
1959 yılının soğuğun iliklere kadar işlediği bir cumartesi gecesi 9 arkadaş Ural dağlarında feci şekilde öldürüldü.
Her şey nasıl başladı?
Rusya Ural Politeknik Enstitüsünde okuyan 10 öğrenci Ural Dağlarına bir gezi düzenlemeyi planladı. Üniversitelerinde de bu işlerle ilgilenen öğrenciler sıradan insanlar değil tecrübeli kayakçılardı ve başlarına gelebilecek her türlü ihtimale karşı önem almışlar , ona göre bir ekipmanla gidiyorlardı.Tabiiki Rusyanın soğuk ve zorlu dağlarının onları yutacaklarından haberleri yoktu. Grubun başında tecrübeli bir dağcı olan Igor Dyatlov vardı. içlerinden biri yolda rahatsızlandı ve ekibin gerisinde kaldı. Böylece ekip 9 kişiden oluştu.
Gezi 12 Şubat günü bitecek ve Igor Dyatlov telgraf ile arkadaşlarına haber vericekti fakat o tarihte bir haber yoktu. Yaşanan koşullar yüzünden 1-2 günlük gecikmeyi olağan karşılayan ekip 20 şubatta bölgeye arama kurtarma ekiplerini gönderdi.

İlk cesetler
26 şubatta kamp yerine ulaşan ekip karşılaşacaklarından bir haberdi.
ekibin gönderd
iği dosyada “yarıya kadar yırtılmış ve içi kar ile dolmuş çadıra ulaştık. İçi boş, ancak grup ayakkabılarını bile çadırda bırakarak burayı terk etmiş” diye yazmaktaydı.
Yapılan incelemede çadırın içeriden yırtıldığı ve çıplak ayak izleri olduğu anlaşıldı. Peki ama
çadırdakileri o soğukta çıplak ayak dışarı atmalarına nasıl bir şey neden oldu? İlk iki ceset ormanın sınırında bir ağacın altında buldu.
Cesetler 24 yaşındaki Georgy Krivonischenko ve 21 yaşlarındaki Yury Doroshenko'ya aittiler. Ve her ikisi de sadece iç çamaşırı giymişlerdi. Yanlarında yakılmış bir ateş vardı. Yani bir şeylerden kaçmış ve hayatta kalmaya çalışıyorlardı. İşin garip tarafı onlardan başka ayak izi yoktu ve kampta o 9 kişiden başka biri yoktu... Civarda da yaşayan birileri yoktu.

Devamı ise daha kötü...
Sonraki üç ceset üzerinde yapılan otopsi işlemlerinde net bir sonuca ulaşılamadı. Adlî tıp hipothermi (yani soğuk etkisi ile donarak) neticesi öldüğünü açıkladılar. Ancak bu mümkün olamazdı çünkü hepsi çok tecrübeli dağcılardı. Araştırma ekibi yaklaşık 1 ay sonra kara gömülü dört cesedi daha ortaya çıkardı.Bulunan cesetler travmatik şekilde ölmüşlerdi. Thibeaux-Brignollel’ın kafatası ,Dubinina ve Zolotarev’in kaburga kemiklerinde kırıklar bulunmakta ve Dubinina’nın dili yerinden sökülmüştü. Fakat işin ilginç yanı şudur ki kırık kemikleri saran etlerde bir darbe izi, bir morarma ,şişlik gibi şeyler yoktu yani olağanüstü bir şekilde kemikleri içerden kırılmıştı. Bu da olayı daha gizemli hale getirdi.

Son dört ceset diğerlerinin kıyafetlerini, yani ölen arkadaşlarının kıyafetlerini giymişti . Elbiseler üzerinde yapılan incelemelerde yüksek miktarda radyasyon bulundu. Bu ise akıllara şu soruyu getirdi:Telefonun dahi çekmediği herhangi bir ulaşımın olmadığı bu soğuk dağlarda radyasyon nereden gelmişti?
Olaydan bir süre sonra Rus yetkililer kimseye ulaşamadıklarını ve davanın ''bilinmeyen bir güç tarafından öldürdükleri'' olarak kayda geçmesini istedi . Böylece bu olay unutulmaya terk edildi.
Geziye katılamayan 10. arkadaş olan Yuri hep yetkililerin bu olayın üstünü örtmeye çalıştığını söylemiş. Ortaya haliyle pek çok fikir atılmış kimileri o gece gökyüzünde turuncu ışıklar gördüğünü onları öldürenin uzaylılar olduğunu söylemiş ,kimileri o dağın yerlileri olan mansilerin. Lakin 9 arkadaş dışında hiçbir ayak izine ulaşılamaması bu tezi çürütüyor , kimilerine göreyse bu 9 arkadaş Rusyanın 2. dünya savaşında kullandığı nükleer santrali buldu, üzerlerindeki radyasyon buradan geliyordu haliyle bundan rahatsız olan rus hükümeti 9 kişiyi öldürdü ve olayın üstünü kapattı . Gerçeğin ne olduğu hala bilinmiyor . Tek bilinen kamp kurdukları dağ Mansi dilinde “Ölüm Dağı” demekti.

O geçide Igor Dyatlov anısına Dyatlov Geçidi adı verildi ve tarihte Dyatlov Geçidi Vakası olarak yerini aldı .Yıllar sonra birde bunun filmi yapıldı efendim izlemek isterseniz adı Şeytan Geçidi ...
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
En İyi Cevaplar