Baba evinden ayrılmadan önce babası veya ağabeyi tarafından gelinin beline salavat ve tekbirlerle iki defa sarılıp üçüncü de bağlanacağı söyleniyor. Peki bu kurdele gerçekte neyi temsil ediyor? Bekareti temizliği mi Bekaretini koruyarak yüzeysel birçok ilişki yaşıyan kişiler var zina yine zina ee bakire diye kırmızı kurdeleye hak mı kazanıyor anlamadım
ya da erkeğe verilen hediye paketi mi Hediye paketi falan değilim ben bireyim cansız bir şeyle eş değere koyamazsınız Hediyeyse karşılıklıdır iki kişinin hayatları ve sorumlulukları değişiyor. O zaman erkeğede bir şey takılsın.
Duyduğuma göre Anadolu da "gayret kuşağı" da deniliyormuş. Evliliğinde gelinin gayretli ve kudretli olması evinde güçlü olması için. Ayrıca eski zamanlarda Türk bayrağı rengi için beyaz gelinliğe kırmızı kuşak bağlarlarmış🤔 (en azından bu daha samimi anlam içerdiğini düşünüyorum eğer doğruysa tabi)
Eğer dinen bir anlamı yoksa böyle bir merasim gerçekleştirmek istemem bunu da zamanı gelince inşallah ilmine güvendiğim kimselerden öğrenmeye çalışırım. şu an sadece bir öngörü.. Doğruluk payını araştırmadım.
Bir kurdeleye çok mana yüklemek hurafeden başka bir şey değildir. Tıpkı ağaca çabut bağlayıp bir şeyler dileyip olmasını beklemekten farkı yoktur. Batıl inançlara inanmam pek. Kurdele konusu da bence. Zamanın da biri bağlamış. Bu gelenek sürüp gitmiş. Yoksa ne bekareti gösterir ne masumiyeti.
Her yöreye göre adetler değişir. İslamda bir yeri genel olarak olmadığı gibi evliliğin nasıl gerçekleştiği de yine insanlara bırakılmıştır. Lakin İslam'ın genel kaidelerine uymakta fayda vardır. Kadın erkek karışık oynaması, kadınların süslenerek onca erkeğin içine çıkması. Ki insanlar eşleri için o derece süslenmezken düğüne giderken süsleniliyor ne tezat..
Bunun dışında Örf ve Adetlerde ise şu esas alınır. Evlenicek kişilerin işlerini kolaylaştırmak evliliği kolay hale getirmek. Eğer kişilerin imkanları kısıtlı ise, Adet ve Örf diyerek altından kalkamayacağı aile içi huzursuzluğa sebep olabilecek borca sokmamak. Mutlaka ve mutlaka israf ve aşırıcılıktan kaçınmak.
Bunun dışında herhangi bir problem yoktur. Diler kurdela bağlayın diler türkü söyleyin.
Dinimizde yeri yoktur. Arkadaşların dediği gibi töreden, adetten bekareti temsilen bağlanır. Bakire olan da bağlar olmayan da. Çünkü bunu kızına, namusundan şüphe etmeyeceği biricik ve ilk aşk ı olan babacığı bağlar. Kızın ne boklar yediğini bilmeden.
Hayatımızın yörüngesini sürekli İslam'a bakarak mı yapacağız? Bazen öyle olaylarla karşı karşıya kalıyoruz ki islam veya herhangi bir din hiçbiri bizi kurtaramıyor.