Doğumdan sonraki 6 haftalık süreç halk arasında lolusalık dönemi olarak bilinir ve yaklaşık 40 günlük süreyi kapsar.😌 Lohusalık döneminin bitimiyle yenidoğan'a 40 uçurma gibi küçük bir seremoni gerçekleştirir.😎😎 40 uçurma suyuna🤍:40 adet temiz taş, fasulye, gül kurusu, buğday, altın gümüş, nazar boncuğu konulur (farklı kültürlerde 40 banyosu suyuna farklı materyaller ekleyenler olabiliyor)
Bunun öncesinde yarı kırk banyosu da var 20 gün de çocuk yüzük altın pirinç gül yaprağı gibi materyaller ile banyo yaptırılır ve artık bebek yakın akrabalara gündüz vakti gidebilir ama akşam ezanı olmadan eve geri gelmesi gerekir Ziyarete gidilen evlerde anneye sütünün bol olması için su ikram edilir. Ayrıca bebeğin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacak hediyeler verilir.
Benim yeğenim doğduğu zaman Ailesi 40 gün beklemişti yıkamak için kırkı çıksın diye. Daha sonra çocuğun her yeri yara bere içinde kaldı. Doktor ağzına gelen her şeyi söylemişti 40 gün boyunca bu çocuğu Neden yıkamadınız siz ne kadar cahil insanlarsınız diye. Tamam gelene görenek muhabbetleri olabilir Ona sözüm yok ama 40 gün boyunca da çocuğu yıkamadan öyle bekletmek manyaklık gibi geliyor bana da. 🙄
Soruya kolumdan tutup zorla getirildim. Aha buna yorum yapacaksın dedi 🤣🤣
Ben ne anlarım 40'ından 50'sinden 60'ından bunlar kadınların işi diyemedim tabi. 😃 😃 Şimdi bişiyler yazmak için yapılsın diyorum ama bebek sizin ister yıkayın ister yıkamayın. Ben öyle metalin falan içine çocuk daldıramam😛🤣Hazır ortada yokken dertleşelim istedim sayın KScanlar.😛
40 çıkması annenin doğumdan sonra kendini toparlamış olacağı sürenin sonuna gelinmesi ve bebeğin dış dünyaya adapte olmuş olacağı günlerin gelmiş olması demektir.
2 evladım var, ikisinde de böyle süslü püslü şeyler yapmadım. Birkaç dua okudum ve yıkadım o kadar. ☺️
Şart değil ama güzel bir gelenek. Ayrıca ruhani bir yönü olduğu da söylenir. 40 sayısı İslamiyet te farklı bir yerdedir, peygamber efendimize 40 yaşında elçilik gelmesi, kırklara karışmak, 40 çıkarma gibi versiyonları mevcuttur.
Tamamen saçmalık gerek yok böyle şeylere ayrıca fasülye gibi küçük şeyler bebeklerden uzak tutulmalı daha küçük tabi ama ya bogazına kaçsa ihtimali korkutuyor böyle şeylerde risk olmamalı