Geçen yıl sokaktan sahiplendiğim kedim doğum yaptı dün akşam. İki yavrusu var. Yeni doğum yapmış anne kediler için en iyi mamalar hangileri? Doğum yapan kediye ne yedirilir?
"Emziren kedinin sütü nasıl artar" diyenler için şunu bilmeliyiz ki, hamilelik döneminde kedinin mide hacmi küçülür ve bu durum hamileliğin son 20 gününde belirgin oranda belli olur. Bu zamanda annenin iştahı azalabilir. Bu yüzden protein ve enerji değerlerinin yüksek olduğu bir mama vermemiz doğru olur. Enerji ihtiyacı, anne kediler için süt üretiminde de yardımcı olacaktır. Bu dönemde iştahı az olduğu için yanında her zaman mama olmalı ve erişebilir olmalı.
Anne Kediler için En İyi ve Kaliteli Kedi Mamaları Hangileridir?
1. Felix
yeni doğum yapan kedi nasıl beslenir
Felix'i önererek başlamak istiyorum çünkü kedim için kullandığım en kaliteli mama bence Felix. Ayrıca günümüzde dünya genelinde en çok satılan ve tercih edilen mamalardan birisi.
Peki Felix yeni doğan anne kedi için neden avantajlı?
Vitamin ve mineral yönünden zengin olduğu gibi ayrıca fazlasıyla besleyici. Bu dönemde iştahı kapanan kedimiz için birebir.
İçeriğinde A vitamini, demir, iyot, bakır, çinko, selenyum, manganez gibi bileşenler bulunduğu için oldukça faydalı.
İçeriğinde bulunduğu vitamin grupları ve mineral bileşenleri sayesinde uzman veterinerler tarafından sıkça tercih ediliyor ve öneriliyor.
Mama içeriklerinde %15.4 gibi bir oranla protein değeri sağlıyor. Yeni doğan bir anneye protein kesinlikle gerektiği için dikkat etmemiz önemli.
Yağ, ham selüloz ve ham kül içerdiği için kedilerin damak zevklerine de hizmet ediyor.
2. Mırmır
lohusa kedinin beslenmesi
Felix'ten sonra ikinci önerim de Mırmır olacak. Aynı şekilde içeriğini de söylemek istiyorum.
İçeriğinde gerçek et, et türevleri ve karbonhidratlar yer alıyor. Tercih edilebilir.
Protein ve yağ oranları standart değerlerin üzerindeler.
Taurin ilavesi içermiyor ama vitamin değerleri iyi.
Bunların yanı sıra aşağıda listelediğim mamalar da tercih edilebilir ama benim önerim Felix'ten yana.
Diğer kedi mamaları
Naturea
ProPlan
Hill's
Matisse
Royal Canin
ND
Anne kedinin sütü nasıl artar?
doğum yapan kediye ne yedirilir?
Hamile ve emziren kedilerin beslenmesine özellikle özen göstermeliyiz çünkü kendisi dışında yavrularının da beslenmesi söz konusu. Peki nelere dikkat etmeliyiz?
Bu beslenme döneminde özellikle vitaminler ve bağışıklık sistemini güçlendiriciler tercih edilmeli. Anne kedi süt ile emzirdiği zaman kendi bağışıklık sistemini de aktardığı için anne kedinin bağışıklığını arttırmak önemlidir.
Yukarıda yazdığım gibi içeriği zengin ve kaliteli bir mama tercih edilmelidir. Bu şekilde hem annenin hem de yavru kedilerin beslenmesi daha iyi olacaktır.
Yanında sürekli erişebileceği mama ve süt olmalıdır.
Anne kediye süt yapan yiyecekler nelerdir?
yeni doğum yapmış kedi ne yer?
Beyaz ya da kırmızı et, yeşil kabak, havuç, patates ve birkaç dal brokoli ile haşlama yapılıp ezildikten sonra çorba kıvamında verilebilir.
Besin değeri yüksek bir kitten kuru mama da tercih edilebilir. Yavru kedi maması anlamına gelmekte.
Haşlama balık veya tavuk gibi protein değeri yüksek besinler verilebilir.
Ev yoğurdu takviyesi yapılabilir. Bazı yiyecekler ile bağdaştırarak kullanabilirsiniz.
Anneye yumurta ver her gün mutlaka, alabilirsen ciğer al ufak ufak pirinçle haşla. Yumurta annenin protein ihtiyacını büyük ölçüde karşılar. Kedilere (anne sütü hariç) süt verilmez. Çünkü kedilerin midesi sütteki laktozu sindirebilecek özelliklere sahip değildir. Kediye süt verin diyenleri bu anlamda ciddiye almamak lazım. Mayalanmış süt için aynısı geçerli değildir. Evde bakılan bir kediye yoğurt ve peynir verilebilir. Bunlar sağlıklı süt ürünleridir kediler için. Ayrıca yeni doğmuş anne kedi için de süt yapıcı etkidedir. Susuz kalmamasına da özen göstermen lazım.
Bunun dışında verebileceğin en güzel besinlerden biri yine protein ağırlıklı az tahıllı şeylerdir. Süte ekmek doğrayıp vermeyin çünkü yine kedilerin bünyesi tahılları da tolere edemez. Sokak kedisi aç kalmamak için her şeyi yer ama bunlar onun için sağlıklı olduğu anlamı taşımaz. Ciğere az miktarda pirinç, bulgur atarak çoğaltabilirsin bütçeni de sarsmaz. Ama doğrudan ekmek, pilav, makarna vermeyin.
Yavrulara kesinlikle hiçbir şey yedirme eline de alma hatta. Annelerinden beslensinler tuvalet için o halleder popolarını karınlarını yalar 3 haftaya kadar da minicik olur kakaları anne yer onu da anneyi çok iyi besle ki o da düşmesin güçten ve sütü olsun. Yumurta pirinç ciğer pişir beraber ama arada başka şeyler de ver yormasın vücudunu. Mama alacağın zaman da proplan tercih et. Hangi şehirdeydin?
Süt ve ekmeği karıştır ılık bir şekilde kedine ver. Yavruların gözlerini kontrol et. Bir süre sonra gözlerinde hafif iltihapımsı çapaklanmalar olabilir yavruların. Anne onları yalayarak geçirmeye çalışacaktır ama senin de veterinerden bunun için göz damlası alman daha iyi olabilir.. Yavruların üşümemesi lazım soğuktan korunaklı bir yuva kedin için iyi olacaktır..
Yavruların ve anne kedinin yattığı yeri de ara sıra temizlemen iyi olacaktır.
Ben de sokak kedisine baktım, iki defa doğurmuştu. Mama almasan da anneler haşlanmış tavuk haşlanmış sosis severler. Haşlanmış ciğer, balık pişmiş ucuz balık da olur, süt de verirdim anneye emziriyordur diye.
Bol şu içmesi de lazım. Peynir verebilirsin ama tuzsuz olsun. Elinle yerse taze fasulye vermiştim, tavuk suyu içerler bunları yer.
Yavrular da 35-40 günlükten sonra yemek yemeye başlar. Takviye olarak anne sütünden doymazlar çünkü. Haşlanmış tavuk ufak ufak bölerek verebilirsin.
annenın sutune gore yapısına gore degsır kımısı 50 kımısı 65 gun kadar devam eder ırı kedıyse anne 60 gun kadar verebılır zaten yavru almaya calısır her zaman alıskanlık ama anne yok dedımı bıter hatta son zamanları anne sadece gunde bır defa emzırır de buyudugunu bılır hatta sen anneye yemek verınce agzına alabılecegı bırsey se yemez yavrunun onune bırakır iç güdüsel birsey cunkı
Anneleri hayatta değil mi şu anda, ya da yanlarında? Kaç günlükler?
Şöyle diyim süt verebilirsin anne sütünü bırakmaya başladıklarında ama sulandırıp ver.
Önce 1 ölçek süt 2 ölçek suyla başla, sonra giderek bu oranı tam süt olacak şekilde arttır. Annenin beslenmesi için de ciğer tercih edebilirsin. Demir eksikliğini önler.
Annelerini sokakta bulduğumda 7-8 aylıktı.Şimdi onun da yavruları oldu :) Güzel birduygu.Onun yuvasına yemek götürdüğümde bana bakışlarını asla unutamıyacam sanırım :)
Evet çok haklısın. Çoğu insan bu devirde karşılıksız sevginin ne olduğunu ya tatmamış, ya da unutmuş bence. İnsanlardaki menfaat duygusundan tiksinmeye başladım. Minnoşum sayesinde farklı bir huzur ve mutluluk yaşadığımı farkettim. Bu duyguyu tatmanı isterim bir hayvan beslemediysen :)
Ben beslemeye çalıstım ama işim gereği yeterince ilgilenemiyorum hayvancagızla, çok istedigim halde ona gerektigi ozeni gösteremezsem beslemem bencilce olur diye yanasamıyorum.
Durumları uygun bir düzene getirince ilk işim bir köpekcik yahut kedicik beslemek olacak :)
İki yavrumuz oldu :)) Anneleri hayatta.Yani şuan annelerini nasl beslemem gerektiğini öğrenmek istiyorum.Anne sütü çok önemliymiş.İki hafta sonra onları beslemeye başlayabilirim sanırım:) Şimdilik annesine ne yedirmeliyim
Yeni doğum yaptıysa şimdi nazlanır fazla yemek yemez zamanla düzelir çok yerse telaş etme yaş mamalardan alırsan onun için iyi olur. Yemiyor diye de diretme istediğin de yesin ay nasıl sevindim (:
Çok tatlılar bakmaya kıyamıyorum :)) İnan bana ,hayvanlarla zaman geçirmek insana tarifsiz bir mutluluk veriyor. Hayvanlar insanlar gibi içten pazarlıklı değil en azından dimi :)
Eczaneden süt tozu al şırınga ile besle. Ağlasa da bağırsa da vermeye devam et ama çünkü eline alınca bağırıyorlar bazen. Çişi geldiğinde de o bölgesini ıslak ılık biz bez ile ovala o şekilde çişini yapar. Bir de sıcak su torbasının üstün de tut hasta olmasın
fincan 6 aylık bir kedi 10 gün önce doğum yaptı 3 torun sahibi oldum 😊 sorum şu süt yetmiyor sanırım sürekli de yaş mama yer kuru mama az tüketiyor napmam lazım birde memesinin teki yara onun için napabilirim
En İyi Cevaplar