Bebeğim şu an 21 günlük ve sürekli uyuyor, uyanınca da 3 4 saat içinde zor uyutuyorum ve o süre zarfında sürekli besleniyor, gece uyandırmasam uyanmıyor, gündüz de öyle. Sarılığı falan yok, sizde de böyle olan var mı, gece deliksiz uyuyor zor kaldırıyorum, onda da emmiyor, kendi kendine daha hiç uyanmadı.
2 sa
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
13Cevap
21 günlük bir yenidoğanın kendi kendine uyanmaması, deliksiz uyuması ve uyandığında da memeden ayrılamaması aslında bu dönemin en klasik ama en çok dikkat isteyen tablosudur.
Öncelikle uyku kısmı için pembe tabloyu bir kenara koymak gerekiyor: 21 günlük bebek "maşallah ne güzel gece deliksiz uyuyor, uykuyu seviyor" denilip kendi haline bırakılacak yaşta değildir. Yenidoğanların kan şekeri çok hızlı düşer; şeker düştükçe bebekte tatlı bir rehavet başlar, rehavet arttıkça daha derin uyur ve uyanıp acıktığını haber verecek enerjiyi bile bulamaz. Bu yüzden sarılığı olmasa bile, hekimi aksi bir kilo artışı görüp onay vermediği sürece gündüzleri 2-2,5 saati, geceleri ise en fazla 3 saati geçirmeden bebeği gerekirse zorla uyandırıp beslemek şarttır. Bebeği uyandırmak için üstünü hafif soymak, bezini açmak, ayak tabanını gıdıklamak veya nemli ılık bir pamukla yüzünü hafifçe silmek o derin uykuyu kırmaya yardımcı olur.
Uyanık kaldığı 3-4 saatlik o maratonda sürekli memede kalması ise iki temel sebepten kaynaklanır. Birincisi, 21. gün tam olarak bebeklerin ilk büyük büyüme atağına (growth spurt) denk gelir; bu dönemde süt üretimini artırmak ve kendi güven ihtiyacını doyurmak için adeta memeyle bütünleşmek isterler, bu çok normaldir. İkincisi ise bebek derin uykuya meyilli ve emme konusunda henüz tembel olduğu için memede aktif süt çekmek yerine sürekli uyuklayıp memeyi emzik niyetine kullanıyor olabilir. Yani memede 3 saat kalıyor gibi görünür ama aslında bunun sadece 15-20 dakikasında aktif, yutkunarak besleniyordur; doymadığı için de memeyi bıraktığı an huzursuz olup uykuya dalamıyordur. Memedeyken çenesinin altına hafifçe dokunup ya da sırtını sıvazlayıp aktif emmesini, yutkunma seslerini duymayı sağlamak gerekir.
Buradaki en kritik ve hayati pusula bez sayısı ve kilo alımıdır. Bebek günde en az 5-6 tane ağır çişli bez çıkarıyor mu ve doktor kontrollerinde haftalık kilo alımı (genellikle haftada 150-200 gram civarı) yolunda mı? Eğer çişli bez sayısı yeterliyse ve kilo alımı normalse, bu uykulu haller ve uzun emme seansları geçici bir adaptasyon sürecidir; ancak bebek kilo almıyorsa veya çişli bez sayısı azalıyorsa hiç vakit kaybetmeden bebeği takip eden çocuk doktoruna danışmak gerekir.
Şu an günlük çişli bez durumu ve doğumdan bu yana kilo alımı nasıl gidiyor, tartı takibini yapabildiniz mi?
Oncelikle bu aydinlatici yazi icin tsk ederim.3300 gram dogdu gecen hafta 15 gunlukken 3700 gram gunde uc dort idrar iki kere de kakasini yapiyor
Kilo alımı muazzam gidiyor; bebek ilk günlerdeki kilo kaybını hızla toparlayıp haftada 400 gram almış, bu da sütünün yettiğini ve beslendiğini çok net gösteriyor.
Ancak buradaki tek kritik alarm günde 3-4 idrar. 21 günlük bir bebekte günde en az 5-6 tane ağır, dolu çişli bez görmemiz gerekir. Çiş sayısının sınırda kalması, o uzun uykulardan dolayı bebeğin yeterince sıvı alamadığını ya da memede uzun kalmasına rağmen aktif sütü tam çekemediğini fısıldıyor. İki kaka ise anne sütü alan bebek için gayet iyi.
O yüzden rehavete kapılmak yok; gece ve gündüz o 2,5-3 saatlik besleme alarmlarına sadık kalmaya devam. Çişli bez sayısını 5-6'ya çıkardığınız an o uykuların da beslenmenin de keyfini çok daha rahat sürersiniz.
yenidoğan bebeklerin ilk aylarda günün çoğunu uyuyarak geçirmesi gayet normal ama kendi kendine hiç uyanmaması ve emmekte zorlanması durumunda doktor kontrolünü aksatmamak gerek, özellikle sarılığı yok desen bile beslenme saatlerini kaçırmamak için doktorun önerdiği aralıklarla mutlaka uyandırıp beslemeye çalış.
şu an çok küçük normal yanii ay ay ataklar var o zamanlar ve diş çıkarmaya başlayınca uykusuzluk ve huzursuzlukları başlar
Bebeklerin bazı evreleri var bu da onlardan biri acıkınca uyanır
Karnı tok altı temizse gazı yoksa uyur deliksiz uyuması daha iyi
normalde senin onu 2 saatte bir beslemen lazım doktorlar söylemedimi uyanmasa bile uayndırıp beslemen lazım.
2 saate bir uyandirinca iki cekip uykuya daliyor tekrar zorluyorum kalksin diye kalkmiyor bezi falan gunde 7 8 buluyor degistjrmem
Ne güzel iste. Uyusun. Uyku süreleri bu dönemde uzundur. Demek ki gaz yok. Rahatı yerinde
Doktor uc saate bir uyandirin 1 saati de gecmesin uyaniklik. suresi diyor bu robot degil ki ben bunu ayarlayim.
Salla onları ya. Sen aile büyükleri ne derse onu yap. Biz doktor moktor dinlemedik. Annem ne derse o şekilde yaptık.
Ben dinlesem bile bebegim bunu musade etmiyor diger cocugumu da hic uyutamazdik
Bak bunda rahat ediyorsun. Sen boş ver guzel böyle devam. Emiyor demi. Emmesinde vs bir sorun yok
Doktorum, bu durum gayet normal. 15-20 saat uyumalarını bekloyoruz zaten. Beslenmesinde problem yoksa sorun da yok.
Aksam 7 de uyaniyor saat 12 bucuk bire kadar uyumuyor emiyor ben kaldirmazsam. sabaha kadar oyle uyuyor acıksa kalkar elleme diyorlar uyanmiyor ellemeyince sarilik falan yk gecen hafta kontrole gittigimde 3300 gram dogmustu 3700 gram. olmus
Kilo alımı da yeterli annesi. 2 saatte bir emzirmeye çalış gündüz
Gece uyumasinda sıkıntı yok mu anlamina geliyor bugun saglikocagina goturup tekrar kilo olcumu yapicam bu kadar uyuma ile beslenmesi. nasil yeterli geliyor uyandirinca ikk cekip tekrsr uykuya daliyor gozukmeyen baska bir saglik sorunj olabilir mi allah korusun
Kilo ölçümı yaptırabilirsin tabii
Kafanda soru işareti varsa yenidoğan polikliniklrri oluyor oraya götür bence
Yenidoğan bebekler günde 14-17 saat, bazen daha da fazla uyuyabilir, bu nedenle sık uyumaları genellikle normaldir. Ancak özellikle ilk haftalarda bebek beslenmek için kendiliğinden uyanmıyorsa dikkatli olmak gerekir.
Normal yeni doganlarda ve topuklarına vurun uyandırırken
Sarılık olma ihtimali var mı
Sarılık var mı gözlerinde, teninde.
Çok normal doktor uyarmadı mı
Zaten uyur yeni doğan bebek sürekli normal
Takip et yalnız bırakma
Uyanmaması normal değil bir doktora götür
Hiç anlamam böyle işlerden
Sen 2 saatte bir uyandır emzir
Yaaa kıyamam bana ver ben bakayım bdbkhfj
Olması gereken bu zaten
Uyanmamasi normal değil