Bence Fatih Sultan Mehmet kesinlikle adam o kadar İstanbullu fethetmiş hem ben Atatürkçü deilim
Cevabın nedir?
- Diğer konusunda 5,4b cevap paylaştı.
+1 yılBu mantıkla bakarsak gelmiş geçmiş en büyük lider 20 ile 33 yaşları arasında Makedonya'dan Hindistana kadar sıka sıka ilerleyen Büyük İskender oluyor.
Fatih'e gelene kadar ne adamlar var, salak mısınız nesiniz mk?
Neyse, bana göre tarihte görülmiş en büyük lider Gaius Julius Caesar'dır. Adamda diplomasinin allahı var, toplum yönetiminin tillahı var, şehircilik, ekonomistlik level 100, askeri olarak zaten çok büyük bir general. Yok yok adamda.
Yanlış anlaşılmasın, bana göre Fatih Sultan Mehmet tarihimizin ve Avrupa'nın gördüğü en acayip kişiliklerden. Ama asıl iz bıraktığı şey askerilik falan değil, vizyonerlik.07 Yorumla- +1 yıl
Bu siyasal islamcılarda cidden tartışma kabiliyeti yok, adam Kuran'da yazan şeye bile 'yalan, safsata, islamofobik kaynak' dedi ve üstüne engelledi mk.
Hayır hepsinde de söylediklerinin altını dolduramayınca 'Ben işte izah ettim, sen inkar ettin, ama gördün, yalancı, sahtekar' falan diye saçmalama huyu var. - +1 yıl
- +1 yıl
- +1 yıl
En İyi Cevaplar
Fatih Sultan Mehmet sonuna kadar ama Atatürk'ü ayrı bı destekliyorum
00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılHz Muhammed. s. v
41 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
5Cevap
ben çektikleri zorluklara, karşılarına aldıklarına, imkansızlıklara, uğruna savaştıklarına bakıyorum. bu bağlamda düşündüğüm kişiler Hz. Muhammed (sav) ve Atatürk
344 Yorumla- +1 yıl
@Ertungaaa zavallılara lider denmez biraz daha araştırın bilgi toplayın
- +1 yıl
@Ertungaaa abaza müslüman hadi yallah arabistan
- +1 yıl
@Ertungaaa millete abazan mesajlar atıyon bilmiyoz mu lan sapık
- +1 yıl
Rica edeceğim, kabile önderleri ve aşiret reisleri ile tarihin büyük kumandanlarını bir tutmayınız.
- +1 yıl
@Ertungaaa Geçebilir. İskender'in o coğrafyaya ve dünya tarihine etkisi Muhammet'den daha küçük değil mesela.
Partların, Cengiz Han'ın, İstemi Yabgu'nun, Marco Polo'nun ve daha nicesinin.
Tarih incelerken bile milliyetçi bağnazlık ve ümmetçilik yapmak da neyin nesi mk?
Muhammed bir devrim yaptı ve ortadoğuya yeni bir din, bir fetih dalgası ve savaş geleneği getirdi. Çok da hızlı şekilde başarılı oldu doğru.
Ama sanki tarihteki en büyük olay bu adamın yaptıkları imiş gibi de davranmayın sonraki İslam fetihleri olmasaydı kendisi çok küçük bir coğrafyada yayılmış bir dinin lideri olacaktı. - +1 yıl
@ragnar iskender büyük bir komutandı 45 bin kisiyle 250 bin kisilik orduyu yendi savas sanatında ustaydı ama makedonyanin o donemki basarisi saman alevi gibi parladı gitti 13 yıldan sonra makedonyanin hali ne oldu bunu da iyi bilirsin Hz Muhammed' in dünyaya etkisi 1500 yıldır devam ediyor ve kabileler değil milletleri etkiliyor. Keza Atatürk de zamanın en büyük güçlerini karşısına almıştır karşısında darius gibi bir acemi yoktu imkânsızlıkları da bir o kadar coktu
- +1 yıl
bu mantıkla bakarsak herşey ateşi bulan adam sayesinde oldu.
İslam'ın o başarısında, Muhammet'in getirdiği fetih, ganimet sistemi kadar o coğrafyada oturmuş olan eski kültürlerin de etkisi var.
Emevilerin döneminde asıl baraşıya ulaştılar. Onların da başarısının temeli safi İslam değil, Antik Yunan başta olmak üzere, bir çok eski dünya bilimini sahiplenmeleri idi.
Ki bizim türkler olmayaydı, 10. yüzyıl civarında kendi kendilerini yiyip bitireceklerdi, isterseniz ortaçağda birbirlerine neler yaptıklarını inceleyebilirsiniz.
İslam çok büyük bir başarı gösterdi, ama bunun sebebi spesifik olarak Muhammet'in liderlik özellikleri falan değildi.
İskender ise tek başına sürükledi bütün herşeyi. Onun liderliği olmayınca tabii ki dağıldı adamlar. - +1 yıl
E adamın liderliği de aşiret liderliği. İslam kaynaklarını incelerseniz bir hevesle kalkışıp fiyaskoyla sonuçlanan Tebük Seferi gibi girişimleri de var.
Hatta öyle lider falan diyorsunuz da, bu seferin akıl işi olmadığını, Müslümanların Bizans'a karşı galebe çalamayacağını bilen, Bedir'de falan bulunmuş bir sürü yareni ayak sürümüş ve gitmemiştir bu sefere.
Bununla ilgili sure falan bile vardı, tam hatırlamıyorum şimdi, bu olaylardan bahseden.
Adamın yaptıkalarını yanında kendisini her dakka öven müslümanlardan takip etseniz bile ortada öyle üstün bir liderlik falan olmadığı görülüyor.
- +1 yıl
Tebük seferinde o zamana kadarki en büyük askeri birlik toplandı evet süreler indi ama ne için savaşa gidilmesini emretmek için. Bu da Hz peygamberin görüşünü desteklemiştir. 40 bin kisilik olduğu düşünülen bizans ordusuna karşı savasmak istemeyenleri ileri suruyorsun okumadin mi 45 bin kisiyle 250 bin kisilik pers ordusuna karsi savasmak istemeyen kurmaylari. dogu hindistana gitmek isteyen iskenderi kim durdurdu? askerleri kaç kişilik asker 35 bin iskender oradan geriye döndü ama hz peygamberin ordusu peşinden gitti Sefer de basarislikla sonuçlanmadı o bolgedeki arap kabileleri muslumanliga gecti. Hâlâ kabile reisliği diyerek hakaret içerikli söylemlerde bulunuyorsun Hz Muhammed kendi döneminden sonrakilere de liderlik yapıyor iskenderin liderlik yaptığından kat ve kat daha fazla. Kısaca senin duygusal nedenlere bağlı kalarak görüş savunduğunu dusunuyorum
- +1 yıl
Lan İslam kaynağı dışında bir şeylere de bakın biraz. Ortada savaş falan yok, Bizans'a saldırmak prestijli olduğu için yağmaya kalkışıp, onu bile beceremeyip geri dönüyorlar.
Ortada o devirde müslümanlarla ilgilenen bir Roma bile yok.
Hİçbir yere de gitmediler, asıl hedefleri Şam'dı, sonra 'Hastalık var' falan diyerekten geri döndüler Tebük'den.
İslamcı tarih yazıcılığının en büyük palavralarından biri bu seferin başarılı geçtiği sanrısıdır. Zaten ortada savaş amacı falan da güdülmüyor, dert yağma yapmak.
'Hz Muhammed kendi döneminden sonrakilere de liderlik yapıyor iskenderin liderlik yaptığından kat ve kat daha fazla. '
İskender'in helenizmi, bugün bile Akdeniz ve çevresinin kültürünü belirleyen asli unsurlardan biridir.
Duygusal nedenlerle, sırf kendi ideolojinize yakın diye Muhammet'i abartanlar sizlersiniz.
- +1 yıl
@ragnar Başından beri dayanakların bir iddia veya yetersiz olmaktan öteye gidemiyor. Ileri sürdüğün tarihi olaylar bile kendi görüşünün ayağına sıkıyor hala cevap veremediğin hususlar var. Senin benim ideolijimle ilgili en ufak bir fikrin yok bunun kanıtı ksde yaptığım görüşlerdir. Ama benim senin ideolojinle fikrim var çünkü ben hiç bir islam seviciligi yapmamışken sen yer yer saldırdın ve safsatalar sıktın. buraya islama karşı beslediğin kin nefreti kusmaya geldin
- +1 yıl
Rerörö.
Adamın tarihin gördüğü en büyük lider olduğuna dair hiçbir kayda değer gerekçe yok.
Ulan alt tarafı bir tane kabilenin içinde istenmeyen adam ilan edildi. Cengiz Han'ın yaşadıklarının %1'ini bile yaşamamıştır kendisi, ama iddialarınız pek abartılı.
Çok büyük lider, tarihe ışık tuttu diyorsun. Ben de sana çok absit bir Tebük örneği veriyorum.
Bu adam büyük akseri stratejiler mi geliştirmiş, çok büyük kanunlar mı koymuş, günümüz dünyasında geçerli olan bir kurumu mu var, ne yapmış da tarihin en büyük lideri olmuş?
Çok cefa çekmişmiş, İskender Bey'in çektiği cefa kendisininkinden büyüktür. - +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok Cengiz hanın çektiğinin %1 i derken asıl kimin abartılı konuştuğunu gözler önüne seriyorsun. 30 bin kişilik orduya komuta eden birine kabile reisi derken ne kadar gerçek argümanlara dayandığınızı ifşa ediyorsun. bugün cengiz hanın adını anan belki de 100 kişiden 2siyken Hz Muhammedin adını günde 1.5 milyar insanın andığını düşenemiyor bu dünyaya katkısını yok sayıyorsun. kusura bakma popülist söylemden ileri gidemiyorsun. savaş kazanmak zordur ama milletlerin kalbini kazanmak onlara bir ideoloji vermek daha zordur. hatta imkansıza yakındır şimdi anlayabiliyor musun aradaki farkı?
- +1 yıl
Cengiz Han çocukluğunda babası öldürülmüş, kabilesi tarafından bir kenara atılmış, gençliğinde karısı elinden kaçırılmış, sıfırdan son derece gaddar moğol reislerine boyun eğdirmiş, öyle savaş dendiğinde 10 kişinin öldüğü mahalle kavgalarını idare etmek durumunda kalmamış bir adam.
30 bin kişilik orduya komuta ediyormuş, Kureyş'e boyun eğdirildikten sonra asker toplanıyordu adam gibi, ki o orduya da adam gibi hiçbir savaşta komuta edememiştir, gerçek ordular Ömer ve Osman'ın eline geçmiştir.
Peygamberinizin en meşhur zaferlerinde ölen toplam insan sayısı 30 falandı. - +1 yıl
Popülist söylem de 'Ama onun adını her gün 1.5 milyar insan anıyor yeaa' demek oluyor.
'Bana çok hitap ediyor, o yüzden tamamen izafi kavramlar üzerinden kendisini dünyanın gördüğü en büyük lider ilan edeyim.
Zihniyete bak - +1 yıl
Hz. Muhammed, cengiz han gibi kabile lideri olan bir ailede doğmadı. Ama o da ch gibi bir kabilede doğmuş. Ikisinin de cıkış noktası chninki biraz daha ayrıcalıklı olmak kaydıyla aynı yani. Doğmadan önce babasını, 6 yaşında ise annesini kaybetmiş ve tek çocukmuş. Cengiz han ise üvey ve öz olmak üzere bir çok kardeşe sahipken anne babasını daha ileriki yaslarda kaybetmiş. Hz Muhammed çocukluğunda ch gibi hayatta kalma mücadelesi vermemiş eşinin kaçırılması gibi bir olay da hiç tatmamıştı. Hz. Peygamber tek basinayken vahiy almış. Kabilesiyle birlikte alıp işe cümbür cemaat başlamamış. Hz. Peygamber yanında tuğrul bey camoka gibi nüfuslu kişiler yokken insanların yüzyıllardır olagelen inançlarını değiştirmek icin çalışmaya başlamış. Ch ve diğer tüm büyük komutanlar gibi dünyevi çıkarlar için değil simdilerde dunya nufusunun %20 sinin kabul ettigi bir değer için mücadele etmiş. (1. ayrım ne uğruna mücadele)
- +1 yıl
Hz Muhammed peygamberliginin ilk yıllarında önce boykot edilmiş sonra hakaret ve asagilanmalara maruz kalmış daha sonraları taslanmis bir kac defa da canına kastedilmiş. Ch kadar sık olmasa da o da yurdunu değiştirmek zorunda kalmış. Göç ettikten sonra, ölüm sayıları çift haneli olan savaşlar yapmış fakat hepsini de kendisininkinin 3 katı kadar büyük bir orduya karşı yapmış. Buna rağmen genel sonuç zafer olmuş. Ch ise çok daha büyük ordularla çok daha büyük ordulara karşı ama insanlik tarihine cok daha az etki eden zaferler kazanmış. (2. Ayrım etki)
- +1 yıl
Sadete gelirsek Hz Muhammed cefa çekmiş imkansizlik yaşamış değiştirilmesi en zor şeyi (toplumların inanç ve ananeleri) karşısına almış, ve insanlık için en büyük değer olan inanç uğruna savaşmıştır. Evet liderlerin kimi daha fazla cefa çekmiş kimisi de daha büyük savaşlar kazanmıştır. Kimi daha çok toprak kazanmış kimisi de ulkeyi daha cok kalkindirmistir. Ama sonuc? Elde ne var peki şimdi? Bu kadar başarı neye yaradı? Işte burada Hz Muhammed tüm liderlerden ayrılıyor çünkü o dünyaya ölümsüz bir şey bıraktı çünkü o ölümünden 1400 yıl sonrasına bile etki ediyor o 1.5 milyar insanı "popülist (!) ama gerçek" kendi rizasiyla çizdiği yolda yürütüyor. Işte bunu komutanlikla izah edemezsin. Bunu izafi olarak da kabul edemezsin.
"Hitap ediyor" etmese de su yazdiklarim degismez ama seninkiler değişir çünkü sen nefretine göre konuya yaklaşıyorsun 'Peygamberinizin' bana hitap ediyorsa sana da hitap etmiyor. Görüşümde iki lider yazmama rağmen sen birine tavır alıp da yürüdün amacın ceasarı veya iskenderi yüceltmek değil islamı kucumsemekti. Hadi canım yemezler.
- +1 yıl
Mahalle kavgalarına savaş demeyiniz.
O kadar kureyşlinin içinde canına hakikaten kastedilse yaşama şansı zaten yok.
Ayrıca 7. yüzyıl toplumlarının aynı şimdiki gibi katı inanç ve ananelere sahip olduklarını sanmayınız, din değiştirmek o devirde o kadar seyrek görülen bir şey değildi.
Zaten kendisinin başarısı da büyük liderlik özelliklerinden değil, Mekke'den ayrıldıktan sonra kabilelere tek tek saldırıp boyun eğdirmesi ile olmuştur.
Yok efendim şöyle cefa çekti, böyle aşağılandı falan, bunların hiçbiri kimseyi tarihin en büyük liderlerinden biri yapmaz.
Tarihe en büyük etkisi olmuş insanlardan biri tabii, ona lafım yok.
Dünya'ya ölümsüz bir şey bıraktı, evet, ortadoğu kendisinin açtığı yoldan sonra ne kadar fayda gördü, tartışılır.
Kendi ağzınla 'Ben dindarım ve bence bu adamın yaptıkları çok mühim' diyorsun.
Sezar Rubicon Nehri'ni geçtikten sonra taktik bir hata yapsaydı tarihe etkisi Muhammet'den daha fazla olurdu.
Hatta Muhammet'e bile etkisi olurdu, Roma muhtemelen çok farklı bir süreçten geçer, hıristiyanlık oluşmazdı falan. - +1 yıl
Hahaha "Kendi ağzınla 'Ben dindarım ve bence bu adamın yaptıkları çok mühim' diyorsun." şimdi de uydurmaya mı başladın. 😂 Başka türlüsünü kabul edemezsin çünkü. Sana göre islamla ilgili iyi bir şey yoktur, vardır diyebilmek için ancak dindar olmak gerekir değil mi? Yahu sen bir kere okuduğunla çelişiyorsun 😀 hani açığımı yakalamak için görüşlerimi de taramışsın ya keşke aşk ve cinsel paylaşımlarıma da bir baksaydın böyle gülünç durumlara düşmezdin. Neyse senin mahalle kavgası dediğin olaylara uluslararası kaynaklar savaş diyor. Zaten 10000 kişinin karıştığı olaylara mahalle kavgası demekle de konunun terminolojisinden ne denli uzak olduğunu görüyoruz. (Ya da Bkz abartma) ayrıca yine o mh. kavgası dediğin olaylarda taraflar birbirine çakıl taşı firlatmiyordu. Bilesin.
"O kadar kureyşlinin içinde canına hakikaten kastedilse yaşama şansı zaten yok." peygamberlik ilan edilir edilmez kimse kimsenin canına lappadanak kastetmiyordu. Bazi caydirma girişimlerinin başarısız olmasi sonrasında yapılan birsuru suikast girişimi Hz Muhammed ve sahabesi tarafından defedilmistir. Daha ciddilerine, (Hz Muhammed onlar için gercek bir tehdit olduğunda) medineye göç ederken ve medinede yaşarken teşebbüs edilmiştir. Ayrıca savaş da bir cana kastetme değil midir? Sayın seküler bey bunlari da okuyun. - +1 yıl
"Ayrıca 7. yüzyıl toplumlarının aynı şimdiki gibi katı inanç ve ananelere sahip olduklarını sanmayınız, din değiştirmek o devirde o kadar seyrek görülen bir şey değildi." Muhakeme gücüne bayılıyorum. Peygamberlerin geldiği dönemle gelmedikleri dönemi kıyaslıyorsun.
"Zaten kendisinin başarısı da büyük liderlik özelliklerinden değil, Mekke'den ayrıldıktan sonra kabilelere tek tek saldırıp boyun eğdirmesi ile olmuştur." Mekkeyi fethettiğinde düşmanlarına bile saldırmamıştır. Boyun egdirmekle zor kullanmakla kimsenin inancıni değiştiremez. (Acemice bir iddia) ayrica fetih gücünün hz Ömer ve Osmandan geldiğini savunuyorsun peki onları kim idare ediyordu? - +1 yıl
"Yok efendim şöyle cefa çekti, böyle aşağılandı falan, bunların hiçbiri kimseyi tarihin en büyük liderlerinden biri yapmaz." Bunlar esas ileri sürdüğüm görüşün alt unsurları. Bak esas olan şunun gibi: "Tarihe en büyük etkisi olmuş insanlardan biri tabii, ona lafım yok." Esasın tam olarak kendisi ise alıntının 'lardan biri' hariç hali. Devam ediyorum: durmadan yok savaştı yok çileydi yok bilmem neydi diyorsun (uğruna mücadele edilen şeyden bir kere bile bahsedemeden) konumuz büyük liderlik yalnız sen durmadan büyük resimden kaçıyorsun çünkü orası demek minderin dışarısı demek senin için. Şu tüme bir var artık maldonado gibi enine dolaşıyorsun.
- +1 yıl
"evet, ortadoğu kendisinin açtığı yoldan sonra ne kadar fayda gördü, tartışılır." Islamiyetin yayilmasindaki basariyi yalniz donemin egemenlerine bağlıyorsun da günümüz orta doğununki neden çizilen yol oluyor. Yolda kusur olsaydı Hz. Muhammed etkisinin en çok hissedildiği dönemde bilimde devlette öyle bir gelişme olmazdı. Tabi senin işine geldi değil mi iskender'in ölümünden hemen sonra makedonyanin dağılmasını, yalnızca geriye kalan kurmaylara mal etmek?
"Sezar Rubicon Nehri'ni geçtikten sonra taktik bir hata yapsaydı tarihe etkisi Muhammet'den daha fazla olurdu." Sezar dönemini iyi bilirim kendisini de severim hatta görüyorum ki sen de kendisini takdir ediyorsun. Peki burada onu yeriyor musun övüyor musun? bir kere o nehri geçtikten sonra taktiğe falan gerek kalmamıştı zira şehirde muhalif senatörler kalmamıştı. Herneyse buradan çıkardığım Sezarın spqr dan imparatorluğa geçiş sürecine zemin hazirlamasindan bahsediyor olman ve bunun romanın geleceğine olumsuz etki ettigini düşünmen. Ben böyle bir düşünceye de katılmıyorum. Nedenlerini anlatırsam Romayı süper güç yapan sulla, pompei, crassus, ceasar, augustus gibi diktatör ruhlu magistralardı. Kaldi ki cumhuriyette süre sınırlı diktatörlük meşru bir makamdı. O dönemin şartlarına göre bu makama sıkça başvuruluyordu. Çünkü şartlar yonetimi tek elde toplamayi mecbur kılıyordu. Evet roma çok farklı bir süreçten geçer dönemin yeni boy atan güçlerine daha çabuk boyun eğerdi. Kısacası eninde sonunda yine dağılırdı. - +1 yıl
Uğruna mücadele edilen tek şey güç ve iktidar olduğundan, kendisi bu konuda çok ayrılmıyor
Mekke'yi aldığında saldırmıyormuş. Adam herkesi müslüman yapıyor, bunu da hiç güzellikle falan yapmadı. Genelde görmezden geliyorsunuz ama, müslümanlar o savaşların çoğunda saldıran taraftaydılar. Adam gelmiş 'Mekke'de millete dokunmadı' diyor. Şaka gibisiniz.
Muhammed'in devrinde öyle pek bilimsel veya devletsel bir gelişme olmadı, sadece arapları tek çatı altında topladı kendisi.
Yoksa Emevilere kadar İslam İmparatorluğu kabile yasalarıyla yönetilen yayılmacı bir kabile devletiydi.
Sezar konusunda da ne söylediğimi anlamamışsın, ben kendisinin iktidar mücadelelerinin tarihe etkisinin büyüklüğünden bahsediyorum. Cumhuriyet iyiydi falan demiyorum.
Sezar da yok etmek için uğraştığı herkese karşı güleryüzle yaklaşmıştır mesela, çünkü bodoslama biçimde ortadan kaldırmaya çalışmak adamın ulaşmaya çalıştığı şeyi sağlamayacaktı - +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok kilometrelerce uzanan bir kılıf örmüşsün her yere kullanıyorsun mantıktan azıcık nasibini alan biri inancın zorla değişmeyeceğini bilir zorla saldırıp boyun eğdiriyor diyorsun bu mantıkta Türklerde zorla inandı o zaman peki hangi hezimetten sonra oldu hatırlıyormusun (!) büyük payı emevilere veriyorsun da tiranlık, güç ve iktidar hırsı onlarda görünüyordu islamı kalıcı olarak yayamayan bir iktidarı en büyük fayda veren ilan ediyorsun tarihi gerçeklerden hayli uzaksın ciddiye alamıyorum seni.
yayılmanın kralını yapan Türkler abbasi zamanında islama tabi oldu. hadi bunun da altında kaldın. bir dahakine ne sıkacaksın
sen yazmadığın şeyle ilgili "beni anlamamışsın" diyorsun halbuki sen, ben yazsam bile anlamıyorsun bir kimsenin etkisi yaşamıyla sınırlı değildir. Hz Muhammed etkisi yaşamında ve ölümünden sonra bir süre daha kendisini kuvvetlice hissettirdi. bir çok gelişme onun öğütlemeleri ışığında ve motivasyonuyla vuku buldu. bu konuda tartışabilmen için islam öğretisiyle ilgili bilgi sahibi olman lazım öbür türlü bir lafın altından kalkamıyorsun başka cephe açıyorsun bir liderden başka bir lidere zıplıyorsun. ama yukarıda yazdıklarımı üstünden atamıyorsun.
evet başkaaaa - +1 yıl
'İnanç zorla değişmezmiş'
Sanki İslam ile oraya çok büyük bir fark geldi de. İnanç zorla değişir gayet, bölgenin geçer akçesi müslümanlık olunca, herkes boyun eğdi buna. Tarihteki tek örnek bu değil.
Asıl sizin 'İnanç zorla değişmez, inançları değiştiyse kesin iman ettiler ve İslam'ın mükemmelliğine hayran oldular' şeklindeki zırvanız akıl ve mantık dışı.
Türkler siyasi sebeplerden müslümanlığa geçiş yaptı. 13. yüzyılda halen ciddi bir kısmı şamandı. Araplar kendilerini hiçbir zaman müslüman olarak kabul etmedi ve her daim dine uzak olmakla suçladı.
Bu arkadaş Abbasi zamanının müslüman türklerini kendisi gibi falan sanıyor herhalde. O zamanın türkmenlerinin islam anlayışına en yakın taife alevilerdir. Sünni müslümanlar değil.
Muhammet öldüğünde bir yığın cariye, savaş ganimeti falan bıraktı, zaten koca bir cemiyetin mutlak önderiydi, utanmasanız 'Ay sonunu zor getiriyordu, memurdu, emekli maaşıyla yaşıyordu' diyeceksiniz.
Evet tabii kendisi açlıktan öldü, yokluk içinde yaşadı falan. - +1 yıl
Ayrıca tekrar soruyorum, bu adam büyük, çağımıza ışık tutan bir devlet sistemi mi getirdi, çok büyük bir kumandan mı?
Medeniyete ne katkısı oldu da, sırf çölde takılan arapları örgütleyip Mısır'ın ve meydanın boş olduğu Kuzey Afrika'nın fethine falan ön ayak oldu diye tarihin en büyük lideri oluyor?
Sasaniler deme, onları yıkan şey Roma idi.
İspanya'nın fethinde kendisinin devrine göre çok daha sofistike bir İslam Devleti vardı.
Tarihte akıl almaz siyasi, iktisadi başarıları olan onca isim varken, tamamen ruhani gerekçelerle bu adamı gelmiş geçmiş en büyük lider ilan edip, bir de 'Sen cevap veremiyorsun, sen konuşamıyorsun, anlamıyorsun' diye klasik islamcı çirkefliğine bulaşmak da neyin nesi?
İzah et, bu adam neyi başardı diyorum, 'Çok büyük etkisi oldu' diyorsun.
Sezar'ın Rubicon Nehri'ni geçişi ardından olan olaylardan daha büyük bir tarihi etkisi yok, Sezar üstelik çok daha yüksek bir medeniyetin üyesi bir adamdı diyorum, konuyu saptırıp 'İmparatorluk daha iyiydi, sen galiba şöyle böyle düşünüyorsun' diye geveliyorsun.
Bir de utanmadan konudan konuya atlamakla itham etmeye çalışıyorsun.
Hakikaten zeki, ne konuştuğunu bilen ve konu uzayıp söylediği şeyi temellendiremeyince çirkefleşmeyen müslüman kitle niye bu kadar yoğun?
Ya tartışmaktan kaçıp 'Ehe ehe, sonuçta ben seni sen beni ikna edemeyecek' diye somut verilerle desteklenebilecek bir meseleden kaçıyorlar
Ya da senin gibi tartışmayı kişilere indirgemeye, hedef saptırmaya, küçümsemeye ve 'Ben aslında çok acayip şeyler söylüyorum da bu anlamıyor, zaten anlamaz aciz' demeye getiriyorlar.
Hoş, gerçi Muhammed'in eliyle ayı ikiye böldüğüne falan inanacak kafada adamlarla akıl mantık dahilinde bir şey konuşmaya çalışanda kabahat ya neyse. - +1 yıl
Bunların hiçbirini ben söylemiyorum, ulan Kuran'da, sizin peygamberin karısı Hafsa'nın evine gidip, onu orda bulamayınca cariyesi Mariye ile yattığı için karılarıyla arasında çıkan tartışma üzerine inmiş sure var!
Kaynak da kaynak, en büyük laflardan da biri, o kadar müslümansın ve bu adama hayransın madem, okuyaydın. BUnların hiçbirini ben uydurmuyorum kendi dininizin kaynaklarında geçiyor.
İnsanlar git gide dinden kopuyor, ki çoğunluğun dine inanma sebebi cahillik veyahut alışkanlık.
İslam'a geçiş siyasi sebeplerdendi dedim, o devirde kitlesel din değiştirmeler yaygındı, ki 10. yüzyıl seyyahı İbn-i Fadlan'ı kabaca okursan türklerin müslüman olunca öyle anladığınız gibi müslüman olmadığını anlarsın.
İstediğiniz kadar bir tarafınızı yırtın, gelmiş geçmiş en büyük lider dendiğinde, Muhammet'i örnek gösterirseniz, size birileri bir tarafıyla güler. - +1 yıl
Islamofobik eserleri okumuş gelmiş. Ulan abarttın uydurdun carptirdin benimle konuşuyorsun benim dışımdaki kişilerin söyledikleriyle burada gemi yürütmeye kalkıyorsun sana bir tane ruhani olaydan bahsetmedim ama bunlarla itham ediyorsun sen mi objektifsin sen mi doğruları söyleyeceksin ha sen mi çirkef degilsin hadi git işine
- +1 yıl
Buraya yazabiliyor muyduk halen?
- +1 yıl
Neyse, en son benim söylediklerime cevap vermeyip argumentum ad homineme başvurmuşsun, bayağı zavallıca bir tartışma yöntemi, nedense cevap vermemişim. Enteresan.
Objektif bakıcam eskilere gidiyorum büyük iskender bence
00 Yorumla
+1 yılBence yaşadığı dönemde herkesi altına doldurtan Cengiz HAN
00 Yorumla
+1 yılhahahha cengiz han timur napolyon hitler dururken o da kim lan :D
10 Yorumla
+1 yılBence donald trump baskan
25 Yorumla- +1 yıl
@Ertungaaa sus ulan
- +1 yıl
@Ertungaaa bu ne cürret
- +1 yıl