Debrijaydan ayağını hiçbir zaman hızlı çekmeyeceksin. Vites aşamasındayken gazı çok vermiş oluyorsun normal şartlar altında istop bile edebilir arabaya çok zarar veriyor
Onun ayarını sen kendin yapacaksın işte. Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken diğer ayağınla hafifçe gaza bas. İlk başlarda kusursuz yapamazsın tabi ama aracı zıplatmakdan iyidir güven bana ;)
Yeni nesil arabalarda debriyajdan ayağını sert bile çeksen arabanın silkelenmesini önleyen volan ağırlık seti diye bir yapı var. Normalde böyle birşey yapmaması gerekir.
İşte bak. Daha alışamamışsın. Sıkıntı arabada değil. Hata yapa yapa öğreneceksin. Canını sıkma hiç. Bende araba kullanırken çok sıkıntı çektim ilk başlarda. 3 yıl oldu. Allaha şükür sıkıntısız kullanıyorum. İlk başlarda görecektin beni 😂 hata yapa yapa öğrenecen. Sen aracın bakımlarını yağını suyunu felan tam yap panik heyecan yapma gerisi gelir merak etme
Motor yağını kontrol için çubuk var onu çekip bakacan yağına. Eksilmişse uygun yağı ilave edersin. Su için ise ayrı bişey var kapağını aç içine bak. Ben hiç su koymuyorum. Full antifriz koyuyorum. Kışın ne su donuyor yazın araba ne hararet yapıyor. Triger kayışı 50.000 kilometrede bir değiştir. Klima filtresini arada temizlettir. 10.000 kilometrede bir yağ değişimi yap. Sen aracına ne kadar bakarsan oda seni o kadar götürür. Merak etme zor bişey değil bunlar.
Debriyaja bastığın an ayağını gazdan çekersen sorun çözülecek prenses gaza yuklenirsen olacağı o gazı bırak debriyaja bas vitesi 3 al debriyajı bırakıp gazı ayarla yani bir kalpte iki yeni sevgili olmaz..
Hayır öyle değil mesela ayağın gazda 50 60 hızdasın bas debriyaja bastığın an gazı bırak vitesi 3 yap sonra debriyajı yavaşça bırakıp gazı ayarla mesela arabanın hızı 50 ama sen ayağın debriyajda diğer ayak 80 hızında gaza basılı ise birden atlar araba sesten anlaman gerek ses çok çıkmasın vites yukseldikçe araba rahatlar yani o göstergelerdeki 10 20 30 40 50 yazan yerdeki yeşil çizgiyi aşma kırmızı tehlike ok..
Bir ile iki hızı zaten az sorun olmaz 2 ile 3 3 ile 4 arası hızlanır araba sen ilk kalkışta 10 20 hızındasın 2 yapınca sorun yok şimdi anlaşalım senle bir konuda arabada sorun yok sıkıntı sende kusura bakma arkadaş ayarlayamıyorsun gazı ve debriyaj bırakma ayarını kadınsın biraz daha uğraş yaparsın araba giderken sakın ayağın debriyajda olmasın baskı balatası giderse sen anladın devamını..
yok onda sorun yok araba giderken yarım debriyaj veya araba yururken ayağın debriyajda ise sıkıntı valla sonra fark edersin vitese geçmez araba ve ses gelir araba yurumez zaten
Debriyaj dan bir anda çekme aynı ayabayı rampadan kaldırır gibi debriyajlı çek. Bırak debriyaj işini yapsın ayağını bil bırak debriyaj yukarıya kalkacaktır. Tabi her aracın motor hacmi debriyaj kavraması aynı değil
debriyajdan ayağını çekerken yavaş yavaş çek araba hafif titrer o sırada hafif gaza basarken ayağını da debriyajdan tamamen çekiyorsun böylelikle hafif bir kalkış yapıyorsun arkadaşda onu anlatmaya çalışıyor.
@soruzgar o arabayı kim bulmuş bende olsa surerim onu 😀😀😀 Ben 8 . sınıfta öğrendim sürmeyi fiat punto 1.4 motor ile 1-2 sene sürdüm onu şimdi 98 model Nissan 2.7 sürüyorum dizel bilemiyorum bu araç çok kolay dgeljuor bana 😀
:) ben 5 dk sürsem alışırım ya problemli olmayan her araca sıkıntı yok. bana hepsi kolay da büyük araç kullanmadım pek sadce en büyük transiy ducato kullandım hacim olarak
ben düz vitesde elimi çekmiyorum vitesden ama vites geçiş mesafeleri kısa olsa da makbul ve hızlı arabaların çoğunda kısa olur :) genelde direk hızlanıyorum yavaş yavaş hızlanmam.
hareket halindr yavaş çekmezsin ama ayağını direk de kaldırmazsın gene çekerken debriyaj yukarı kavrama noktasına geldiğinde o anda hafif gazla destekleyeceksin ve hoplama olmayacak araba yavaşlamaz ve devir çok düşmez ve yükselmez devirlenmesini doğru şekilde yapmış olursun
Bağırınca değilde devir saatine bakarak değiştir 3bin devirde aynı şeyi yapıyorsa arıza var demektir ve debriyajdan ayağını hızla çekmesende yavaşlamayacaktır