Çocukların okul başarısında öz güvenin rolü ne sizce? Tanıdığım bazı çekingen çocukların derslere daha çok yoğunlaşıp başarılı bir okul hayatı sürdürdüğünü görüyorum ama genelde uzmanlar öz güvenin dersleri de olumlu etkilediği yönünde açıklamalar yapıyor, peki hangisine bakmak daha doğru?
İnanılmaz etkiliyor hem de ben kendimden biliyorum önceden yani benim boyum filan çok aşırı kısaydı çok aşırı çelimsiz bir çocuktum ve inanılmaz yani her şeyden korkuyordum utanıyordum böyle şeyler yaşında kaç kere sınavlara gitmediğim oldu birkaç yıl öncesinde o yüzden yani en yakından şahit olmuş birisi olarak diyorum ki evet etkiliyor.
maalesef etkiler çevrenizdekilerin ne dusunduğunu ne yapacağını dusunmekten derse odaklanamazsınız. Derse katılmaya çalışsanız soru sorunca veya soruya yanlış cevap verdiğinizde rezil olucanızı dusunup kendinizi geri çekersiniz hatta bu hocanın size performans notunda düşmesinede neden olur alaksız ilgisiz görünmenizden dolayı ve aynı şekilde tahtada sunum yapmakta aşırı zorlanırsınız diksiyon ve kendini ifade etme konusunda da bu gelişimlerden mahrum kalırsınız. Kendini sevmek ve kendini önem vermek çok önemli.
Evet, etkiler. Çünkü öz güvenin gerçek kaynağı bilgidir. Çocukken de bilginin ölçütü klasik, sınavlardır. Sınav notları, ortalaması düşen bir çocuk içinde öz güvenin sabit kalması çok zordur. Bunu başarması için ya harika bir gelişim eğitimi almalı ailesinden, ya da dersleri hiç takmayan ve öz güvenden haberi olmayan bir çocuk olmalı.
Ama hangi durum olursa olsun öz güven eksikliği de okuldaki başarıyı, konsantrasyonu etkiler. Okulda zorbalık gören kişilerden sağlığını koruyarak, başarılı olmasını bekleyemezsiniz çünkü. Etkiler yani ๑
Özgüven kişinin kendine güvenmesidir. Bu da kendini kanıtlamasıyla olan bir durum. Bu bazıları için güzellik, yakışıklılıktan ibaretken bazılarında tamamen boya, bazılarında zekaya bağlıdır. Bnlar sürekli değişir ama özgüvenin gelişimini etkileyen temel şeylerin başında çevre yer alır. Çevrenin ona karşı bakış açısı ve kullandığı üslup. Çocukta küçüklüğüne dair bununla ilgili olumsuz bir hatıra bile onda derin yaraların açılmasını sağlar. Etkiler, diğer sebepler kadar
Benim özgüvenim düşüktür. Sinifta özgüveni pek çok yüksek arkadaşlarim vardi. Ama ben hep 1. Gelirdim sinavlarda, denemelerde vs. Ve okulu da birincilikle bitirdim. Ama çekingen, utangaç, özgüvenim düşüktü.