Geçmiş zamanda bir yazı okumuştum. Psikoloji öyle birşeydir ki küçük, büyük bebek farketmez herkesin başına gelebilir yazıyordu. Hakikaten bebeklerinde psikoloji bozulur mu, diye düşünmeden edemedim.
Evet bozulur tabi, bebekken istismara uğramış bir çocuğun hikayesini anlatan bir belgesel izlemiştim. Çocuk psikopatlık belirtileri gösterdiği için psikoloğa götürmüşler, psikologla konuşmalarını gösteren tuhaf bi belgeseldi. Çocuk, erkek kardeşine işkence ediyor ve ona cinsel istismarda bulunuyor. Ve bebekken yaşadığı istismarı hatırlıyordu, babası bebekken ona cinsel istismarda bulunmuş ve çocuk bunu psikoloğa anlatıyordu. Çok şaşırmıştım hatta, demek ki bebekken yaşansa bile ağır travmalar ileride hatırlanabiliyormuş.
Elbette bozulur. Örneğin insan hafızası anne karnındayken başlıyor. Zorlu bir doğum yaşayan birçok bebek yetişkinliğe bile varmadan önce bu durumun psikolojik etkilerini kendinde gösteriyor. Mesela vakumlama yöntemi ile doğmuş bir çocuk oyun terapisine alındığında ısrarla tünelden geçtiği oyun alanını seçiyor ve doktora kendisine eşlik ederken arkasından gelmesini değil tünelin çıkış noktasında kendisini beklemesini söylüyor. Halbuki tünel oyununda oyuncular ard arda geçer tünelden. Yine başka bir örnek tuvalet eğitimini verebiliriz. Tuvalet eğitimi sırasında problem yaşayanlar yetişkin olduklarında cimri olurlar. Cimriliğin kaynağı budur. Özetle bebeklerin de psikolojisi bozulur, fallik dönemde de bu bozulma olur ama bunu anne baba yetişkinlikte anlar. Bebekken bozulan psikolojiyi sadece iyi gözlemci ve bilinçli ebeveynler ya da psikologlar tespit edebilir.
Çocuklar anne karnında sesleri duymaya başladığını hesap edersek. Doğumları ve sonra ki büyüme aşamalarında onlara travma yaratacak her türlü davranış yetişkinliğine kadar gider ve hayatını tabi ki etkiler. Anne baba olmayı bileceklere Allah çocuk versin bu sorumluluğu alamayacak kimseye vermesin rabbim Amin 💁🏼♀️🌹
Her ne kadar iyiyi kötüyü doğruyu yanlışı ayırdedebilecek dimağa sahip olmasalar dahi , kendi görüşüm, hayattaki pek çok şey ileriki yaşantımızda karakterimizi bile etkileyebilen ve bize çok küçük yaşlarda hatta belki de bebeklik zamanlarımızda bilincimize işlenen şahit olduğumuz, gördüğümüz vs. yaşadığımız olaylardan miras kaldığı kanaatindeyim buna bir nevi arkaplan yani. Zira, şiddetin hakim olduğu bir hanede büyüyen bir bebeğin ileride keza öyle bir mizaca sahip olmaması çok düşük ihtimaldir zannımca diyerek sözlerimi noktalıyorum gadacım :)
Kedilerin bile uzun süre kapalı alanda kaldıklarında psikolojileri bozuluyor.. Tuhaf hareketler, saldırganlıklar, vahsılesmeleri oluyor..
Bebeklerin de bozulur tabiki.. Çünkü hissederler.. Sevgisizliği, ilgide ki azalmayı, öfkeyi, kızgınlığı, bağırış çağırış.. herseyi hissederler.. Üzülürler ve sessiz kalmayı tercih ederler.. Bu durum çocuğun ileride içine kapanmasına sebep olur..
Bebeklik olarak geçen 0_2 yaş dönemi oldukça önemli ve zihinsel yapının en çok gelişim gösterdiği dönemdir daha anne karnındayken başlayan piskolojik travmalar çocukları oldukça olumsuz etkilerken elbette ki doğum sonrası olan sıfır iki yaş arası dönemde etki gösterir
Biz terlikle büyüyen nesil olduğumuz için bize etki etmiyor psikoloji ama yeni doğanlar da artık yanında yüksek sesle konuşmayın yanında tartismayin yanında osurmayın psikolojisi bozulur diyorlar ama bir ara çocuk psikolojisine de eğileceğim
Evet bebekler psikolojik travmalar geçirebilir! psikolojik travma geçiren bir bebek Ilk başlar pek bi anormallik ve belirti vermeyebilir ancak ileride çocuğun gelişim psikolojisi etkilenebilir!
Algı ve düşünme yetisi tam olarak oturmamış, yetişkinliğe ayak basmamış birinin psikolijisi neden bozulsun. Zaten ortada bozulacak bir düşünce yapısı yok.
Canım, Size iyi günler ve bugün sağlığınız nasıl, umarım sağlıklı ve iyisinizdir? Ben Isabella Williams'ım. Lütfen en kısa zamanda bana cevap verin. Seninle konuşmak istiyorum. Lütfen e-posta adresimden bana ulaşın (isabella_williams10@hotmail. com)