnızca önceden yazılmış haber niteliğindedir...evet doğru yaratan kesinlikle şeytan ın ileride ne olacağını biliyordu...din bunu inkar etmiyorki...
- +1 yıl
Tanrı şeytanı henüz yaratmadan önce, yaratacağı bu varlığın bir gün kötü olacağını biliyordu. Henüz bir şey yaratmamışken yaratacağı bu şeyin kötü olacağını biliyor. O halde onu kötü olacak şekilde yaratmıştır. İstediğiniz kadar özgür irade deyin. Şeytanın özgür iradesiyle ne yapacağını tanrının bilmesi, özgür iradenin özgür irade olmadığını gösterir. Sonuç olarak tanrı şeytanı kötü olması için yaratmıştır sonucuna varırız. Dolayısıyla bütün bunların bir çocuk masalı, mitolojik hikayeler olduğunu kolaylıkla anlayabiliyoruz.
Cevap sahibi+1 yılyanlış mantık yürütüyorsun. Yaratıcı seninde dünyada doğumdan ölene kadar neler yapacağını biliyor ve buda levhi mahfuzda yazıyor...bu aynı zamanda kader konusudur, hepsini yazamıcam.. ama bu yazanlar kişiyi yapmaya mecbur bırakmaz..çünkü bunlar Hüküm niteliğinde değildir...önceden yazılmış bildirilmiş haber niteliğindedir..mesela kendini düşün sen belki mesela içki içen birisin, belki namaz kılmayan birisin, belki zina eden birisin, bütün bu yaptıkların yazılıdır. din bunu inkar etmez..aksine açıklar anlatır..ama sen böyle olmaya mecbur değilsin. özgürsün, şu dünyada istediğini yapmıyormusun..bak sorguluyorsun bile işte..şimdi ben şunu yapmak istiyorum veya istemiyorum dediğin zaman kim seni zorlarki..tamamiyle senin iraden.senin tercihlerin...yaratıcının önceden birşeyi kusursuz şekilde, görme bilme gücü seni yanıltmasın...
ha belki sen demek istiyorsunki bir varlığı yaratmaya başladığı zaman, sonradan çok kötü olacağını gördüğü anda.hemen yok etseydi.var etmeseydi..
Cevap sahibi+1 yılböyle sorarsan yaratıcıya hesap sormuş olursun..yaratıcının tasarrufuna karışamazsın..belki dünyada Yaratıcının çok sevdiği bir kul olursan, sonra Ahirette ona çok yaklaşma makamlarına çıkabilirsen..sonra yeterincce cesaretin varsa çıkar bunu Yaratıcının huzurunda sorarsın
Cevap sahibi+1 yılmesele en başta zaten inanmak ya da inanmamak kuranda hep bu ifadeyi kullanır inananlar veya inanmayanlar diye.kaynak olarak kabul etmeyeceksin ama öyle okuman için bikaç tane yazıyorum..
Neml 4.Şüphesiz, ahiret hayatına inanmayanların işlerini biz kendilerine güzel göstermişizdir de o yüzden bocalayıp dururlar.
Rum 60.Sabret. Şüphesiz, Allah’ın va’di gerçektir. Kesin imana sahip olmayanlar sakın seni gevşekliğe (ve tedirginliğe) sürüklemesinler.
Sebe 8.Allah’a karşı yalan mı uydurdu, yoksa onda delilik mi var?” Hayır, öyle değil! Ahirete inanmayanlar azap ve derin sapıklık içindedirler.
Hakka 49.Şüphesiz biz, içinizden yalanlayanların olduğunu elbette biliyoruz.
şura 18.Kıyamete inanmayanlar, onun çabuk kopmasını isterler. İnananlar ise, ondan korkarlar ve onun gerçek olduğunu bilirler. İyi bilin ki, Kıyamet günü hakkında tartışanlar derin bir sapıklık içindedirler.
Cevap sahibi+1 yılFussilet 44. Eğer biz onu başka dilde bir Kur’an yapsaydık onlar mutlaka, “Onun âyetleri genişçe açıklanmalı değil miydi? Başka dilde bir kitap ve Arap bir peygamber öyle mi?” derlerdi. De ki: “O, inananlar için bir hidayet ve şifâdır. İnanmayanların kulaklarında bir ağırlık vardır ve Kur’an onlara kapalı ve anlaşılmaz gelir. (Sanki) onlara uzak bir yerden sesleniliyor (da anlamıyorlar).”
Nahl 22.Sizin ilâhınız tek bir ilâhtır. Ahirete inanmayanların kalpleri bunu inkâr etmekte, kendileri de büyüklük taslamaktadırlar.
İsra 45.Kur’an okuduğunda, seninle ahirete inanmayanları
zümer 45.Allah, bir tek (ilâh) olarak anıldığında ahirete inanmayanların kalpleri daralır. Allah’tan başkaları (ilâhları) anıldığında bakarsın sevinirler.
Cevap sahibi+1 yılözellikle kontrol ederek yazdım. onları bir arada başka bir yerde bulamazsın..seninle konuşurken sevap kısmını hiç düşünmedim bile..Biz inannanlar buyuz işte başka bişey değil..inancımız ve dayanağımız, kuran ve peygamberin hadisleridir, sana başka bişey yazamamki.. oku anla gör istedim kabul etmen ya da etmemen umrumda değil zaten. çünkü "Dinde zorlama yoktur" sözüde bir ayettir...
seninle tartışacak değilim ve ayetler'de seni kızdırmış anladığım kadarıyla, mantık kelimesini önceden yazmama rağmen şimdi ne alakaysa bununla laf sokmaya çalışıyorsun..
Cevap sahibi+1 yılöncelikle bir arada dedim..çünkü arayıp topladım..tartışmayı bitiren sendin resmen alay ediyorsun. ben senin için uğraşıp yazıyorum, konu genişlesin diye. sen bana niye kopyalayıp yapıştırıyorsun diyorsun.konuyu değiştiriyorsun bu sözünle..neyse ben bunun üzerinde daha fazla konuşmak istemiyorum.ve başından beri asla laf sokmak gibi bir niyetimde olmadı..
Gizli Üye(30-35)+1 yılşeytanın yaratılma sebebi dünya yaratılmadan önce öbür dünyada bir meleğin inkar etmesiydi ve inkarcı oluncada onu Allah şeytan die isimlendirdi. ve şeytan bana uyacaklar kötülüğümü görüp onlarda yapacak diyerek Allah'a kıyamet gününe kadar izin istedi eger bana uyarlarsa benim gibi cehenneme girecekler dedi !!! incil Allah tarafından indirilip sonradan değişen kitap KURAN2I KERİM ALLah tarafından peygamberler aracılıgıyla inip değiştirilmeyen kitap !!! bir kere olsun okumayı denedin mi sadece hıristiyanlara mı inanıyorsunuz !! DÜNYAYI DÜŞÜN ULAN SEN BİR EV YAPMAK İÇİN DÜZ ZEMİN ARASIN DİMİ !'! AMA ALLAH BİR BOŞLUGA DÜNYAYI YARATTI DÜNYA KENDİ KENDİNE Mİ YARATILDI ZANNEDİYORSUN !!! YA ANNE KARNINDA OLAN BEBEKLERE NE DEMELİ SEN BİR İNSAN YARATA BİLİR MİSİN VEYA BASKA BİR VARLIK !! O BEBEGİN ANA RAHMİNE DÜŞME NEDENİNİ KİMSE ÇÖZEMİYOR !! KENDİ KENDİNEMİ DÜŞÜYOR ANNE RAHMİNE BU BEBEK !! aLLAH IN MUCİZELERİ ÇOK EGER AKLINI KULLANIP 1 KERE OLSU KURAN I KERİMİ OKUSAYDIN BURADA GERİZEKALI GİBİ BİR SORU SORMAZDIN !! EGER BU KAFAYLA GİDERSEN ÖBÜR DÜNYADA AZABI HAK EDENLERDEN OLACAKSIN !! SEN !! RÜYALARINI KENDİN Mİ GÖRÜYORSUN ZANNEDİYORSUN ONU Bİ GÖSTERENDE VAR !! ŞİMDİ BUNLARI OKURKEN İÇİNDE HUZUR MU OLUŞTU HAYIR!! 1 KERE LA İLAHE İLALLAH MUHAMMEDERRESULULLAH DE İÇİNDEKİ HUZURU KENDİN GÖR !! (SENİ VE BÜTÜN BU YAZDIKLARIMI OKUYANLARI UYARMAK İÇİN YAZDIM ) ALLAH IN 99 TANE İSMİ VARKEN NEDEN TANRI? ALLAH BİZİ ŞEYTANLA SINIYOR BAKALIM ONA UYACAK MI DİYE !! SEN MERAK ETME ALLAH EN İYİSİNİ BİLENDİR ( BEN GERÇEKTEN SENİN GİBİ CAHİL VARMI DİYE MERAK EDİYORDUM VARMIŞŞ!!)
412 Yorumla- +1 yıl
1-İnkar edeceğini önceden bilmiyor muydu? O her şeyi yaratan ise ve herşeyi bilen ise inkarcının inkarcı olacağını bilen ve buna rağmen onu yaratan değil midir?
2-Kur'an'I bir kere değil 4 kere okudum.
3-Hristiyan değilim.
4-Anlattığın masal hoşmuş ama sorumun cevabı değil. Capslock'unu kapatıp çemkirmeden ve küfretmeden aklını kullanıp cevap vermeni rica ediyorum. Eğer bunu yapamıyorsan lütfen cevap yazma.
Cevap sahibi+1 yıl1- ONU (ŞEYTANI) YARATMASININ SEBEBİ BAKALIM BANA MI YOKSA ŞEYTANA MI UYACAK ŞEYTANA UYARSAN BENİM KULUM O ZAMAN CEHENNEME ATACAGIM DİYE BELİRTİYOR !! EGER UYMAZ BANA UYARSA CENNETİME ALIRIM DİYOR !!
2-MADEM 4 KERE OKUDUN NEDEN ANLAYARAK OKUMADIM İSTERSEN 100 KERE OKU ONU NASIL ANLADIĞIN ÖNEMLİ !! KIT MISIN LAN SEN !!
3-HIRİSTİYAN DEĞİLSEN NESİN O ZAMAN ! HANGİ DİN BELİRT YAZ ! ONA GÖRE ELEŞTİRECEGİM !!
Cevap sahibi+1 yılmadem KURAN I 4 kere okudun ''Ey insanlar, bütün yeryüzündeki nimetlerimden helal ve temiz olmak şartıyla yiyin; fakat şeytanın adımlarına uymayın! Çünkü o sizin açık bir düşmanınızdır." (Bakara, 2/168)'' bundan bir anlam çıkaramayacak kadar aciz misin?
Cevap sahibi+1 yılbak Allah şeytanı yaratarak kimsenin yolunun şaşırmasını istemedi bakalım benim yarattıgım kul bana mı yoksa şeytana mı uyacak diye kıyamet gününe kadar bir süre verdi şeytana..
Cevap sahibi+1 yılSORUNUN CEVABI AL
Allah verdiği nimetleri bakalım hak edecek mi yoksa sömürecek mi diye cehenne mi yarattı. Allah insanlı temiz yarattı bakalım bana uymaya devam edecek mi yoksa gönderdiğim şeytana uyacak mı kıymetini bilecek mi yoksa bilmeyec mi diye cehennemi ve şeytanı yarattı..
Allah senin kendine zarar verecegini bile bile yarattı ve eger kendine zarar verecegin an sabredip Allah a yönelirsen işte o zaman cenneti kazanırsın SABIR ! ve herşeyden önce yapacagın bir kötülükten vaz geçip yapmazsan o zaman kazanırsın Allah insanları İMTAHAN için gönderdi dünyaya !
Cevap sahibi+1 yılbunları düşünecegini çıkmaz soruları türetecegine neden bu güne kadar yaptıgın günahları düşünüpte bagışlanmak için dua etmiyorsun? biz peygamberi ve Allah ı görmeden seviyoruz sevmemiz için illa görmemiz m, i gerekiyor? senin sordugun soru bunun gibi anladın mı?
Cevap sahibi+1 yılbak seninle ugrasamam tamam mı? inanmak istemiyorsan zorlamam !! hem umrumda oldugunumu zannediyorsun? ister inan ister inanma bu senin CAHİLLİĞİNE kalmış NE HALİN VARSA GÖR adam gibi bir şeyi anlamıyorsun ! NE YAPARSAN YAP OKY?
- +1 yıl
Üzgünüm ama cahil olan ve aklını kullanmayı beceremeyen sensin. Emin ol ki senin dinini senden daha iyi biliyorum. Dinler üzerine 5 yıl araştırma yaptım. Kur'an'ı 4 kere okudum. Hadisleri ve İslam tarihini araştırdım. Ve sana düzgünce soru soruyorum. Ama sen benim sorduğum soruyu cevaplamak yerine, konudan alakasız olan başka bilgiler yazıyorsun ve caplock'unu açıp hönkürüyorsun. Kendini böylesi tartışmalarda ezik hissetmeni anlayabilirima ama bu şekilde devam edersen kendini çok daha kötü hissedersin. Sana tavsiyem : eleştirileri ve soruları düzgün bir biçimde anlamak için gayret göstermen gerekir, yoksa bu durumdan çıkamazsın.
- 8 ay
Bana mi yosa. Yarattigim seytana mi anlaminda. Olmus sonucta. Yarattigim seytani. Yok. Ol
Diyerek. You edebilirdi. Ama etmedi. O bagislayandir
Kötü olan kötünün yaratılması değil kötülüğün yapılmasıdır.
Mesela çok faydalar düşünülerek bıçak gibi kesici bir alet icat edilmiş. Bu faydalı aletle aklını kullanamayan biri tutup kendini öldürmüşse “bıçak kötüdür ve icadı boşunadır. Neden icat edilmiş!” denilebilir mi? ve ya ateşin yaratılması hayırdır. Ancak bir insan gidip elini ateşin içine sokarsa, ateş o insan hakkında şer olmuş olur. Halbuki Allah ateşi, insanlar onunla ihtiyaçlarını görebilsinler diye yaratmıştır. Ancak o insan kendi iradesiyle elini ateşe sokmuşsa artık Allah neden bu ateşi yaratmış, neden bu ateş benim elimi yaktı, Allah neden buna müsade etti gibi bir iddiada bulunmaz.şeytanlar ve kötü şeyler yaratılmasaydı insanların makamı melekler gibi sabit olacaktı. Oysa Allah insana meleklerden daha üstün olma kabiliyetini vermiştir. Nefis ve şeytan insana musallat olmalı ki insan yükselsin.Allah'ın kainatta koymuş olduğu kanunlar vardır. Ona riayet edersen menfaat elde edersin, riayet etmezsen zarar görürsün.123 Yorumla- +1 yıl
copy paste bir metin, aşağıda aynısı paylaşıldığı için ben de verdiğim cevabın aynısını buraya ekliyorum: tamamen saçma buldum. Çünkü kötü olan tam da kötülüğün yaratılmasıdır. Bıçak ile kötülük arasında bir analoji kurulamaz. Çünkü bıçak kendinde kötü olan bir şey değildir; o bir araçtır, niceliksel bir şeydir. Ancak kötülük, tam da kendinde kötülüktür, nitelikseldir, ve araç değil bir kaynaktır. Bıçağı ameliyat etmek ya da fakirlerin karnını doyurmak için yemek pişirmek gibi iyi olaylarda da kullanabiliriz. Çünkü bıçağın kendisi kötü ya da iyi değildir. Bu yüzden bıçakla ikisi de yapılabilir. Ancak kötülükle iyilik yapılamaz. Kötülükle ancak kötülük yapılabilir. Tanrı kötülüğü yarattıysa, iyi bir şeyi yaratmamış demektir, bizzat kötülüğü yaratan olarak kötülüğün kaynağı da kendisi olmuş olur.
- +1 yıl
Sen düz mantıkla gittiğin için bıçak ve ateşi yazdım, bıçak insan oğlunun icadı hemen aksi bir teori ürettin, bende ateşi anlatıyım, Allah yarattı ısınmamıza yararlı iyi fakat kendimiz ve ya malımız yandığında kötü oluyor.Allah kötülüğü yaratmadı , nefsi yarattı, şeytan her zaman vardı sadece islam değil tüm dinlerde şeytanın insanoğlundan önce yaratılmış ve Allaha inanan ve tapan olduğu geçer.şeytan kibir ve nefsiyle kötülüğü seçti buda kutsal kitaplarda geçer, sadece islama bağlı bilgi değil.ben Allah bizzat kötülüğü yaratmadı diyerek farklı dillerde, farklı zamanlarda yazılan 4 kitap getiririm peki sen Allah bizzat kötülüğü yarattı kanıtını getire bilirmisin?
- +1 yıl
Bıçağın insan icadı olması bu konuda onu ateşten farklı kılmıyor. Ateş de iyi ya da kötü değildir, ateşle de istersen iyi istersen kötü bir şey yapabilirsin; tıpkı bıçak gibi. Ama kötülükle kötülükten başka bir şey yapamazsın. Çünkü kötülük araç değil amaçtır ve kaynaktır. Şeytan herzaman vardı diyorsan kendi inandığın tanrıya şirk koşuyorsun demektir; çünkü islam inancına göre yaratılmamış ve doğmamış olan tek şey tanrıdır. Tanrı şeytanı yarattıysa otomatik olarak kötülüğü yaratmıştır. Çünkü yine tanrı şeytanı yaratmadan önce, henüz öyle bir şey var değilken yani, onun ne olacağını bile bile yaratmıştır. Hatta o tanrı olduğu için zaman üstü olmak zorunda olan bir varlıktır. Ve bu anlamda tüm zamanlarda da vardır. Yani tanrı henüz hiçbir şeyi yaratmadan önce , herşeyin sonunda da varolmak zorundadır. Eğer tanrıysa tabiki. Dolayısıyla başlangıç ve son içindeki her varlık ve eylem onun iradesinin dışına taşamaz. Dolayısıyla iyilikle beraber kötülüğüde o yaratmış olmalıdır. Buyur kanıt.
- +1 yıl
okumuyorsun oku, şeytan her zaman vardı sadece islam değil tüm dinlerde şeytanın insanoğlundan önce- benim yazdığımdan nasıl bunu çıkardın Şeytan herzaman vardı diyorsan kendi inandığın tanrıya şirk koşuyorsun.Allahın ilk yarattığı melekti, sadece cennet yaratıldı.şeytan kötü olarak yaratılmadı melekten üstün özgür iradeyle yaratıldı, insan yarandı , şeytan şu an senin yaptığın gibi yaradanı sorgulamaya başladı, sonuçta kötülük yarandı, şöyle ki sende var olanı sorguluyorsun, kendini daha bilgili görüyorsun şunu sordunmu tek ve sonsuz Allah seni niye yarattı, kim kendisine karşı çıkacak kötülüğü yaratırki mantıklımı sence.Sen kitaplara dayanarak sorguluyorsun bende aynı şekilde yani? demekde ki küçümseme
- +1 yıl
Şeytan 'herzaman' vardı diyorsan tanrıya şirk koşuyorsun demektir. Bunu anlamamak için akıl fikir sahibi olmamak gerekir. Şeytanı tanrı yaratmadı diyorsun. Nasıl bir kafa bu? Cidden hayret ediyorum bazen. Yaratılmamış ve buna rağmen hep varolan sadece tanrı değildir yani öyle mi? Bir de bana okumuyorsun demiş (!)
- +1 yıl
1.yazdıklarımı oku bir cümleden aynı kelimeyi çıkarıp durma, ALLAH ilk önce melekleri yarattı saf nurdan, şeytanı yarattı melekten üstün özgür irade sorma sorgulamayla, sonra en üstün varlık insanı yarattı. Ben o cümlede şeytanın insanoğlundan önce yaratıldığını, tüm dinlerde geçtiğini, her zaman melekler gibi Allaha dua ederek var olduğunu yazmışdım, senin bilgili olup anlayacağını sanıp kısa yazmışdım.
2.Şeytanı tanrı yaratmadı diyorsun-ben böyle bişey ima etmedim sen öyle anlamışsan yapıcak bişey yok, hiç birşey yokdan varedilmedi , var olan klonlayıp çoğaltılr ama daha bir maymun, insan yaratıldığını ya da yokdan varolduğunu görmedim sen gördüysen resmini at - +1 yıl
İşte soru da bunu soruyor zaten. Şeytanı allah yarattı ve onun kötü olacağını bilerek yarattı. Tanrı, onun herşeye kadir olduğu varlık sahası içinde - önceden bilerek yaratılmış olan- kötülüğü var etmiş oluyor. Anlamadın mı hala? Önceden biliyorsa şeytanın kötüye dönüşeceğini, kötülüğe bilerek izin vermiştir. Ondan bağımsızsız hiçbir şey olamayacağına göre de kötülüğü de o yaratmıştır. Şeytan'a kötülük başka bir tanrıdan gelmediyse tabiki. Şeytan'ın içine kötüyü yönelme iradesini kim koydu? Tanrı. Onun kötü olacağını önceden bilen kimdi? Tanrı. Daha niye kıvranıyorsun? Çünkü anlamaya cesaretin bile yok.
- +1 yıl
şeytanı Allah yarattı bak yazdım özgür iradede verdi senin gibi sorgulama hakkıda, sende şu an inkar ediyorsun, sorguluyorsun, kibirlsin. Allaha aşık şeytan kıskançlığına , gururuna sığındı aynı senin gibi ben üslubu bozmadan cevap veriyorken sen, benim kıvrandığımı, cesaretsiz olduğumu yazıyorsun bu kadar kibirli olma.şeytan Allaha karşı çıktı, insanın aciz varlık olduğunu söyledi kovuldu , Allah onu yok etmek yerine cehennemi yarattı, başta yazmıştım Nefis ve şeytan insana musallat olmalı ki insan yükselsin, şeytanın yanlış olduğu görülsün.
- +1 yıl
Kötülük insandan önce tanrının düşüncesinde vardı. Sonuç bu. Çünkü insanı yaratmadan önce ondan bazılarının 'kötü' olacağını biliyordu. Onun bir şeyi yaratması için maddeye de ihtiyacı olmadığı için onun bilgisindeki her şey 'tıpkı' kötülükte varolmuş oluyor. Kapiş? Dolayısıyla kötülük idesinin kaynağı da onun bilgisine sahip olan tanrı olmuş oluyor. Varlık sahasında henüz hiçbir şey yaratılmış olmadığı için ve tanrının niteliğinden başka hiçbir nitelik de varolamayacağı için kötülük ancak tanrı da varsa gerçekte de varolabilir. Kapiş?
- +1 yıl
sadece kötülük yaranmadı, iyilikde yarandı , dikkat ettim tek yazdığın tanrı kötülüğü yarattı sadece buna indekslenmiş konuşma, çeşitli ol farklı konularda sorgula, Allahın iyiliyide yarattığını gözardı ediyorsun, seni yaratırken kötü olucaksın diye yaratmadı özgür irade verdi, sorgula, iyiyle kötüyü, doğruyla yanlışı ayır, senin dediğin gibi kötü düşünen Allah yarattığının ona karşı çıkmasını istermi, körü körüne inanmasını ister, üçüncü kez sordum mantıklı cevap veremedin hala
- +1 yıl
sen yazdıklarımı okuyormusun? tekrar yazıyım kötülük insandan sonra başladı Allah mutlak iyidir, zerre kötü yoktur Allah'da. Allah'ın yarattığı hiçbir şey 'kötü' değildir. her şey yalnızca iyinin birer derecesidir.kötülük insandan yarandı, Allah sana demiyor git kötülük yap, niye her kötülük Allah'a bağlıyorsun, sana akıl, düşünme yetisi vermiş , sen iyiyi kötüden ayıramıyorsan suç Allah'ınmı ee inkar ede biliyorsun, niye kötülğün insan kaynaklı olduğunu görmüyorsun, misal Allah zina kötü yapmayın diyor sen Allah'ı sorgulayan onu yapanı sorgulamıyorsun, kan dökmeyin diyor kötü, günah niye Allah'a karşı çıktığın kadar ona karşı çıkmıyorsun, Allah'ı kötülerken çalışan akıl onlardamı çalşmıyor.
- +1 yıl
Cidden çok eğlendim Brahms.. Güzel soytarı olur senden..Sevgiler
- 8 ay
@Brahms. Senin ve. diger arkadasin. gorus ve. Yorumlarini. Okudum. Harikaydi. cok ogretici. olmus. ikinizede. Tesekkurler. Harika.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
31Cevap
+1 yılhttps://www.youtube.com/watch?v=ak3z2Pm7Iwginançsızım ama eğlenceli geliyor böyle işler.
Eğer bir yaratıcı olsabile ne şeytanla ne de insanlarla alakası var. Bahsedilen şeytan, tanrının gazabının bir yüzü olsagerek en iyi ihtimalle bu olur ve bilerek yarattığı konusu onu tanrı yapar sonsuz iyiliklerinde, sonsuz kötülüklerinde tek tanrısıdır.Yani bu durumda tanrının tek taraflı sonsuz iyiliği konusu işlenemez. Birde iyilik ve kötülük zaten insanların ürettiği, kullandığı iki kavram bakalım tanrıyla bu konuda anlaşabiliyor muyuz.10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yıl1.Tanrı vardır.
2.Tanrı mutlak iyidir.
3.Tanrı herşeye kadirdir.
4.Kötülük vardır.
Yukardaki maddelerden herhangi üçünü kabul eden kişi, dördüncüsünü reddediyor olmalıdır. Yani:
Eğer Tanrı varsa (madde 1) ve mutlak iyiliği (madde 2) istiyorsa ve istediği herşeyi yapabilecek kadar güçlüyse (madde 3) , o zaman kötülük olmamalıdır.
Eğer Tanrı varsa (madde 1) ve sadece iyiliği istiyorsa (madde 2), fakat dünyada kötülük varsa (madde 4) o zaman Tanrı istediğini yapamıyor demektir, böylece Tanrı herşeye kadir değil demektir.
Eğer Tanrı varsa (madde 1) ve herşeye kadirse (madde 3) ve kötülükte varsa (madde 4), o zaman Tanrı kötülüğü yaratmıştır, o zaman Tanrı mutlak iyi değildir.
Son olarak, eğer Tanrı aynı zamanda mutlak iyi (madde 2) ve herşeye kadir (madde 3) ise ve buna rağmen kötülük varlığını sürdürüyorsa (madde 4), o zaman böyle bir Tanrı varolamaz.24 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılVikipedi'de ne arasın böyle birşey.
+1 yılBak dostum ateşin var olmasına bir insan kötü diyebilir mi? Ateş yeri geldiği zaman düştüğü yeri yakar, etrafına zarar verebilir ama aynı zamanda iyi kullan bir insan için çok faydası olur. İşte şeytanda aynı bu şekilde. Birçoğu insanı yoldan çıkardığını düşünerekten kötü olduğu fikrine varabilirsin ama sonuç itibariyle müslümanların inancına göre burası bir imtihan dünyası. Dolayısıyla iyi ile kötünün yani elmas ile kömürün birbirinden ayrılması lazım. Eğer şeytan olmamış olsaydı. Hz Ebubekir ve ebu cehil aynı kefede olucaktı. Şeytanın var olması iyi birşey çünkü onun sayesinde hakeden hak ettiğini bulucak. Bildiğim kadarıyla anlatmak istedim.
13 Yorumla- +1 yıl
Şeytan zaten yaratıldığında melekler arasında en yüksek makama sahip olan melek ve iyiydi. Direk kötülük kötülüktür demişsin ki orda şeytanın var olmasının nedenini anlattım.
+1 yılTanrının sonsuz iyi olduğunu kim söyledi size? Allah derki benim merhametim gadabımın (öfkemin) önüne geçmiştir.Merhamette yüce olan Allahın öfkeside yücedir ve bu öfke haksızlık yapanlaradır. Allahın bir ismide El Adl'dır.(Adil olan adaleti emreden)
İnsanın önüne iki yol serilmiş.-İyilik kötülük-Kötülük olmadan imtihanın manası kalırmıydı? Sınava girdiğinde 5 şıktan 4'ü yanlış değil mi? Bu yanlışlar olmasa sınav nasıl olcak o zaman herkez kazanır, hakedende haketmeyende.
Şeytanın kibirleneceğini bilen Allah'ta onu imtihan vesilesi kılmış yoksa ne diye mühlet versin ona?116 Yorumla- +1 yıl
Hayır biz herşeyi Yaratıp kuşatan, iyiliği emreden, adaleti emreden, yarattıklarını çokça sevip sayısız nimet veren Allah'a inanıyoruz.
Üzümü Yaratan kötü değil onun birbir çeşit derde devası var, kötülük onu türlü işlemden geçirip şarap yapanda.
Allah kötü değil bu imtihan dünyasında iyiyi kötüye çevirenlere az bir mühlet veriyor sadece.
İlaçta insan için ama kimisi intihar eder onunla bu ilacı yapanın suçu değil. - +1 yıl
Herkes kalbinin nispetince anlar olayları.Kimine göre Atatürk düşman, kimine göre Apo peygamber.Önemli olan tarafsız doğru görebilmek olayları.
Sana göre Allah kötü olabilir ama kötü olan insanın işini hemen bitirir, yaptıklarından dönsün diye mühlet vermez af kapısını devamlı açık tutmaz.
İnsan özgür iradeli yaratılmış herkes özgürlük diye bağırıp duruyor heryerde.Kötülük işlemesi serbest olacak kadar özgürlük verilmiş şimdi burada Allah mı kötü? Demokrasi kötü değil dostum onu kötülüğe çevirenler kötü.
Gerçekten onlar çeşitli hileler ve tuzaklar kurdular. Allah katında da onların hileleri ma’lumdur, isterse onların hileleri dağları yerinden oynatacak (derecede büyük) olsun, diye cevap verilir. O halde (Habîbim!) sakın Allah’ın peygamberlerine olan vaadinden cayacağını sanma! Şüphesiz Allah azîzdir, (her şeye galiptir), intikam sahibidir, (kimsenin yaptığını yanına bırakmaz.)” (İbrâhim sûresi Âyet: 42-47) - +1 yıl
Kaderin ne olduğunu bilseydin bu soruyu sormamış olurdun.
- +1 yıl
Hayır en ufak bir bilgin yok ya da yanlış biliyosun.
2 çeşit kader vardır bizim elimizde olan ve bizim elimizde olmayan.Elimizde olmayanlar anne, baba, ten rengin, ölüm yaşın vs..Diğer kaderi ise bizim yaptıklarımız belirler.
Kaderini sen belirlersin Allah senin belirlediğini yazmıştır.Kimi yerlerde müdahale eder mesela başına gelecek kötü olaylara engel olur kulunu korur.Dua eder kul Allahtan bişey ister o normalde olmayacaksa bile onu nasip eder.Kader Allahın insanın yapacağı şeyi önceden bilip yazmasıdır.
Sorduğun sorunun cevabını anlamışsındır umarım. - +1 yıl
Değirmencinin birini birgün şehre götürmüşler rüzgar değirmenini görmüş ve sormuş! Ya hemşerim bunun suyu nerden geliyor? Yanındakide o suyla çalışmaz rüzgarla çalışır demiş.Adam durmuş düşünmüş tamam rüzgarla çalışırda bunun suyu nerden geliyor? Yanındaki kızmış.! Ya hemşerim bak rüzgar pervaneye çarpıyor şöyle şöyle oluyor pervane dönüyor...
Adam tartmış biçmiş ve demişki ya hemşerim tamam rüzgar esiyor şöyle böyle oluyorda bu değirmenin suyu nerden geliyor onu anlamadım!
Sende böyle bakarsan anlamassın normaldir.
Rüzgarın yönünü, hava durumunu nasıl tahmin edip 5 gün önceden yazabiliyorsa insan, geleceği bilen Allah'ta o şekilde, hatta çok çok daha iyi şekilde yazmaya gücü yeter hiç şüphen olmasın. - +1 yıl
Tutarsızlık mı? Burdaki tutarsızlık nedir?
- +1 yıl
Bir şeyin kötü olmasının sebebi o şeyin özünde kötü olması değil o şeyi kullananların onu kötü amaçlarla kullanmasıdır.Tek seferde 1 kilo çileği yersen bu midene zarar verir burada kötü olan çilek değildir sensin.Midenin kapasitesi belli doyduğunuda anlıyacak aklın var karnını ağrıtıp Allah kötü, bu kötülüğü yaratmış demek nankörlükten başka bişey değil.
Kainatta herşey saat gibi ilerliyor dimi? Dünya güneşe o kadar orantılı mesafede ki biraz yaklaşsa içindekiler kavrulacak, uzaklaşsa donacak.Şimdi Allah bu dünyaya akıl verse, vicdan verse, özgür irade verse, bide imtihan vesilesi olarak nefs ve şeytan verse aklının vicdanının doğruladığı yanlışları söylese bunlar! ve yanlış, kanunsuz olduğunu bile bile yörüngen çıksa güneşe yaklaşsa dünya başına gelen kötülük Allah yüzünden olmaz.Allah kötü diyemez kötü olan kendisidir.
Herşey kanunlarla işliyor ve bu kanunları Yaradan insana kanun kitabını (Kuran) bildirmiş. - +1 yıl
Sana örneklerle bişeyler anlatmaya çalışıyorum.Allah'ta Kuranda birçok örnek anlatır aklını kullananlar için der.
Aşşağıdaki örneği iyi tart biç kötülük kanunları bozup kendine zarar verende, o kanunları koyan ve buna uyun diyende değil.
Gizli Üye(30-35)+1 yılşeytan imtihan o olmasaydı sen nasıl yolunu şaşırcaktın ki? önemli olan kendini bişilerden sakındırmak.. allah herkesi iyi yaratsaydıda cehennemin görevi ne olacaktı? ya da allah herkesi kötü yaratsaydı haklıyla haksızızn hakkını kim savunacaktı.. ya da allah cehennemi yaratmsaydıda kötülerin sonu ne olacaktı yaptıkları yanına kar mı kalavaktı? şeytan imtihan o olmasaydı nefsin zaten sana yeterdi.. tıpkı şöyle düşün senin ne kadar olumlu huyun varsa olumsuzda bir okadar çok. niye olumsuz huyların var? kişiliğn nasıl oluştu? peki senin inançsız olduğunu bile bile seni niye yarattı? senin ona muhalif olacağını bildiği halde niye yaratsın ki? sen ona zarar veremezsin anca kendine zarar verirsin ki , zaten inançsızlığı seçmişsin..
02 Yorumla- +1 yıl
1- Allah kendi nefesinden insanları yarattı ve şeytanı yaratarak onlardan bazılarının yolunu şaşırmasını mı istedi? Ve bunu daha hiçbir şey yaratmadan önce de biliyordu ha?
2- Cehennemi de allah yaratmadı mı? Herkesi iyi yaratıp cehennemi yaratmaya gerek duyamaz mıydı?
3- Zaten sorum o. Allah kötülüğü neden yarattı? Sonsuz iyiden kötü nasıl çıkar? Şeytanın kötü olacağını önceden biliyordu, insanların bazılarının da. Bunları biliyorsa ve o sonsuz iyi ise kötülüğün varolamasına neden izin verdi? Neden kötüleri yarattı?
4-Kişiliğim çocukluğumdan itibaren edindiğim deneyimlerle oluştu.
5- Madem öyle benim kendime zarar vereceğimi bile bile beni neden yarattı, tanrı kötü olayları izlemeyi seven bir psikopat mı?
İnsan illaki yaratılıcaktı ve şeytan buna vesile oldu.Allah herşeyi önceden bilir ve görür buraya takılmanı anlamadım.Allah herkese özgür hür irade vermiştir.Şeytanda bu sebeple vesile olmuştur insanları sınamak için.Şeytan kimseye zorla birşey yaptıramaz sadece kötülüğe davet eder gidersin gitmezsin bu sence şeytanın suçumu senin mi onun düşün önce.Eğer Allah diyorsan O'nun herşeyi bildiğine ve gördüğüne yaratılmadan yarattığına inanmış olman gerekir.Şuan kendinle çelişiyorsun zaten.Allah daimdir sonsuzdur herşeyi bilen ve görendir.O'nun gücü herşeye yeter.
17 YorumlaMuslumanliktaki tanridan bahsediyosan eger, iyi degil, yoktan canlilar yaratip sana tapmasini istemek, eger tapmazlarsa onlari cezalandirmak, egoizm ve sadizm resmen.
49 Yorumla- +1 yıl
DÜNYA BİR BOŞLUKTA SENİ GERİZEKALI ! DÜNYA BOŞLUKTA KENDİ KENDİNEMİ YARATILDI ? BİR BEBEK ANNE RAHMİNE NASIL OLUYORDA DÜŞÜYOR !! KİMSE BUNUN CEVABINI BİLMİYOR ALLAH VERİYOR O BEBEGİ !! BEBEGİ OLMAYANLARDA VAR DİMİ!! ALLAH ONLARA NASIP ETMEMİŞ DEMEKKİ AYNI YOLLA YANİ SEVİŞMEKLE BEBEK OLMUYOR ! ALLAH BANA TAPIN DEMİYOR SADECE İNANIN VE SECDE EDİN DİYOR !! İNCİLİDE ALLAH İNDİRDİ VE SONRADA HRİSTİYANLAR TARAFINDAN DEĞİŞTİRİLDİ !! AMA KURAN DEĞİŞMEDİ !! 1 KERE OLSUN İNEN KİTAPLARI OKUMAYI DÜŞÜNSEYDİN BÖYLE BİR ELEŞTİRİ YAPMAK ZORUNDA KALMAZDIN !! YANACAKSINIZ LAN !!
- +1 yıl
senin Allah'ın varlığını inkar etmen egoizm sadizme giriyor esas
Şöyle bir ihtimal olabilir mi : Belki de kötülük insalik namina yaratilmis. Eger spylenilen gibi sinavdaysak ve bizim ozgur irademiz sinaniyorsa surekli iyilik yaparak bir seyi secmis olmayiz o zaman yaratilmamizin da anlami olmazdi. Iki secenwk olmali ki insan iradesi birini secsin. Sence iyilik ve kotuluk olmasaydi da ne olsaydi sinanabilirdik? Ben bu komuda insan aklinin bir yerden sonra yetersiz olduguni dusunuyorum. Aklimizi Allah ile bir tutmamiz sacma.
118 Yorumla- +1 yıl
Olabilir mi olamaz mi? Peki biz bu soruyu cevaplarken empayiye dayanarak cevaplamiyor muyiz? Eger empatiye gore cevapliyorsak kendimizi tanri yerine koyup ben tanri olsam niye durup dururken insanları yarattim diye mi sormaliyiz? Peki sen tanri olabilir misin ki bunun cevabini bulabileceğini düşünüyorsun?
- +1 yıl
Evet cevaplanmasi gerektigi konusunda haklisin ama ben bu soruyu cebaplayabilcek kapasite birini henuz gormedim. Benim merak ettigim bir sey var. Senin kabullenmeyisin bu sorularinin cevaplanmayisindan mi ileri geliyor yoksa bunlar bir kacis mi? Algi bozuklugu olacak kadar aptal degilsin cunku
- +1 yıl
Yaratılışçı değil oluşçuyum. Aşkın bir tanrının varlığının imkansız olduğunu düşünüyorum. Evrende tinsel bir şeyler varsa bu ancak ve ancak içkin olabilir. İnsanın yaratılışı ise sorduğun, o kısımda evrim teorisini kabul ediyorum, aklımı tatmin ediyor. Ama tüm bir evrenin nasıl varolabildiğini soruyorsan, varolan tek şeyin tüm bir evren olduğunu düşünüyorum. Bir tanrı varsa o da evrenin kendisi olmalı (panteizme bakabilrisin) ama bu konuda da şüphelerim var.
- +1 yıl
Peki sen buna inanmak istiyorsan bir sey diyemem. Hakaret edip kendini aciz duruma dusurmeye can atanlardan degilim ama senin sorun konusunda benim kafamda soru isterleri var. Sen neye dayanarak Allah'a sonsuz iyi diyorsun. Sonsuz iyi diye bir sey var olmali mi ki? Bu dusuncene sebep olan dayanak noktan nedir?
- +1 yıl
Semavi dinlerin kesinkez sonsuz iyi olarak tanim yaptigini gormeden bu yargiya varman sacma. Yok eger bir kanitin varsa soyle bende bakayim. Sonsuz iyi ifadesinin nerden ileri geldigini merak ediyorum. Genellemelwre dayanilarak soylenmis bir seyse benim icin bir ciddiyeti olmasının imkani var mi?
- +1 yıl
Bu nasıl bir mantık? Sen de mutlak iyi olduğunu kabul ediyorsun ve bana somut delil getir diyorsun. İslam tarihinde Mutezile Eşari arasında bir tartışma geçer iyilik var mıdır yoksa tanrının yaptığı şey mi iyidir diye. İyinin tanrının seçtiği şey olduğunu söyleyen Eşari tanrı üstünde bir iyi kabul etmez. Mutezile ise tanrının iyiyi o şey iyi olduğu için seçtiğini söyler. İslam'da allahın sıfatları arasında onun en mükemmel ve iyi olduğu da geçer. Eğer sen tanrının mutlak iyi (bu aynı zamanda sonsuz demektir) olamayacağını kabul ediyorsan tartışmamız başka bir yere yönelir. Mükemmel olan bir şey kötü olabilir mi? Tanrı mükemmel midir? Mükemmel olmayan bir şey tanrılık vasfına uygun mudur? Bu soruları cevaplaman gerekir. Zaten yukarıdaki sorumun son bölümü vasıfla ilgiliydi. Boşuna sormadım yani o soruyu.
- +1 yıl
Bu evrende mukemmel gormedigin sey ne peki? Iyi ile kotu nun ve pek cogunun kisiden kisiye degisebilecegi bir dunyada ve bakis acisina gore değişen fani terimlerle mukemmelin tanimi kime gore dogru? Evrime gore tesadufler icinde yasiyorsak iyinin de tesaduf olarak kotunun de tesaduf olatak olusmasi gerekir. Big bang de mi tesadufen? Gece ile gunduz de mi? Senin yaşaman? Bu düzen ve dengenin sürekli bir sirkulasyon icinde devam etmesi tesadufen mi oluyor. Ya da en basiti senin bu paslanmaz aklın neden bu denli calisiyor? Tek bir hucreden bu akil nasil meydana geldi? Ruh da mi yok. Bunlar derin konular biraz da kisiden kisiye kabul edilmek istenen cevaplardan kaynakli
- +1 yıl
22 kişinin küçük bir kız çocuğuna tecavüz etmesi! Hangi birini sayayım bu evrende mükemmel olmayan şeylerin? Yapışık ikiz doğanları mı sayayım? Kolsuz bacaksız doğanları mı sayayım? Açlıktan ölen insanları mı sayayım? İnsan anüsünün çevresindeki kılların hiçbir işe yaramamasını mı sayayım? Ne sayayım ben şimdi? Hareket ettirici bir güç varsa bile bunun islamın tanrısı olmasına imkan yok güzel kardeşim.
Diğer konusunda 2,2b cevap paylaştı. bu soruyu bizim cevaplamamız hak mı şimdi? Biz o değiliz ki onun hangi düşünceyle yarattığını bilelim. dolayısıyla bilmediğimiz şeye de kesin bir şey söylemek bize sadece günah kazandırır. elbette neyin ne olacağını bilerek yaratır rabbim.
o halde şu soruyu da soralım neden melekler de yaratıldı. o halde neden bizler de yaratıldık öyle değil mi? o zaman her şeyin tek sebebi olabilir ki bizler ve onlar şüphesiz ki bir imtihan için yaratıldık. bu da zaten Kur-an da geçiyor.03 YorumlaDiğer konusunda 1,6b cevap paylaştı. eşytan iyiydi Melewklerin Cenneteki hocasıydı Kovulmadan önceki ismi Azazildi.Azazil sadece Allaha secde ederdi İnsanoğluna secde etmek ona karşırdı bilmityorduki İnsanoğlunda RABBİMİN ruhundan bir parça vardı sadece insan oluşu secde etmesinin engelledi RABBİN ruhundan bir parça olduğunu görseydi içinde secde ederdi Azazil kötü değil kötü olsaydı Peygamber kefil olmazdı ona Allah affetmesi için
010 YorumlaAllah ateşi de, odu da, zehiri de, vahşi hayvanatı da yaratdı, çünki onlar da olmalı. Onlarında olumu lazım. Başka canlılarda seçim hakkı tanıdı. Ama bize onlara bulaşmayın dedi. Çoçuğum. Evimizin şurasındakı elektrik elleme, buradakı soba dokunma, burada balkon düşme ve s. gibi büyüklerimiz uyarır ya bizi bak öyle.
00 YorumlaŞeytan kötü olarak yaratılmadı daha önce melekler gibi ibadet ederdi o kendi iradesiyle kötülüğü seçti ALLAH (C.C) kimseyi ililikte veya kötülükte zorlamaz olacakları önceden bildiği için hayatı yaratmadan önce bunları levhi mahfuzda yazılıdır iyiyi veya kötüyü yapmak tamamen senin iradene bağlıdır gayrimüslim hakikati anlayıp iman ediyor siz hala şüpheler içindesiniz demekki şeytan seni arkadaş bellemiş oyalıyor ALLAH (C.C) hidayet versin amin.
01 YorumlaBu sorunun çok basit bir cevabı var aslında, yani en azından tatmin edici bir cevabı duymuştum daha önce.
Kısada bahsedecek olursam dünya bir imtihan yeri, haliyle meleğin de şeytanın da olması gerekiyor... Yani şeytan olmasaydı herhalde bu sınavın bir anlamı kalmazdı. Herkes iyilik yapacak olsa cehenneme kim gidecek değil mi ama? Burada insan nefsiyle sınanıyor işte07 Yorumla- +1 yıl
Evet illaki birilerinin cehenneme gitmesi gerekiyor, sınavı geçemezse tabiki. Mesela düşünsene Tayyip'in cehenneme gitmediği bir düzeni?
Senin bu dediğini Ömer Hayyam rubailerinde kendisi de söylüyor, "Buraya gelmeyi ben mi istedim senden" "Dünyayı bir daha yaratacak olursan benim de fikrimi al yoksa yaşamam" gibisinden. Ama neden hiçbir varlık yokken bunları istemiş olabilir sorusuna gelecek olursak onu kimse bilmiyor, belki de işi esrarengiz kılan yönü de budur...
Ama benim başımdan geçen olaylar ve tarihte yaşanan ilginç olaylar bana tanrının varlığını ispatlıyor adeta... Mesela Pompei kavminin nasıl ve ne yaparken helak olduklarını araştırabilirsin...
Bir tanrı kesinlikle var ancak bu hak dinlerde belirtildiği üzre mi yoksa başka şekilde mi bilemem ama varolduğu apaçık ortada, yani biraz da görmek gerekiyor. Bütün bu düzenin bunca yıldır kusursuz işlemesi, yaşanan garip olaylar bunlara kanıt niteliği benim gözümde. - +1 yıl
sana yarın bir döneyim canım kardeşim seni çok ihmal ettik. tarih'te inkılap tarihinde ve siyasette fena değilsin bak hakkını yemem. diğer konularda seni biraz eğitmek isterim. gözlerinden öpüyorum.
- +1 yıl
Yalnız burada önemli olan konu şu, pompeiye gönül rahatlığıyla tesadüf diyebilir miyiz? Dünyada neden benzeri örnekler yoktur? Bu yaşanan olay neden böylesine sapık bir topluluğun başına gelmiştir?
Hem belki bu helak olmasa dünyanın ahlaki boyutu çok farklı yerlerde olabilirdi..
Hem bana tutarsız gelmiyor zira dünyada çok nizami bir düzen var, bunu görmek için etrafımıza bakmamız yeterli olacaktır bence. - +1 yıl
sana üç beş ziyaret yapacağım ama bu kez bilgi'nin sopası ile acıtmayacağım korkma. biraz dalga'sına geleceğim. bakalım geçen ayki gibi ağzını bozacak mısın yine? birikimine gıpta ettiğim kardeşim benim. öperim gözlerinden.
konu hakkında da istersen sağlam kitaplar önerebilirim ama sen okumuşsundur gererk yok.
Vallahi bende tam olarak bunu düşünüyordum sağ olsun arita iyi cevap vermiş.Bir de afedersiniz ama tanrı yok Allah var!!! hahah ulen cahil kardeşim benim Tanrı Allah demek.Allah'ta Tanrı demektir.Cahil cahil konuşmayın ya :D
10 Yorumlabu insanlar ıcın bır sınama aracı tıpkı gelecekte deccalin gelip insanları kandırcağı gibi. insanlar onu tanrı sanıp tapcaklar kı tapanlar da var süblimler her yerde açık. sadece senı test edıyor kımın yolunu seçceksın dıye yoksa Tanrı nın bır kaybı yok istese herkesi inançlı bır kul yaratırdı. yeterınce açık oldu sanırım
012 Yorumla- +1 yıl
İsteseydi herkesi inançlı yaratırdı dedin. Demek ki bazılarını inançlı yaratıp bazılarını inançsız yaratmış. Keyfine göre yani. Bu da canı sıkılan birinin oynadığı bir oyunu çağrıştırıyor, gerçi sonunu bildiğin bir oyunu oynamak ne kadar can sıkıntısı giderir orası da ayrı bir konu.
- +1 yıl
Beni yaratmadan ''önce'' henüz hiçbir şey yokken yani piyasada, yaratacağı şeyin sonunu biliyordu, o halde beni sonumla birlikte yarattı. Özgür irade denilen şey burada yokoluyor. O herşeyi herşey varolmadan önce biliyorsa ve herşeyi de o yaratmışsa onun iradesi dışında bir şey olmasının imkanı yoktur. Eşari de bunu kabul edip özgür iradeyi reddetmiştir, ülkemizdeki islam geleneğide eşari geleneğinin takipçisidir. Mutezili özgür irade vardır diyor ve tanrının iradesi kısıtlıdır diyordu, ama gücü kısıtlı olan bir tanrı nasıl tanrı olabilirdi? Vs...vs. Baskın gelen ve bugün kabul edilen dinin kökeni eşari geleneğidir. Dolayısıyla bir seçim yapmak gerekiyor, özgür irade var mı, ya da tanrının iradesi mutlak irade mi... Yoksa bütün mevzu toplumca alışık olduğumuz üzere çorbaya döner...
- +1 yıl
madem özgür irade yok dedın açıkcası Tanrı senı yaratmadan once senın ınancsız olacağını bılıyordu. senı dırekt olarak cehenneme atsaydı o zaman derdın kı benim ne sucum var bana sanş ver. işte sana şans verdı ama şansını kotuye kullanıyorsun. ayrıca kanıt olsun diye sağına soluna 2 melek verdı ve bütün herşey Levh-i Mahfuz da yazılı gelecek dahil.
her yarattıgı şeyde bir denge var iyiyi yarattıgı gibi kötüyü de yaratmış şeytan da allaha tapıyor ama o kendini allahın yarattıgı insandan üstün gördügü için kötüdür ve bunda sonra gelşiyor zaten olaylar
03 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılwww.sorusorcevapbul.com/.../allah-cc-seytani-ve-kotulukleri-nicin-yaratti
https://www.youtube.com/watch?v=OzuUuqTF5w811 Yorumla- +1 yıl
Linki okudum. ''Kötü olan kötünün yaratılması değil kötülüğün yapılmasıdır.Mesela çok faydalar düşünülerek bıçak gibi kesici bir alet icat edilmiş. Bu faydalı aletle aklını kullanamayan biri tutup kendini öldürmüşse “bıçak kötüdür ve icadı boşunadır. Neden icat edilmiş!” denilebilir mi? '' Ve tamamen saçma buldum. Çünkü kötü olan tam da kötülüğün yaratılmasıdır. Bıçak ile kötülük arasında bir analoji kurulamaz. Çünkü bıçak kendinde kötü olan bir şey değildir; o bir araçtır, niceliksel bir şeydir. Ancak kötülük, tam da kendinde kötülüktür, nitelikseldir, ve araç değil bir kaynaktır. Bıçağı ameliyat etmek ya da fakirlerin karnını doyurmak için yemek pişirmek gibi iyi olaylarda da kullanabiliriz. Çünkü bıçağın kendisi kötü ya da iyi değildir. Bu yüzden bıçakla ikisi de yapılabilir. Ancak kötülükle iyilik yapılamaz. Kötülükle ancak kötülük yapılabilir. Tanrı kötülüğü yarattıysa, iyi bir şeyi yaratmamış demektir, bizzat kötülüğü yaratan olarak kötülüğün kaynağı da kendisi olmuş olur.
+1 yılŞeytan önceden iyi bir varlıkmış diye duydum.Hatta şeytan ile Allah dostmuş duyduğuma göre.Sonra adem ile havva da şeytan niyeti bozup kötülük yaptırmış onda kötü olmayı seçmiş şeytan. Şeytanda normal cin gibi melek gibi birşeymiş.
012 Yorumla- +1 yıl
Biliyordu elbette sadece şeytanı deniyordu kötülüğü mü seçecek benimle dostluğunu sürdürecekmi diye biz insanlar gibi sınıyordu
- +1 yıl
Allah herşeyi bilir ama yarattığı varlıkları cennet cehennem olarak sınıflandırması gerek o nedenle bütün varlıkları sınamalıdır o nedenle
Hayırdır ateistmisiniz? - +1 yıl
Evet ateistim. Zaten herşeyi biliyorsa sınamasına da gerek yoktur. O zamana da bağlı olmadığı için böyle bir sınamayı takibe de ihtiyacı yoktur. Ha bizim var diyeceksin... Ben de diyeceyim ki, beni sonumu bilerek yaratmış, sonra da bak ama seni neden yakıyorum bir nedeni varı göstermek için dünyaya salmış vs. Çok hoş.
- +1 yıl
Siz ateistlere saygım sonsuz diğer din mesep vb.Lakin şunu söyleyeyim Allah ezeli ve ebedidir.İnsanları ve cinleride bana ibadet etsinler diye yaratmıştır.Neyse daha fazla nutuk çekmeyeceğim.Kıyamet gününde Allah'ı göreceğiz
- +1 yıl
Ailenizdemi ateist Yoksa arkadaş çevresimi
- +1 yıl
Böylesine güzel bir dinden dönmen beni şaşırttı.Ailen nasıl bakıyor bu duruma?
- +1 yıl
Sanki diğer dinleri araştırmış da böyle bir güzel dinden dönmen diyor bana. Bu durum ailemi ilgilendirmez. İnanç bireysel bir durumdur. Ama seninkinde öyle olmadığı belli. Sen hristiyan bir ailede doğsaydın hristiyan olacaktın, aramızdaki fark oldukça derin. İslam, diğer 3 din arasında vahşilikte ve insan haklarını ihlalde önde bayrak taşıyanı, Kur'an'ı okumasak neyse... (!)
- +1 yıl
Kuran sizin boş kafalığınızdan bin kat daha iyi.Kurban ol ;)
Gizli Üye(30-35)+1 yılFarkındaysan bebeklerin hepsi günahsız adeta melek gibi doğarlar. Allah'ın yarattığı budur. Ama daha sonradan insan olgunlaştıkça işler değişir. Allah yaratmakla beraber akıl sahibide eder. İnsan kendi kararını vermeye başladıkça kötü yollara düşer çoğu zaman. İşte bunlardır şeytan karakterli.
010 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılYani sanırım.
- +1 yıl
Kur'an öyle dmeiyor ama:
“Yeryüzünde vuku bulan ve sizin başınıza gelen herhangi bir musibet yoktur ki, onu daha yaratmadan önce, bir kitapta yazmış olmasın. Şüphesiz ki bu Allah’a çok kolaydır.” (Hadid, 57/22)
“Bilmez misin ki, Allah, yerde ve gökte ne varsa bilir. Bu, bir kitapta mevcuttur. Ve bu biliş Allah için çok kolaydır.” (Hac, 22/76)
Cevap sahibi+1 yılKuran a inandığımı söyledim mi ben?
- +1 yıl
İyide tanrı o bebeği yaratmadan önce onun ilerde öyle olacağını bilmiyormuydu eğer biliyorsa bunun arkasına melek görünümlü doğarlar saklanamaz.
Bilmiyorsa tanrı hanih herşeyi bilen ve görendi?
Cevap sahibi+1 yılBenim dinime deistlik denebilir. Allaha inaniyorum. Peygamberler ve kitaplar konusunda suphelerum var. Ama kadere inanmiyorum.
Cevap sahibi+1 yılRica ederim :D
Gizli Üye(36-45)+1 yılçünkü biz dünyada bir imtihanın içindeyiz ve Allah şeytanı yarattı şeytan kötülük yapmamızı ister evet ve Allah ona çok büyük güçlerde verdi çünkü bizim imtihanımız bu ya şeytana uyarız kötülük yapmaya devam ederiz ya da Allahımıza laik bir kul oluruz ve mükafatlandırılırız
07 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılevet kötülüğüde iyiliğide herşeyi allah yarattı
Cevap sahibi+1 yılherkez iyi olsaydı imtihanın ne anlamı kalırdı
Cevap sahibi+1 yılsen okulda neden sınava giriyorsun çünkü sınavı geçersen iyi bir yerlere gelme şansın var bizde dünyada imtihan ediliyoruz sınavı geçersek cennet ile ödüllendiricek ve bizim irademiz var biz karar verebiliyoruz bak bir sure
Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım. (51/ZARİYAT)
biz eğer kulluk vazifemizi yerine getirir ve sınavı geçersek bize ödül sunuyor ama yok sınavı geçemezsek cezamızı çekeceğiz eğer hepimiz direk cennete gitseydik iradeye ne gerek vardı? seçimi biz kendimiz yapacagız
bu konulara net cevaplar bulamazsın zaten insan dünyaya geldiği andan itibaren kısıtlı bir bilince sahiptir soruların ardı arkası kesilmez sonuca varamazsın..
01 Yorumla
+1 yılmevlana boşuna dememiş ne anlatırsan anlat karşındakinin anlayabileceği kadardır. hala dolap beygiri gibi könisberginde dönüp dolaşıyor adam. tanrı'nın kötülüğü bilerek yarattığını söylüyorum leibniz diyorum kötülüğün kendinde yetkinsizlik dolayısıyla tanrı'nın yetkinliğine işaret ettiğini söylüyorum. hala sağda solda konuşuyor. sülalesini sevdiğim.
00 Yorumla
+1 yılÖğretmenler öğrencilerinin sınavdan yüksek almasını ister. Bunu bile bilede zor sorar :) bu demek değildir ki o kötü öğretmen
11 YorumlaKim demis sonsuz iyi diye tum bunlar baslamadan once rahmetim gadabimi geçmiştir yazmıştır defne yaprağına diye rivayet edilir sonrasi hikaye malum zaten
08 Yorumla- +1 yıl
şu an için iyidir iyi olabilmek için kötülük şart senin ve benim bilip bilmediğimiz heşeyin sahibi ve yaratıcısı o tabi bana göre seni bilmem yani herşey ondan geldiği gibi iyi ve güzel olan kötülükte ondan gelmiş ve türemiştir ki bence bir nevi şeytana dayatma bu kötülüğünü ona devredip kendini iyi göstermek ben bazen acaba diyorum biraz egoistmi ama tırsıyorumda şimdi bunu yazdığımı görenler aman neyse çok detaylılar ben bir nevi benden üstün arkadaş gibi görüyorum onu o beni nasıl görür bilemem ama
- +1 yıl
Bak sende benim gibi düşünüyorsun ben herseyi biliyirsa sikiliyordur diyirdum ama su var hosnut oluo kizabiliyisa heyecanlandırdı da yaratilmislarda farkimiz fizigimiz degil ya da imkanlarımiz onlarin secme sansi yok ama biz her zaman secebiliyiruz isyan edebiliyoruz demekki bu onu heyecanlandiriyor yani iyi giden biri hep yoldan cikinca uzulur kendini toplamasi icin bekler aslinda olacagi biliyor ama her an değişiyor cunku icimizde ona karsi koymamizi ve isi onun adina eglenceli hale getirmemizi sagalayan bir nevi pil veeya beyin var bu ne mi? Bizzat ondan bir parca yani ruh k bakma daginik yazdim
- +1 yıl
Hahahah bende senin kadar uclardayim bende öyle düşünüyorum akla gelenden gayridir kavrayisimizin otesindedir derler ihyiyaci var demedim ayni filmi tekrar izliyor bence ve hosnut olup olmamak sadece heyecan diyelim ona cunku bizde ondan biseyleri almisiz kendine bak onu gor herkes tanridir teoride
şeytan kötü olarak yaratılmadı diye biliyorum. diğer olarak sorsan daha iyi olurmuş gibii
013 Yorumla- +1 yıl
Benim sorum şu: Tanrı mutlak iyi midir? Eğer öyle ise mutlak iyiden kötülük nasıl çıktı. Dinler tarihinde içinden bir türlü çıkamadıkları- çıktıklarını iddia edenlerinde kocaman açıklar bırakma pahasına bunu denediği- bir problemdir. Şeytan kötü olarak yaratılmamış olabilir. Ancak tanrı şeytanı yaratmadan önce onun bir gün kötü olacağını biliyorsa onu sonunu bile bile yaratmıştır. Tanrı zamandan da üstün bir varlık olması gerektiği içindir ki aslında onun kötü olduğu anda bile varlığı hakimdir. Dolayısıyla kötülüğü tanrı yaratmıştır sonucuna varırız. En başa dönelim: Mutlak iyiden kötülük çıkamayacağına göre tanrının içinde de kötülük vardır demek zorunda kalırız. Sanırım cevabınızı neden ilgisiz bulduğumu iyice anlatabildim.
- +1 yıl
ben başka birşeyden bahsetmiştim evet anladım gibi. ama bende şunu kastettim. Allah kötülüğü yarattı çünkü iyiliği anlayabilmemiz için. ben olan bişeyden bahsetmiyorum sadece fikirlerimi sizinle paylaşıyorum. yazdığım şey biraz felsefi. yaklaşımım yani. Yaratıcı merhametlidir. merhametlinin içinde de kötülük olacağını sanmıyorum
- +1 yıl
Zaten temel nokta o, içinde kötülük olmayan bir şey kötülüğün varlığına nasıl izin verir? Senin gücün yetseydi dünyadaki tecavüzcüleri, işkencecileri, çocuk katillerini, sapıkları, savaş suçlularını durdurmaz mıydın? Engellemeye gücün varken küçük bir kıza tecavüz edilmesini izler miydin? Eğer bunu yaparsan sen de en az o kötü insan kadar kötü olmaz mıydın? Çünkü gücün vardı ve engellemedin... İnanılan tanrı da buna benziyor işte... Hem kötülüğü yaratıyor, hem de kötülüklere izin veriyor. Eğer tanrı varsa bile böyle bir tanrının varolması imkansız. Bu fikir, tanrı fikrine bir hakaret bana göre.
- +1 yıl
Allah insanlara vesvese vermez. şeytan verir. tecavüze uğrayanlar mesela , tecavüz edenler eminim cezasını günahını alıyordur. düşüncelerin mantıklı ama tam anlamıyla katıldığım söylenemez. düşüncelerimiz farklı biraz. konuşup tepki alabilirim bu yüzden pek fikirlerimi anlatmak istemiyorum ama bu dünya da bir haksızlık var ise elbet bizde hak yolunu buluruz çocuk yaşta ölenler cennete gidiyor misal
- +1 yıl
Cenneti hemen nasıl devreye soktun bak. Çünkü bu dünyada adaletin sağlanmasına gerek yok (!) Nasıl olsa cennet var. Bundan âlâ kafayı kuma gömmek mi olur... Cennetmiş. O tecavüze uğrayan çocuk cennete gitse bile böyle bir sistemde alacağı var! Kimisi de tecavüze uğramadan cennete gidiyor, nasıl ama? Hani tanrısal adalet. Geçiniz, masal bunlar.
Gizli Üye(30-35)+1 yılSeytani yaratir ve onla sidik yarisina girer ilginc dogrusu.Tanrilar arasindan en garibi ve en SEVKATLISI.
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılallah kötülüğü bilerek yaratmasa içimzdeki gizli şeytanların varlığından haberdar olmazdık. iyiki yaratmış.kimin adam kimin o.çocuğu olduğunu kötülüğün şeytanın varlığı sayesinde anlıorz
04 Yorumla
Cevap sahibi+1 yıldeişik değil olması gereken bu. bnce allahta insani özellklerde mevcut.şurdan anlıyorum bizi yarattığı için verdği şeyler için ona şükretmemeiz gerektiğini kuranda belrtmesi veya en çok onu sevmemizi istemesi..eşten çocuktan daha çok kendsinin sevilmesini istiyor
Cevap sahibi+1 yılo kim yahu
senın soruna şöyle cevap vereyim madem ki öğretmenler herkesin okuyup başarılı olmasını istiyor neden sınav yapıyor?
016 Yorumla- +1 yıl
burada yaratmak değil sınavdan bahsediyorum ben öğrencileri öğretmenler yarattı demiyorum öğretmen olmasa öğrencinin öğrenci olmasa öğretmenin bir manası yoktur. Gelelim şeytan ve bilmeme konusuna
1- şeytan ve nefis olmasa bizim yaratılmamızın da bir amacı olmaz zariyat suresi 56. ayyette "Ben, cinleri ve insanları sadece bana ibadet etsinler diye yarattım" bizim kulluk görevimiz budur. yani şöyle diyeyim öğretmen her öğrencinin başarılı olmasını ister ama sınavlar bu sınavın nedeni ise çalışanşlarla çalışmayanlar arasındaki haksızlığı ortadan kaldırmaktır. yani kısaca şeytanın yaratılmasında ki gaye iman eden ile etmeyen arasında haksızlığı kaldırmaktır. sonsuz iyi olandan nasıl kötü çıkar sorunun cevabı bu
2-bilme konusuna gelince alim olan Allah'dır kurandaki bir çok ayet ve hadisler indiği gün anlaşılmadı ama iman ettiler inandılar ve o ayetler günümüzde açıklanabiliyor
devamı giğer yorumda - +1 yıl
nahl suresi 69. ayet de "Sonra meyvaların hepsinden ye de, Rabbinin (sana) kolay kıldığı yollara gir, diye ilham etti. Onların karınlarından renkleri çeşitli bir bal çıkar ki, onda insanlar için şifâ vardır. Şüphesiz ki bunda düşünen bir millet için, büyük bir ibret vardır." ve bu meal günümüzde tam olarak anlaşılmaktadır yeterli mi başka diyeceğin varsa söyle onada kanıt getiririm Rabb'in izni ile
- +1 yıl
tanrının değil senın ıbadete ıhtıyacın var ona ıbadet edıp etmemen sana kalmıs bırsey. yanı soyle soyleyeyım senın ıyı bır yere varıp varmamana ogretmenın ıhtıyacı mı var? ıyı bır yerde olsan da kendı kotu bır yerde olsanda kendıne. yanı kısaca sen cehennemde yansan da kendıne cennette yasasanda kendıne :)
- +1 yıl
o sana illahim ibadet et demiyor o senın kendı kararın ama diyor kı sen bana kulluk gorevini yaparsan cennete gıdersın yapmazsan cehenneme :) yanı sınava calısırsan iyi not alır gecersın calısmazsan o sınavdan kalırsın bu kadar basıt sen öğretmen için mi çalışacaksınız sınava senın bılgıne mı ıhtıyacı var bılırsen senın yararına bılmezsen senın zararına bu kadar basıt.
- +1 yıl
sen tanınmak istiyorsunda O neden istemesin? secde suresi 9. ayette "Sonra onu tamamlayıp şekillendirmiş, ONA KENDİ RUHUNDAN ÜFLEMİŞTİR. Ve sizin için kulaklar, gözler, kalpler yaratmıştır. Ne kadar az şükrediyorsunuz!" ona kendi ruhundan üflemiştir kısmından kasıt her insan Rabb'in sıfatlarından sıfat taşır ama Rabb'in bizde bulundurdugu sıfatlar sadece temsilidir yani senin tanınma isteğin gibi.
Diğer konusunda 677 cevap paylaştı. Madem şeytanın kötü bişey olduğunu biliyorsun neden Allahı sorguluyorsun? Git seytanı sorgula
01 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılAllah bizleri boş yere yaratmadı hepimizi imtihan etmek için yarattı. Ve şeytanda bu yüzden var bizleri yanıltmak için var biz bu dünyada onunla imtihan oluyoruz.
012 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılAllah onun kötü olacagını bilmiyormuydu öyleyse neden onu yarattı diyosun allah onun kötü olacagını biliyordu belkide ve bunun için bizleri imtihan etmek için yarattı demek istemiştim.
Cevap sahibi+1 yılevet. Kötülük insanın içindede olan birşey. insanın içinde iyilik duygusuda var kötülük duygusuda ve Allah bizden iyiliği beklerken şeytan bizi kötülüğü yapmamız için dürtüyor bizde böyle imtihan ediliyoruz.
Cevap sahibi+1 yılsırf bizleri denemek için kötülüğü yarattıgını söylüyorum ben ve öyle düşünüyorum. Allahta kötülük yoktur olamaz bence.
- +1 yıl
İyi de mutlak ve sonsuz iyi olan bir şey tanrı; yani iddia bu. Ve herşeyden önce yalnızca o vardı. Yani yalnızca mutlak iyilik vardı. Ve bu mutlak iyiden kötülük diye bir şey çıktı. Bu da demektir ki mutlak iyiden kötülük çıkabilir... Böyle bir şey olamayacağına göre tanrıta 'mutlak iyi' demememiz gerekir. Mutlak iyi olmayanın içinde de kısmi de olsa kötülük vardır demektir. Zaten bizi o yaratmadı mı? Biz yoktuk ve kötülük de yoktu. Biz, o nasıl yarattıysa ancak öyle olabiliriz. Çünkü iddiaya göre tanrı aynı zamanda mutlak iradedir de. Onun iradesi dışında bir şey gerçekleşemez. O halde kötülüğün kaynağı da tanrı oluyor. Kötülüğü kimin yaptığı değil mesele, kötülüğün kaynağının ne olduğu. Burada dindarların içinden çıkamadığı bir açmaz var.
Cevap sahibi+1 yılallahın kötülüğü yaratması onun içinde kötülük oldugu anlamına gelmez dünyada hep zıtlık vardır iyile-kötü güzelle-çirkin yalanla-dogru gibi. Allah iyi ve iyiliği var etti ama bunun birde iyi olmayanı var iyi olmayan diye birşeyde var bu yaratılan bişey degil. iyinin zıttıfır. Ama allah şeytanı yarattı evet ve şeytanda başta birde melekti zaten sonradan kötülüğü seçti. Allah istese evet yok edebilir onu ama bizi deniyor ve sonunda yok edicek zaten.
- +1 yıl
Mutlak iyiden kötülük çıkamaz. İyiliği var etmiş ama kötülüğü var etmemiş diyorsun. Kötülük iyi olmayanın zıttı diyorsun. O halde iyi olmayını da varetmiş oluyor, aynı şey. Sonuçta bunlar var ve onun iradesi dışında bir şeyin varlığından söz edilemez. Demek ki kötülüğü de allah yarattı. Ve bizi sınamak için yarattı. Ondan önce başka hiçbir varlık yoktu ama o insan diye bir şey yaratayım dedi, şeytan onu saptırsın dedi, dünyada bir sınav yaparım, bazılarını cehenneme bazılarını da cennette koyarım dedi öyle mi? Allah'ın kötülüğü yok etmeye gücü yetiyor da bunu yapmıyorsa o kötüdür. Şöyle düşün bir sapık küçük bir kıza tecavüz edecek ve senin elinde o sapığı etkisiz hale getirecek gücün var. Ama sen bunu yapmıyor ve izliyorsun. Bu durumda en az sen de o sapık kadar kötü olmuş olursun. İşte bu yüzden bu tarz şeylerin saçmalıktan başka bir şey olmadığını düşünüyorum.
Cevap sahibi+1 yılhı bak şu son dediğin şey benimde bir aralar kafama takılmıştı bir hikaye okumuştum ve orada seninde bahsettiğin gibi birşey olmuştu.batan bir gemide bir kayalıga tutunarak cocugunu kurtarmaya calısan bir annenin canını al diye emretmişti azraile ve azrail üzülerek almıştı canını. Çocuk denizin ortasında o kayanın üstünde tek başına kalmıştı. Bunu okuduktan sonra bende çok düşündüm nede öyle oldugunu cok kafa yordum. ama yinede kötü oldugunu düşünmüyorum Allahın. sende bu kız imtihana taktı diyeceksin şimdi ama o da Allahın bir imtihanı ben böyle düşünüyorum. Ve fikirlerimiz uyuşmuyor seninle :)
Cevap sahibi+1 yılrica ederim sende öyleydin :) tamam bir cevap bulursam paylasırım
+1 yılne verdiniz siz buna? okunmuş su verin de aklı başına gelsin
01 Yorumlakekşe insanlarıda yaratmasaydı ne işe yarıyoruz...
13 Yorumla
+1 yılartık bıktık sizlere laf anlatmaktan cidden yazamayacagım daha fazla düşünün durun ne yapalım :(
01 Yorumlavalla kızma arkadaşım ama bu mantıkla yaklaşırsak senınde yaratılmamış olman gerekıyodu..
09 Yorumla- +1 yıl
yaw kimseye bişey idda ya da ispatlama durumu yokki ortada..inanıyorum ve bu kımseyı ılgılendırmez..tıpkı senın ınanmaman ve kımseyı ılgılendırmedıgı gıbı..ayrıca sen neyı ıspat edebıldınkı baska bıseye salt sacmalık dıyosun..akıl senı sadece ınanmanın kapısına kadar getırır..ınanc kalp işidir akıl işi değil..bu kadar..
+1 yıltanrı kötüyü yaratamasaydı tanrılık vasfına uygun olmazdı
07 Yorumla- +1 yıl
aciz bir tanrı olabilir mi
- +1 yıl
kendi sorunun cevabını vermişsin zaten
- +1 yıl
söyledigin çok saçma.yaratmadıkları üzerinden konuşup acizlik aramak nasıl saçmalıktır.istese bize kanat yaratırdı yapmış mı? hayır.demekki aciz.böyle bir mantık yok.
Kötülükte Allahtandır iyilikte...ama kötülüğü secmek cüzü iradedir
03 Yorumlaİyi olanı bilmek için zıttının da mevcut olması gerekir.
İmtihandayız şeytan ise şaşırtmaca kanmayacaksın.28 Yorumla- +1 yıl
Arkadaşım istersen patatese tap, beni ilgilendirmez. Aynı sorudan 50 kere gelirse aynı cevabı 50 kere vermem saçmalık olur. Okumak gibi bir alışkanlığın olmayabilir, sen aşağıdaki tartışmaları okumaya üşeniyor olabilirsin. Bunları, özellikle başkaları görsün diye yazıyorum. Çok fazla önemsene kendini. Hiçbir şey anlatmayan ayetlerini de kendine sakla.
Ya ateistler hepiniz ölürken kelime-i şahadet getirerek ölüceksiniz neyin kafası bu anlamadım.
01 YorumlaŞeytan, içinizdeki tanrının yoklugudur.
A.Eistein.01 Yorumla
+1 yılTipik Bir atheist sorgulaması :-)
10 YorumlaHerkes sorgulayabilse keşke...
10 YorumlaYakında sen de ateist olursun bro...
04 Yorumlasenin gibilerden allaha sığınırım.bilmeyen genç zihinleri bulandırma.kendi inanç sisteminde çürü lütfen...
15 Yorumla- +1 yıl
nekadar olduğumu algılayabilecek kapasitede olmadığını biliyorum.bırakın bu misyonerliği.buzihin yıkamayı.inanmıyorsan inanma ona bişey demem.saygı duyarım ama inananları böyle zehirlemeye kalkma.allahın laneti sizler gibilerin üzerine olur...burda bisürü liseye giden genç var.kiminin türlü sıkıntıları bunalımları var.onlara dokunma.zaten binlerce soru var kafalarında.uzak dur onlardan.gel bana sabaha kadar anlat allah var mı yok mu vs nekadar safsatan varsa.hepsine cevap verir zihnini doldururum çokşükür.ama gençlerden uzak dur.
- +1 yıl
Zihin yıkamayı ben değil senin dinin yapıyor. Bu ülkede insanların zihinleri doğdukları andan itibaren dini kurumlarca ele geçiriliyor, baskı altında tutuluyor. ilkokuldan başlayan zorunlu din dersleri, her sokak başında günde 5 kere yükselen islam propagandası misyonerlik değil de nedir? Sen ona ibadet ve farz diyorsun, bana göre is asıl misyonerlik odur. Cevabın yoksa sayfayı işgal etme, senden akıl alacak değilim. Kendinizi iyi falan zannediyorsunuz ama inanç tüccarlığından başka bir şey bildiğiniz yok. Herkesin aklı fikri var, liseli diye kimseyi aşağılayamzsın. Alternatif düşünceleri görüp, kendi inancını kendisinin bulması herkesin hakkıdır. Özgür düşünceyi savunan insanlardan uzak dur.
Abicim Tanrı diye birşey yok. Allah var
08 Yorumla- +1 yıl
Eğer inançlı biri isen şunları bilmen gerek. Allah seni yarattı senle beraber bir sürü şeyi daha. Yaratıcılık sıfatı oradan geliyor o yüzden yaradan demekte bir sakınca yoktur.Yaratmak sadece Allah'a mahsustur. Eğer ki Tanrı kelimesini inatla Allah dememek için kullanıyorsan eğer bu doğru değildir fakat Allah'ı niyet ederek Tanrı dersen herhangi bir sorun da yoktur.
- +1 yıl
Benim inançlı bir insan olup olmadığım Allah'tan başka hiç kimseyi ilgilendirmiyor. Ben bazıları gibi, -sanırım sende dahilsin- gösteriş için müslüman değilim. Ayrıca "yaradan" kelimesinde sıkıntı olmadığı gibi Allah'ın Türkçe karşılığı olan "Tanrı" sıfatında da bir sakınca yoktur. Dini saptıran 3-5 provokatörün ne dediği beni ilgilendirmiyor. Utanmasanız Türkçe konuşmak günahtır diyeceksiniz. Yazık...
- +1 yıl
Yalnız yazdıklarımı anlamadığını düşünüyorum şu an. Ben sana inançsızsın demedim. Senin ne kadar müslüman olup olmadığın beni ilgilendirmez. Bu senle Rabbin arasındadır bu bir. Bir diğeri Tanrı kelimesi için eğer Allah dememek için inatla kullanılıyorsa doğru değildir yoksa Allah'ı niyet ederek kullanılıyorsa kullanılmasında bir mahsur yoktur dedim. Öncelikle yazdıklarımı iyice anlayıp daha sonra beyin süzgecinden geçirip cevap vermeni rica ediyorum.
- +1 yıl
Hayır dediğini anladım. Ben sadece sana, inançlı olsam dahi bunun benim ile Allah arasında olduğumu söyledim. Ben Allah sıfatını kullanıyorum ama senin gibi insanları gördükçe Tanrı sıfatını kullanasım geliyor... Hem önemli olan neyi ifade ettiğindir. Bugün ülkemizdeki rahipler bile "Allah" diyor, belki televizyonda filan denk gelmişsindir konuşurlarken. Bu sana iyi bir örnek olsun. Tabi anlamasını bilirsen. Bu konuda önemli olan niyettir niyet! Provokatörlüğün, dini saptırmanın alemi yok...
+1 yılKonu orjinalmiş ama ben freud severim
00 Yorumlaöbürtarafta söylerssin :D
11 YorumlaŞeytan özgür iradesini kullanarak kötülüğü seçti.
014 Yorumla- +1 yıl
Biliyordu, Şeyta'nın da özgür iradesiyle yaptığı secenekleri insanın da yaptığı secenekleri Tanrı biliyordu. Fakat O bildiği için Şeytan kötülüğü seçmedi, Tanrı sadece kötülüğü sececeğini biliyordu çünkü geleceği görebiliyordu. Fakat Onun kötülüğü seçmesi onun sınavıydı , gene özgür irade konusu.
- +1 yıl
Allah özel isminin tek özelliği arapça olması. Arapçada ilah tanrı demektir. el-ilah ise belirtme eki almış tanrıdır. Allah, El-ilah demektir. İslamdan öncede Allah ismi kullanılıyordu zaten. Muhammed'İn babasının adı Abdullah'tı. Türkçe konuşuyorsak islamın tanrısı diyebilirim. Sen istersen arapçasını söylersin. Bu arada 99 tane daha var tek bir ismi yok :)
- Diğer konusunda 24b cevap paylaştı.
+1 yılTanrı ne istediğini bilmiyor.
00 Yorumla
+1 yılKüçük hesaplar.
12 Yorumla- +1 yıl
ihtiyacım yok bro.
iyiligini gostermek icin
03 Yorumla
+1 yılseni gidi ateist seni :D
10 Yorumla
+1 yıloooffffff
13 Yorumla- +1 yıl
bu tip soruların cevaplandığı birçok site var niye oralardan bakmıyorsunuz?
Neye inaniyorsun?
01 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne