bir adak adamak ve o duada ısrarcı olmak bıkmamak sabretmek hergün ama hergün istemek ne kadar doğru?
NOT: dalga geçenlerin yorumu silinecek
NOT: dalga geçenlerin yorumu silinecek
DUÂSIZ KUL OLMAZ
Duâ kulluğun şenindendir. Duâsız kul olmaz. Kul her derdini, her ihtiyacını Cenâb-ı Kadiyü’l-Hâcâta duâ ile arz eder ve ister. Bir şeyi doğrudan Allah’tan istemenin veya bir şey hususunda Allah’a sığınmanın öyle ulaşılmaz şartları, anlaşılmaz kuralları da yoktur. Kalbimizde Allah’a sığınma isteği ve ihtiyacı varsa, bu, duânın ta kendisidir. Bu isteği kendi sözlerimizle duâya çevirip, yani bu ihtiyacı Allah’a karşı özlü, içtenlikli ve sözlü hale getirip Rabbimizden dilediğimiz her şeyi isteyebiliriz, korktuğumuz her şeyden Rabbimize sığınabiliriz.
Fakat duâda haddi aşmamak şartıyla…
DUÂSINDA ŞU UNSURLAR BULUNAN KİŞİ HADDİ AŞMIŞ OLUR:
1- Kul duâsı kabul görmediğinde Allah’a isyan eder veya Allah’a darılırsa haddi aşmış olur. Çünkü Allah her duâyı kabul etmeye mecbur değildir. Hikmeti iktiza ederse kabul eder. O’nun hikmetine söz bırakmamak haddi aşmak olur.
2- Kulun tahakkümvari duâ etmesi duâda haddi aşmak olur.
3- Kulun duâda nazlanması haddi aşmak olur. Duâda naz değil, niyaza devam esastır.
4- Duâda sabırsızlık göstermek haddi aşmak olur. Yani Allah’ın hikmetinin iktizasına itimat etmeli ve sabretmelidir.
5- Duâsının kabul edilmediğini düşünüp duâyı bırakmak haddi aşmak olur.
6- Allah’ı, duâsını kabul etmemekle itham etmek duâda haddi aşmak olur.
7- Olmayacak şeyi ısrarla istemek haddi aşmak olur. Meselâ kış ortasında yaz meyvesi istemek ve buna ısrarla devam etmek haddi aşmak olur.
8- Kendi çıkarını düşünürken başkalarının felâketine göz yummak veya başkalarının kötü olmasını istemek duâda haddi aşmak olur.
9- Müslüman kardeşine bedduâ etmek duâda haddi aşmaktır.
ŞU HUSUSLAR DUÂDA HADDİ AŞMAK DEĞİLDİR:
1- Duâda gözyaşı dökmek ve ağlamak makbuldür; haddi aşmak değildir.
2- Duâda ısrarcı olmak makbuldür; haddi aşmak değildir.
Resûlullah (asm) buyurdu ki: “Allah’ın fazlından isteyin. Zira Allah, kendisinden istenmesini sever. Kulluğun en efdali, duâ edip de korktuğun şeyden kurtuluşu beklemektir.”
2. maddeyi anlamadım
Tahakküm onumu anlamadın?
evet
Tahakküm kelime anlamıyla baski kurmak zorlamak anlamina gelir yani duada zorlayıcı baskici olmak illa olsun ne olur yarabbim bunu yerine getir tarzinda
ben dua ederken "Allahım nolur duamı tez zamanda kabul et sana sığınıyorum yalvarıyorum duamı kabul et" diyorum bu zorlama mi oluyor peki
Tahakküm kelimesinin sözlük anlamı
1. Baskı, zorbalık, hükmetme
Tahakküm kelimesinin cümle içinde kullanımı
Kadınların, eşlerinin tahakkümü altında ezilmediği bir gelecek diliyorum. Feodalitenin hüküm sürdüğü dönemlerde toprak sahipleri halka tahakküm ediyordu.
Tahakküm etmek nedir?
1. Hükmetmek, zorbalık etmek, baskı altına almak
Tahakküm kurmak nedir?
1. Baskı kurmak, hüküm kurmak
Tahakküm kelimesinin eş anlamlısı
Zorbalık, egemenlik altına alma.
Tahakküm örnekleri nelerdir
Tahakküm biçimleri hayatın birçok yerinde insanların insanlara karşı uyguladığı zorbalık çeşitleridir. Güçlüler zayıflara karşı bu tür tahakküm yöntemleri uygulamaktadır, hatta bu durum doğada bile böyledir.
Örneğin, kadınların yok sayıldığı, azımsandığı ya da isteklerinin göz ardı edildiği ortamlarda bir çeşit tahakküm yaşanmaktadır. Hatta azınlıkların reddedildiği koşullarda da tahakküme örnek gösterilir.
Görmezden gelmek, gerekli bilgiyi ya da hizmeti sağlamamak, suçlamak, haksız yere cezalandırmak, aşağılamak veya dalga geçmek toplumda en çok görülen tahakküm örneklerindendir.
Tahakküm kelimesinin İngilizcesi
1. Dominant
2. Dominance
3. Tyranny
Kaynakça:
tdk. gov. tr
4. madde de açıklamışım tez vakitte derken zorlama oluyor alemlerin rabbi neyi ne zaman verecegini zaten iyi biliyor sen makbul olan duani et taktiri ona birak elbet senin için hayirlisini nasip edecektir
anladım teşekkür ederim
Rica ederim hayırlı cumalar
Teşekkür ederim
Selam ve dua ile.
Öncelikle herşeyin hayırlısını ve hayırlı olana da gönül razılığını istemek makul. Duanda ısrarcı olacaksın tabi herşeyden önce sabır. Ama ettiğin duanın da sebebini işlemek lazım. Hem duamızda ısrarcı olmasak, bir kul duadan başka ne yapabilir ki?
Birşeyi olması için çok diretmek iyi değil. Dua Edip hayırlısını dilemek gerek yeterli. O kadar israrla istediğin şey senin için hiç hayırlı olmayabilir.
hayırlı olmasa da bazen yaşayıp görmek istersin. en azından ben yaptım dersin sebebi benim dersin. içinde ukte kalması daha kötü
ne o zaman
İstiyorsun da sen onun için ne yapıyorsun mesela namazdan sonra dua etsen daha makbul olur
Cevap
5Cevap
Bence bir sakıncası yok cünkü namaz kılarken ben hep istedigim aynu duayı ederim
namaz kılarken benim için de dua eder misin? beni tanımıyorsun ama bu kulunun duasını kabul etmesini diler mısın?
hayır benim ailem biraz nasıl desem namaz kılınca garipser. hoşlarına gitmeyebilir
hergün evden çıkamam. az çok tahmin atmışsındır durumumu. sen benim için de dua edersen çok sevinirim🙏
teşekkür ederim 🙏
Duanın iyisi kötüsü yokturki allah kullarına ona sığınmasını emretmiştir tabi bu istediğine bağlı rabbinin yarattığı bir canı rabbinden daha çok seversen onu senden alır unutma
Belki de olmadığı daha hayırlıdır ama duadan zarar gelmez.
sonuna hakkımda hayırlı eyle de geç
inşallah kabul olur
hayırlısıysa olsun
hayırlısı için dua etmek lazım
çok doğru. ama hayırlısı ile
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar