Her haksızlığı yapan kimseler olacağı varmış kader diye geçiştiriyor. Hakkını dünyada aramak varken öteki tarafta mutlaka hesap vardır kadere bırak diyerek unutuluyor. Başına bir iş geldiğinde kader diyerek daha çok eziliyor insanlar. Kendileri yapıyorlar sonucunu Allah öyle yazmış diyorlar. Allah öyle yazacak olsaydı irade neden versin ki? Bu defa lafı değiştirip Allah olacakları önceden biliyor diyorlar.Kuranda kader konusunda bir ayet
Evet sadece zayıfları ezmek için suçluların uydurduğu kelime oyunudur
Hayır olasılıktır ihtimaldir risktir
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Kader anlayışı yaratıcıya atılmış bir iftira mıdır?
Allah yok. Israr eden olur tekrar anlatırım neden ve nasıl yok diye. Bu nedenle yaratıcı da yok yaşayacaklarımız yazılmış çizilmiş şeyler olmaktan çıkıyor. Kader de yok. İnsanlar meraklarını en kısa şekilde Allah var kader böyleymiş diye kestirip atıyor ve yavan bir hayat yaşanıyor. Bu yüzden islam toplumu bilimden geride kalıp nasıl olsa allah var diye anlayışla yaşıyorlar.
Allah isminin ses anlam benzeri olabilir ama yaratıcının eşi benzeri yok benim için. Din dediğin öğütür. Her öğüt verende zamanla kendi ekolünü oluşturmuş. Değişik çeşitli dinler var. Senin dinleri aynı yere koyman yanlış.
Tüm dinlerin kökeni sümerlilerden gelir. Allah da onların tanrılarının değişe değişe bugüne kadar gelmesiyle oluşmuştur. Yani aynı kefene koymak yanlış değil. Sümerlilerin 3 tane ana tanrısı var toplamda 1500 e yakındır tanrıları. Cennet ve cehennem ise ilk olarak yeryüzünde olduğuna inanırlar sonrasında gökyüzüne taşırlar. Astrolojinin gelişmesiyle tanrıya bakışları da değişir zamanla. Güneş erkek Ay ise kadındır. Daha sonraki dönemlerde bunlar onların tanrıları olacaktır. Ay zamanla kibele denilen tanrıçaya dönüşür. Sümerlilerden Akad ve Babillere geçer. Oradan da yahudilere geçmiştir. Musevilikte ise Kilbele artık Allah adını almıştır. Tanrıçlarda o dönem boynuz vardır. Ayın hilal şekline benzemesinden dolayı islamın sembolü de ay olmuştur. öküzler bu nedenle kutsaldır hindistanda. Kibele'nin büyük siyah mücevheri vardır bu kıble olarak hayatımıza geçmiştir.
Sümerliler mö.3500'lerde geldiler ırağa. Onlardan önce Akadlar vardı. Sen şimdi Akadlar dinsiz mi demek istiyorsun? İbrahim peygamberin dili bile akadçadır. Hz. İsanın dili aramicedir. Yani bugün ki süryanilerin dili. Bunlarda asur imparatorluğundan kalan insanlardır. Yani bugünki suriyeliler onların Müslüman olmuş halleridir. Sen tarihi sümerlerden başlatsan da ben en eskiye ta İdris Peygamber denen Habeşistanlı Hanok denen peygambere kadar götürürüm. Hepsinde tek tanrı inancı varken sonradan insanlar sevdiği kimseleri fotoğraflarını heykel olarak yapmış. Saygı duruşları daha sonra uğur getirme inancı derken mitolojik efsanelere dönüşmüş.
Kibele İslam öncesinde Matar yani arapa yağmur bereket tanrısı demekti. Allah olması ya da böyle değişik versiyona dönüşmesi mümkün değil. Arapların inançlarında belli başlı putları vardı. Onlarıda biliyorsundur.
Dostum Sümerlilerin tarihi M. Ö 4000'de başlar. Akadlar ise M. Ö 2300 lerde ortaya çıkar. Sümerliler tarihin en eski medenitlerindendir. Onlardan önce o topraklarda yaşamış Kut devleti vardır ve iddaalara göre krallarının isimleri Türk'tür. Bunu bile sümer tabletlerinden öğreniriz 12 kralın adını yazmışlardır çünkü. Ama Kutlar hakkında başka bilgimiz maalesef yok çünkü yazı yok. Yani tarihi yazının başlangıcıyla başlatmak zorundasın. İbrahim'in Adem'in hikayeleri Sümerliler de var. Onlar da Sümerlilerden alınmıştır. Yine Hızır'ın hikayeleri var başka isimlerle. Kısaca bugün dinler hakkında ne istersen Sümerliler de var. Baş örtüsü olayı mı istersin kurban adetleri mi istersin ne istersen.
Kibele de evrimleşmiş tanrıydı sonrasında Allah olması zor değil. Yahudiler kölelikten kurtulmak adına böyle bir şey yaptılar diye düşünüyorum. Mesela ibadet hanelerinde Sümerliler müzik çalar yemek yerler bira ve şarap içerler seks yaparlardı. Aynı put heykelleri onlarda da vardı tanrılarını sembol ederlerdi putlara tapmazlardı. Hristiyanlar bugün kilise de şarkı söylerler bazı tarikatları seks yaparlar bereket anlamı ifade ettiği için. Kuran'da bir ayette yiyin için ziyan etmeyin yazmasının sebebi de bu olabilir diye düşünüyorum. Ama günümüzde camii de bir şey yiyip içemezsin bak kültür değişiyor işte zamanla.
Sümerliler alfabetik yazıyı buldular. Ama ondan önce resim yazısı yani emoji karakterleri biliniyordu. İbrahim'in Adem'in hikayeleri Sümerliler bilebilir. Şaşırmam çünkü aborjinlerden tut madagaskara kadar brezilya ormanlarında teknoloji görmemiş kabilelere kadar hepsi Nuh tufanını biliyor. Kızılderili yazılarında da var. Ayrıca sümerliler dünyada yazıyı bulan ilk millet değil. Ondan çok daha eskiden orta amerika adalarında bulunan tabletlerde 12 harfli bir yazı dili çıktı. Sümerliler sadece sistemli hale getirdi. Kurban eskiden beri vardı. Sümerlerle başlamıyor bu tarih.
Sen antik yunandaki diyonosu hititlerdeki kibeleyi araplardaki matarı türklerdeki hazırı hindulardaki şivayı kafana göre yorumlayamazsın. Hristiyanlarda komunyon denen törenlerinde neden sadece kırmızı şarap kullanırlar sanıyorsun? Bu mitra dinini avrupaya getiren iskenderin hindu şivayı zamanla İsa yerine geçirmelerinden dolayı dönüştü. Ama gerçek İsa anlatılan isadan farklı. Sümerlerde de isaya benzer bir adam var. Siyasi suçluydu kralı tek tanrıya çağırırken yargılandı. Çarmıha gerilirdi yüksek siyasi suçlular. Sonra bu adam 40 gün kadar sonra sokaklarda yürürken görülüyor. Oradaki bir fırına gidip ekmekler alıyor onu tanıyanlar konuşunca askerler onu arıyor. Müritleriyle döneceği güne kadar vedalaşıp diyor.
Nuh tufanı gerçekten yaşanmış bir olaydıır sümer tabletlerinde o da var ama tevrattan farklı anlatır tevrata farklı girmiştir nuh tufanı. Sümerlilere ve Türklere göre 7 gün 7 gece sürer tufan. Tevrat için ise 950 yıl. 950 yıl süren bir şeyi de insanların o dönem bize kadar getirmesi imkansız insanların abartısı diye düşünüyorum. İbrahim ve adem hikayeleri var ama isimleri başka hikayelerin orjinali başka bak bunlarda değişmiş. Mesela kurban adetinde en çok dikkat ettikleri şey kurbanı kesen kişinin temiz olmasıdır. Adak eder ve rahip önünde dini mekanda keserler. Sonra adakta bulunan kişi rüyaya yatar rahip tanrının isteklerini yorumlar. Bilmiyorum sana bir şeyler tanıdık geliyor mu?
Hindu şiva ölene kadar hindular kan içer ve yemeklerinde ette yerlerdi. Şiva ölürken benim dönip intikamımı alacağım güne kadar size kan yemek yasak olsun demiş. Aynı kültür helenizmde aziz pavlus denen yahudinin katkılarıyla hristiyanlığa geçmiş. Hali hazırda pagan kültüründen yeni çıkmış hristiyanlık heykeltraşlar işsiz kalmasın diye bu defa önemli din adamlarının heykelini yapmış. Değişen bir şey olmamış. Hilal ortadoğulu insanların eskiden beri takvim olarak kullandıkları bir araçtır. Bunun dışında İslamda hiç bir kutsallığı yoktur.
Kafama göre yorumlamıyorum bunu Sümerologlar ve dil bilimciler edebiyatçılarda söylüyor ve bu olayları benden kat kat daha iyi anlatıyorlar. Kibele'nin öncesine daha iyi bakmak gerekiyor sanırım anlatabilmek için. Sümerliler de böyle bir hikaye olduğunu bilmiyordum bak hiç denk gelmedim.
Kurban 2 çeşit yapılmış. Hz. Ademin çocuklarından tarımla uğraşan hasad ürünlerini getirmiş diğeri güzel koyunlarından getirmiş diye biliyorum. Dünyada çinlilerde hala ürün kurban ediliyor. Fakat dünya genelinde insan kurbanı vardı. Ta ki İbrahim Peygamberin bu geleneği bozmasına kadar.
Şu an yok ve tüm dinlerin birbirine benzer olması zaten Sümerlileri yine işaret ediyor. Neden sadece dünyanın belli kesimlerinde peygamber çıktı ve var oldular. Eğer Allah olsa ve her kavime elçi yollasaydı Kızılderiler de Mayalar da Allah'a inanırdı.
Bende sümerleri eski sanardım. Öğrendim ki onlar daha gelmeden kabile devletleri varmış bölgede. Hala ırakta yerel topluluklar var. Binlerce yıldır oradalar. Bu insanların kendilerine özgü eski mitolojik inançları olduğu gibi tek tanrıya inanan Sabiiler gibileride var. Yani dinler sümerin uydurması denemez.
Kızılderililerin yüce ruh dediği ulu Manitu'su kim acaba? Mayalar her güneş tutulma tarihlerinde bereket getirsin diye mayıs güneşi sembollü bayraklarında inandıkları tanrısı için gönüllü kurbanlar keserlerdi. Bu insanların kafaları mı iyi dersin bunca ritüeli yapsınlar? Sümerlerden mi gördüler dersin?
:) Bu insanlar tufandan önce muhtemelen bir arada yaşıyorlardı tüm ırklar bu kadar benzerlik bu yüzden var. Ama ne manitu ne diğer tanrılar Allah değil sende biliyorsun. İnsanın doğası gereği tanrı inancı var çünkü başka türlü açıklayamıyor var olma sebebini. Tanrılar ama sözlü kültürler gelişen bir şey.
Dünyada inançlar var. Çoğunluk olduğu için doğru demiyorum. Doğru olduğuna inandıkları için de doğru demiyorum. Yaratıcı var oldukları için varlar. Bu bir gerçek. Bu insanlar kafalarından düşünüp tanrı icat etmediler. Din istismarcısı sapıkların çıkmış olması bu gerçeği değiştirmiyor. NAHL Suresi 36. ayette her kavme bir elçi gönderdik buyuruyor Allah. Yani olay burada çözülüyor. Şaşırmıyorum tek tanrılı bütün dinlerin birbirine benzer ortak özelliklerinin olmasına. Diğer çok tanrılı dinlerde de yüksek en güçlü idare eden bir tanrı vardır. Zeus gibi diğerleri alt küçük yardımcı tanrıları. Neyse kaynak soracağına dini kitaplara bak olaylar nedir bak.
Tengri Türke ait bir dil. Allah son peygamberin dilinde. Yahudilerde Yehova yani Hidayet eden yardım eden. O insanlar aynı yerde yaşamış olsa bile dağılmış binlerce yıl içinde çeşitli değişimlerden geçtiler. Bilgileri aynı hızla sürdürmeleri taşımaları mümkün değildir. Arada mutlaka uyarıcı elçiler kopan bağlantıları tamamlamış gözüküyor.
İnsanlar tanrı icad etmediyse eğer diğer tanrılara da inanman gerekir ama Allah'ı güçlü kılmak için bu tanrıları cin ve melek yaptılar sonra baktılar olmuyor bunlara put dediler. Önceki dinlerin mensuplarına da pagan diyip öteki tarafa attılar. Bu ayeti diyeceğini iyi biliyordum ama gelen hiç bir peygamberin tarihte ismi ve hikayesi yok belgesi hiç yok. Bende din uyduracak olsam temellerimi sağlam atardım bu yüzden Tevrat, İncil ve Kuran var. Tek tanrı var ama hükmedemiyor her kitabında başka bir dinle insanlara elçi yolluyor bu nasıl güçtür nasıl illah olmaktır. Zeus ve tüm diğer Yunan mitolojisi de Sümerlilerden etkilenmiştir. Ben tüm dini kitapları okudum zaten bir şeyden emin olacaksam önce varlığına bakarım ama istersen sende bir sümer tabletlerini yokla. Kuran oku araştır der zaten ters bir şey değil İslama.
Tengri Tanrı diye çevriliyor ve türkçe evet. İyi güzel ama Allah demek değil. Mavi gök kutsaldır Göktürklerde. Cengiz Han'da gök tengri inancına mensuptur ve ister müslüman ol ister hristiyan önce gök tengriye iman edip danışacaksın der. Buradan aynı şey olmadıkları zaten apaçık ortada. Ve nasıl bir tanrıdır ki Yahudileri üstün ırk görüp toprak vaadediyor? :) 10 Emir de cumartesi günü hiç bir şey yapma demek ne demek. Benim söylediğim şey her kavim kendine göre çevirmiş olayı birlikte yaşarlarken de bu inanç birbirilerine zaten geçmişti. Bugün dünyanın her yerinde piramidler var bu da dediğimi destekler. Peki piramidler de mi Allah için yapıldı? Hayır.
Arkadaşım ben son Kitaba öncekilerin bozduğu kutsal kitaplarının güncellenmiş son hali diye bakıyorum. Ama sen Kuranın sümerlerden ve diğer milletlerin kitaplarından alıntı diye bakıyorsun. Daha yakın zamana kadar orta çağ papazları cahil halkı soymak için incilde varmış gibi kendilerini öven ayetler uydurmuşlardı. Hristiyanlığın iznik konsulünden sonra kaa bölündüğünü iyi oku. Doğu kiliselerinin çoğu hala İsa tanrı değil onun oğlu sanır. Ama batıdakiler tanrının insan şekli sanır. Buda iskenderin hint zerdüşlüğün atası mitra inancından dolayı öyle oldu. Aynı olaylar hadis diye peygamberin söylediği zannedilen hikayelerle sanki peygamberin ağzından duymuş gibi anlatılan olaylarda bize de bulaştırılmak istendi.
Hah bak ne güzel anlatıyorsun işte dinler tamda bu şekilde büyüyor değişiyor ve gelişiyor. Hz. Ali olayı da Müslümanları böldü çünkü ülke yönetiminde kavga çıktı sonra mezhep ayrılıkları yaşanmadı mı Yezid'in yıkımından sonra. Bugün müslüman dediğin adamlar kendi içinde kavga ediyor çünkü kuran net bir dille hiç bir şey anlatmıyor. Oysa Allah var olsa sıfatlarına göre insanların anlayacağı tek bir şey söyler net dille anlatırdı. Ama namaz kılmayı dahi hadislerden öğrenmek zorunda insanlar. Hadis dediğinde en güvenilir kaynakçısı Buhari, Peygamberden 173 yıl sonra doğmuş birisi.
Allah yahudileri üstün ırk diye ilan etmedi. Onlar ırkçılık yaptıkları için Allah onlara kızdı. Allah hristiyanlarıda övmüş. Müslümanlarıda övmüş. Bir ayette eğer siz dine sahip çıkmazsanız sizden çok daha hayırlı biri gelir onlar sahip çıkar diyor. Maide suresinde bu yüzden bazı yorumcular Türklerden mi bahsediliyor diye düşünüyor. cengiz han denen aşağılık hırsız geberdiği gün ülkesi dağıldı. şu an komunist olmuşlar. Göktanrılıklarıda kalmamış.
Hristiyanlar dini bozdukları için dağıldı. Müslümanların ki siyasi olaylarla dağıldı. Mezhep taraf demek. Bunlar kavga yaptığında bile kıldıkları namaz inançları farklı değildi. Şimdi birbirinden kız alınmaz evlenilmez diyecek seviyeye geldiler. Halbuki Kuranda birleşebilirlerdi. Ama şeyhlerin işine gelemez.
Musevilik dönemine bak bahsettiğin şeyle alakası yok. Ve bu adamların süt ürünleriyle et ürünlerini birlikte tüketmesi günah oysa ikisini Allah verir senin inancına göre hiç bir sıkıntısı da yoktur tüketmenin. Şimdi insanlar Allah'ın emirlerinden cayıp değiştirdilerse bunu da mı değiştirdiler. Türkler zaten müslümanlık açısından her yere kendilerini sıkıştırırlar yok bir hadise göre Türkler kutsalmış Allah dokunmayın demiş Araplara. Adamlar bizle savaşmadı mı? Cengiz Han'ı sevmeyebilirsin sevmek zorunda değilsin ama madem işte beter oldu falan diyorsun sanırım inancı yüzünden diyorsun bunu. E senin Anadolu Selçuklu'nu onlar yıkmadı mı Osmanlı da müslümandı yıkılmadı mı perişan olduk.
Hangi şeyh üstün ki Allahtan böyle diyebiliyor? Yoksa herkes kendi menfaati için dini mi sömürüyor? Kuran'a küfür edecek hale gelmiş müslümanlar tanıdım. Bu düşmanlık İslam'ın temel kurallarına bile aykırı.
İslamda şeyh diye kavram yok. Bu arap geleneklerinde olan 40 yaşını aşkın kabile reislerine denir. Hacılık hocalık evliyalık vs. antik eski dünyadaki düşünürler gibi kitleleri etkileme araçlarıdır.
Hatta Kuran Allahla aranıza aracı koymayın diye öncekilerin yaptığı yanlışları örnek verip mezheplere tarikatlara cemaatlere kutsal sandıkları liderlerine karşı uyarıyor. Bunlar sizin hem paranızı hem ahiretinizi bitirir diyor. Sen hiç Kuranda bir tarikat şeyhini veya bir Allah dostu denen kimseyi nası lanlatıldığına baktın mı? Allah dostlarını tarif ederken günümüzdeki şarlatanlar o tanımı merak etmez. Çünkü insanlar onlardan şüphe ederler.
İslam ne kadar yalın kaldı o zaman bana söyler misin? Önceki inanışlardan kültürünün oluştuğu da ortada. Hrıstiyanlık bile Türk adetlerinden beslenmiş yine pagan denilen dinlerden bir çok adet var hem tüm 3 büyük dinde. İslamda da şaman inançları var 40 ı çıktı olayı nazar değmesi vs.
Nazar palavrası bizim kendi kültürümüzün arapların gelenekleriyle birleşmesinden oluştu. Ben nazara büyüye cin çarpması gibi saçmalıklara inanmıyorum. Kuranda bu tip şarlatan kimselerin etkisiz olduğunu onlardan sadece Allaha sığınmaktan bahsediyor. Batıl inançlara cahil adetlerine yer yok.
Eski insanlar mitoloji uydurur gece yaşlılar bu hikayeleri yaşanmış olayları anlatırdı. Film internet tv kitap radyo gibi teknolojik imkanlar olmadığı için anlattıkları ilginç şeyleri dinlemek hoşlarına giderdi. Daha yakın zamana kadar elektirik kesildiğinde babam ordan burdan duyduğu ilginç hikayeleri mum ışığında anlatırdı. Acaba sana cinden bahsetmeselerdi ömrün boyunca böyle bir varlıktan haberin olurmuydu? Hepsi insanların birbirlerini korkutmak veya ilgi çekmek için uydurması. Bu inanç öyle bir hale gelmiş ki cinlerden hayali düşmanlar icat etmişiz. Büyücü denen şarlatanlar türemiş. Görülmeyen düşmanlarımıza karşı koruyucu şamanlar çıkmış. İslamla bunların hepsi tarihe karıştı. Hiristiyan ve yahudilerin mistik gizemci inançları onları bağlar.
İslamla karışmadığı ortada. Ayrıca cinler islamda da vardır onlar sümerlilerin diğer yardımcı tanrıları olarak dine girmiştir. Sen kendi gözünde islamı çok farklı görüp yüceltiyorsun ancak objektif bakarsan durum çok farklı.
İslam sümerlerden öncede vardı. Peygamberin hepsine inanır Müslümanlar. Sümerlileri çok büyütüyorsun. Asurlara bak. Musul Ninova başkentleri simgesi balık. Yunus Peygamberde oraya geldiği tarihi kaynaklarda biliniyor. Asurlar hala suriye ile ırağın arasında yaşayan insanlar. Megalondon ya da mavi balina türü bir balığın karnında kalma ihtimali düşünülebilir. Ama bunun balık simgesi olan hapishane olma ihtimalide olabilir. Tefsir yorum demek. Ama meal direk çevirisi. Bütüne bakarsan cinlerin yabancı o bölgede görülmemiş insanlar olduğu anlamıda çıkıyor. Süleyman Peygamber asur fenike hitit akad gibi ülkelerden getirdiği savaş esirlerini ormanda ayağına zincir vurarak çalıştırmış.
İslam nasıl sümerlilerden önce vardı komik olmayalım o zaman musevilik değil direk islama geçiş yapılırdı. Yunus mitolojik bir ögedir hikayesi yine Sümerliler de var. Sümerlilere büyütmüyorum gerçek bu akadlar ve babillerden önce var bu medeniyet 4000 seneye yakın hüküm sürdüler senin yaşadığın şu anki devlet 100 yıllık bile değil. Süleyman nasıl bir peygamber ki insanları zincire vuruyor? Bunların hepsi Allahın kulu olmakla ters düşer.
eski dünyada kölelik vardı. Savaş esirlerini çalıştırmış. Duygusal işi beni bağlamaz. o dünyanın şartlarıyla alakalı. Daha yakın zamana kadar olan kölelik gibi değil bu. Sadece onlardan yararlanma amaçlı. Belkızın tahtını kuşlar haber vermiş. Cinler muhteşem güzellikte bir vadiden bahsetmişti. Cinn yabancı ecnebi görülmemiş farklı kişi anlamında. kuş ise istihbarat bildiğin gözcü haberci postacı. Sümerlilerden birlikte yaşayan akad elam babil asur gibi toplulukları yok sayamazsın. yahudilerin tarih kitaplarında sadece kendi peygamberleri yok bölgede geçen olaylarda var.
İnsanlık olarak kaderimiz bellidir. Saçının telinden yaprağın kıpırdamasına kadar ama Yaradan sana sadece bir şey için özgür irade verir. Onu da söylesem olmaz.
En İyi Cevaplar