bu soru şaka değildi. cevabını yazıcaktım ama d şıkkının yeterince seçilmediğini gördüm.
araştırırsanız daha kalıcı olur dostlar.. birdahaki girişimde yazıcam. kusura bakmayın. iyi geceler
Genellikle bütün gazlı içeceklerde Karbondioksit gazı vardır. Gazların çözünürlüğünü etkileyen etmenler sıcaklık ve basınçtır. Sıçaklık çözünürlük ile ters orantılıdır. Sıcaklık azaldıkça daha iyi çözünür. Basınç ile doğru orantılıdır. Yani basınç arttıkça çözünürlük artar. O yüzden içeceği soğuk olarak içmek Karbondioksit gazının şişe açıldığında uçmamasını sağlayacaktır ;) Yoksa şekerli su içersin
Ayrıca asidi de gırtlağını yakar. O kadar iğrenç olur
meyve suyunda da var mı co2
söylediklerin doğru ama cevap sol taraftayorumların içinde
Ben cevabı biliyorum. Gıda Mühendisiyim zaten.
mühendis olunca insan doğruyu açıklıyor işte :)
Her ibare her gıda için aynı anlamı ifade etmez. O bir öneridir. Daha güzel içimi olur diye öyle bir ibare yer alır. Ne kadar soğuk içilirse, kola o kadar çok beğenilecek, o kadar çok tercih edilecek, o kadar çok aranacaktır ;) Amaç budur. Kulaktan dolma falan konuşmuyorum. Bu işin bilimini ve mevzuatını okumuş biri olarak söylüyorum. Bunlar ticari ince hususlar
romantikız - :)))
ben üyelerin zeki ve aynı zamanda çok tatlısını severim ;)
eyvallah, teşekkürler
benim diplomam gıdada geçmez. ama bunu anlatanların diploması çok zalımdır..söliim ezer
İyi ya, demek ki o kadar da kendilerini yetiştirememişler zavallılar. Benden öğrendiklerini onlara öğret te orada burada yanlış konuşarak mahcup olmasınlar bari. Öğrenmek erdemdir. ;) Cahillik kötü
iltifat sana değildi kardeş :Dsoğuk içiniz talimatı gazlı olmayan içeceklerde de var. hatta bazı yiyeceklerde de soğuk tüketiniz var. co2 ile alakası belki vardır ama nedeni sadece gaz gözünmesi ve ticari kaygı değil. belki yüksek yüksek lisanslarda göreceksindir
Pek açıklayıcı olmuş ^
mevzuatlar, ticari ince hususlar...vay vay vay.. bileydim, vallaha diyoğüşdürmezidim sizi :D:D:D:D:D
Sana bir öneride bulunim, bir dene bakalım bir daha ağzına sürüyo musun.
Coca cola
bira
ve buna benzer içecekleri bir sıcak iç bakim, bir daha ağzına sürüyor musun.:)
artık soğuğunu da içmiyorum.
tek ayran içicem artık.
Eskiden insanlar colayı kaynatıp içerlermiş, cola zaten o amaçla yapılmış ve hep aynı formülle yapıldı içindekilet değişmedi. Madem sağlık için soğuk içilmesi gerekiyorsa o zaman insanlar sıcak sıcak içerken nedenhiç düşünmemişler. Asıl düşünülecek nokta bu.
coca cola nın cocası cocain. ilk olarak ilaç olarak kullanılmış. ama artık kokain olmadığı söylense de formülü gizli olduğundan bilemiyoruz ne var ne yok. bir yazıda coca colanın içindeki tadı koşnilden aldığını okumuştum. koşnili belki bilirsiniz bir ağaç zararlısı. ben kahverengi koşnilin kokusunu aldığımda o yazıyı hatırlamıştım. gerçekten benziyor
Kokain olmaz olur mu, tadı veren o.
işte bilemiyoruz çünkü formülü gizli. ne içtiğinizi bilmek insanlık hakkıdır aslında. aynısını ben yapsam herkes isyan ederdi ama.. kola firmaları yapınca gizlilik oluyo.
aşağıda karakoşnil yazıcaktım kahverengi yazmışım yanlışlıkla. bizim ağaçlarda hepsinden var :D
Içindekiler saklanıyor ama coca cola bir açıklamasında formül hiç değişmed demişti:)
aslında değişiyor. mesela meyan kökü saf meyan kökü olamıyor. toplanırken fare karışabiliyor içine :D
www.hardwaremania.com/.../...ttiniz-hic-41688.html
böyle birşey buldum bakabilirsin
SOĞUK İÇİNİZ" YAZILIDIR. DEVAMI SÖYLE OLMALI İDİ:
"SOĞUK İÇMEZSENİZ ZEHİRLENİRSİNİZ.")
İyi araştırma..Benim dinlediğim daha dramatik. Günceleme dolduğu için buraya yazıyorum. Arayan bulsun :DTüm hazır gıdalarda koruyucu madde kullanılır. Bu soğukken (+4 C nin altında) koruyucu maddedir. Yani sağlık üzerinde ıspatlanmış bir zararı olmadan gıdayı koruma işlevini yerine getirir. Sıcaklık yükseldiğinde ise koruyucu maddelerin karakteristiği değişir, kanserojen olur. Sıcaklık daha da artarsa "yüksek kanserojen" olur. Mesela çok sıcak çaya hazır çikolata attığınızda, o çikolata artık "yüksek kanserojen"dir.
Bu kural yalnızca sıvı gıdalarda bu kadar keskin ve net (heralde emilimi daha hızlı ve çok olduğu için sıvılarda daha önemli). O kadar net kiBu yüzden sıvı gıdalarda üretici talimat olarak Soğuk İÇİNİZ der. "soğuk tüketilmesi tavsiye edilir" de yazabilirdi. Ama içeceklerde direk SOĞUK İÇİNİZ diye yazar. Böylece kanuni olarak üreticinin sorumluluğu düşüyor. Çünkü sıcak tüketildiğinde yüksek kanserojen olduğu resmi olarak biliniyor.Ben gıda mühendisi değilim bilenlerden dinledim. Anlattıklarımda hatalar olabilir. Bunların hiç konuşulmamasının, çoğu kişinin bilmemesinin sebebini de tahmin edersiniz. Mesela bildiğiniz 2 büyük kola üreticisi, dünya üzerindeki birçok ülkeden daha güçlü şirketler. Ispatı: hiçbir Holywood filmi gösteremessiniz ki içinde bir yerde kola reklamı geçmesin. Bu şirketler böyle bilgilerin kolay ulaşılan kaynaklarda dolaşmasına izin vermiyorlar.
rica ederim zevkti benim için
Abicim, Allah aşkına insanlara yanlış yanlış bilgiler vermeyin ya... Şu dediğinle o "soğuk içiniz" ibaresinin ALAKASI bile yok. Ticari bir olay o.
Cevap
15Cevap
Soğukken tadı sıcaga göre daha güzel oluyor oda olabilir.
Tadı için olsaydı "soğuk içilmesi tavsiye edilir " yazardı. Ama direk emir kipi kullanılıyor. Çünkü bu ürünün kullanma talimatıdır. Öyle kullanmassan doğacak sonuç üreticiyi bağlamaz.
Mevzuatta gerekli açıklamalar yer alır. Emir kipi falan yok ortada sevgili arkadaşım
yurt dışında bu tarz olaylarla ilgili tazminant davaları olmuş o açıdan örnegin çamaşır makinasında evcil hayvanını yıkayıp uyarı yoktu diye firmadan tazminant almış öyle bir durum yani
evet. cevap değil ama söylediğin doğru.
SOĞUK İÇİNİZ masum bir tavsiye değildir. TALİMATTIR. Ama neden?
evet haklısın. zekisin. büyüksün apla :) cevabı görünce tamam diyiceksin.
Kolada yazar, sebebide soğudukça karbondioksit çözünür ve içerken boğazda yanma hissi bırakır, bol asitli kola içtiğini hissedersin, ılıdıkca ise karbondioksit tepkimeye geçmez ve şekerli su içiyormuş gibi olursun.
içindeki karbondioksit gazı soğukta daha iyi çözünür bu nedenlede daha gazlı olur soğukken..ve daha lezzetli... :)
söylediğin doğru dostum ama cevap bu değil.
Gazlar soğukta daha çok çözünür.Asitli içeceklerin içinde karbondioksit var.O ne kadar çok çözünürse (asidi kaçmazsa) tadı o kadar iyi olur.
'' Soğuk içiniz '' bu yüzden yazar.
söylediğin doğru ama cevap bu değil. cevap çok çok çok daha hayati
bir içeceğin tadı bozuksa bile soğukken belli olmaz pek ondan
pardon yakışıklı aşağıdaki bahtsıza yazacaktım.
colanın eskıden eczanelerde ılac olarak satıldıgını duymustum gıda muhendısı guzel acıklama yapmıs gazın çözunurlulugu ve belkı sıcakta bakteri uretmesıyle alakalı bır durum olabılırmı
Harbi cok uyuz olurum ona.
Sanane arkadaşım nasıl istersem öyle icerim ^^ İlla karışacaklar
Haklısın cevabı öğrendiğinde anlayacaksın neden sinir bozucu olmasına rağmen yazmak zorundalar...
Yazmak zorunda değiller. Nokta.
yorumlarını da al git burdan.
Yasal uyarı
Sigara sağlığa zararlıdır gibi
evet yasal uyarı. ama neden?
bu arada tbr cevapların isabetli.
son cevabın yorumunda..
cnn23
Asit dengesi kendisini sogukta baskin gosterir diger urunlerde ise asit baz dengesini ayarlar
ya işte bizi mal yerine koyuyorlar şimdi bu sığır kaynatıp içer falan diye not düşüyor adamlar :D:D:D
sen biliyosun heralde söyle bizde öğrenelim
son cevabın yorumuna bak :)
tadı daha güzel olsun
değil maalesef. sağlık lezzetten daha önemli ;)
İçindeki CO2 ile alakalı.
cevap bu değil dostum.
Kaynatıp içme diye :P
Çünkü bazıları kaynatıp içer hocam.
Kaynatıp içmeyelim diye. bilemedimmm
güncelleme dolduğu için aşağıda yorumda yazdım :D
cnn23 yorumunda
içerim
diyosun.. :)
nedenmiş peki çok merak ettim
biraz sabır. konu çok önemli ve gerektiği kadar bilinmedi için (hatta hiç bilinmediği için) biraz daha bekliyicem.
evet haklısın geç oldu..
cnn23 yorumunda
Anlamıyoruz ya biz ondan.
sıcak içersen ishal olursun
Hayır uğraştırmayıp söylesen ne olur ki yani?
çünküüü eşşegiiiin... dolayı :D:D:D
tbr bildiniz bu forumda sizi en süper akıllı seçiyoruz. ödülünüzü danışmadan alabilirsiniz.
daha hoş oluyor sogun
sıcak oldumu tadı bişeye benzemiyorda o yüzden.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar