Kötü ya da iyi kavramları boyutsal olarak tam bir anlama gelemediği için, bu gibi sözlerin oluşmasına olanaklar sağlamayı sürdürecektir, ayrıca Tanrı insanı umursamama ve önemsememe hakkına herhalde sahiptir, öyleyse burada sıradışı olan nedir, Tanrının ulaşılır olmaktan çok uzakta olduğu mu, yoksa Epikurosun sözlerinin saydamlığı mı, bana sorulacak olursa ikisi de yeteri kadar sıradışı, biri sonsuz evrenlerin yaratıcısı, diğeriyse basit ve sıradan dünyanın bilindik bir insanı, öyleyse farkın ve yüceliğin nerede olduğunu dile getirmeye böylece lüzum kalmadı, sözler kendilerini yeterince açık kıldılar.
Tanrı insanı umursamayacaksa kötü niyetli değil midir? Neden yarattı öyleyse Misal , bir ana dünyaya bir çocuk getiriyorsa bakma mecburiyetindedir bu da aynı vaziyet
İnsanları bir yaratıcının bizzat yarattığını da kim söylemiş, o ondan önce evrenlerin yaratıcısıdır, küçük ve sıradan insan onun yaradımlarının bir nedeni olarak kendisini var kılabilmiştir, bizler döngülerin ve geçirilen zamanın bir sonucu olarak varolduk, Tanrı karıncadan da habersiz olduğu gibi insandan da habersizdir, o kendi başına yeryüzünde kalakalmıştır, ve bir böcek kadar acizdir ve acınması gerekendir, çünkü kaderleri değişmeden bir gün mutlaka bir nedenden dolayı bir araya gelecektir ve gelmektedir.
Epikür ün yaşadığı dönem de, ateizm avam sınıfına has bir özellikti. Bu sınıf istese de inanç sahibi olamazdı. Toplumun en alt tabakasını oluşturan ve tüm yükü sırtında taşıyan bu sınıf için, Helenistik ve Roma medeniyetlerinde, asiller daima bir "teselli ikramiyesi" vererek avam sınıfının isyanını engellemiştir. Bunu nasıl fark ediyoruz? Epikür'ün felsefesinin yaklaşık 400 yıl boyunca etkili oluşu ve Aziz Pavlus'un Hristiyanlığı yaymak için birçok ritüeli değiştirmesi ve ortadan kaldırması ile, ateistleri de inanç sahibi yaparak kutsaması sonucu, Epikür ün felsefeleri popülaritesini yitirmiştir. Epikür ün bu sözü günümüzde birçok ateist tarafından benimsenmeye devam etse de, ateizm ile teizm arasında tesadüf/yaratıcı çelişkisi bilinemediği sürece her iki uç düşünce de eşit derece mantıktan uzak kalacaktır. Sonuç olarak Epikür, tanrının varlığını ne kadar saçma buluyorsa, kendi felsefesi de o derece saçmadır.
Yaratılış vardır. Dünya ve içindeki nice olay bir mucizedir. Bunları ancak ilahi bir güç yaratmıştır. Tesadüf, ancak basitliğin ürünüdür. Allah vardır ve her şeyi o yaratmış asli ve sonsuz güç sahibidir. Allah kötülükleri istemez fakat belli başlı olaylar üzerinden insanları imtihan eder. Bir olay olur birileri tarafından, o işi yapan başta olmak üzere her bir insan o olaya verdiği tepki yönüyle imtihanda kalem oynatır. Ve unutmayalım ki bizleri Allah yarattı. Biz onunuz. Bizim üzerimizde sonsuz tasarruf hakkında sahiptir. İstediğini yapar. Bizi vâr eden odur. Bir damla su'dan dünyaya getirip türlü nimetleri bize bahşeden O'dur. Ve bizden her daim doğru yolda olmamızı ve iyi işler neticesinde rızasına kavuşmamızı istemektedir. Ahiret düşüncesi olmayan bir dünya gereksiz ve anlamsızdır. Ömür kısa, Allah için yasa.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
İnsanlar hiç birşeyle uğraşmak istemediğinde ilahi adalet kavramına, başına bir şey geldiğinde imtihan sınava diye konuşuyor ama hepside boş kendilerini kandırmak için uğraşıyorlar. Kader alın yazısı diye bir olgu var onlara göre iyiliğin allahtan geldiğini düşünüyorlar sınavın imtihanında ama direkt bizzat yapılan kötülüğün allahtan geldiğini düşünmüyorlar. Bu aşırııı saçma bir düşünce yapısı.
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
4
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Çünkü Allah dunyada adaleti insanlara bırakmıştır. Bugün filistin de dogu turkistanda insanlar zulüm göruyorsa bizde burda pinekleyip birseyler yapmiyorsak bu Allah'ın sucu degil bizim sucumuzdur. Ayrica onemli bir noktaya parmak basacak olursak Epikuros Hz muhammed'ten cok once yasadi o zaman daha Kur'an nazil olmamisti
Benim demek istedigim o mu birader sen gelmissin bana mö yasamis bir filozofun sordugu sorulara katiliyormusunuz diye soruyorsun. Arada 2 bin yil var epikurun zamaninda din kultur nasildi bilemeyiz epikur bugun yasasaydi sordugu sorular belki baska olurdu. Epikur incili okusaydi belki bu sorularin cevabini orda bulabilirdi. Biz bugun sen simdi newtonun donemindeki fizik yasalarini cozmeye calisirken sordugu sorulara bugun einstein fizigiyle sorabilirmisin soramazsin cunku newtonun aklindaki sorular cevaplanali cok oldu. K soeu newtonun zamaninda onemliydi simdi degil