Ben meslek liseline gidiyorum da, YGS/LYS sınavını kazanmazsam hiç zaman kaybetmeden 2 yıllığa gidip DGS ile 4 yıllığa tamamlamak istiyorum DGS sınavı nasıl oluyor? DGS'ye girenlerin yorumları neler? dgs zor mu?
Selamlar. DGS birçok öğrencinin lisans okumak için tercih ettiği yollardan biri. Her yıl birçok öğrenci DGS sınavı ile lisans programlarına geçiş yapıyor. Tabi ki bu öğrencilerin kafasında DGS ile ilgili birçok soru var. DGS'ye girenlerin yorumları da dahil olmak üzere DGS hakkında bilgiler vermek istiyorum.
DGS Nedir, Ne İçin Girilir?
DGS
DGS'nin tam açılımı dikey geçiş sınavı. Ön lisans programından okuyan ya da okumuş öğrencilerin lisans programına geçiş yapmak için girdikleri bir sınavdır. Ancak şunu da belirteyim DGS'ye sadece meslek lisesinden mezun olan öğrenciler girebilir. Yani eğer ön lisans okuyorsanız ve lisans programına geçmek istiyorsanız meslek lisesi mezunu olmanız şartı aranıyor. Her yıl binlerce öğrenci DGS sınavına girerek lisans programlara geçiş yapmaktadır. Üniversite sınavında lisans kazanamayacağını düşünenler 2 yıllık bölümlere girerek DGS ile lisansa geçerler. Birçok öğrenci için dikey geçiş sınavı kurtarıcıdır. DGS sınavıyla ilgili planları olan öğrencilerin en merak ettiği soru DGS zor mu ya da DGS kolay mı? oluyor.
DGS Kazanmak Zor mu, Kolay mı?
dikey geçiş sınavı
Ülkemizde yapılan tüm sınavları düşünecek olursak DGS kolay olan sınavlar arasında sayılır. 4 yıllık bir lisans bölümü okumak istiyorsanız ya üniversite sınavına girmeniz gerekir ya da 2 yıllık bölümden DGS ile geçiş yapmanız gerekir. Üniversite sınavı TYT ve AYT sınavlarından oluşur ve birçok farklı dersten sorumlusunuzdur. Ancak DGS sınavında sadece temel derslerden sorumlusunuz. Soruların çoğunluğunu temel matematik oluşturur. Burada akla DGS matematik zor mu? sorusu gelebilir. Matematiğin asıl zor kısmı olan matematik 2 konuları bu sınavda yoktur. Temel matematik sorularının oldukça kolay ve cevaplanabilir düzeyde olduğunu söyleyebilirim. Ve diğer sorular ise sadece Türkçe konularından gelmektedir. Orada da dil bilgisi soruları yoktur. Sadece anlam sorularından oluşmaktadır. (Sözcükte anlam, cümlede anlam, paragraf, anlatım bozukluğu ve sözel mantık.)
Türkiye'de sınava giren öğrencilerin başarı oranının en yüksek olduğu sınav DGS'dir. Bunun en büyük sebebi sınavda sorulan sorulardır. Biraz çaba harcayarak düzenli bir çalışma ile DGS sınavında başarılı olmanız yüksek. Kesinlikle üniversite sınavına harcanan efordan daha az efor sarf etmeniz yeterli olacaktır. Toparlayacak olursam DGS kazanmak zor mu? sorusunun cevabı olarak hayır diyebiliriz.
Bence oluyorsa 4 yıllığı zorla, en sonlara bikaç tane 2 yıllık yaz, dgs sınavı kolay gibi duruyor bizim okulun çoğu mezunu kazanmış. Yalnız tabi çok çalışman lazım çünkü fulle yakın yapmalısın kontenjan sıkıntısı oluyor normal sınavdakı gibi 40-50 kişilik kontenjan açmıyorlar 4-5 kişi alıyorlar. Mantığa dayalı bir sınav matematik soruları falan kolay. Yapılmıcak birşey yok ama dediğim gibi çalışman lazım sadece. Bizim okuldan odtü gıda mühendisliğine yerleşen var, fen fakültelerini saymıyorum bile yani. Sen 200 lerde puanlarla normal zamanda gazi'ye falan yerleşemezsin ama dgs'de oluyor işte.
valla şöyle bir şey düşünüyorum ben şimdiden haziranda DGS sınava başlayım 11.sınıfım garanti olsun :D ygs/lys 2 tane sınav uzun iş direk dgs ye tek sınav hem basit ayrıca şimdiden başlarım iyi olur bence :/
Sen bilirsin ben olsam hepsine çalışırdım. Matematik-türkçe-fen bilimleri falan zorlardım yani. Ama böyle bir düşüncen varsa matematik ve türkçeye ağırlık ver, fen bilimlerinede az birşey bak ne yaparsan kardır sana.
valla elimden geleni yaparım ygs/lys olmaz ise 2 yıllık yaparım hiç zaman kaybetmeden geçerim yoksa 1 sene daha şansmış yoksa bilmem neymiş yok öyle :D ben 2 yıllığın yarısını bitiririm :D millet hale ygs/lys ye çalışacak :D
Aynen sen bir ygs/lys'de şansını dene olmazsa sınavsız geçiş hakkını kullanıp yerleşirsin bir myo'ya. bir yandanda dikey geçişe hazırlanırsın sonra tamamlarsın lisans eğitimini dikey geçişle hem 2 tane diploman olmuş olur :)
şu an dershaneye gidiyorum ama sınıfta salak salak tahtaya bakıyorum sadece yazıyom hiçbirşey anlamıyomki millet Anadolu-fen lisesi bir tek ben meslek liseliyim :D olmuyor :D
Olmuyor deyipte geçiştirme istersen olur yani, benım gıttığım dershanede çoğu anadolu lisesine giden 4 yıllık kazanamadıda ticaretten, kız meslekten 4 yıllık fakültelere yerleşen bir sürü kişi oldu daha 11.sınıfmışsın galiba yolun başındasın yavaş yavaş olur. Hocalarına anlat durumunu özel ders falan iste, etüt falan al. Hem size ek puan falanda geliyor alanınızla ilgili tercih yaparken falan, mtok şansınız falan var. Olur yaparsın bozma moralini.
şimdi bizim dershane ön hazırlık olsun diye başlatıyor gerçek dershna ağustosta ama moralim çok bozuluyor onlar yapıyor ben etrafa bakıyom :D ne yapcam bilmiyom dün mat çalıştım anladım ama test çözerken kalemi oynatamıyom :/
Olur olur dediğim gibi daha başındasın moralini bozma, meslek liselisin o kadar olsun ne kadar zamandır kültür dersi görmüyorsunuz. Fen liselilere falan takılma. Sen hocalarınla falan konuş durumunu, neyden eksiksen günü gününe anlayana kadar anlattır hocalarına. Onlar yardımcı olur kaynak kitap falan önerirler, nasıl çalışman gerektiğini falan söylerler, test çökme tekniklerini falan anlatırlar sana. Sen pes etme şimdiden daha çok başındasın. Anadolu lisesi zaten eskide kaldı artık sadece adı var, her taraf anadolu lisesi doldu düz liseler kaldırıldıktan sonra.
konuyu anlayamıyorsan sende sıkıntı vardır, senin daha çok çalışman lazımdır. Dershaneden etüt, ek ders falan alman lazım, evde o konuyu öğrenene kadar çok çalışman lazım, mutlaka öğrenirsin. Ama biraz geç öğreniyorsun demek ki..Olabilir yani bunlar bir kusur değil, herkes bir olcak değil.
abi adamlar zeki hepsi :D andolu-fen liseleri bir tek ben meslek liseliyim :D ayrıca biri var 6 senedir aynı dershanaye gidiyor o ile yapmakta zorlanıyor ama eninde sonunda boluyor benim daha 1 ay oldu :D bende anlıyorum eve geliyor kağıdı oynatamıyom :D yani Anadolular bizden daha iyi ama onlarda doğru düzgün yapamıyor yani :D bende moralimi bozuyorum ben niye yapamıyorum diye
Onlar zekiyse sende zekisin yani ne fazlanız var, sadece sen o dersleri ne zamandır görmüyorsun temelin yok o yüzden biraz geç anlıyorsun, onlarla bir tutma kendini. sen yavaş yavaş yapıcaksın önce en temellerden sonra yavaş yavaş soru çözmelere falan başlarsın konularını falan bitir ilk önce. Onların senden bir fazlası yok çok çalışıyorlar. Meslek liseliler gerizekalı diye birşey yok ki onlarda zeki bence, sadece ders görmüyorsunuz nabcan son seneye gelincede böyle zorlanıyorsunuz. Şimdi ilk önce konularını falan bitir, yavaş yavaş test çözmeye falan başlarsın. Seneye kadar normal düzene gelirsin, hocalarınada anlat durumunu, fazladan ders versinler, kaynak falan önersinler sana.
Malesef bir fikrim yok. İnternetten biraz baktımda gaz ve petrol üzerineymiş galiba çalışma alanları, dikey geçiş imkanları iyi ama ben tercih etmezdim..
Çalışırsan zor değil meslek yükseği yani 2 yıllık ön lisansı bitirdikten sonra giriyorsun 1 yıl hazırlık aşaması oluyor ondan sonra 3 ve 4 ü okuyorsun...
peki sizce mezun olduktan sonra 1 sene daha 4 yıllık içinmi uğraşıyım yoksa hiç zaman kaybetmeden 2 yıllık için mi? biz 4 senedir mat görmüyoruz ve sayıslcıyım dershanaye gidiyorum ama anlayamıyorum alt yapı olmadığı için yoksa DGS sınavına şimdiden başlayımmı 11.sınıfım?
Bende meslek lisesi mezunuyum elektronik sana tavsiyem açıktan git herhangibir bölüm oku sen kpss ye hazırlan diğerleri bence boşa kürek sallamak kpss en garantisi bence sonuçta insan memur olmak için okuyor bölümünü bitirsen ne olaccak sanki sen benim yaptığımı yap ben öyle yaptım kpss ye hazırlandım 92 puan aldım memur oldum sonra açıktan 4 yıllık kamu bitirdim şimdi yüksek lisans yapıcam bence en iyisi bu...
ben 11.sınfım seneye kpss sistemi değişiyor bakanlıklar kendi sınavını yapacak bundan dolayı torpil artacak bizim kazanmamız imkansız gibi bir şey olacak
Yok yaa bakma sen millete torpil morpil derler başta kendileri yapmaya kalkışır sen elinden geleni yap gerisini Allaha havale et. Kimsenin aklına gelmiyormu sınavı kazandıktan sonra mülakatlar kameralı ortamda yapılacak yani eğer bir şüphen varsa şikayet yolun açık kendini haklı görüyorsan dava açma hakkın var millet her zaman uzanamadığı ciğere mundar diyor sen elinden geleni yap derim...
DGS sınavı sadece matemetik ve türkçe istiyor ki çok basit mat1 ve türkçe dil bilgisi değil yorum istiyor parağraf gibi geçmiş yıl sorularına bak fikir sahibi ol ama bence yaparsın biraz pratikle kendine güven :)
sence mezun olduktan sonra 1 sene daha 4 yıllık içinmi uğraşıyım yoksa hiç zaman kaybetmeden 2 yıllık için mi? biz 4 senedir mat görmüyoruz ve sayıslcıyım dershanaye gidiyorum ama anlayamıyorum alt yapı olmadığı için yoksa DGS sınavına şimdiden başlayımmı 11.sınıfım?
Daha 11 sin boşver Dgsyi sen ygs matematiği zaten çok zor değil 10 tane yapsan yine yeter ki madem altyapın yok türkçe sosyal çalış ygsden iyi puan al birazda lys çalış sevdiğin bir 4 yıllık bölüme git :)
Ts den tercih yaparsın :) Ygs matematikten 10 tane yapsan yeter önemi türkçe ve sosyale ver o halde ygs nin basit konuları var yaparsın o kadarını da canım. Dgsyi boşver sen temel yoksa olmaz hiç o :D
Benim abim iki yıllık iklimlendirme ve soğutma okudu sonra dgs den makina mühendisliğine geçti matematiği ne çok iyi ne çok kötüydü :) Yapabilirim diyorsan hayalini takip et.
bence temelli 4 yıllık kazanmaya calıs kazanamazsan da 2 yıllığa basla ama ertesi yıl yeniden 4 yıllık için hazırlan öyle dgs felan uğraşma olmazsa devam edersin dgs ye kalır işin
4 senedir mat görmeyenle Anadolu-fen lisesine giden aynı olmaz ki ama :/ nasıl yapıyım 1 sene daha ygs/lys ye hazırlacağıma şimdiden DGS ye çalışırım garantilerim 11.sınıfım?
ama işte senin gibi düşünenler de var ayrıca mat yapamıosan ki çalışırsan yaparsın başka şeklde yükselt notunu , yani ben önerimi söyledim dgs ile 2. sınıftan başlatıyor pek çok üniversite fark dersler bilmem ne bir sürü iş iyice arastır simdiden
sizce bu düşüncem daha mantıklı değilmi ayrıca ygs ve lys çalışcam 2 tane sınav zaten mat fizik de görmüyom direk tek sınava dgs çalışırım şimdiden daha iyi olur gibime geliyor?
DGS ile KTÜ Bilgisayar Mühendisliğine geçtim ve şu an son sınıf öğrencisiyim. Eğer mühendislik istiyorsan kesinlikle DGS seçeneği önermem. Çünkü çok fazla engebeli yolla karşı karşıya kalıyorsun. Öncelikle KTÜ dışında diğer pek çok üniversite de mühendislik bölümlerinde hazırlık zorunlu ve muafiyet konusunda önceki senelere nazaran hiçbir şey yapmıyorlar, önlisansta okuduğun dersleri kabul etmiyorlar, en iyi ihtimal 2. sınıftan başlatıyorlar ki ben 1. sınıftan başladım. Ayrıca önlisanstan geldiğin için diferansiyel denklemler, fizik, mühendislik matematiği, gibi dersleri anlayıp geçmekte oldukça zorlanıp zaman kaybediyorsun. Dediğim gibi eğer sayısal ağırlıklı bir bölüm düşünüyorsan kesinlikle önlisansı önermem, ygs/lys ile geçip devama etmen kesinlikle daha doğru olacaktır, hatta kazanamazsan 1 yıl daha çalışmanı bile tavsiye ederim, tabi son tercih sana kalmış.
hayır şöyle ben meslek lisesindeyim alanım elektrik-elektronik ama dalım is elektornik ve haberleşme ben elektirik sevmiyorum dgs de ne yapıyım? elektirik-elektronik mi seçiyim yoksa elektronik ve haberşeme mi?
11 sınıfsın daha erken değil mi kardeşim bu sınava 2 yıllık bir bölüme giriyosun bitirip 4e tamamlamak için giriyosun sizde sistem nasıl kafam allak bullak oldu :)
evet öyle 2 yıl okuyup 4 yıllık için bu sınava giriyorsun bende diyomki ben şimdiden bu sınava çalışıyımmı iyice iş garanti olsun gerçi 3-4 sene var ama :D
Allahım sen baya istiyosun bunu helal olsun :D ama daha var üniye gir öyle çalışmaya başla şimdi başlarsın bir şey olur bırakırsı azcık calısmayı her seyı unutursun az zaman gecsın sonra yardır :D
valla ygs/lys çalışırım olmaz ise hiç zaman kaybetmeden 2 yıllık ordanda DGS ile 4 yıllık düşünüyorum arada sırada DGS ye çalışırım :D haziranda başlıyom dayı :D
kont nasıl sence bir bakarmısın interntten myo tercih robotu yaz ve tercihiö.com gir ordanda eletkornik-elektornik tek. seçerek enerji işletmeceğili bul? gireblirmiyim sence?
sence mezun olduktan sonra 1 sene daha 4 yıllık içinmi uğraşıyım yoksa hiç zaman kaybetmeden 2 yıllık için mi? biz 4 senedir mat görmüyoruz ve sayıslcıyım dershanaye gidiyorum ama anlayamıyorum alt yapı olmadığı için yoksa DGS sınavına şimdiden başlayımmı 11.sınıfım?
ben elektronik seviyorum başka bölüm istemiyorum müh. başka tüm meslekler tıp ve hukuk hariç diğerleri bana saçma geliyor :D sen sayıcıymışım nasıl yapcam :/ 4 senedir mat görmeyenle Anadolu-fen lisesine giden aynı olmaz ki ama :/
bilmem 11sınıf ne alaka dgs sen bşvurasın be abi dgs ne işin ygl lys var ala al ala işi mi yok yazıyorsun buraya ben başkayım bu siteme biri gir omerdogu.com.tr özgeçmişimi bir incele bir incele istesen