meyvelerde turunçgil var falan şimdi limonda portakal gibi o sebzemi meyve mi yoksa fatih ürek mi lkfhgl
Sebze ve meyve arasındaki fark nedir?
meyvelerde turunçgil var falan şimdi limonda portakal gibi o sebzemi meyve mi yoksa fatih ürek mi lkfhgl
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Sebze nedir?
Yiyecek olarak kullanılan yeşil bitki ve bunların taneleri. Zerzevat (sebze-vat: sebzeler) kelimesi de aynı manaya gelir. Sebze ve zerzevat kelimeleri Farsçadan alınmıştır. Farsça sebz yeşil anlamına gelen bir kelimedir. Türkçeye sebze olarak geçmiştirsebze
Sebzecilik çok dikkat ve bilgi isteyen bir ziraat dalıdır. İyi bir sebze elde etmek için toprağın cinsi çok önemlidir. Toprak, çok killi, çok kumlu ve çoraksı olmamalıdır. Bunun için toprağın tahlil ettirilmesi ideal bir yoldur. Sebze ekilecek topraklar krizme denilen usulle iyice işlenmeli, sonra bellenerek taş ve diğer yabancı maddeler ayıklanmalıdır. Sebze yetiştirilecek toprak % 40 kum, % 40 kil ve % 20 humus ihtiva etmelidir.
Sebzeler özelliklerine göre şu şekilde sınıflandırılırlar:
1) Yapraklarından faydalanılan sebzeler (ıspanak, marul, ebegümeci, roka, tere vs.).
2) Sap ve gövdelerinden faydalanılan sebzeler (dereotu, pırasa, kuşkonmaz vs.).
3) Çiçeklerinden faydalanılan sebzeler (enginar, karnıbahar vs.).
4) Köklerinden faydalanılan sebzeler (patates, havuç, soğan, sarmısak, yer elması vs.).
5) Meyvelerinden faydalanılan sebzeler (bamya, biber, domates, patlıcan vs.).
6) Tohumlarından faydalanılan sebzeler (mercimek, bezelye, nohut, börülce, fasulye, bakla vs.). Bu bölümdeki sebzeler baklagillere dahildir. Sebze olarak tazeyken kullanılabilir.
Bilim insanları, yani botanistler, sebze-meyve ayırımını böyle yapmıyorlar. Onlara göre meyve, içinde etli veya kuru, çoğunluğunu çekirdek diye adlandırdığımız, kendi tohumu veya tohumları bulunan yiyecektir. Bu tanıma göre kayısı, şeftali, üzüm, taze fasulye, domates, salatalık (hıyar) ve benzeri gıda maddeleri teknik olarak meyvedir. Yani kısaca çekirdeği olan tüm yiyecekler meyvedir. Geriye kalanlar, yani patates, havuç, şalgam, soğan, sarımsak gibi bitki kökleri, lahana, marul gibi bitki yaprakları, hatta aslında bir çiçek olan karnabahar bile birer sebzedir.
Okumayacağım :)) yanlış anlama :))
sen bilirsin
Direk kendi düşüncenizi merak ettiğim için soruyorum ben biyolojik bilgiye sahibim zaten anlayışınız için teşekkür ederim :)
parantez içine güldüm anti :))
meyve olması onlarla yemek yapılamayacağı anlamına gelmiyor
ona bakarsak patlıcan da sebze ama reçeli yapılıyor
ne fark eder :)
Hah bana böyle örnekler veriniz :)) reçel iyi yakaladın bak ;)
Meyvenin bilimsel olarak tanımıyla günlük dildeki tanımı farklıdır. Sebzenin ise bilimsel bir ifadesi yoktur
Bilimsel olarak meyve bir bitkinin döllenme sonucu oluşan tohumlarını taşıyan bir organdır ve bu amaç için bitki tarafından üretilmişlerdir. Sebze ise bitkinin kök, gövde, yaprak gibi üreme amaçlı olmayan bölümlerdir. Ancak günlük dilde salatalık, domates, kabak, patlıcan meyve olarak değil sebze olarak kabul edilir
Sebzelerin çoğu pişirilerek veya haşlanarak yenilir, meyveler ise doğal halleriyle tercih edilir
Meyveler çoğunluğu tatlı, çok azı da (genellikle ham halleri) ekşidir. Sebzeler ise tatlı değildir ve çoğunlu (hepsi değil) ham hali tercih edilmez
Evet meyve sebze tanımlarında hem fikiriz ..
havuçç sebze domateste sebze fakat meyvesi yenen bir sebze :))) mesela karnı baharda bitkinin neresini yiyon çiçeğini :)) ya da ıspanakta ne biliyim örneği çoğallt marulda mesela ama elmada yanlızca meyvesini yiyosunn :)))))) havuçta yumrusu yenen bir sebze mesela :)))) tutup armut ağacının yapranı yemiyon dimi :)9
ne bilim o da nimet yenir belki yaprak kjfhbjp
yenmez malesef bizim midemiz selilozu sindiremiyo :)) inaklerin midesi bunu yapabiliyo :)) geviş getiriyolar ya:))) o yüzden yemiyozz bilimsel olarak meyve belli de sebze tam belli değil iççeriğine bakıyolar sanırımmm
biliyorum biliyorum :))
limonda meyvedir tabi turunçgil taksonomi ille alakalı akrabası demek yani hala kızı dayı kızı amca oğlu gibi sebzelerin geneldedğişik tatafları yeniyo :9
Ahahaha :D efferim
fındık meyve mi sebzemi bakalım bilcn mi googla sormadan ilk düşüündünü söle
çerezdir bro :D
hayır sert çekirdekli meyvedir:))))
Çekirdeklimi atma yahu elma çekirdeklidir meyvedir ama fındık bilemeyeceğim çekirdek neresinde :D
pardon kabuklu yazcama çekirdek yazmışımm :)))))))))
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Cevap
14Cevap
Bu ziraat, botanik ve birazda biyolojiyi ilgilendiriyor.
Ben zirai ve botanik açısından nedenini yazayım. Çiçek açıp daha sonra çiçekten farklı farklı boyutlarda son ürün, esas ürün, değeri olan ürün veren bitkiler meyve oluyor.
Yani domates bir meyvedir aslında çünkü meyvesi vardır. Bizi yanıltan husus şu oluyor; algı olmuş bizde yemeği yapılan sebze, yemek harici yemekten sonra zevkine veya vitamini için yenilen veya suyu sıkılanı meyve olarak biliyoruz.
Ayrıca ziraatte yetiştirilme teknikleri bakımından da karışık bir durum var.
Mesela çilek meyvedir ama meyvecilik ana bilim dalında değil sebzecilik ana bilim dalında incelenir. Toprak altı yumrusu olanlar meyve olarak değerlendirilmez mesela havuç sebzedir. Aslına bakarsanız bu sadece ziraatçıları ilgilendirir siz sağlıklıdır ister meyve isterse sebze olsun alın yiyin.
Hahahaha Fatih ürke mi yorumuna çok güldüm :D
Sen onu geçti mantarın sebzemi meyve mi hayvan mı olduğunu çözemediklerini duydum acaba ne kadar doğru :)
Evet bir de o var değil mi :)) bilimsel şeyler de sonuçta kesin değil :)
Amannn kızım ye gitsin işte sebze menüye olduğunu anlamamanda olur :)
olmalı mı olmamalı mı yoksa hiç değişmemeli mi:))))
direkt bu şarkıyı mırıldandım...
portakal yemek yapılıyor,patlıcandan reçel,salatalıktan krem...
hem şarkıda hem cevapta iyi yakaladın
(( ama ben değişmezsem ben olamamkiiiiiiiyy )))
:)))
tamaaamen sistemsel
Bakamayacağım yanlış anlama :))
Biri toprak uzerinde biri agacta yetisiyo. Sirf bu yuzden kavun karpuz sebzemi meyvemi polemigi hala yapiliyor.
Biri pişirilerek de yer biri yenmez
Hıyar mesela
cayırt
Öyle alıştırdılar belki ne biliyorsun lfkkjfl
Hıyarı bir dene bakalım pişirmeyi dsfs
Bütün haşlayıp üstüne limon sirke sarımsak zeytinyağı sosu döksem şsljfğ
Meyveler Soğuk- Ham haliyle yenir ve Dadlıdur. Sebzelerin çoğu yemekliktir ve işlenerek yenir ( Şimdi bana Hıyar pişirilmiyor deme heeee) :-)))
Sebzeyi tuzlayarak yiyebilirsin, meyveyi tuzlayamazsın (erik hariç)
Bak sende de istisnalar var :)) erik hariç deme mesela portakalı tuzla bir :))
meyve sevilerek yenir. sebze sevilmez.
meyveyi iltifatlarda kullanırsın, sebzeyi hakaretlerde
bu şartlar altında meyve kadın olabilir. erkeklerse hıyar :DD
türk toplumu olarak ikisini de cinsel imge olarak kullandık
cunkü meyveleri yemek daha keyifli ciğ pırasayı eline alıp aynı iştahla yiyemezssin mesela
seker oranı yuksek olanlar meyve sınıfına gırer ama bazı ters durumlar da var mesela havuc sebze domates bı meyvedır :D tuhaf
sebzelerde Şeker yoktur bazılarında meyvalarda var bildiğim :D
Mutfak olayı sana hiç iyi gelmedi bal *-*
Neyse ney sonuçta her türlü yiyorum asdfg
Evet sorunun kaynağı o zaten :D
portakaldan corba yapılmayacagını kim söyledi git yap limon sebzemi meyvemi?
fatih ürek
bu ne* cokmu dusundun ya meyveymıs sebzeymıs ben yerım gecerım bakmam sebzemı meyvemı yeterkı tadı ıyı olsun
Sebze=yemekdir bir nevi
Meyve=vitamin
En iyisi yeyip geçmek
fındık meyvemi dir değilmidir
Biyolojik olarak böyle bir ayrım yok...
...cut...
portakaldan çorba yaptın da, dur diyen mi oldu:D
Vitamini kabuğundaysa meyve içindeyse sebze
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar